Dodaj do ulubionych

Oj cisza tutaj...

25.09.08, 02:58
chyba nikt tu nie zaglada???Tak malo nas jest,tych innych???A to
przciez tak fajnie miec jak my mamy...Bobo slodko spi
najedzone...mama traci czas przed komputerem...no nie traci w jednej
rece Medela w drugiej szklanka wody...
Obserwuj wątek
    • lillyofthevally Re: Oj cisza tutaj... 25.09.08, 13:45
      ha ! dobre tongue_out
      ale faktyczne coś cicho tutaj....
      • 2122joan Re: Oj cisza tutaj... 25.09.08, 21:08
        Straszna cisza...a jestem pewna ze karmiacych inaczej jest duzo
        wiecej tylko niekazdy wie o tym forum.A to naprawde wielka pomoc i
        wsparcie dla takich "dziwakow"jak my.
    • maleninki :) 25.09.08, 14:07
      ja dopiero Was odkryłam-dopiero od miesiąca regularnie odciągam leczko dla
      córeczki, która nie chciała jeść z cysia. teraz będę tu cz esto zaglądała smile
      Pozdrawiam dziewczyny!
    • tepe0 Re: Oj cisza tutaj... 25.09.08, 19:47
      ja dopiero dzisiaj znalazłam to forum, do tej pory biegałam między forum o
      karmieniu piersią a butelkowym smile karmię inaczej od 4 tygodni, bo mały nie
      przybieral na piersi bo nie wyssysał mleka, i usypiał szybko. ściągam do butli ,
      bo to w zasadzie też wygodniejsze, mąż może mnie w nocy odciążyć, a ja opuszczam
      jedno nocne ściągnięcie żeby odespać trochę smile
      pozdrawiam wszystkie mamusie karmiące inaczej
      • 2122joan Re: Oj cisza tutaj... 25.09.08, 21:04
        Tepe ja juz w nocy nieodciagam wcale maly ma 13 tygodni odciagam juz
        8 tygodni.6 tygodni bez wstawania w nocy.Rano poprostu jak
        najwczesniej na ogol 6-7 rano "dojenie" mam wtedy duuuzo ponad 300ml.
    • kasiakos1 Re: Oj cisza tutaj... 25.09.08, 21:35
      Witam, ja zaczęłam zagladać 4 tygodnie temu na to forum, tydzień po
      urodzeniu próbowałysmy pierś, ale obie strasznie się męczyłysmy i
      zaczęłam odciągać. Pozdrawiam forumowiczki
    • greta78 Re: Oj cisza tutaj... 25.09.08, 21:52
      ja równiez się witam smile dziś włśnie odkryłam to forum. Pozdrawiam
      wszystkie karmiące inaczej smile)
    • k-szp Re: Oj cisza tutaj... 25.09.08, 22:50
      jak medela, to nie cicho wink
      • neutralna8 ja tez tu nowa 26.09.08, 22:09
        witam. choc moja droga z odciaganiem chyba juz sie konczy po prawie 8miesiacach, to jednak z mila checia poczytam o czym tu sie gadasmile
        ja juz sie rozleniwilam i z tego powodu mam malutko mleka. na poczatku litr teraz ledwo 100ml. myslicie ze to i tak jakis maly moj sukces tyle czasu odciagac? mnie goraco namawiala mama zeby tego nie robic, a ja wbrew jejwink i choc przykro bylo ze naturalne karmienie nie udalo nam sie,to troche sie pomeczylam, a ile sie naprzeklinalam ze trzeba laktator n-ty raz myc ale z korzyscie dla corci tosmilepozdrawiam
        • maleninki Re: ja tez tu nowa 26.09.08, 22:14
          ehhh, a jak sobie z innymi zajęciami radzicie? ja odciągam 3-4 razy dziennie po
          300-400 ml częściej nie daję rady sad młodą wkurza dźwięk medeli, a nigdy nie
          należała do tych dobrze śpiących w dzień...a o dom też trzeba trochę zadbać...
          • dita74 Re: ja tez tu nowa 26.09.08, 22:38
            no wlasnie zajecia domowe tez trza zrobic.ja mam wrazenie ze tylko odciagam
            wyparzam odciagam wyparzam i nie mam na nic czasu jak Wy to organizujecie ,bo ja
            chyba cieniara jestem i nieumiem se zorganizaowac ,od niedawna tak zaczelam
            odciagac...... i pytanie czy w medeli mini electric plus te rurki trzeba
            wyparzac???i najpierw wlacza sie laktator i przystawia pies ?to podstawke trzeba
            myc????????Iile razy trzeba odciagac dla 6 miesiecznego dziecka?ile ono
            przecietnie pije???
            • 2122joan Re: ja tez tu nowa 26.09.08, 23:19
              oj dziewczyny ja mam trojke 6 latek 2 ipol i tego maluszka 13-
              tygodniowego.Co ja mam mowic z tym zrobieniem wszystkiego????Przede
              wszystkim dziecko mosi sie zajac troszke same soba.W tym celu mam
              mate edukacyjna,swietna karuzelke nad lozeczkiem ,bujak.Z tym malym
              to pestka,gorzej z moim 2 latkiem....czsem to 3 godziny na dzien
              bajki bo inaczej nie da rady.Ale bedzie lepiej,mosi byc...A w tej
              medeli ///kupilam teraz tez Swing///to chyba tak jak twoja ma rorke
              co/owietrze zasysa-nietrzeba jej wyparzac ani myc.Jaka podstawka???
              Pod butelke???A szescio miesieczny to kolo 180ml.mleczka.Dita
              niemosisz za kazdym razem sterylizowac.Raz na dzien jest OK.
              • dita74 Re: ja tez tu nowa 27.09.08, 18:17
                Dzieki joan2122,wiesz to jest rabnieta sytuacja bo ani to karmisz piersia ani
                mieszanka w kazdej chwili dziecko moze byc glodne na mieszance to ok,3 godz.masz
                spokoj .awyjsc to zaraz wrocic z wywieszonym jezorem latam i dlatego to mnie
                wkurza i juz brak sil a jestem osoba energiczna a nie jakis tam ''anemikiem''bez
                obrazy a tu jeden wielki haos i w dodatku to moje drugie dziecko hi hi hi hii
                nie moge tego ogarnac ......................pozdrawiam
                • 2122joan Re: ja tez tu nowa 27.09.08, 20:46
                  O to tez masz fajnie...ale troche wiary w siebie ...
              • maleninki Re: ja tez tu nowa 27.09.08, 21:53
                czyli masz wesoło smile ja zawsze marzyłam o trójeczce maluszków wink pewnie że musi
                być lepeij big_grin
    • kocica27 Re: Oj cisza tutaj... 06.10.08, 20:54
      Ja już odciągam 12 tygodni prawie. Mały jutro kończy 14 tygodni, a ja zaczęłam,
      jak miał 2 tygodnie. Na dobę odciągam 850-900ml, a czytam tutaj, że są kobiety,
      które odciągają 3L, 5L na dobę. Czy to w ogóle możliwe? Pytam z ciekawości, bo
      mój synek wypija teraz 750-850ml na dobę, wcześniej wypijał 500-600ml - sporo
      wylewałam, trochę mroziłam. Ale dziwi mnie, że ktoś rozkręca sobie laktację do
      poziomu 5L dziennie, przecież przez takie coś to można sobie kości osłabić, a
      dziecko tego nie zje... Zresztą zastanawiam się, czy to w ogóle możliwe, czy
      ktoś robi sobie jaja z nas....
      • maleninki Re: Oj cisza tutaj... 06.10.08, 21:55
        możliwe, po prostu powinno się odciągać mleko co 2-3 godziny po ok 15 min. w
        pewnym momencie laktacja naprawdę rewelacyjnie wzrasta, tylko pytanie po co? ja
        przy takim trybie bylam odciagnąć 5l dziennie, wcześniej też na niedobór
        pokoarmu nie narzekałam, stąd moim zdaniem lenistwo córki, dopóki leciało dużo
        jadła pięknie, jak laktacja ustabilizowała się i trzeba było popracować troszkę
        to już było be i nie jadła, a potem żeby zaczęła przybierać na wadze i żeby nie
        pożegnać się z mleczkiem na dobre zaczęłam odciągać... oczywiście przepisowo,
        jak poradzili w poradni.. i wychodziło ok 5l n a24h... tragedia... teraz
        odciągam 3 razy dziennie i mam 1,5 litra za każdym razem, smile
        zapewniam Cię-żadna z nas nie doi się dla własnej przyjemności, tym bardziej dla
        jaj. co Wy na to dziewczyny?
        • kocica27 Re: Oj cisza tutaj... 07.10.08, 00:34
          Nie, źle mnie zrozumiałaś. Ja po prostu nie mogę pojąć, jak komuś może wyjść aż
          5L na dobę. Skąd to się bierze, czy dużo się je i pije, żeby mieć 5L? Po prostu
          to wykracza poza moje pojmowaniesmile))Ja też przecież odciągam, też nie dla
          własnej przyjemności, też mam małego leniuszka, któremu trzeba wmuszać jedzenie,
          bo sam się nie upomni.
          Ale widać, jestem jeszcze zielona, muszę kiedyś sama spróbować wyprodukować ze
          2L, to wtedy pogadamysmile))
    • kawusia111 Re: Oj cisza tutaj... 07.10.08, 10:19
      dziewczyny jak wy to robicie ,że aż tyle odciągacie?
      Ja z ledwością odciągam 250 ml sad.
      • maleninki Re: Oj cisza tutaj... 07.10.08, 13:06
        to chyba są indywidualne skłonności... jak młoda jadła normalnie z piersi, to
        każdorazowo min. po 200ml odciągałam. teraz je pierś tylko w nocy - za to co
        1,5 godziny (w tedy nie odciągam), więc odciągam 3 razy w dzień:
        właśnie odciągam i już mam 0,5 litra a jeszcze 8 minut do końca sesji... ale
        odciągam każdą po 15 minut systemem 7-5-3 i mam elektryczne laktator, ustawiony
        na minimalne ssanie.
        nie piję herbatek na laktację, jem raczej skromnie, bo jestem na diecie, jestem
        15 kg grubsza niż przed ciążą i waga stoi. chyba, dlatego, że mam pokarm, nie
        zamartwiam się za każdym razem czy wystarczy, więc i psychika sprzyja dużej
        ilości mleka.
        powodzenia dziewczyny!
        • dita74 Re: Oj cisza tutaj... 07.10.08, 16:40
          O rety 5l to ja za piec dni bym tyle uzbierala,ale nie zazdroszcze chce zeby mi
          starczylo tyle ile synus potrzebuje.Od niedawna jestem zmuszona odciagac i mam
          pare pytan 1-odciagac co 3-4godz mniej wiecej o tej samej porze[dla mnie to trudne]
          2-odciagac dopuki leci czy np.pol godz?
          3 -w elektrycznym laktatorze dac na mniejsza sile ssania a pozniej zwiekszac czy
          jak?
          • maleninki Re: Oj cisza tutaj... 07.10.08, 23:11
            dita, jak chcialam rozkrecic laktacje to co 3h nawet w nocy i systemem 7-5-3
            kazda piers, bez wzgledu lecialo czy nie. teraz tez trzymam sie systemu, ale juz
            robie to 3 razy dziennie, szkoda bylo wylewac tyle dobrego mleczka. nie
            zwiekszam sily ssania, bo przy mocniejszym sutki mnie strasznie bolaly, wiec w
            tej kwestii Ci nie pomoge sad
            • dita74 Re: Oj cisza tutaj... 07.10.08, 23:21
              maleninki dzieki tylko jak ten system sie ma do laktatora na dwie piersi?
        • dita74 Re: Oj cisza tutaj... 07.10.08, 16:51
          Kawusia-a jak sobie radzisz?czytalam nieraz twoje posty rozumiem ze odciagasz i
          dokarmiasz?
          • kawusia111 Re: Oj cisza tutaj... 08.10.08, 19:07
            tak odciągam i dokarmiam swoim mlekiem i mleczkiem modyfikowanym, a
            w nocy podaję pierś, niestety nie wiem czy wytrwam do 6 - ciu m-cy.
            Nie jest łatwo ale trzeba sobie radzić. Jak czytam, że dziewczyny
            ściągają po 2-5 l to jestem w szoku. Pozdrawiam.
            • maleninki Re: Oj cisza tutaj... 08.10.08, 20:25
              moja córa dostała dziś po raz pierwszy jabłuszko ze słoiczka-smakowało, młoda
              miała tyle energii jakby się szaleju najadła smile za kilka dni dodam jej do tego
              mannę a potem wprowadzimy inne pyszności smile
              ja podobno po słoiczkach bobovity nie chciałam nawet patrzeć na mleczko..
              ciekawe jak ta moja latorośl zareaguje wink
              • dita74 Re: Oj cisza tutaj... 08.10.08, 23:56
                Kawusia - nie przejmuj sie niektorzy maja duuuzo mleka inni na styk...nie ma
                sprawiedliwosci niektore mamy karmia piersia bez problemu ....co zrobic trzeba
                jakos sobie radzic powodzenia w 'dojeniu' hi hi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka