rybka.dziubka 09.01.09, 16:52 prawda to ze jezeli dziecko zacznie predzej chodzic od innych dzieci to bedzie pozniej zaczynalo mowic? pytam sie bo wiele osob mi tak mowilo. moja mala ma 11msc od 9msc chodzi sama lecz mowi tylko tata.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_frania Re: prawda czy mit? 09.01.09, 16:53 Mój synek zaczął chodzić w dokładnie w wieku 11 m-cy, w wieku 2 lat mowił pojedyncze wyrazy, rozgadał się jak miał 2,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
lenka.i.maja Re: prawda czy mit? 09.01.09, 17:13 A moja córa zaczęła chodzić w 11 miesiącu, a mówić w 18... i to zdaniami! Nie wydaje mi się, żeby miało to aż tak ścisły związek. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: prawda czy mit? 09.01.09, 17:19 Jest teoria, która mówi, że jak dziecko rozwija się szybciej motorycznie to później zaczyna mówić i na odwrót. Ja na to nie zwracam uwagi bo to najwyżej jakaś mała różnica rzędu kilku miesięcy przecież i nie ma dla mnie żadnego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: prawda czy mit? 09.01.09, 18:59 Mit, ale... Dzieci nie robia wszystkiego na raz. Rozwijaja sie skokami i jak trenuja jedna umiejetnosc, to "zaniedbuja" inna, co moze sprawiac wrazenie, ze z czyms sa pozniej, choc tak naprawde wszystko sie miesci w normie. Odpowiedz Link Zgłoś