Dodaj do ulubionych

pierwsze kąpiele noworodka -jak to jest u was?

30.12.08, 13:15
2 dni temu moja mała miała pierwszą kąpiel w wanience smile i ogólnie
z mężem mieliśmy stresa na maksa smile krzyczała strasznie poprostu
szok , ale jak juz była w wanience to się uspokoiła, fakt że ta
kąpiel nie trwała długo smile z naszych nerwów , w pokoju było 25
stopni -nagrzaliśmy wcześniej, wczoraj była druga kąpiel i znowu jak
ją rozebraliśmy to krzyk straszny ale juz w wanience sie uspokoiła i
kapiel trwała dłużej jak za pierwszym razem, wiem ze noworodki nie
lubia być nago ale nie mozna ominąc tego przy kąpieli ,tak też
czasami jest przy przewijaniu - krzyczy w niebogłosy pomimo ze nie
jest rozbierana cała , czasami jest spokojna . Jak to jest u Was
albo jak było , chętnie poczytam może jakies rady sprawdzonesmile
pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • w_miare_normalna Re: pierwsze kąpiele noworodka -jak to jest u was 30.12.08, 13:17
      Każde dziecko płacze przy rozbieraniu i ubieraniusmileJa moją zabawiam,śpiewam itdsmile
      • camel_3d Re: pierwsze kąpiele noworodka -jak to jest u was 30.12.08, 14:08
        w_miare_normalna napisała:

> Każde dziecko płacze przy rozbieraniu i ubieraniusmile

wcale nie kazdesmile moej nei placze

jednyie przy zakladaniu kombinezonu kiedy mamy wyjsc. Choc czasem uda mi sie go
        prezchytrzyc. Ale na mur beton zaczyna plakac kiedy w tym kombinezonie przyjdzei
        mu 2 minuty lezecsmile
    • tu_mama Re: pierwsze kąpiele noworodka -jak to jest u was 30.12.08, 13:20
      ja mówie do córci jak ją rozbieram, robie miny, a na stoliku obok
      stawiam dużego kwiatka na którego ona się dosłwownie gapi smile
      i jakoś mija
      chociaż są dni gdy płacze strasznie przy ubieraniu po kąpieli,
      jakbym robiła jej straszną krzywde, wtedy tylko ją wycieram,
      zakładam pampersa i karmie taką owiniętą ręcznikiem i kocem. mała je
      z 1 piersi, dopiero ją ubieram i karmie z piersi nr 2 smile
      generalnie mała nie płacze jak ją przebieram PO jedzeniu, albo w
      przerwie pomiędzy piersiami (karmie z obydwu wieczorem i w nocy).
      pzrewijana na głodnego - płacze
      • drzewachmuryziemia Re: pierwsze kąpiele noworodka -jak to jest u was 11.11.13, 22:22
        u mnie było to samo, najważniejsze było to, zeby była najedzona, najlepiej niezbyt długo po jedzeniu, bo jesli jakos w środku miedzy karmieniami próbowałam kąpac, tez był wrzask, bo nagle robił sie straszliwie głodny, a po karmieniu, nawet jesli juz spał, gsy go rozbierałam, lekko sie przebudzał, ale dy go niosłam do wanny, zasypiał znowu i pare razy w ogole sie nie obudził podczas kąpieli! po prostu spał w wannie a ja go myłamsmile)
        • drzewachmuryziemia Re: pierwsze kąpiele noworodka -jak to jest u was 11.11.13, 22:22
          *zeby był najedzony a nie byławink
    • smerfetka8801 Re: pierwsze kąpiele noworodka -jak to jest u was 30.12.08, 13:59
      ja się tylko zastanawiam...dlaczego na Boga 25 stopni???saunę dziecku robicie
      czy co???noworodki nie są aż tak delikatne...
      moja mała ma 5 miesięcy bez 3 dni tongue_out i do dziś płacze przy rozbieraniu,a kąpiel
      to największa przyjemność.
      kupcie sobie gąbkę w kształcie misia wtedy to i 1 osoba sobie poradzi bo obie
      ręce wolne a maluch może leżeć wygodnie.pamiętajcie aby gąbkę dokładnie suszyć i
      jednak dość często kupować nową wiadomo jak to gąbki niewysuszone są siedliskiem
      bakterii
      • aganioq Re: pierwsze kąpiele noworodka -jak to jest u was 30.12.08, 14:10
        no cóż moja córa lubi ciepełko (zmarzluch po mamusi tongue_out) i też dogrzewamy pokój
        przed kąpielą i jest spokój dopiero przy co najmniej 26 stopniach...
        ale spać lubi w niższych temperaturach mocno opatulona kołderką (tez po mamusi? tongue_out)
    • camel_3d Re: pierwsze kąpiele noworodka -jak to jest u was 30.12.08, 14:07
      u mnie w zasadzie nie ma problemu ani z rozbieraniem, ani z kapaniem... placz
      zaczyna sie przy suszeniusmile)) ale tylko do momentu wlaczenia suszarki. Przed
      kapiela cos tam maluchowi obopiadam, on si eusmiecha itd...podczas rozbeirania
      tez sobei gadamy, a on si eusmiecha..i jakos idzie.
      Poaz tym to chyba maly naturysta bo kiedy jest nago to sie smieje smile
    • osa551 Re: pierwsze kąpiele noworodka -jak to jest u was 30.12.08, 14:34
      Noworodek potrafi tak ryczeć przy kąpieli, że wszystko opada. My po prostu
      kąpaliśmy i tyle. Teraz 8 miesięczniak uwielbia kąpiel, natomiast po kąpieli
      zaczyna się od razu niecierpliwić, że go za wolno ubieram bo już chce koniecznie
      jeść NATYCHMIAST!, pielucha, piżama, śpiworek - wszystko za wolno, a on chce
      cyca i spać.
    • atucapijo pierwsze spoko, od czwartej krzyki.. 30.12.08, 14:44
      pierwsze kapiele byly w szpitalu, i robily je pielegniarki,wiec nie
      bardzo wiem.w domu kapie co drugi dzien, na poczatku bylo jeden
      dzien kapiel, inny dzien spacer, bo jak bylo razem, to maly dostawal
      kolki, bo za duzo wrazen chyba. teraz spacerki codziennie, ale od
      czwartej kapieli w domu zaczal sie wydzierac jak opetany, dopiero
      wczoraj, po jakichs 2 tyg znowu jest ok. odkrylam ze nie lubi
      cieplej wody, lepiej jak jest troszke za zimna niz troszke za
      ciepla - sprawdzana lokciem, nie termometrem. ostatnio nie krzyczy
      nawet jak zakladamy kombinezon do wyjscia na dwor, nie krzyczy nawet
      na czapke!!! ktos nam zamienil dziecko, hahahahah. najlepszy moment
      w ciagu dnia - i nocy - to lezenie z golym tylkiem na przewijaku i
      gadanie do zaslonki , jak mu sie uda mnie obsikac to juz w ogole
      ekstaza. aha- mamy 5 tygodni.
    • malda_80 Re: pierwsze kąpiele noworodka -jak to jest u was 30.12.08, 14:55
      nasz mały na początku też niesamowicie płakał przy kąpieli.Robiliśmy to tak
      szybko jak tylko się dało.Gdy miał 16 dni, wylądowaliśmy w szpitalu i tam jakoś
      przestał nam płakać.Zaczęliśmy po prostu dużo do niego mówić. Ja jeszcze np
      przed kąpielą, pokazuję mu wanienkę z wodą.Ale teraz to jest "duży chłopiec"smile
      ma 4,5 miesiąca i uwielbia się kąpać.smile A przy wycieraniu bardzo się rozgaduje.smile
      Więc,jak widzisz i z wypowiedzi poprzedniczek,przejdzie jej..smile
      • beetek Re: pierwsze kąpiele noworodka -jak to jest u was 30.12.08, 17:06
        polecam zabawiać dziecko np rozmową z nim, to naprawdę działa, odwraca uwagę spróbuj
    • justen1204 Re: pierwsze kąpiele noworodka -jak to jest u was 31.12.08, 15:41
      prosty i sprawdzony sposób? włącz suszarkę. moje dziecko jest bardzo spokojne zarówno przy ubieraniu jak i przy przewijaniu. podejrzewam, że po prostu dziecku jest ciepło, a hałas suszarki uspokaja
      • sela_s Re: pierwsze kąpiele noworodka -jak to jest u was 12.11.13, 08:38
        Zgadzam się z tym. nas suszarka uratowała w najgorszych momentach, ale do kapania nie stosowalismy jej wcale. Niestety doszło do tego że mała ma pół roku a dość często jest tak ze do spaniem/ drzemek tylko suszarka potrafi ja uspokoić w dosłownie 30 sekund. Wiem, że potrafi też zasnąć normalnie bo gdyjesteśmy po za domem to jakoś trzeba ją uśpić ale trwa to czasem nawet i z 40 minut, miota się, rzuca... Moim zdaniem za bardzo ja przyzwyczailiśmy do relaksu za pomocą szumu i teraz ciężko jej samej się uspokoić. Natomiast co do kapania to uważam ze to baardzo częste. Nie znam dziecka które na początku nie darło by się w nieboglosy ( choć pewnie takie są) u nas płacz był do 3 miesiąca ( porządny krzyk) do momentu aż kiedyś chciałam Małej przepłukać stopy podczas gdy tata się kapal. Odrazu zauważyliśmy ze jej się to podoba i tak już od 3 miesięcy kąpie się w dużej wannie i naprawdę to lubi. Myślę ze czuje się bezpiecznie. Może robimy błąd, pewnie niektórzy to skrytykuja, ale nam to pasuje i dopoki dama nie usiądzie to będzie się kąpać z nami
    • gosiasalatka Re: pierwsze kąpiele noworodka -jak to jest u was 11.11.13, 23:06
      A u nas sprawdziła się stara babcina metoda: po rozebraniu małego natychmiast owijaliśmy go pieluchą tetrową w miarę ścisło i tak zawiniętego wkładaliśmy do wanienki. Jak pielucha się zamoczyła i dziecko oswoiło z wodą to ją odwijaliśmy i myliśmy dziecię. Wyjście z wanienki już bez niczego- tutaj nie udało sie uniknąć krzyków przy ubieraniu sad
    • momoneymoproblems Re: pierwsze kąpiele noworodka -jak to jest u was 11.11.13, 23:06
      noworodki dobrze jest wkładać i wyjmować z wanienki bokiem bo nie mają jeszcze orientacji w pprzestrzeni i boją się być tak podnoszone, ja synka wkładałam do wanienki trzymając go bardzo blisko siebie, prawie że mocząc sobie koszulkę i tak samo go wyjmowałam - trzymając go bardzo blisko - pomogło. Nie wykonuj gwałtownych ruchów, rób wszystko bardzo powoli i delikatnie. Z czasem nabierzesz wprawy.
    • crazymum1683 Re: pierwsze kąpiele noworodka -jak to jest u was 12.11.13, 11:59
      hej, bardzo podobnie. Krzyk byl poki nie poczula wody smile wydaje mi sie ze niektore dzieci nie lubia procesu rozbierania i tyle smile
    • aleksandra1357 Re: pierwsze kąpiele noworodka -jak to jest u was 12.11.13, 12:54
      Noworodków wcale nie trzeba kąpać, a już na pewno nie codziennie, skoro tego nie lubią.
      Maź płodowa spełnia bardzo wiele funkcji i najlepiej przez 2 pierwsze tygodnie dziecka nie myć. A potem też nie przesadzać. Skóra noworodka jest bardzo delikatna i moczenie jej w wodzie kiepskiej jakości nie robi jej dobrze.
    • qpwoeiru Re: pierwsze kąpiele noworodka -jak to jest u was 12.11.13, 14:15
      My też mamy małego naturystę, który uwielbia być goły. Gorzej z ubieraniem.
      Przez pierwsze 2 tygodnie wył podczas kąpieli, w wannie też. W trzecim tygodniu polubił kąpiel: była to jedna z niewielu chwil gdy nie płakał smile
      Teraz ma 5 miesięcy i nadal kocha kąpiel, czasem płacze po wyjęciu, ze zmęczenia, z głodu...
      Na początku leżał w wannie spokojnie, czilautował się i kontemplował. Teraz macha rączkami i nóżkami robiąc zaciętą minę. Tak czy siak jest mega przyjemność...
    • pierwszykot obrońca paszki 12.11.13, 14:43
      Nasza w kąpieli była "obrońcą paszki" - przyciskała rączkę z całych sił smile ale po kilku dniach się oswoiła i polubiła kąpiele.
      • qpwoeiru Re: obrońca paszki 14.11.13, 09:21
        haha "obrońca paszki"smile To my mamy w takim razie "obrońcę szyjki".
        choć do tej pory nazywaliśmy go podczas kąpieli "profesor wanienka" z uwagi na bardzo poważną, skupioną minę.
    • babyaggie Re: pierwsze kąpiele noworodka -jak to jest u was 12.11.13, 21:28
      Może się nie znam bo mam tylko 2 dzieci wink ale to dziwne ze noworodek płacze przy kompieli ot, tak sobie. Może jest głodny, może boi się być luzem? Moja 2 uwielbiała kąpiel bycie nago. Przebierania nie pamiętam bo zwykle do dzieci mówię, a z tego co piszecie to je uspokaja. Biały szum przy pierwszej córce uratował nam życie! Syn z natury jest luzak. Córka kompana w klasycznej wanience była owijana w dużą pieluchę i woda ze 40C. Synek ma kubełek, bardzo go lubi. My jesteśmy leniwi rodzicami i Nam się nie chce z tym kompaniem babrac i bierzemy go pod prysznic, na ręce. Mały to uwielbia, szczególnie szum wody. Delikatnie polewamy też główkę wodą, żeby utrzymać to płodowe przyzwyczajenie - będzie mniej się bal basenu i mycia głowy. Poza tym dzieci malutkich nie kąpie się często, zalecenia są chyba 1 w tyg. Ameryki nie odkrywam: biały szum, pielucha do owiniecia, pełny brzuch i może zastanówcie się nad zmianą pory kąpieli, np 30 min wcześniej niż zwykle?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka