renirene 13.11.08, 11:54 małmu mojej siostrzenicy ulewa sie po kazdym jedzeniu. co to moze byc ???maly ma miesiac i trszke sie tym ona martwi . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adula2 Re: ulewanie małego 13.11.08, 12:01 do ilu godz, po karmieniu mu się ulewa i ile razy? moja córka ulewała do 2 godz,po kilka razy , na szczęście nie był to refluks, ale brak enzymu trawiennego,niezbędna była wizyta u gastrologa po za tym maluszkom czesto sie ulewa po posiłku i nie zawsze musi to oznaczać jakąs chorobę Odpowiedz Link Zgłoś
beliska Re: ulewanie małego 13.11.08, 12:05 Ulewanie to jest właśnie refluks żołądkowo-przełykowy i jest to normalne u niemowląt. po posiłku kłaśc dziecko na swoim ramieniu tak by jego rączki były za ramieniem, ponosić w ten sposób czyli pilnowac odbijania i to w zasadzie tyle, ile można zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b wklejone przez moderację 13.11.08, 12:27 - mleko i ulewanie renirene 13.11.08, 12:11 czasami mu sie ulewa takimi grudkami jakby mleko było zsiadłe bo mu ściągam mleko do butelki a ile może mleko stac żeby później malutkiemu dać żeby nie było zespute - Re: mleko i ulewanie adula2 13.11.08, 12:15 czyli to co mu sie ulewa wyglada prawidłowo a mleko najlepiej przechowywać w lodówce,natomiast to co pozostanie w butelce wylać Odpowiedz Link Zgłoś
agam28 Re: ulewanie małego 13.11.08, 13:36 Hej, moja córka zaczęła ulewać jak miała 2tyg. i przeszło jej dopiero jak miała ponad rok. Był to stwierdzony refluks, dostawała Debridat, po jedzeniu trzymana pionowo przez 15 min, materacyk w łóżeczku pod skosem a mimo tego ulewanie okropne, czasami wymioty. Ulewała i zaraz po jedzeniu i np 2h po jedzeniu, przebierana była kilka razy dziennie. Czasami ulewanie ma związek z alergią pokarmową. Ponieważ karmiłam piersią to musiałam całkowicie wyeliminować produkty mleczne i pomidory z mojej diety bo wtedy ulewanie było jeszcze większe. Niestety do dnia dzisiejszego (ma 3 latka) ma czasami objawy refluksu, nie są to ulewania ale takie charakterystyczne odbijania i pieczenie. Niestety ulewanie częste u dziecka powoduje pieczenie w przełyku dlatego maluszek może płakać. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś