Dodaj do ulubionych

smoczek od 6 miesiąca

17.06.09, 10:44
witajcie,
mój mały ma 6 miesięcy i do tej pory świadomie był wychowywany bez smoczka,
ale nadszedł niestety czas na ssanie kciuka (głównie w nocy). Wszyscy radzą,
aby spróbować zastąpić kciuka smokiem, nie wiem czy to dobry pomysł. Jak
myślicie? poradźcie proszę, czy wprowadzać smoka, a jeżeli tak, to jaki byłby
najlepszy? Karmię piersią.
pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • zazou1980 Re: smoczek od 6 miesiąca 17.06.09, 10:50
      my mamy nuka uspakajacza. młoda wcześniej mało smoki lubiła i trzeba było
      przytrzymywać, żeby nie wypluwała. odkąd ma te nuki to w żłobie się z nimi nie
      rozstaje. jak w domu beczy to też wystarczy dać i przestaje...
    • el76 Re: smoczek od 6 miesiąca 17.06.09, 12:28
      Nie ucz smoczka teraz. Ssanie kciuka to jeszcze nie koniec swiata i tez z czasem mija. Widocznie maly ma taka potrzebe. Moja nigdy nie chciala smoczka. Ale lubi sobie czasem possac kciuka tak dla spokojnosci. I nie widze w tym nic zlego. Nie robi tego jakos nalogowo bo teraz to juz raczej woli wkladac do buzi zabawki. Twoj maly pewnie sie w ten sposob wycisza. Napewno z wiekiem mu przejdzie. Poobserwuj go jeszcze troche zanim podasz smoka. Tyle czasu obyl sie bez tego to szkoda teraz go uczyc.
      • embeel Re: smoczek od 6 miesiąca 17.06.09, 12:34
        moja też ssie kciuka a smoczkiem się bawi - obgryza go i bawi się rączką. nie
        zmuszam do smoka, nie 'zabieram' kciuka - chce, niech ssie, nie robi tego
        nałogowo, jedynie kiedy jest senna. We Francji spotkałam się z dużo większym
        wyluzowaniem w kwestii ssania kciuka - zarówno nasz pediatra, jak i cała żabia
        rodzina w ogóle nie rozumieją w czym problem. I tej wersji postanowiłam się
        trzymać smile
      • beliska Re: smoczek od 6 miesiąca 17.06.09, 15:14
        Ssanie kciuka rzeczywiście to nie koniec świata, ale moze przysporzyć mnóstwa problemów ze zgryzem-ja mialam, bo rodzice tez uważali, że natura sama i w ogóle lajcik.
        Kciuk w przeciwnieństwie do smoczka 'pracuje' w ustach i naciskając na podniebienie, górne zeby, wypychając je do przodu, powoduje zwężenie szczęki. Dla mnie kciuk to duże zagrożenie i nie pozwoliłam młodej na zabawy nim. Rączki, paluszki gryzie do woli, ale ssac moze tylko smoczek.
        • embeel Re: smoczek od 6 miesiąca 17.06.09, 15:21
          no widzisz, a ja ssałam tylko smoczek i też mam zgryz do d...., mój mąż tak samo, a mój kuzyn, który namiętnie obracał kciuka do lat pięciu włącznie nie miał żadnych problemów, dlatego postanowiłam wyluzować. jak to mówi moja teściowa - cytat "najwyżej będzie miała jeden palec nieco zdeformowany. Popatrz na Brigitte (ciocia, która w młodości namiętnie 'kciuczyła'), trzeba się dokładnie przyjrzeć, żeby coś zobaczyć" . koniec cytatu. Dlatego odpuszczam, przecież nie utnę jej palucha, pediatrzy - i ten 'domowy' i jeszcze wcześniej w klinice byli zgodni, że należy pozwolić. Widać co kraj, to obyczaj, a nie sądzę, aby statystycznie Żaby miały jakąś nadwyżkę złych zgryzów z powodu ssania kciuków w młodości. No najwyżej lekko wynaturzone palce wink.

--
          Nietoperz
    • beliska Re: smoczek od 6 miesiąca 17.06.09, 15:10
      Moja mala zassała smoczek wlasnie jak miala pół roku.
      Służy do zasypiania, potem wypluwa.
      Przenigdy nie pozwoliłabym jej ssac kciuka, bo wiem czym to grozi po samej sobie. Mamy aventu, ale jej wszystko jedno jaki, bo jakos specjalnie przywiązana nie jest-ma teraz 9,5msca.
      • el76 Re: smoczek od 6 miesiąca 17.06.09, 17:13
        Ja mialam straszny zgryz mimo ze nie ssalam ani smoczka ani kciuka. Nie ma reguly. Jak takie male dziecko czasem possie kciuka nic sie nie stanie. Oczywiscie jesli nie robi tego czesto i przez dlugi okres czasu. Sa niemowleta ktore ssa tylko przez jakis czas ( pare tygodni) a pozniej im przechodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka