ask-a28 14.03.09, 00:25 Syn od 3dni zasypia i śpi na brzuszku a ja boję się że się udusi na spaniu.Mały ma 10miesięcy,nie wiem czy mu pozwolić żeby tak spał czy go oduczać od tego,proszę oporadę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zona_mi Re: Spanie na brzuchu. 14.03.09, 00:38 Mój synek funkcjonował wyłącznie na brzuchu (spał, jeździł w wózku, kąpał się itd.) mniej więcej od 3 miesiąca. Dziesieciomiesięczniak potrafi podnieść głowę, zmienić pozycję. Jeśli nie ma poduszki, spokojnie może sobie spać na brzuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
eli81 Re: Spanie na brzuchu. 14.03.09, 07:19 wiesz, ja bym kupiła monitor oddechu, ale mam stracha na punkcie spania na brzuchu, bo tak zmarła mojej kuzynki malutka córeczka, nie miała roku stąd mam lekką obsesję na tym punkcie niestety Innych rad nie mam, no oczywiście nie używać poduszki, ale to chyba logiczne, i żeby nie było zabawek blisko buzi, i chyba tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Spanie na brzuchu. 15.03.09, 21:08 Monitor oddechu dla 10 mies.dziecka???? Chyba nieporozumienie,dla mnie to bezsensu. Dziecko jest na tyle duże,że świetnie poradzi sobie ze zmianą pozycji czy całego ciała czy głowy. Mój dzieć spał na brzuchu jak miał niecałe 2 mies. Pediatra też larum podnosiła. Ale co mogłam zrobić jak w innej pozycji budził się co pół godziny z płaczem? Nic,po prostu pozwolić spać w tej pozycji. Wyluzuj i daj dziecku spać tak jak lubi. A jakby Ciebie przymuszać do innej pozycji spania niż lubisz,to przyjemnie by Ci było? Teraz ma 3 lata i dalej zasypia na bruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
jagomago Re: Spanie na brzuchu. 14.03.09, 12:45 Nie probuj wygiac lyzki - to niemozliwe Moj syn od poczatku nie lubil spac na brzuchu, wiec go nie kladlismy. Teraz ma 5 miesiecy i od dwoch tygodni nie spi inaczej hihi. Sam sie przewraca na brzuch. W nocy bylam raczej czujna, sam tez sie szybko budzil, bo spal na brzuchu z nosem w materacu... Bardzo balam sie, choc niania elektroniczna czuwala. Kladlam jakies przeszkody, by nie przewracal sie na brzucho, ale budzil sie i zloscil. Bylo jeszcze gorzej. Doszlam do wniosku, ze bede "pozwalac" spac na brzuchu w ciagu dnia i gdy tylko syn robil myk na brzuszek od razu ukladalam mu glowke na boku. Chyba 2 lub 3 dni i teraz sam nauczyl sie ukladac glowke na boku. Juz nie martwie sie, ze nie bedzie mogl oddychac Teraz czekam az nauczy sie robic myk z brzuszka na plecki, bo niestety jak mu sie "znudzi" spac na brzuszku to budzi sie i placze... Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Spanie na brzuchu. 15.03.09, 00:27 Ja mam podobnie. Mój synek ma 10 mc. i też od kilku dni, podczas snu przekręca sie na brzuszek. Wcześniej jak sie przekręcił przez sen, to sie budził. Teraz jednak śpi tak sobie. Ja jak sie obudzę w nocy , to go odwracam na plecy. Niby 10 miesięczne dziecko potrafi samo odwrócić główkę, żeby się nie udusić, ale też mam obawy. Może jak by od urodzenia spał na brzuszku, to bym się przyzwyczaiła, ale on dopiero od kilku dni. Ostatnio , nawet usiadł mi przez sen. Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: Spanie na brzuchu. 15.03.09, 00:29 mój synek od urodzenia śpi na brzuchu, przez pierwsze 2 miesiące w nocy spał na brzuszku na mnie - jeśli spał sam w ciągu dnia to na boku teraz ma rok i czasem odwraca sie na plecki Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Spanie na brzuchu. 15.03.09, 08:44 Jeżeli dziecko potrafi samo się odwrócić to wybór pozycji do spania należy do niego, nie do mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
yula Re: Spanie na brzuchu. 15.03.09, 08:56 i bardzo dobrze że śpi na brzuszku, to zdrowa pozycja. A żeby sie nie udusił to dziecko nie powinno mieć miękiej poduszki czy materaca,pierzyny w których może utknąć nosek. Więc jeśli ma odpowiednie spanie to nic mu sie nie stanie. Moja młodsza córka od urodzenia spała na brzuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
karola.80 Re: Spanie na brzuchu. 15.03.09, 20:14 mój synek od około 3 tygodnia życia śpi na brzuchu w swoim łóżeczku, buźkę ma na bok i wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
dzida113 Re: Spanie na brzuchu. 16.03.09, 11:07 Moja starsza córka spała na brzuchu prawie od urodzenia, młodsza miała gdzieś 3 tygodnie jak odmówiła spania na plecach - tylko w wózku łaskawie tak zasypia, ale pewnie dlatego, że nie może się ruszyć w tych betach. Śpi tylko na naciągniętym prześcieradle, bez poduszki itd. Odpowiedz Link Zgłoś
frida-marzec08 Re: Spanie na brzuchu. 16.03.09, 11:13 nie udusi się; chyba że leży na poduszce, albo/i paliłaś w ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
rudam23 Re: Spanie na brzuchu. 26.06.09, 23:01 To już moje 5 tyg. bliźniaki śpią na brzuszkach kilka godzin (oczywiście w dzień,kiedy co jakiś czas je sprawdzamy), a Ty martwisz się o 10-miesięczniaka)Poradzi sobie! Odpowiedz Link Zgłoś
atucapijo Re: Spanie na brzuchu. 27.06.09, 14:54 moim zdaniem, 10 mcy to jzu sobie moze spac jak chce, najwieksze zagrozenie smiercia lozeczkowa jest do 4 mcy, potem mniejsze ,a po 6tym mcu spada drastycznie, bo dziecko i tak sie rusza podczas snu. moj synek 7 mcy czasami sam sie kladzie na brzuszku, ja go usypiam na reku , bo inaczej wcale by nie usnal, bo sie w kolko kreci, ale jak tylko go poloze do lozeczka, to sie albo przewraca na bok, albo na brzuszek. zeby spac na plecach, musi byc nieludzko zmeczony. ostatnio sie nauczyl wstawac w lozeczku, i jak tylko sie obudzi, nawet w srodku nocy, to wstaje na nogi, na spiocha, i placze, bo niewygodnie tak spac, gapeusz jeden raczej mu smierc lozeczkowa juz nie grozi... chyba ze wyleci wierzchem... z drugiej strony mamy ktore pozwalaja spac na brzuchu dzieciom 5tygodniowym, to dla mnie szczyt nieodpowiedzialnosci. w mojej szkole rodzenia, i u pediatry mowili, ze SIDS to nie tylko uduszenie poduszka, ale wlasnym ulanym mlekiem - jeslid ziecko uleje na plecach, to mleko splywa przelykiem, jesli uleje pod wlasna twarz na brzuchu, to jest niebezpieczenstwo wdechu ulanego plynu, i uduszenia w ten sposob. coz, kazdy mierzy wg siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
kalendarzowa_wiosna Re: Spanie na brzuchu. 27.06.09, 15:13 > z drugiej strony mamy ktore pozwalaja spac na brzuchu dzieciom > 5tygodniowym, to dla mnie szczyt nieodpowiedzialnosci. w mojej > szkole rodzenia, i u pediatry mowili, ze SIDS to nie tylko uduszenie > poduszka, ale wlasnym ulanym mlekiem - jeslid ziecko uleje na > plecach, to mleko splywa przelykiem, jesli uleje pod wlasna twarz na > brzuchu, to jest niebezpieczenstwo wdechu ulanego plynu, i uduszenia > w ten sposob. coz, kazdy mierzy wg siebie... heh, 13 lat temu, kiedy urodziłam syna zalecenia lekarzy były jednoznaczne: dziecko ma spać na brzuszku! taka pozycja jest najzdrowsza, a niebezpieczeństwo śmierci łóżeczkowej najmniejsze bo w przypadku ulania lub wymiocin, płyny wydobywają się na zewnątrz. Natomiast przy spaniu na pleckach płyny zostają w przełyku i jest większe niebezpieczeństwo zakrztuszenia i uduszenia. Teraz mam kolejne dziecko i z niemałym zdziwieniem przeczytałam zalecenia lekarzy: spanie na brzuszku niewłaściwe. Najlepiej na pleckach albo na boczku. I bądź tu człowieku mądry ) Osobiście kładę małą (2 m-ce) najczęściej na boczku, czasem na pleckach, rzadziej na brzuszku ale i to się zdarza, zwłaszcza gdy mała marudzi i wszystkie pozycje jej nie odpowiadają tylko właśnie na brzuszku i masaż plecków ją usypia. Wyszłam z założenia, że jeśli mój 13-latek świetnie się wychował sypiając tylko i wyłącznie na brzuszku, to małej też raczej nie zaszkodzi. Żadnego monitora oddechu nie mam, zaglądam do małej równie często jak przy śnie w innych pozycjach. Grunt to nie dać się zwariować Odpowiedz Link Zgłoś
joan_3 Re: Spanie na brzuchu. 27.06.09, 15:47 mój mały po porodzie spędził w szpitalu 5 tyg. i zauważyłam, że tam wszystkie dzieci po karmieniu były odwracane właśnie na brzuszek Odpowiedz Link Zgłoś