ja275 21.11.03, 22:30 do kiedy dziecko ma kolke bo ja juz mam tego serdeczne dosc - daje herbatki i kropelki ale to niewiele pomaga .... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa216 Re: MAM DOŚĆ KOLEK !!! 21.11.03, 23:39 podobno do trzeciego miesiąca ale może być dłużej. może spróbuj ciepłe okłady z pieluszki(poprostu ją prasuj), mojemu czasem pomaga. POWODZENIA.Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
riddle1 Re: MAM DOŚĆ KOLEK !!! 22.11.03, 00:03 Witam!!! A stosowałaś juz Gripe Water?? Nasi znajomi podawali swojemu maluchowi i "jak ręką odjął". My za to bardziej naturalnie pozbywalismy sie (raczej rzadko występujących) kolek , a mianowicie przez masowanie brzuszka i plecków. Poza tym przechodziły również po parominutowym noszeniu na raczkach w pozycji"na brzuchu".W takiej pozycji równiez masowalismy Erykowi brzuszek. A wogóle to chyba czeste kładzenie niemowlaków na brzuszku nieco łagodzi te przykre dolegliwości. pozdrawiam i zycze wiele cierpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
11ulla Re: MAM DOŚĆ KOLEK !!! 22.11.03, 16:53 dziecko ma kolki do ok 3 miesiąca - na szczęście to nie trwa wiecznie, ale ciężko jest jak malutki płacze...a rodzice malo co mogą pomóc spróbuj dać PLANTEX do picia (kupuje sie w aptece -1 saszetka ok 1zł), mojemu synkowi bardzo pomagał jeżeli karmisz piersią, to może zastanow sie czy Ty czegoś nie jesz lub czegoś nie pijesz co powoduje u maluszka bóle brzuszka (u mnie to była herbatka pobudzająca laktację HIPP i koperek) oczywiscie oklady z ciepłej pieluszki (np wyprasowanej lub zdjętej z koloryfera), masowanie brzuszka, położenie na brzuszku - tez mogą pomóc kolki połaczone np z wysypką mogą być objawem alergii aha jeżeli karmisz mleczkiem butelkowym, to po południu, kiedy najczęściej występują koli zacznij dawać częściej mniejsze ilości mleka - tak by maleństwo się najadło, ale nie objadło - to rada lekarza, ale ja nie umiałam tak trafić Odpowiedz Link Zgłoś
snurek2 Re: MAM DOŚĆ KOLEK !!! 22.11.03, 17:15 Ja miałam też dość.Współczuję.Na szczęście mam to za sobą.Mój Kubuś dostał od pediatry Infacoli to pomagło,oprócz tego kładłam go często na brzuch do tatusia,i mały się uspakajał/tata ma mięciusi brzusio/.A tak w ogóle dużżżżżżżżżo cierpliwości i j awsze sobie tłumaczyłam,że to cholerstwo kiedyś musi się skończyć,a dziecko tylko cierpi.Trzymaj się iepło i głowa do góry.My matki to przecież jesteśmy supermenki.Anita z 8-miesięcznym Kubusiem Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowskaanna0606 Re: MAM DOŚĆ KOLEK !!! 22.11.03, 18:10 Moja corka miala kolke do 5 miesiaca zycia. Bardzo pomagaly jej kropelki Esputikon (na recepte). Anka. Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: MAM DOŚĆ KOLEK !!! 22.11.03, 19:01 Nasz synek mial bardzo ciezkie kolki do 5 miesiaca zycia i nie pomagalo nic, Plantex, Infacol, Gripe Water, suszarka, ciepla pieluszka.... i mozna by tak wymieniac. Napisze jedno : od czasu jak sie skonczyly wszystko sie zmienilo na lepsze, wiec cierpliwosci i bedzie duzo radosci. Odpowiedz Link Zgłoś
hala_r Re: MAM DOŚĆ KOLEK !!! 22.11.03, 20:11 Witam!!! Bardzo dobrze Ciebie rozumiem. Mój Kuba ma kolki do dzisiaj a ma 5,5 miesiąca. Co prawda w większości płacze i pręży się w nocy na moje nieszczęście ale w dzień jest już ok. Przez bite dwa miesiące od urodzenia jak nie spał to strasznie płakał non stop. Próbowałam wszystkiego bez recepty (koperek, simetikony Infacol, Esputicon i Bobotic). Po dwóch miesiącach od lekarza dostałam receptę na debridat i pomogło na pewno lepiej niz te wcześniej wymienione. Dodam że masowanie i ciepłe okłady też nic. No nie było łatwo i do dzisiaj nie jest ale cały czas mam nadzieję że to już niedługo. Trzymam za Was kciuki i pozdrawiam. Hala Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.p-m Re: MAM DOŚĆ KOLEK !!! 22.11.03, 20:28 Oprócz wyzej wymienionych (testowaliśmy prawie wszystko, u nas w miare - choć nie zwsze - działa Gripe Water w połączeniu z Infacolem) polecam masaż brzuszka ciepłym strumieniem powietrza z suszarki. Uwaga! Ostrożnie, zeby nie poparzyć Maluszka - najlepiej "suszyć" przez ubranko i z pewnej odległości. A próbowałaś doraźnie Viburcol? To są czopki homeopatyczne. U nas działają (stosujmy tylko przy bardzo "ostrej jedzie") pozdrówka! Odpowiedz Link Zgłoś
natalju Re: MAM DOŚĆ KOLEK !!! 22.11.03, 21:09 Witaj co prawda moja Julka już ma 16 miesięcy ale też miała problemy z kolkami. Kolka wystepuje u dzieciaczków aż do momentu wykształcenia się do końca jelit. Nasz pediatra przepisywał mi jako lek stosowany doraźnie papaverynę(robione w aptece tylko na receptę), powodowało rozszerzenie się jelitek i w ten sposób pomagało dzidziusiowi je opróżnić - bardzo pomogło. Zaznaczam że zarówno położna środowiskowa jak i pediatra kazali stosować jedynie herbatkę PLANTEX lub właśnie w momencie gdy nie pomagało papaverynę. Wszystko przeszło po 5 miesiącu a teraz Julka pięknie się rozwija. Pozdrawiam i życzę wytrwałości. Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
aggau Re: MAM DOŚĆ KOLEK !!! 22.11.03, 21:43 Krotka odpowiedz-najpierw stosowalismy kropelki esputicon-bardzo dobrze rozluznily nasza coreczke, po jakims czasie debridat. Ale uwaga nasze dziecko okazalo sie alergikiem i dopiero zmiana mleka uwolnila je tak naprawde od bolesci.Zycze wytrwalosci Aga Odpowiedz Link Zgłoś
sanika Re: MAM DOŚĆ KOLEK !!! 23.11.03, 11:38 Na szczęście koli u nas trwały tylko cały tydzień. Zmiana mleka pomogła. Radzę też kupić odpowiednie butelki antykolkowe np. Avent które nie wypuszczają powietrza ze środka, dzieciaczek przed jedzeniem powinien poleżeć parę minutek na brzuszku. Odpowiedz Link Zgłoś
ja275 Re: MAM DOŚĆ KOLEK !!! 23.11.03, 11:44 mam i butelki AVENt i herbatki i Infacol i wszystko co mozna miec i nic nie pomaga widocznie taki urok tych pierwszych 3 miesiecy zycia mojej corki Odpowiedz Link Zgłoś
kaha3 Re: MAM DOŚĆ KOLEK !!! 24.11.03, 12:56 Naszemu Julkowi nic nie pomagalo, dopoki znajomi nie przywiezli z Niemiec preparatu sab simplex (bez recepty ok 4-5 euro) i jak reka odjal. Malu natychmist przestal plakac-preparat ma troche migdalowy smak i jakby laskocze w jezyk, wiec najpierw dzialao zaskoczenie a w tym czasie preparat zaczynal dzialac. Mozna go podawac nawet po kazdym jedzeniu, nie wchlania sie do organizmu. Polecamy kasia&julek Odpowiedz Link Zgłoś
osica Re: MAM DOŚĆ KOLEK !!! 24.11.03, 22:43 Sa jeszcze takie kropelki, ale dostepne tylko w Niemczech. Nazywaja sie Sab Simplex. Niektore mamy mowia, ze skuteczne (my nie mialysmy kolek wiec nie wiem) Powodzenia!! Anqa Odpowiedz Link Zgłoś
utalia Re: MAM DOŚĆ KOLEK !!! 25.11.03, 23:27 Neta Hej Och jak bardzo dobrze Cie rozumiem ze masz dosc! Jeszcze pol roku temu tez walczylismy z tym okropienstwem. Wyprobowalismy doslownie wszystkiego...ale tak naprawde nic nie pomaga z aptecznych mikstur. Jezeli kotos pisze, ze dobry jest debridat...to prawdopodobnie zastosowal go w chwili kiedy kolki i tak odchodzily same. Dorazne sposoby typu suszarka, schodzenie po schodach...powoduja ze przynosisz ulge dziecku i masz wrazenie, ze nie jestes bezradna. Ale wierz mi ze to przechodzi szybciej niz myslisz. Tez bylam wykonczona i wydawalo mi sie, ze nie przetrzymam ani jednego dodatkowego tygodnia a teraz juz prawie tego nie pamietam. My nosilismy godzinami Malwine "na lotnika" brzuszkiem do podlogi, trzymalismy reke pod jej brzuszkiem i chodzilismy "krokiem jakby schodzac ze schodow" z takim lekkim podrzutem to prawdopodobnie masowalo brzuszek a o to chodzi i po pewnym czasie mala usypiala. Oczywiscie byl krzyk kiedy zmevzemni probowalismy ja polozyc do lozka... ale po kilku probach zmeczona zasypiala. Trzymaj sie Utalia Odpowiedz Link Zgłoś
misiomin0 Re: MAM DOŚĆ KOLEK !!! 26.11.03, 10:41 Kazde dziecko jest inne i co innego może mu pomagać, ale to chyba już wiesz. Pieluszki były skuteczne, ale wygodniejsze w użyciu są termofory żelowe do podgrzewania w kuchence mikrofalowej, dłużej trzymają temperaturę. Z chemii nic nie pomagało z wymienianych przez poprzedników, aż do specifiku o nazwie DEBRIDAT. Zapytaj lekaża, jest na receptę. Po dwóch dniach zażywania złagodził kolki, a po trzech tygodniach ustały. POWODZENIA ! misiomin@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś