lunaa2 03.10.08, 15:01 dziecko ma 6 mc, robi troszeczke kupki zwartej raz na dwa dni, chce jej ulżyć ,co w aptece kupić bez recepty? a moze isc do lekarza zeby cos na recepte przepisal? kupie jej sliwki gerbera ale co jeszcze/? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anialit Re: co w aptece na zatwardzenia u 6 mc niemowlaka 03.10.08, 15:18 Najlepiej właśnie śliwki. A sporadycznie możesz dać pół czopka glicerynowego (w aptece bez recepty), ale nie często bo się organizm przyzwyczai i bez pomocy czopka nic nie wyjdzie. A najlepiej to sprawdzić od czego zaparcia, chociaż kupa raz na dwa dni jest w normie i to raczej nie jest zaparcie. Moja niunia "zatkała się" na 5 dni, gdy zaczęłąm jej wprowadzać posiłki stałe - może u Ciebie też to się z tym wiąże? Odpowiedz Link Zgłoś
lunaa2 Re: co w aptece na zatwardzenia u 6 mc niemowlaka 03.10.08, 15:22 oprocz piersi daje zupke jarzynowa gerbera , dynia z ziemniakiem hipp, i kaszke sinlac i bifidus na wodzie (tak z 6 łyzeczek 1X dziennie) Odpowiedz Link Zgłoś
anialit Re: co w aptece na zatwardzenia u 6 mc niemowlaka 03.10.08, 15:29 Właśnie ziemniak może zapychać przewód pokarmowy. Proponuję lekturę forum: karmienie piersią tam jest mnóswto opisów takich problemów i porad dziewczyn ekspertów. Odpowiedz Link Zgłoś
juliza Re: co w aptece na zatwardzenia u 6 mc niemowlaka 03.10.08, 15:41 Możesz też podać dziecku starte jabłko i przepajać wodą (lub rumiankiem - rada pediatry, ale nie jestem jej zwolenniczką). Dobre są też właśnie śliwki (również suszone, ze słoiczka) i surowe jagody (teraz raczej w wersji mrożonej). Wszystko to, moim zdaniem, lepsze niż czopek. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Lactulose w syropie 03.10.08, 16:22 U nas laktuloza super się sprawdziła (koszt ok 6 zł).Mój mały miał zaparcia po wprowadzeniu posiłków innych niż mleko.Po 3-4 dniach podawania laktulozy kupki sie unormowały a zaparcia nie wróciły (teraz mały ma 15m).Od laktulozy dziecko NIE moze się uzależnic- podaje sie ją do momentu az kupka się unormuje. Odpowiedz Link Zgłoś
lunaa2 Re: Lactulose w syropie 03.10.08, 17:23 dalam 1 kapsulke lacidofilu, ktory ma to w skladzie chyba Odpowiedz Link Zgłoś