belzio 24.06.09, 20:50 czy ktoś stosował w\w maaść u niemowlaka ( na odparzenie pupy) a jesli tak to z jakim skutkiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emitomi Re: tormentiol 24.06.09, 21:13 Ja przy obu synkach. Super sprawa. Jak ten starszy jak był maly i miał bigunke po mandarynach tak ze aż rana mu sie zrobiłą na tyłku po odparzeniu żadna inna maśc nie dała rady tylko tormentiol. Odpowiedz Link Zgłoś
julimama79 Re: tormentiol 24.06.09, 21:13 Stosowałam jako ostatnia deskę ratunku, natychmiast pięknie sie wygoiło. Tylko że właściwie u niemowląt nie powinno sie stosować tej maści niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
black.joanna Re: tormentiol 24.06.09, 21:20 Stosowałam jak nic innego nie pomagało. Z dobrym skutkiem oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
zoska7373 Re: tormentiol 24.06.09, 21:51 baaardzo skuteczny ale nie nalezy nadużywać Odpowiedz Link Zgłoś
vivianna_82 Re: tormentiol 24.06.09, 23:04 a u nas skutek był taki, ze mielismy plamy na bodziakach, które nie chciały się sprać po kilka prań... tylko że my nie mielliśmy nigdy problemu z odparzeniami na pupie, tylko w zgięciach nóżek i pod szyjką. Brudzi to cholerstwo strasznie! szybko przerzucilam się na inne, tymbardziej, że nie działał jakoś oszałamiająco... Odpowiedz Link Zgłoś
asia-tuska Re: tormentiol 25.06.09, 10:40 Też stosowałam jak nic innego nie pomagało, i też z rewelacyjnym skutkiem . Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: tormentiol 25.06.09, 11:15 raz jeden walczyłam z odparzeniem ale od razu solidnym..sudocrem spowodował,ze skóra córce niemal popękała.wyglądało to potwornie różne maści z apteki nic nie dały jako ostatnia deska ratunku - tormentiol przez 3 dni i pupa jak marzenie Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: tormentiol 25.06.09, 11:18 A u nas nie pomógł w ogóle. Pediatrzy przepisują tormentiol, choć w ulotce napisano, że nie stosować u niemowląt. Ale z lekami często tak bywa, niestety. Pewnie brak badań klinicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
bafilek Re: tormentiol 25.06.09, 12:01 Stosowałam u obojga dzieci w okresie pieluszkowym (i nadal u młodszego stosuję). Sporadycznie, z dobrym skutkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lipenka Re: tormentiol 25.06.09, 13:38 ja tez stosowalam i to w pierwszym miesiacu zycia, potem juz tylko puder zeby sprawa sie nie odnowila i do dzis jest super! Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: tormentiol 25.06.09, 13:46 pozytywnym plus częste zmienianie pieluchy, obmywanie pupy pod bieżącą wodą i stosowanie wymiennie tormentiolu z np. sudocremem Odpowiedz Link Zgłoś
greta118 Re: tormentiol 25.06.09, 14:01 Nie można stosować tej maści u niemowląt, ze względu na kwas borny. Polecam Tormentalum www.doz.pl/apteka/p20806-Tormentalum_Masc_z_pieciornika_zlozonego_30_g Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: tormentiol 25.06.09, 14:11 Tormentiol zawiera trujący dla dzieci a doskonale wchłaniający się przez skórę kwas borny. Ten sam kwas jest też składnikiem np. Aphtinu, Altacet. Tak samo skuteczne, a bezpieczne są inne maści z pięcirnika: Tormazol i Tormentalum. Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: tormentiol 25.06.09, 14:22 Stosowałam u pierwszego dziecka.Jak miał trzy miesiące miał straszne odparzenie,które jeszcze pogorszyłam używając Sudocremu.Po wizycie u pediatry dostaliśmy Tormentiol,z przykazem żeby zbyt często nie smarować,najlepiej na zmianę z Bephantenem. Cud.Po 2 dniach na dupce ani śladu. Teraz przy blixniakach uzywam Bephantenu ale Tormentiol też mam w apteczce w razie jakby co. Odpowiedz Link Zgłoś
zebroid_dziki Re: tormentiol 25.06.09, 20:47 u nas tez sie sprawdzil, a nic innego nie pomoglo. Odpowiedz Link Zgłoś
blanka321 Re: tormentiol 25.06.09, 22:34 Jest najlepszy na odparzenia zawiodłam się na sudocremie ,hippie, bepanthenie a tormentiol pomógł od razu. Też na początku nie chciałam go stosować ze względu na kwas borny ale jak nic nie pomaga to próbuje się wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: tormentiol 25.06.09, 22:37 A dla mnie od dłuższego już czasu Sudocrem jest przereklamowany. Też skuteczny okazał się Tormentiol(uzywałam go do ok.tygodnia zcasu) Ale był też moment,że na młodszego nie zawsze zadziałał dopiero Mupirox(maść z antybiotykiem na gronkowca podziałała na nadżreki wręcz) Odpowiedz Link Zgłoś
afrodyta2307 Re: tormentiol 29.06.09, 10:28 Ja stosuję w ostateczności, bo właściwie się nie powinno. Skuteczny jest= to prawda, ale przed zastosowaniem radzę jednak wypróbować łagodniejsze specyfiki- sudocrem, bepanthen, dobra jest też seria AA Ja i mama, polecam również serie skarb matki- mojego synka ten kremik wyleczył przy zapaleniu skóry spowodowanej stosowaniem antybiotyku. Tu możesz zobaczyć jak wygląda, może gdzieś natrafisz to wypróbuj: esentia.pl/Skarb_Matki_Krem_antyseptyczny_dla_niemowlat_i_dzieci_p25810.htm Odpowiedz Link Zgłoś
anel_ma polecam Tormentalum 29.06.09, 13:18 pod taką nazwą właśnie (firmy Unia - tej od Alantanów) można stosować, bo nie zawiera kwasu bornego, który jest dla małych dzieci szkodliwy Działa super! ja zwalczyłam odparzenie stosując na zmianę z linomagiem. TORMENTALUM! - BIAŁO-ZIELONE PUDEŁKO Odpowiedz Link Zgłoś
agusa79 Re: tormentiol 29.06.09, 10:40 stosowałam u młodego jak miał jakieś 1,5-2 m-ce i super pomogło lepiej niż inne (linomag. s.o.s., bepanthen) Odpowiedz Link Zgłoś
angie_everhart Re: tormentiol 01.07.09, 10:18 na odparzenia najlepsza jest mąka ziemniaczana i wietrzenie pomyśl tylko, że to ty masz odparzoną pupę, która nieźle piecze, a ktoś smaruje ci ją mazidłami i nakłada kompres - brrrr..... poza tym myj pupkę pod kranem, zamiast stosować mokre chusteczki, bo one mogą dodatkowo podrażniać skórę, a poza tym mają mnóstwo chemikaliów w składzie i mojego synka jak już poradziłam sobie powyzszymi sposobami z odparzoną pupą to na codzień smarowałam go taką fajną maścią w 100% organiczną Essential care balsam łagodzący i pupa synka była rewelacyjna Odpowiedz Link Zgłoś