Dodaj do ulubionych

Do mam małych alergików

29.03.09, 12:18
Moja mała ma skazę(tak twierdzi lekarka) więc pije pepti 2. objawy to twarde
ciemne kupy i czerwone ostre policzki. pomimo, że pije hydrolizat dalej ma
problemy z kupą i czerwone poliki. wziełam sie wiec ostro i chcę ustalić na co
jest uczulona: czytałam dzisiaj, że uczulu cielęcina i wieprzowina, oleje
kukurydziane z orzeszków itp, manna, pomidory.
Co u was uczulało? czy najlepiej zacząć od jarzynowej z kurczakiem lub indykiem?
jakie owoce u was uczulały?
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: Do mam małych alergików 29.03.09, 12:31
      Wieprzowina raczej nie uczula. Uczula cielak, krowa, kurczaki, pomidory,
      czekolada, orzechy, owoce drobnopestkowe, produkty z krowiego mleka, gluten. Tzn
      uczulić może wszystko, ale to są najpopularniejsze alergeny. Ta jarzynowa to dla
      ciebie czy dziecka?
      • genova51 Re: Do mam małych alergików 29.03.09, 12:40
        Jestem dopiero co po wizycie u alergologa. Nie uczula tylko mięso indycze i z
        królika. Można jeść ziemniaki, buraki, marchew, dynię, szpinak. Z owoców jabłka,
        gruszki, maliny. Uczulają banany bardzo dojrzałe, z brązowymi plamkami na
        skórce, zielone mniej.
        • ola11mar Re: Do mam małych alergików 29.03.09, 12:47
          -do genova51
          Twój alergolog to chyba jakiś nie douczony. Na jakiej podstawie dał Ci listę
          produktów bezpiecznych dla dziecka? Bo jak długo mam dziecko i karmię piersią to
          wiem, że takich nie ma. Moje dziecko uczuliła dynia. I co na to powiedziałby
          Twój alergolog. Są dzieci uczulone na jabłka, marchewkę i wiele innych
          "bezpiecznych" produktów. Tak więc -klepska-dziecko może być uczulone na każdy
          produkt. Jedyne aby to sprawdzić to wprowadzać do diety dziecka każdy nowy
          pokarm min. co 5 dni i obserwować. pozdrawiam
          • dg2604 Re: Do mam małych alergików 29.03.09, 13:21
            Moja mala (11miesiecy) jest uczulona na bialka mleka,ma nietolerancje
            laktozy,nawet pepti powodowal biegunki i silne bule brzuszka...wczoraj bylismy
            takze u alergologa,bo gdzies popelnilam blad (albo glupkowaty ktos z
            rodziny,ktory nie rozumie,ze dziecko nie moze tego czy tamtego)...mala ma
            liszaje na calym ciele,lekarz kazal dawac jej tylko nutramigen (pije go od
            drugiego miesiaca zycia),zadnych nawet kleikow,kasz,tylko nutre,do tego zupka z
            indykiem lub krolikiem,na marchewce,zimniaku,mozna dodac lisc wloskiej
            kapusty,ale potem go wyjac...potwierdzil ze jablka jak najbardziej moga
            uczulac,tak jak wyzej dziewczyny pisaly,kazde dziecko jest inne i moze uczulic
            nawet silnlac-kaszka dla alergikow...ja teraz musze wygoic malej skore,a dopiero
            potem od nowa wprowadzac POJEDYNCZO produkty.

p.s.teraz sa alergie laczone,tj.: zjesz truskawke,bedzie ok,zjesz
            smietane,bedzie ok,a jak polaczysz oba skladniki to cie uczuli...przerypane do
            wykrycia...
          • genova51 Re: Do mam małych alergików 29.03.09, 16:07
            Ola11 - douczony, z 35-letnim stażem. Owszem, zalecił po wprowadzeniu nowego
            produktu obserwację, co tez czynię. A stosując się do jego zaleceń, dobrze moja
            córcia na tym wychodzi. Pozdrawiam...również.
      • klepska Re: Do mam małych alergików 29.03.09, 14:39
        no dla małej - np. jarzynki z kurczakiem. oczywiscie nie taka jak dla mnie heeh
        • semi-dolce Re: Do mam małych alergików 29.03.09, 16:41
          To zaczynaj stopniowo, po 1 warzywie przez kilka dni. Na przykład wprowadzaj
          nowe warzywo co 4 dni. Zacznij np od ziemniaka, rzadko uczula. Jak po 4 dniach
          będzie ok to dorzuć dynię. Jak ok to po kolejnych 4 dniach wprowadź coś
          następnego, brokuły na przykład, bo tez rzadko uczulaja. I tak po kolei.
          Któregos dnia niech to nie będzie warzywo a mieso, ale kurczak to nie najlepiej,
          zacznij od królika, indyka albo jagnięciny. Po kilku tygodniach będziesz miała
          dużo rzeczy sprawdzonych i będziesz mogła robić różne ich kombinacje,
          jednocześnie wprowadzając co te 4 dni coś nowego - owoc na przykład. A jakby coś
          uczuliło, to od razu będziesz wiedziała co.
          • klepska Re: Do mam małych alergików 29.03.09, 17:21
            analizując ostatnie tygodnie wydaje mi się, że mała ma alergię albo na żółtko,
            albo na cielęcinę. Jak jej podawałam zupki bez mięsne do 6 miesiąca to nie było
            klopotów. tak czy siak musze wyczić czego nie toleruje....
    • monikatra Re: Do mam małych alergików 29.03.09, 13:44
      Mojej córce wmawiano alergie, wciskają ten wstretny Nutrmigen. Mala
      miala swędzącą czerwoną wysypkę, jakby poparzenia pokrzywą,na buzi,
      szyi, we wlosach, ale nigdy pod ubrankiem. Wpadlam na pomysl, że
      moze to od przytulania taty - zarost podrażnial jej skóre i
      wyglądalo to jak alergia. Nie moglam uwierzyć wlasnym oczom,jak
      ladnie wyglądala jej skóra po 2 dniach zakazu calowania córki przez
      każdego, kto ma zarost (dziadki też nie mogą). Czasem mąż nie może
      sie oprzeć pokusie przytulenia sie buzią do jej buzi i wtedy
      wyskakuje ta pkrzywka. Zawsze poznam, kiedy mala miala atak
      calującego potwora wink
      Jeżeli Wasze szkraby mają wysypkę, to może też oszczędzajcie je
      przed zarostem tatusiów i innych brodaczy, może ta spowodowana
      alergią nasila sie jeszcze bardziej podrazniona szorstkim wlosiem
      faceta.
    • el.dorotka Re: Do mam małych alergików 29.03.09, 13:58
      ja myślałam że objawem alergii są kupy lużne biegunki ze śluzem tak było w
      przypadku mojej zosi do dzis mimo że na bebilonie robi trzy rzadki kupy na dobe
      zero twarych kup . pomału wprowadzam nowosci drugi raz pierwszym razem za dużo
      dałam jabłka powinnam zacząc od jednej dwóch łyzeczek a dawałam kilka nawet pół
      słoika i bardzo ja uczuliło odczekałam i zaczełam znów od jabłka ale pomału i
      jest ok duże znaczenie ma ilosc wprowadzanego pokarmu pomalutku troszke wiecej .
      • klepska Re: Do mam małych alergików 29.03.09, 14:43
        no ja tez myslałam, żę biegunki czy luxne ze sluzem to są objawy skazy. mała nie
        ma takich ma ciemne zbite prawie, że czarne i lekarka twierdzi, że to też
        objawy skazy...kurde może powinnam iśc do alergologa lub zmienic pediatrę...
        • ola11mar Re: Do mam małych alergików 29.03.09, 22:19
          Na pewno jak młoda ma skazę to nie powinnaś dawać cielęciny. Pochodzi od krowy,
          więc uczula. A jak dawno dajesz bebilon pepti? Czy kojarzysz, że jak podawałaś
          tylko to mleko to te objawy tez były? Bo jeśli uważasz, że to raczej od nowości
          to może powinnaś zacząć wprowadzać od nowa każdy produkt (nie wiem ile niunia ma
          miesięcy). Trzeba podawać na początku każdą nowość w niewielkich ilościach, aby
          układ pokarmowy przyzwyczaił się do produktu.Kupy na pewno takie nie powinny
          być, ale z tymi policzkami to tak na prawdę ciężko stwierdzić od czego to może
          być. Moja córka ma też prawie non stop zaczerwienione poliki. I tyle ile ja
          kombinował z jedzeniem... a to i tak dawało marne efekty. Odpuściłam sobie bo
          reszta jest w porządku .pozdrawiam
    • meggi79 Re: Do mam małych alergików 29.03.09, 17:35
      My też ciągle walczymy z alergiami, nie wiadomo na co. Ciągle coś
      się okazuje niebezpieczne, pytanie kiedy to się wreszcie skończyuncertain
    • siasiunia1 Re: Do mam małych alergików 29.03.09, 20:11
      wywary z mięsa są alergizujące tak btw
      a tak to:
      - pomidory i wszystko co ma małe pesteczki (maliny, truskawki, poziomki etc)
      - cytrusy
      - kakao
      - białko krowie (czyli i mleko i wołowina i cielęcina)
      - orzeszki
      - sezam
      możliwe ze soja
      oraz wieele innych rzeczy które są mniej popularne.
      oraz czasami sam bebilon pepti i wtedy trzeba dać dziecku nutramigen.
      ogólnie na początku tzw polka siuśka z ustaleniem co i jak (moje dziecko uczulała marchewka np na początku a potem juz nie)
      powodzenia życzę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka