ellaf30 23.05.09, 20:42 Czy to możliwe żeby 3,5 misięczne dziecko zaczynało ząbkować? Mały od wczoraj jest strasznie niespokojny, w nocy nie spał, w dzień strasznie płacze. Poza tym zaczął się ślinić i ssać dłoń. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
podkrecone Re: ząbkowanie 23.05.09, 20:44 TO PEWNE!!!POLECAM SCHŁODZONE LEKKO GRYZACZKI Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: ząbkowanie 23.05.09, 20:57 Możliwe, ale mało prawdopodobne. Ślinienie w tym wieku jest zupełnie normalne, dziecko zaczyna produkować więcej śliny, a nie umie jej jeszcze przełykać. Marudzenie też, to okolice bardzo dużego skoku rozwojowego. Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka_x0 Re: ząbkowanie 24.05.09, 09:54 moja mała od dawna sie ślini od jakis 4 miesiecy a ma 6 a teraz wkłada piąstki do buzi i strasznie sie przy tym wścieka, z reszta wszystko wkłada co znajdzie sie w jej raczce, ale ząbka ani śladu, dziąsełka są jeszcze bardzo miekkie Odpowiedz Link Zgłoś
super-mikunia Re: ząbkowanie 24.05.09, 10:17 No u mnie podobnie "ząbkowanie" zaczęło się w wieku 3,5, 4 m- cy...obecnie za tydzień Młody skończy 7 m-cy zęba ani śladu... W minioną środę pękło mu dziąsełko (dolna dwójka) i akurat tego dnia byliśmy u lekarza. Pediatra stwierdził, że maksymalnie 2 tygodnie i ząb będzie tyaa...nie wydaje mi się... Życzę Ci, żeby dziecię jak najszybciej i jak najmniej boleśnie zaząbkowało Ale tak jak napisała semi-dolce wcale to nie musi być to. Bo chyba ja też za szybko i za wcześnie przypisywałam wszystko ząbkowaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: ząbkowanie 24.05.09, 11:01 Po 4 m-cach z ręką w buzi i sliną po kolana mamy 2 zęby (syn ma 7,5 m-ca). Młody może być ywjątkiem. Moj kuzynek miał 4 zeby w 4 m-ce O_o Odpowiedz Link Zgłoś
kolunieczka Re: ząbkowanie 24.05.09, 11:12 Hej mojej córeczce pierwszy ząbek wyszedł dopiero jak skonczyła 9 miesięcy, ale u moich dwójki znajomych synkom pierwsze ząbki zaczęły się pojawiać właśnie w okolicy 3,5 miesiąca, wiec może to być to ale nie musi Odpowiedz Link Zgłoś
kolunieczka Re: ząbkowanie 24.05.09, 11:19 dodam jeszcze że moja mała też sie sliniła od 3 miesiaca i pakowała roczki do buzi i wszystko co jej sie nasuneło, gryzla czasem z niesamowitą złością, czasem wybuchała nagłym płaczem i tez myslalam że zaraz beda pewnie zeby ale długo jeszcze musialysmy poczekac no i miala tez taki etap maksymalnego ślinienia, musiałam co chwilke zmieniac body, bo było strasznie zamoczone, ale slinienie minęło a zebów nie było, różnie to bywa z tymi ząbkami, ale podobno im później wyjdą tym będą mocniejsze, przynajmniej pediatra nam tak na wizycie zawsze powtarzała) Odpowiedz Link Zgłoś
atucapijo to fizjologia 24.05.09, 16:50 moja pediatra mowi, ze od 3 go mca zaczynaja dzialacslinianki, a ze i wtedy sie zaczyna faza oralna rozwoju dziecka - wszystko do buzi, w celach poznawczych i przyjemnosciowych, to mamy bledne kolo:slinianki zaczynaja produkowac jeszcze wiecej, bo sa caly czas pobudzane. moj sie slini odkad mial 2 mce, zebow brak. dopiero teraz, ma 6 mcy, polubil chlodne gryzaki, dziasla sie zrobily bnialawe, wiec chyba to bedzie to. ale nasz kolega z sali porodowej , o dzien mlodszy, mial 2 zeby jak mial 1,5mca... Odpowiedz Link Zgłoś
buba84 Re: to fizjologia 07.07.09, 15:23 pewnie ze mozliwe, moj synek ma rzy miesiace i 4 dni i ma juz jednego małego zabka:0 a drugi tuz obok własnie sie przebija.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
topolino77 Re: ząbkowanie 13.07.09, 16:11 Hej, pomóżcie, moja przyjaciółka siedzi na mazurach ze swoim 4 miesiecznym synkiem, który własnie zaczął ząbkować, Do czwartku jest bez samchodu i nie ma jak dostać żadnej maści na ząbkowanie. Czy prócz smoka do lodówki i drewnianej łyżki do jedzebia zmnacie jakieś domowe sposoby na ząbkowanie? Ja nie miałam z moją starsza żadnymch przejść z tym zwiazanych a mój 3 miesieczny Kacper jest jeszcze przed... Nie wiem co jej poradzić. Odpowiedz Link Zgłoś
m-s12 Re: ząbkowanie 13.07.09, 17:29 wczoraj wyczytałam, żeby maluchowi ulżyć można masować mu dziąsełka zwilżoną pieluchą tetrową. Ona jest szorstka i dobrze masuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dordulka Re: ząbkowanie 13.07.09, 17:33 Mazury to nie koniec swiata Moze jest gdzies apteka? Gdzie jest twoja kolezanka? A wilgotna pielucha to dobra rzecz Ale na mjoja mloda najlepiej dziala... moj palec jak go dorwie;-0 Odpowiedz Link Zgłoś
topolino77 Re: ząbkowanie 13.07.09, 23:25 ona jest gdzieś pod Uktą, jakieś 5 km, i trochę trudno jej na piechotę d najbliższegej apteki lecieć, Jutro ma kogoś poprosić o zakup. Dzięi za rady, przekazałam. Odpowiedz Link Zgłoś