Dodaj do ulubionych

pory spania

13.05.09, 23:14
Moja mała ma 5 miesięcy i praktycznie każdego dnia chodzi o innej
porze spac.Rano pół godzinki, w południe ok.3 godzin i wieczorem pół
godzinki, z tymże zasypianie na noc to wychodzi
ok.21.30.Podpowiedzcie czy podregulować jej trochę pory spania,jeśli
tak to jak?czy pozwolić jej żeby samodzielnie je sobie ustawiła?
Obserwuj wątek
    • niunka8791 Re: pory spania 14.05.09, 08:44
      moja 5 miesięczna córka też 3 razy śpi w ciągu dnia, rano wstaje ok 6 , potem ok. 8 lulam ją bo sama nie umie zasnąć i śpi od 30 minut do 1,5 godzinki różnie , potem ok. 11 ,12 śpi krócej do godzinki i ostatnia drzemka zazwyczaj na spacerze ok 15 , śpi godzinkę , pada mi wieczorem zawsze ok 20.30 lub 21 , jak widzę że marudzi to usypiam choć nie zawsze to się udaje , są dni że śpi za kazdym razem poł godzinki a są dni że pośpi nawet 2 , nie ma reguły, zawsze tylko pilnuję by ostatnia drzemka nie była zbyt pozno bo potem są charce wieczorem i rozdrażnienie i męczymy się do 22,23 smile
      • bubka22 Re: pory spania 14.05.09, 14:09
        aha i jeszcze takie pytanie czy przedłużacieswoim dzieciom drzemki
        np.bujajac je w wózku?czy tyle ile wyśpi tyle dosyć, budzi sie i już
        do nastepnej drzemki zabawa
    • leneczkaz Re: pory spania 14.05.09, 08:49
      W dzień raczej nie ustawisz.. Za to na noc po prostu kąpiesz dziecko, masujesz,
      karmisz i ogólnie wyciszasz o tej samej porze, tu akurat proste smile
    • camel_3d Re: pory spania 14.05.09, 10:21
      staram sie zeby misek w miare regularnie mial swoje drzemki..tak miedzy 9-10
      potem kolo 12-13... ale wiesz w praniu to wyglada tak, ze czasem usnie kolo
      11..a czasem o 8.30...

za to na szczescie wieczorem o 20 idzie spac..i do max 20.30 juz spi...

• tusie-czek Re: pory spania 14.05.09, 13:16
      Moja w tym wieku chodzila spac o 18:30 (poczatke kapieli i jedzonka) i po 19
      spala. To ja bardzo wyregulowalo. Codziennie ta sama pora. I wtedy w ciagu dnia
      spala 2 razy. Rano to sie zmienialo miedzy 9 a 10. Natomiast druga drzemka, u
      nas dluzsza, zawsze po butelce czyli po 12:30. Nie regulowalam jej na sile,
      natomiast byly stale pozycje dnia np: jedzenie obiadku kolo 12 i potem wozek,
      spacerek i spanko. Tak samo wieczorem. A rano spala 30 min max jak byla zmeczona.
      • bubka22 Re: pory spania 14.05.09, 13:48
        dzieki za wszystkie podpowiedzi,ale mam kolejne pytanie to może ja
        ją zapóżno kłade spaać?kąpie ją ok.20 pare minut po i ok.6 rano już
        wstaje,a czasem przed(w ocy też budzi się jesć ale to normalne).Też
        staram sie na spacer właśnie tak wychodzi ok.11 żeby ta dłuższa
        drzemka była co dzien o tej samej porze bo przeważnie rano te poł
        godzinki ok.8 zasypia w domu i to jest prawieże stałe.Pora
        wychodzenia na spacer mniej więcej tez jest ustawiona,ale jak pośpi
        te 3 godziny to okej , a jak pośpi inaczej od tej 11 to jest już
        reszta dnia rozwalona i wieczorem też.Do której godziny pozwolić
        dziecku na osttnią wieczorna drzemke?
        • tusie-czek Re: pory spania 14.05.09, 15:04
          Moja spi do 15 gora. Ale teraz ma 9 miesiecy. Wczesniej do 15:30. Zasypia kolo
          13- 13:30 teraz a kiedys 12:30 - 13. Wiecej nie daje spac bo wtedy nie bardzo
          chce chodzic spac. Mysmy mala zaczynali klasc spac o 18:30 zeby zasypiala po 19
          a ze zmiana godziny po prostu zostalismy o tej samej godzinie ale to bylo
          godzine pozniej. Wtedy mala miala prawie 7 miesiecy. Tak mi sie wydaje ze
          dziecko powinno chodzic wczesniej spac zeby sie wysypiac w nocy a nie w dzien.
          My wstajemy kolo 7 bo oboje pracujemy i niunia wstaje z nami. Gdyby chodzila
          pozniej spac to by sie budzila jak nas juz nie ma. Ale kazdy robi jak lubi. No
          i moja chodzi wczesniej spac, my mamy wieczor dla siebie. I mi to pasuje. I w
          dzien malo w sumie spi.
        • camel_3d Re: pory spania 14.05.09, 15:30
          moze kap dziecko wczesniej. bo po calym dniu naladowane jest emocjami i
          przezyciami i moze ta 20 to juz jakas skrajna pora dla niej.
        • carolinecat Re: pory spania 14.05.09, 19:05
          moja też ma skończone 5 miesięcy i też wstaje o 6, z tym że kąpię ją o 18:30 i
          najdalej w ciągu godziny usypia. za to w dzień śpi zdecydowanie mniej od Twojej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka