kszymanowska 22.09.09, 20:28 Od kiedy podawać i od jakiej najlepiej zacząć? 8 X Basia skończy roczek Wiem że na parze, widziałam że słoiczki są od 12 m z rybą (tylko nie piszą jaka to ryba), a rybka zdrowa więc pytam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zniemczyk Re: RYBA - do mam doświadczonych 22.09.09, 21:44 ja wszędzie czytałam że chyba nawet już w 7. m-cu życia się podaje. a podawałam co podleci; no śledzi i tłustych ryb nie podaję. nie wiem jak jest przepisowo. rybkę robiłam w parowarze z warzywami, albo np. rybną zupę (zamiast innego mięsa dodaje rybę i ew. odrobinkę z kostki rosołowej do smaku) - Dawid uwielbia Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: RYBA - do mam doświadczonych 22.09.09, 22:31 Zaczęłam podawać jakoś w 7-8 miesiacu. Na początku gotowałam na parze, teraz juz je z nami pieczoną głównie, ale i smażona się zdarza, tylko zdejmuję mu panierkę. Może w końcu sie zbiore i wyprodukuję także kotlety z ryby. Daję własciwie wszystkie ryby, głównie dorsza, pstraga, okonia, halibuta i tilapię. Odpowiedz Link Zgłoś
kszymanowska Re: RYBA - do mam doświadczonych 22.09.09, 22:45 Tłustych nie ? A podobno te tłuste właśnie obfitują w ważne tłuszcze omega3? A łosoś? A zupkę na takiej całej rybie czy tylko na filecie? Chodzi mi o ości, płetwy itp Ale pytan Dzięki K Odpowiedz Link Zgłoś
edie70 Re: RYBA - do mam doświadczonych 23.09.09, 17:32 Ja jestem leniwiec ,więc podaję rybkę z Gerbera .Czytałam ,że dzieci i kobiety karmiące powinny jeść rybki tłuste:halibut,łosoś,śledź,makrela,sardynki.Tuńczyk jest nie wskazany (ryba długowieczna ), a wręcz zabroniona jest panga i ryba maślana. Odpowiedz Link Zgłoś
bukmacherka34 Re: RYBA - do mam doświadczonych 25.09.09, 07:56 Ja rybe piekę w folii w piekarniku daję młodemu od 8 miesiąca, zupą z ryby pluł dalej niż widział, ja po skosztowaniu tez , dopiero psy zjadły, wiec już nie gotuję tego "cuda" Odpowiedz Link Zgłoś
olensia Re: RYBA - do mam doświadczonych 26.09.09, 03:23 Ja podawalam fladre, lososia i wiele innych. Pierwsza rybke Emily zjadla jak miala 8 miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
kszymanowska UGOTOWAŁAM 27.09.09, 20:56 Kupiłam dorsza. Do rondelka wrzuciłam pół małej marcheweczki w plastrach, małego ziemniaczka, kulkę mrożonego szpinaku i oczywiście tą rybę. Ciut posoliłam, i dodałam łyżeczkę masła. Rozgniotłam jak już wszytko było miękkie. Zjadła aż jej się uszy trzęsły Jutro idę na bazar zapolować na królika... Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.mama.roksanki Re: RYBA - do mam doświadczonych 29.09.09, 21:15 Rybę podaję od 8 miesiąca. Głównie jest to łosoś (pediatra zaleca). Gotuję w wodzie, potem skrapiam cytryną i kładę trochę masełka. Mała po prostu się zajada. Pychotka Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatuszek1978 Re: RYBA - do mam doświadczonych 07.10.09, 10:53 ja podaję od 7 m-ca - na początku słoiczki (z łososiem), a później sama gotowałam - łosoś, pstrąg, dorsz. Kiedyś kupiłam grenadiera, ale paskudztwo było i cała rodzinak nim pluła, więc nie polecam Rybę gotuję z warzywami a potem polewam masełkiem i posypuje koperkiem, albo robię z folii i też z masełkiem i koperkiem - i taka z foli najbardziej smakuje Maksowi. Odpowiedz Link Zgłoś
klipsa Re: RYBA - do mam doświadczonych 09.10.09, 22:51 A taką gotową wędzoną makrelkę ze sklepu? Można podać dziecku? Sama taką lubię bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
bukmacherka34 Re: RYBA - do mam doświadczonych 11.10.09, 11:27 myślę,że wedzona jeszcze nie, ja nie daję choć sama też lubie Odpowiedz Link Zgłoś
kszymanowska Re: RYBA - do mam doświadczonych 12.10.09, 15:14 Zależy jak wędzona, jeśli na "tzw na ciepło" to tak, jeśli na zimno nie, bo nie zabija to drobnoustrojów. Zresztą tak jak w ciąży mi mówili, żeby jeść nad morzem te z wędzarni, gdzie robią to taka metodą. PO za tym te makrele wędzone ze sklepu podobno na surowo maczane są w jakieś chemii które po wyciągnięciu z niej już są "uwędzone" ( bleee Jak masz jakieś sprawdzone, domowe źródło to czemu nie, ale nie za dużo na początek. Odpowiedz Link Zgłoś
klipsa Re: RYBA - do mam doświadczonych 14.10.09, 22:48 Rany nigdy się nad tym nie zastanawiałam... ale mi obrzydziłaś makrelkę sklepową w chemii powiadasz...? ....hmmmmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
kszymanowska Re: RYBA - do mam doświadczonych 15.10.09, 16:17 Był taki program an TVN Style o zdrowym jedzeniu. Pokazywali jak to się robi...beczka z jakimś płynem, wkładali rybkę, kilka godzin tam wisiała i wyjmowali złociutką i uwędzoną. Wiem, mi też się odechciało. K Odpowiedz Link Zgłoś
desirnoir moj syn uwielbia! 19.12.09, 13:43 ja najpierw wprowadzalam rybe (tak polecil lekarz od 7 mies.), zaczelam od morskich, bialych i lososia. syn je uwielbia i je je nawet 4 razy w tygodniu. gotuje na parze lub zapiekam w folii aluminiowej, najbardziej smakuja mu z dodatkiem ziol. mieszkam we Francjii wiem, ze w Polsce moze byc problem ze swiezymi rybami (tych z Baltyku radze unikac) dlatego kupowalam od miejscowych rybakow pstragi (dziko plywajace, bo te ze sztycznych hodowli czesto bywaja karmone jakims swinstwem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś