Dodaj do ulubionych

czerwone, suche policzki

10.01.09, 14:40
Mój siedmiomiesięczny synek od dwóch tygodni ma czerwone, wysuszone
i chropowate policzki. Po spaniu i wieczorem są zaognione. Trzy dni
temu zauważyłam czerwone, suche plamki na jego dłoniach przy
kciukach. Kremuję mu buzię kilka razy dziennie przed spacerami
również. Używam od jego urodzenia kremów bambino, nivea na kazdą
pogodę i sudokrem. Karmię synka piersią, dodatkowo daniami gerber
oraz od trzech tygodni kaszką nestle na wodzie. Czy to może być
odmrożenie albo uczulenie, a może jest to normalne w okresie
zimowym. Może przyczyną jest zmiana klimatu (trzy tygodnie temu
wróciliśmy do Polski z Anglii)

Obserwuj wątek
    • mamma320 Re: czerwone, suche policzki 10.01.09, 16:10
      Może to być efekt wysuszenia skóry/ od ogrzewania ,polecam krem np oliatum soft
      lub balneum baby, smaruj często /najlepiej działa po kąpieli/ warto wietrzyć
      mieszanie, jeśli nie masz nawilżacza połóż mokry ręcznik na kaloryfer /tylko
      żeby nie pachniał mocno proszkiem do parania lub innym płynem bo to będzie
      drażniło dziecko. Moja młodsza, właśnie jak zaczęłam grzać w całym mieszkaniu
      miała to samo, zastanawiałam się czy to nie alergia, ale nie było żadnych
      innych dolegliwości. Krem oliatum pomógł, już na następny dzień było widać
      wyraźną poprawę.
    • mowi21 Re: czerwone, suche policzki 10.01.09, 16:37
      mam to samo u mojego 5,5 miesięczniaka. Jest radosnym, spokojnym dzieckiem,
      tylko te policzki - czerwone, suche i chropowate. Ma tak od jakiegoś miesiąca,
      myślałam ze to przejdzie bo może to od mrozu, albo od suchego powietrza w
      mieszkaniu ale nie przeszło mimo że przestałam od jakiś dwóch tygodni z nim
      wychodzić a w domu prawie non stop chodzi nawilżacz. Byłam więc u alergologa -
      stwierdził że to może być atopowe zapalenie skóry, przypisał maść z
      cholesterolem. Potem poszłam jeszcze do znajomego pediatry - ten stwierdził że
      to alergia pokarmowa, kazał podawać Bebilon Pepti (juz to widzę jak on będzie
      jadł to paskudztwo)i też przepisał maść cholesterolową.
      A ja postanowiłam zrobić po swojemu, ostawiłam mu NAN HA, który jadł i wróciłam
      do NAN Sensitive, który bardzo dobrze tolerował, smaruje mu policzki tą maścią
      cholesterolową i zaczęłam kąpać w zwykłej parafinie a nie w Oilatum. Aha i
      odstawiłam krem Bambino, którym mu smarowałam policzki. To wszystko były rzeczy
      podejrzane (choć najbardziej podejrzewam jednak mleko) i alleluja od 5 dni
      policzki są wreszcie super.
      • zuzior077 Re: czerwone, suche policzki 10.01.09, 16:42
        Objawy rzeczywiście sugerują alergię pokarmową. Dzidzia mała ,więc trza szukać
        alergenu a poliki natłuszczać.
        • irmina78 Re: czerwone, suche policzki 10.01.09, 16:53
          moja mała ma to samo, suche policzki, pod światło widać jakby skóra miała się
          łuszczyć - takie łuski, mimo że codziennie smaruję kremem emolium lub
          oliatum.czasami robią się czerwone, przy kciukach też ma tak. pytałam kilku
          lekarzy, żaden konkretnie mi nie odpowiedział, tylko usłyszałam, że to może być
          alergiczne, ale na co nie wiadomo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka