Dodaj do ulubionych

Jedzenie 5-miesieczników

02.03.09, 17:23
Co ile godzin, czym i w jakich ilosciach karmicie Wasze 5-
miesieczniaki?
Obserwuj wątek
    • moka2 Re: Jedzenie 5-miesieczników 02.03.09, 19:04
      czesc. ja dopiero od kilku dni ale jestem zadowolona wiec sie pochwale.
      jak wstaniemy ok 6-7 to cycus.
      9 jabluszko
      12 cycus
      14 zupka i cycus
      18 cycus
      21 cycus na dobranoc
      nie sprawdzam ile je mleczka ale jabluszko jedno male i zupka z jednjej
      marchewczki i warzyw - nie duzo raczej bo kupki ma bardzo zwiezle ze tak powiem
      • sarhaw Re: Jedzenie 5-miesieczników 03.03.09, 11:14
        Ja odstawiam Małego od piersi, bo wracam do pracy. Dzień wygląda
        następująco:
        6-7 pierś
        9 - ok 150 ml mleko modyfikowane
        12 - pierś
        14 - marcewka lub jabłuszko lub mieszane (jabłko+marchew,
        marchew+ziemniak) ok. 6-8 łyżeczek
        15 - 125 ml mleko modyfikowane
        18 - pierś
        20 - ok 180 ml mleko modyfikowane
        ok. 3-4 w nocy pierś
        Pytam, bo Mały, odkąd je mniej piersi, słabiej przybiera na wadze.
        Nie płacze na dodatkowe jedzenie. Waży 7 kg, ma 4 miesiące i 2
        tygdnie.
        Czy jałbuszko gotujesz, czy podajesz surowe starte? Bo ja narazie
        wszystko gotuję i przecieram. Ile zupki zjada Twoje Maleństwo?
        • igna-sia Re: Jedzenie 5-miesieczników 03.03.09, 11:44
          > Pytam, bo Mały, odkąd je mniej piersi, słabiej przybiera na wadze.
          > Nie płacze na dodatkowe jedzenie. Waży 7 kg, ma 4 miesiące i 2
          > tygdnie.

Słabiej tzn ile?
          Moja córka ma 6,5m-ca i waży 7 kg.
          • gr78 Re: Jedzenie 5-miesieczników 03.03.09, 12:18
            o to die przyłacze bo tez mnie ten temat interesuje wink
            za trzy tyg moje blizniaki koncza 4 miesiace i ruszamy z marchewka wink)
            uzywacie słoiczków czy moze gotujecie same? a jak same to macie
            warzywa z własnego ogrodka czy z pobliskiego warzywniaka???
            no i jak z tym jabłkiem..surowe czy gotowane?? a jak gotowane to jak
            to robicie , gotujecie jablka az sie rozpadnie na papke czy jak???

• qwerty3.5 Re: Jedzenie 5-miesieczników 03.03.09, 13:48
              Mój synek kończy juz 6 miesiecy ale jak zaczynał 4 miesiące to
              zaczęłam gotować mu pierwsza zupkę - marchwiankę.Marchewka
              oczywiście ze sklepu,ładnie wygladająca plus łyżeczka
              masła.Mieszałam w mikserze i do butli- brdzo smakowała.jak skończył
              4 miesiące podawałam juz łyzeczką, tylko zagęszczałam marchwiankę
              kleikiem kukurydzianym lub ryżowym.Dodałam tez pietruszkę...a
              pózniej indyka.Jabłko zawsze podaję gotowane-gotuje jak na kompot ,
              potem miksuję i też mozna zagęscić kleikiem- wtedy wychodzi taki
              pyyszny kisiel
              • szkrabek_marcelek Re: Jedzenie 5-miesieczników 03.03.09, 14:30
                mój synuś zaczął parę dni temu 5 miesiąc, jak pytałam pediatrę to mówiła, żeby zacząc cokolwiek podawac dopiero jak skończy 6 miesiac, ale mój chłopak jest duży jak miał 3,5 miesiaca wazył 7100 i miał 73 cm, i ostatnio je co godzine albo 1,5, szczegolnie w nocy to mam ostatnio masakre bo po kapaniu potrafi spac kilka godzin ostatnio tak ok. 4 a jak sie wybudzi i go nakramie to sie budzi dokladnie co godzine, po urodzeniu jadł rzadziej bo co 2 godziny w nocy... dlatego zastanawiam się czy coś podac oprócz cycusia, widzę że już podajcie jabłuszko i marchewke, ostatnio do mnie przyszla paczka z bobovity i tam byla zupka marchewkowa z ryżem, widziałam też kaszkę z dojrzałym jabłkiem i zastanawiam się czy np...podac mu na noc kaszke czy nie....bo jednak spi kilka godzin po kapaniu dopiero po tym jak sie przebudzi to zaczyna sie kłopot jak pisałam wcześniej...czy macie podobne probelmy , może coś mi poradzicie na to...
                • sarhaw Re: Jedzenie 5-miesieczników 03.03.09, 14:53
                  Synek w ostatnim miesiącu przybrał jedynie 400g. Nie wiem czy to
                  mało czy dużo. Mleka modyfikowanego je dużo mniej niż porcje podane
                  na opakowaniu dla jego wieku.
                  Dotychczas marchewkę kupowałam w sklepie, jabłka też. Marchewkę
                  gotuję w wodzie butelkowanej i miksuję na papkę. Jabłuszko tak samo.
                  Nie gotuję zbyt długo, aby zostało choć trochę witamin.
                  Ten kleik tyzowy to jest tak pakowany jak kaszka?
                  • gr78 Re: Jedzenie 5-miesieczników 03.03.09, 15:12
                    qwerty3.5 sorry ze tak glupio zapytam ale chce sie upewnic, jabłko
                    obieralas ze skorki i wykrawałas ogryzek czy w całosci gotowala??
                    i przez ile dni jedna rzecz podwałas??
                    po jakim czasie taka zupka warzywna czy deserek zastepuje mleko??
                    bo rozumiem ze na poczatku to dawałas troche mleka i troche
                    mrcherwki i z czasem coraz wiecej marcherki a mleka coraz mniej, czy
                    tak??

a i jak to jest jak moje maluchy koncza 4 miesace 26 marca to od 27
                    juz moge startowac z marchewka?
                    • qwerty3.5 Re: do gr78 03.03.09, 15:45
                      jabłko (trzeba wybrać słodkie) obieram ze skórki a następnie do
                      garnuszka kroję w plastry ( oczywiście bez ogryzka), zalewam
                      niewielką ilością wody tak aby je przykryc i gotuję około 10 min.
                      Akurat jabłko + kleik kukurydziany lub ryzowy podaje od 4 miesiąca
                      około 3-4 razy w tyg bo to swietny deser.Tak jak pisałam wczesniej
                      miksuję całą zawartość garnuszka, zagęszczam kleikiem i powstaje
                      pyszny kisiel.
                      Mój synek był na piersi przez prawie 3 miesiące.Jedno karmienie
                      piersia około 12 czy 13 zastępowałąm butlą z marchewkową ( około
                      130ml wtedy połykał).jak miał ochotę to tez oczywiście piers
                      dostawał.Około 14-15 dostawał zamiast piersi deser.Piers dostawał
                      jak szedł spać - po deserze.
                      Oczywiscie że startuj z marchewkową po 4 miesiącu....spróbuj też z
                      tym deserkiem i karmieniem łyżeczką.Zupę marchewkową na maśle też
                      mozesz zagęścić.
                  • semi-dolce Re: Jedzenie 5-miesieczników 03.03.09, 15:19
                    Jeśli będziesz gotować na parze to straci mniej wartości odzywczych.
                • kasiak1004 Re: Jedzenie 5-miesieczników 03.03.09, 16:43
                  moj maluch wlasnie ma 5 miesiecy i juz je kaszki, jablka, marchewki
                  i ziemnkaczki
                  ja zaczelam podawac kaszke jak mial 3,5 miesiaca bo samym mlekiem
                  sie nie najadal. ale zaczelam od tego ze mieszalam kaszke z mlekiem
                  modyfikowanym i podawalam w butelce. teraz oprocz tego je dwa razy
                  dziennie sama gesta kaszke z np.ugotowana marchewka, a mieszana z
                  mlekiem podaje mu wieczorem i w nocy. oczywiscie w nocy daje mu
                  jeszcze herbatke i budzi sie co jakies 3 godz.
                  a jesli chodzi o jablko i marchewke to zaczelam mu podawac od 4
                  miesiaca po troszku tak na sprobowanie. teraz ma 5 miesiecy i
                  potrafi zjescprawie jablko surowe tylko starte. ja wybieram takie
                  najbardziej soczyste bo wydaje mi sie ze lepiej mu smakuje. a z tego
                  co slyszalam to jablka gotowane nieuczulaja. marchewke natomiast
                  scieram i podaje mu soczek ktory uwielbia. no i oczywiscie zupka z
                  marchewki i ziemniaczkow.
                • bubinka76 Re: Jedzenie 5-miesieczników 03.03.09, 20:02
                  szkrabek_marcelek napisała:

> mój synuś zaczął parę dni temu 5 miesiąc, jak pytałam pediatrę to mówiła, żeby
                  > zacząc cokolwiek podawac dopiero jak skończy 6 miesiac, ale mój chłopak jest du
                  > ży jak miał 3,5 miesiaca wazył 7100 i miał 73 cm, i ostatnio je co godzine albo
                  > 1,5, szczegolnie w nocy to mam ostatnio masakre bo po kapaniu potrafi spac kil
                  > ka godzin ostatnio tak ok. 4 a jak sie wybudzi i go nakramie to sie budzi dokla
                  > dnie co godzine, po urodzeniu jadł rzadziej bo co 2 godziny w nocy... dlatego z
                  > astanawiam się czy coś podac oprócz cycusia, widzę że już podajcie jabłuszko i
                  > marchewke, ostatnio do mnie przyszla paczka z bobovity i tam byla zupka marchew
                  > kowa z ryżem, widziałam też kaszkę z dojrzałym jabłkiem i zastanawiam się czy n
                  > p...podac mu na noc kaszke czy nie....bo jednak spi kilka godzin po kapaniu dop
                  > iero po tym jak sie przebudzi to zaczyna sie kłopot jak pisałam wcześniej...czy
                  > macie podobne probelmy , może coś mi poradzicie na to...

Hej, miałam identyczny problem. Dopóki synek był mały, budził się na karmienie 2 razy w ciągu nocy. Odkąd skończył 3,5 miesiąca spał po kąpieli max 3 godziny, a potem pobudka co godzinę, ewentualnie półtorej. Więc jak skończył 4 miesiące, zaczęłam wprowadzać posiłek "niecycowy", mianowicie zupkę. I przez miesiąc udało się wprowadzić tak, że zjadał cały słoiczek i dojadał pierś. Ale w nocy nie było zmiany. Skończył 5 miesiąc i wprowadziłam zupkę z mięskiem - zaczął lepiej spać i budzi się teraz średnio 3 razy na noc, czasem 2. Oprócz tego wprowadziłam Sinlac wieczorem, ale na razie nie widzę różnicy w spaniu. Jak na mój gust powinnaś po prostu wprowadzić niemleczny posiłek lub kaszkę, nie przejmując się gadaniem o karmieniu przez 6 miesięcy wyłącznie piersią. To tylko gadanie, a ty znasz swoje dziecko najlepiej i jeśli widzisz, że czegoś mu brakuje, to czemu nie spróbować?
                  • szkrabek_marcelek Re: Jedzenie 5-miesieczników 03.03.09, 22:42
                    dziękuję za odpowiedz... spróbuję mu coś podać zobaczymy jaki bedzie efekt... dzisiaj dałam mu jabłuszko do polizania i probował mi złapać ręce jak je zabierałam i dawałam z powrotem...i aż się trzęsł żeby dać mu jeszcze...więc jutro biegnę do sklepu po słoiczek...
                • aniaontop do szkrabek_marcelek 03.03.09, 20:18
                  jaką paczkę z bobovity masz na myśli smile chętnie bym wypróbowała nowinki - czy
                  trzeba w jakimś konkursie udział wziąć? sory że tak się dopytujęsmile
                  • szkrabek_marcelek Re: do szkrabek_marcelek 03.03.09, 22:37
                    aniaontop napisała:

> jaką paczkę z bobovity masz na myśli smile chętnie bym wypróbowała nowinki - czy
                    > trzeba w jakimś konkursie udział wziąć? sory że tak się dopytujęsmile

w szpitalu wypełaniałam rózne ankiety i dostałąm tam różne paczki, a ostatnio przyszła paczka z bebilonu (zielony kartonik) z mlekiem następnym i kaszką z dojrzałym jabłkiem, a wczoraj przyszła paczka z bobowity ze słoiczkiem zupki marchewkowej z ryżem, oraz deserkiem jabłokowo-bananowym, małe opakowanie herbatki oraz mleka następnego, była też tam książka ze schematami żywienia - bardzo pomocna...
    • bubinka76 Re: Jedzenie 5-miesieczników 03.03.09, 20:06
      U nas:
      - 9 pierś
      - 12 zupka
      - 15 pierś
      - 17:30 Sinlac
      - 19:30 pierś
      - w nocy 2-3 razy pierś
      Oczywiście schemat nie zawsze się udaje, odchylenia 15 - 20 minut są na porządku dziennym. A czasem wszystko staje na głowie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka