Dodaj do ulubionych

czy kąpać codziennie?

27.10.03, 14:47
witam wszystkie mamy!
mam takie jedno pytanie,bowiem nie kąpie swojego 3 miesięcznego synka
codziennie a raczej co dwa a czasem nawet 3 dni.Zastanawiam się czy nie
powinnam go zacząć kąpać codziennie.A jak często są kąpane wasze maluszki?
Obserwuj wątek
    • natik1 Re: czy kąpać codziennie? 27.10.03, 14:55
      witaj!
      mieszkam w Niemczech i tu nawet odradza sie kapanie niemowlecia codziennie.
      Wystarczy rano i wieczorem przemyc przegotowana woda oczka, buzie, faldy na
      szyjce i pod paszkami. W innych miejscach dziecko sie nie brudzi, a przeciez
      przemywasz kilka razy dziennie pupke, wiec jest czysta. Skora dziecka wytwarza
      substancje chroniace, nawilzajace naskorek, wiec po co to zmywac. Odradza sie
      nawet stosowania szamponow do wlosow bo podrazniaja narzady plciowe niemowlat.
      Najlepiej zwykle niemowlece mydelko.
      Ja kapie rowniez co 2-3 dni. Teraz nawet rzadziej, bo dzidzia ma katar. Moja
      mama i tesciowa robia oczywiscie wielkie oczy.
      pozdrawiam
      natik
    • justyna92 Re: czy kąpać codziennie? 27.10.03, 14:55
      Ja kąpie swojego szkraba codziennie (ma prawie 7 miesięcy), chodzi tutaj
      raczej o codzienny rytuał a nie że jest brudny. Po kąpieli smarowanie pupy,
      oliwkowanie, przebieranie w piżamkę itp. kolacja i spać.
    • claire Re: czy kąpać codziennie? 27.10.03, 15:40
      Ja też kąpię mojego syna codziennie (ma 11 mies.)Mnie też zależało na rytuale
      kąpieli,butli,kołysanki i spanko.I teraz nie mam z tym żadnych
      problemów.Oczywiście zdarzało się,że kilka razy nie wykąpaliśmy małego.Nie ma
      co robić tragediiwinkNasz syn po prostu uwielbia kąpiele i nie widzę powodów by
      mu odbierac tę radość.
      Pozdrawiam
      claire.
    • kssia Re: czy kąpać codziennie? 27.10.03, 21:15
      Ja kąpie moją małą co drugi dzień, zgodnie z sugestią dermatologa dziecęcego w
      jakies gazecie. Tak wyczytałam , zasugerowałam się i zastosowałamsmile)) U mnie
      się sprawdza skóra małej jest ok , nie ma odparzeń itp

pozdrawiam
      • zuzia_i_werka Re: czy kąpać codziennie? 27.10.03, 21:51
        Hej! Ja kąpię codziennie bo mała to lubismile Po drugie skoro ja nie lubie iść
        niewykąpana spać to pewnie i ona niesmile A po trzecie kąpiel to zakończenie dnia-
        potem jemy,przytulanki i spanko i mała o tym wiesmile Pozdr! Oczywiście,,ze jak
        coś wypadnie to nie ma tragedii ale zauważyłam,że Werka czesm nie do końca wie
        że już czas spać w takich sytuacjach.
        • nicol-e Re: czy kąpać codziennie? 28.10.03, 08:32
          My tez codziennie- mimo oczyszczania chusteczkami po sikaniu, wieczorem siurak
          okropnie smierdzi moczem, do tego stopy synka barzdo sie poca. nie wyobrażam
          sobie, by mógł być nie kąpany 1 wieczór. Dodatkowo po kapieli szybciej zasypia
          pozdrawiam- Aurelia
    • tede5 Re: czy kąpać codziennie? 28.10.03, 10:37
      Kuba (7 m-cy) kąpany jest codziennie, ale wydaje mi się, że skoro dziecko jest
      w ciągu dnia kilkakrtotnie przemywane, to kąpiel codzienna nie ejst konieczna.
      W naszym przypadku po prostu nie ma wyjścia. Mały imk bliżej wieczoru tym
      częściej spogląda na wanienkę i prosi o kąpiel. Uwielbia się pluskać. Gdy ja
      przygotowuje wodę to już nie wytrzymuje i ciągnie babcie do łazienki żeby już
      się nacieszyć (samym widokiem wody). Narazie jeszcze nie płacze przy wyciąganiu
      z wody , ale myślę, ze to niebawem nastąpi.
    • v-i-o-l-a Re: czy kąpać codziennie? 28.10.03, 21:26
      ja kape co 4 dni (mniej wiecej bo nie przykladam do tego uwagi). Za dnia maly
      (ma 4 m-ce) przy kazdorazowej zmianie pieluszki ma myta pupe pod biezaca woda -
      wyjatki jak jestesmy w gosciach to wtedy chusteczki. A przeciez reszta cialka
      sie nie poci. I nigdy nie mialam zadnego rytulalu - chociaz tez sie obsluchalam
      ze tak powinno byc - i maly usypia wieczorem bez problemu. Nauczylam sie ciagac
      go ze soba wszedzie i pomimo ze wracamy do domu okolo polnocy to maly juz spi
      od ok.20. Wiec dla niego nie ma roznicy czy jest kapany. Przyznaje jednak ze to
      tez przyczyna lenistwa - poprostu nie chce mi sie go codziennie kapac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka