belzio 06.03.09, 19:23 moje dziecko jest wagowo na 10 centylu myślę sobie że to chyba nie tragedia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
samanya111 Re: 10 centyl 06.03.09, 19:30 Moja mała jest na 3 i lekarz powiedział wczoraj, że trzeba jeszcze troche czasu dać kurczaczkowi będzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
belzio Re: 10 centyl 06.03.09, 19:33 mam nadzieję choć czasami z zazdrością czytam ile jedzą inne niemowlaki i to dużo młodsze od mojego Odpowiedz Link Zgłoś
belzio Re: 10 centyl 06.03.09, 19:43 tak myslę że to może lepiej niż te słynne fałdki ... Odpowiedz Link Zgłoś
samanya111 Re: 10 centyl 06.03.09, 19:50 No właśnie mi pediatra też powiedział, że lepiej szczuplutkie dziecko niż grubasek, bo grubaski mają więcej problemów ze zdrowiem. A póki dziecko przybiera na wadze i jest zdrowe to myśle, że nie ma co się martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
yula Re: 10 centyl 06.03.09, 19:51 cała siatka jest normą, ważne by dziecko trzymało sie swojego centylu, jak waga skacze z jednego na drugi to niedobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
tymillo Re: 10 centyl 06.03.09, 21:13 witaj, mój synek cały czas utrzymuje się wagowo na 10 centylu a wzrost jak na 9 miesięczniaka ma ponad wykresami siatki.Szczupły i długi Dokładnie tak jak pisała forumowiczka przede mną,póki waga utrzymuje się na tym samy centylu to ok. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: 10 centyl 06.03.09, 22:18 Oczywiście że nie tragedia, tylko norma - niektóre dzieci są lżejsze, inne cięższe; niektore chude i długie, inne krótkie i pulchne... itd. Odpowiedz Link Zgłoś
monpaj77 Re: 10 centyl 06.03.09, 23:39 A dlaczego niedobrze jest, jezeli dziecko skacze wagowo po centylach? O Czym to moze swiadczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: 10 centyl 07.03.09, 09:32 monpaj77 napisała: > A dlaczego niedobrze jest, jezeli dziecko skacze wagowo po centylach? > O Czym to moze swiadczyc? Chodzi o szczególnie o nagły spadek krzywej centylowej - może oznaczać jakąś ukrytą chorobę (np. infekcję, alergię) , zaburzenie ssania, za rzadkie karmienie, itp, itd. Ale to też nie jest tak że centyle muszą być idealnie równe cały czas! Lekkie rożnice (np. z 10 na 25, potem znowu na 10) są zupełnie normalne. Powolny spadek albo wzrost centyli także zazwyczaj jest jest normalny. (Nasza bardzo mądra pediatra mówiła, że są dzieci, które idealnie trzymają się swojego początkowego "kanału centylowego", a sa takie, które w jakimś momencie naturalnie "równają" w doł albo w górę.) Odpowiedz Link Zgłoś
punia.40 Re: 10 centyl 07.03.09, 20:18 Mój syn jest na 3 i learz mówi, ze wszystko w porządku jak tylko systematycznie przybiera, po prostu jest z tych drobniejszych! Odpowiedz Link Zgłoś