preciosa123 21.04.09, 09:32 dodam ze dziecie mi ulewa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikaa13 Re: bebilon pepti czy nutramigen? 21.04.09, 09:36 No i... Nutramigen ani Pepti nie są produktami przeciw ulewaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: bebilon pepti czy nutramigen? 21.04.09, 09:37 A co lekarz przepisał? jedno i drugie świństwo ohydne w smaku i tak jak Monika zauważyła żadne nie jest przeciw ulewaniu, to mieszanki mlekozastępcze... Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: bebilon pepti czy nutramigen? 21.04.09, 09:46 Wiesz słonko, może dla nas te produkty są ohydne, choć sama nie potrafię nic powiedzieć, nie smakowałam ale dla naszych dzieci już takie nie są. Moja córka piła Nutramigen do 12 miesiąca i nie powiem, żeby jej nie smakował. Pochłaniała go hurtowe ilości Odpowiedz Link Zgłoś
w_miare_normalna Re: bebilon pepti czy nutramigen? 21.04.09, 11:36 autorka napisała: dodam,że ulewa,a nie :pediatra zapisała to mleko bo dziecie ulewa. Odpowiedz Link Zgłoś
magdahaaa Re: bebilon pepti czy nutramigen? 21.04.09, 10:15 a co lekarz mowi ? moj pije bebilon pepti, nutramigen powodowal u niego straszne kolki, etc. ulewal rowniez, ale to przez pierwsze miesiace, pil bebilon AR - antyrefluksowy. Dopiero pozniej przeszedl na te peparaty melkozastepcze. Jezeli dziecko Twoje ulewa, a ma alergie, to albo BP, Albo Nutr... ale do tego mozna zageszczac mleczko Nutritionem - to na ulewanie. Ale przedewszystkim ! - nie wybieraj sama ! ( zreszta i tak powyzsze mleczka sa na recepte ) . O tym decyduje lekarz. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
w_miare_normalna Re: bebilon pepti czy nutramigen? 21.04.09, 11:34 Ja jestem zadowolona z Bebilon Pepti Odpowiedz Link Zgłoś
anaveronika Re: bebilon pepti czy nutramigen? 21.04.09, 12:23 moj byl na Pepti przez 2,5 miesiąca i wychodzi, ze ma skaze. Teraz jest na Nutramigenie. Roznica taka, ze Nutra nie ma wcale laktozy a Pepti ma troszke. Na obu ulewa. Odpowiedz Link Zgłoś
olifra nutramigen to ostateczność 21.04.09, 13:51 zacznij od Bebilonu, po nutramigenie trudniej wprowadza się mleczna dietę. jak na bebilonie nic nie będzie się działo to przy nim zostań. na nutramigen zdecyduj się w ostateczności. no chyba, ze dziecię zdecyduje inaczej. moja córeczka była właśnie na Bebilonie do roku, bo miała skaze i dokładnie tak mi lekarka tłumaczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
zimka_s Re: nutramigen to ostateczność 21.04.09, 14:23 Co to znaczy zacznij od Bebilonu?? Preciosa nie rozumiem wogóle skąd twoje pytanie skoro nie ty o tym decydujesz. Oba preparaty są na receptę i to pediatra po obejrzeniu i obserwacji dziecka decyduje który wybrać. Bebilon Pepti, jak tu któraś z dziewczyn napisała nie jest dla każdego. Jeśli jest silna skaza białkowa to Nutramigen. A do dziewczyn, które próbują tych preparatów. To nie wam ma smakować i nie wy macie próbować. A dzieciaki akurat chętnie Nutramigen jedzą. Mój Bartek bez problemu z posiłku na posiłek się przestawił (nie było żadnego mieszania i stopniowego przechodzenia). A jeśli dziecku się ulewa to trzeba np mleko zagęścić, choćby kleikiem ryżowym lub innym preparatem. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: nutramigen to ostateczność 21.04.09, 14:30 No widzisz mojemu nie smakuje niestety i chętnie go nie je i wcale się mu nie dziwię...a ja zawsze, próbuję tego co daję mojemu dziecku zarówno do jedzenia jak i leki na przykład, więc nie rozumiem czemu miałabym jakiegoś wynalazku spróbować który mam mu podać zamiast piersi... Odpowiedz Link Zgłoś
olifra Re: nutramigen to ostateczność 21.04.09, 17:59 oczywiście, ze ty nie o tym decydujesz ale nie tak do końca, bo moja lekarka podejmowała decyzję ale konsultowała to ze mną, tzn. jakie ma propozycje i dlaczego akurat takie. Odpowiedz Link Zgłoś
preciosa123 Re: nutramigen to ostateczność 21.04.09, 18:42 troche nie dopisalam o co mi chodzilo dokladniej ale juz pisze. Moj synek pil enfamil AR i nadal ulewa lekarka powiedziala mi ze moze to byc alergia pokarmowa , pil Nutramigen przez jeden dzien ale tak chlustal ze masakra lekarka kazala podac spowrotem Enfamil AR na nastepnej wizycie kazala dodac Bebilon pepti do enfamilu Ar i tak robie narazie maly jakby nie ulewal no ale to sie jeszcze okaze po dluzszym stosowaniu i calkowitym przejsciu na bebilon , lekarka mowi ze dzieci co maja alergie pokarmowa to ulewaja wiecej niz dzieci bez alergji , do tego maly ma jeszcze wysypke na buzi taka jakby pryszcz jak wyschnie to tylko pod swiatlo widac , sapie jakby mial katar ale wcale go nie ma , ponoc przez ulewanie do tego jeszcze pokasluje sporadycznie a osluchowo jest oki. chcialam wiedziec jak wasze pociechy sie rozwijaja i jak czuja po tych mleczkach pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rupiowa Re: nutramigen to ostateczność 21.04.09, 18:59 ja dopiero zaczynam w tym temacie sie poruszac ale: syn generalnie jest na piersi jednak czasem podaje mu butle. Wczoraj lekarz ostatecznie stwierdzil u niego alergie na mleko objawiajaca sie slabym przyrostem wagi, wodnistymi kupami ze sluzem, wysypka na buzi (po bokach ma az tarke czerwona) oraz sapka. Pani dr w osrodku zaproponowala mi antybiotyk ale na szczescie poszlam skonsultowac to z innym lekarzem (szkoda tylko ze za wlasciwa diagnoze i leczenie musze placic). Ale do rzeczy - pan dr ktory wygladal mi na bardzo konkretna i zaznajomiona z tematem osobe powiedzial, ze mam dac nutramigen a jesli bardzo nie bedzie chcial to bebilon. Ponoc nutra.. jest zdecydowanie lepszy dla alergikow a szczegolnie w momencie tak silnych objawow. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: nutramigen to ostateczność 21.04.09, 19:02 Albo mi coś umknęło albo nadal nie wiemy w jakim wieku jest dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
magab28 Re: nutramigen to ostateczność 22.04.09, 08:25 moja córcia ma 9 tygodni i ogólnie jest na piersi, butelkę dostaje 1/2 razy dziennie, ma podejrzenie alergi na białko i próbujemy narazie z pepti juz 2 tygodnie i wysypka znikneła (oprócz wysypki, strasznie ulewa, ma ciemieniuszę, jest niespokojna i sapie jakby miała katar ale nie ma)ale inne obawy które swiadcza podobno o alergii zostały, po jakim czasie stosowania mleczka objawy wam znikają? podobno nutra jest duzo gorszy w smaku niz pepti, moja pije pepti bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
preciosa123 Re: nutramigen to ostateczność 22.04.09, 10:00 moj synek ma 13 tygodni Odpowiedz Link Zgłoś
preciosa123 Re: nutramigen to ostateczność 22.04.09, 10:04 dodam ze jak synek pije ta mieszanke z enfamilem AR i jedna lyzeczka Nutritonu robi zadkie kupki nie wiem czy to przez mleko czy Nutriton ktory podobno moze uczulac? Odpowiedz Link Zgłoś
gx281 Re: nutramigen to ostateczność 22.04.09, 10:14 Czy przed podaniem butelki próbowałyście wyeliminować nabiał z Waszej diety??? Mi też lekarka przepisała od razu nutramingen, ale nie chciałam rezygnowac z piersi i najpierw spróbowałam diety. Od 4 miesięcy nie jem nabiału ani jajek. Skaza zniknęła, dziecko przybiera, oznak alergii nie widać. Proste! Odpowiedz Link Zgłoś
preciosa123 Re: nutramigen to ostateczność 22.04.09, 10:19 ja ze wzgledu na moja chorobe nie moglam karmic mojego malucha , bo za duzo lekow bralam, mam jeszcze pytanko dotyczace mleka HA ponoc ono tez jest jakies przeciw alergji? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: nutramigen to ostateczność 22.04.09, 10:44 mleko ha jest dla dzieci z ryzykiem alergii, gdy na przykład są alergie w rodzinie a nie gdy alergia jest Odpowiedz Link Zgłoś
magab28 Re: nutramigen to ostateczność 22.04.09, 11:45 no jednak nie takie proste ja stosuje juz diete 3 tydzień i jak pisałam daje 1 butle pepti a oznaki wszystkie nie znikneły Odpowiedz Link Zgłoś
preciosa123 Re: nutramigen to ostateczność 22.04.09, 19:23 podaje mu BP rzeci dzien a maly jest tak marudny ze mi rece opadaja , jak spi to jest oki ale jak juz sie obudzi to placze , troche sie prezy czy to od nowego mleka moze musi sie do niego przyzwyczaic? lekarka powiedziala ze tak moze byc przez miesiac mialyscie podobne sytuacje? bo to bardzo meczace , jedynie noce sa spokojne wtedy nawet nie ulewa a tak jak nie spi to uleje prawie wszystko boje sie ze przez to mleko spadnie z wagi albo sie na niej zatrzyma poradzicie cos? Odpowiedz Link Zgłoś
ewika0502 Re: bebilon pepti czy nutramigen? 22.04.09, 23:06 To rzeczywiście od lekarza zależy, co Twoje dziecko powinno pić, bo on przepisze receptę, ale to i tak Ty będziesz je obserwować i na podstawie Twoich obserwacji lekarz podejmie decyzję. Lekarz nie jest Bogiem w tej kwestii (niestety )Ja osobiście nie mieszałabym mleka, tylko od razu podała bebilon pepti. I tak zrobiłam, kiedy u mojego dziecka pojawiła się wysypka. A dodam,że też strasznie ulewał i również jadła enfamil i ten zwykły i AR. Jak podałam małemu bebilon, to ulewanie natychmiast ustąpiło, a po kilku tygodniach ustąpiły też inne objawy. Zaznaczam jednak,że mój młody było o wiele starszy, kiedy dotarło do mnie,że to ulewanie to może być alergia i ja już dawałam mu bebilon pepti 2. Odpowiedz Link Zgłoś
ewika0502 Re: bebilon pepti czy nutramigen? 24.04.09, 22:46 u mojego małego ulewanie ustąpiło bodajże po dwóch dniach, więc naprawdę natychmiast. I tez przez jakiś czas, chyba tydzień, miał jakby biegunkę (bardzo rzadkie kupki), ale wszystko ustąpiło, unormowało się i po około 5 -6 tygodniach wszystkie objawy alergii znikły, ale oprócz stosowania diety dostawał zaditen. Ja po prostu nie rozumiem jak może pomóc mieszanie mleka enfamil z preparatem mlekozastępczym. przecież to dwa różne preparaty, ale ja lekarzem nie jestem i mogę się oczywiście mylić. A jeśli chodzi o to,że dziecię nie chce pić, to ja nie miałam tego kłopotu, ale wiem też,że bebilon pepti1 różni się od bp2 smakiem i zapachem. 2 śmierdzi, ale smak jest ok, a 1 odwrotnie (wg mnie). A może spróbuj mleka sojowego (chyba bebiko takie produkuje) Odpowiedz Link Zgłoś
preciosa123 Re: bebilon pepti czy nutramigen? 25.04.09, 09:20 za rada lekarza musielismy zrezynowac z BP bo maly takie kupki robil ze szok nawet smecta nie pomogla zeby przystopowac i do tego maly to co wypil to ulal i wrocilismy do enfamilu bo mniej ulewal a lekarka wkoncu stwierdzila ze te krostki to ponoc sa potowki z nie uczulenie wiec idzie oszalec bo kazdy cos innego mowi rece mi opadaja , czuje sie jak by moje dziecko bylo krolikiem doswiadczalnym Odpowiedz Link Zgłoś
forencka Re: bebilon pepti czy nutramigen? 25.04.09, 12:46 Z tym problemem do lekarza! To lekarz przepisuje dziecku mleko! Moja mała toleruje tylko Nutramigen, ,więc uważam, że jest lepszy - możesz to zasugerować lekarzowi Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina.ln Re: bebilon pepti czy nutramigen? 25.04.09, 15:17 To zależy od tego jak dziecko będzie tolerowało. Ja jednak z córeczką przetestowałam chyba wszystkie mleka tego gatunku i w nasyzm przypadku najlepszy okazał się bebilon pepti. A jeśli chodzi o ulewanie to do 6 mieś. jest to normalne z uwagi na niedojrzałość układu pokarmowego. Odpowiedz Link Zgłoś
anaveronika Re: bebilon pepti czy nutramigen? 25.04.09, 15:27 wczoraj byłam z dzieckiem u alergologa. I dalej nie wiadomo co mu jest, moze skaza a moze kot/proszek/płyn do płukania/albo cos innego. Wracamy do Bebilonu. Moze i lepiej bo mały chyba wolał sie zagłodzic niz pic Nutramigen. Odpowiedz Link Zgłoś