02.01.05, 20:17
Hej Dziewczyny,
wpisujcie sie, czy czujecie juz ruchysmile.
Staram sie na biezaco sledzic nasze forum i wiem, ze niektore z Pan juz je
czuja np Jola-Kropeksmile.
Ja rowniez czuje. Poniewaz jest to moja 1-wsza ciaza nie wiedzialam, ze to co
czuje to sa ruchy i dlugo sie nad tym zastanawialam. Na poczatku
czulam "czkawke w brzuchu" zawsze wieczorem kiedy lezalam juz w pizamie.
Pozniej czkawka stala sie coraz czestasza i nawet ostatnio (jak bylismy w
teatrze na sylwka) dzidzi nie podobalo sie, ze jest glosno i pukala, pukala i
pukalasmile))))).
Ja czuje cos takiego: leciutki skorcz, czy czkawke taka leciuska, mozna to
rowniez porownac do pukania. W ogole jest to smieszne uczucie: puk (chwila
przerwy)puk (chwila przerwy)puk (chwila przerwy)itd kilka razysmile))
Serdecznie pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • koleandra Re: Ruchy 02.01.05, 20:33
      Ja zawsze się martwiłam jak Ada miała czkawkę, że sie tam w brzuszku strasznie
      męczy biedactwo... ale chyba nie? co?
      Teraz nie czuje jeszcze zdecydowanych ruchów, czasem tylko jak przygniotę
      brzuch albo wieczorem przed snem czuję, że mi coś zadrga przez chwilę ale może
      to jelita. Poprzednio poczułam w 17 tyg, teraz jest 15 więc jeszcze tydzień lub
      dwa.
      • nonu Re: Ruchy 02.01.05, 22:10
        Ruchy czuję od drugiego dnia 16 tc, a było to dokładnie podczas Wigilii, piękny
        prezent gwiazdkowy... W pierwszej ciąży dzidziuś dał o sobie znać dopiero ok. 20
        tc, wiec teraz liczyłam, że będzie to ze 2 tyg. wcześniej, a tu proszę... wielka
        niespodzianka. Wczoraj byłam w kinie i maluch tak szalał, że nie mogłam się
        skoncentrować na filmie, ale co tam film....smile
        • ewucha28 Re: Ruchy 03.01.05, 12:07
          CZuje ,czuje juz w tygodniu przedświątecznym poczułamwink)))
    • lolo09 Re: Ruchy 03.01.05, 20:56
      ja czuje od rownych 17 tc. dzis rowno 19 tc, wiec jutro zaczynam 20 a co za tym
      idzie ruchy juz bardziej nieregularne, w pracy, w aucie, na siedzaco,
      lezaco.... nabieraja takze mocy. fajne uczucie choc w 1 ciazy bylo to wielkie
      wydarzenie, teraz pomagaja mi sie uspokoic ze z dzidzia wszystko ok (patrze
      tylko raz dziennie czy jest ich przynajmniej 10 w cizagu godziny).
      pozdrawiam smile))))
    • guleranda Re: Ruchy 04.01.05, 00:59
      ja czuję czesto takie "ruchy".a kiedyś nawet jak tak sobie leżałam już w
      łózeczku z ręką na brzuszku to poczułam nie tylko "wewnetrznie", ale bardzo
      wyrażne kopniaczki od któeych az zadrzała mi reka.To swietne uczucie.Czasem są
      też mniej przyjemne,ale wtedy zwykle jestem w sytuacji w której maluszkowi
      mogłoby się nie podobac wiec mysle że daje mi znaki zeby coś zmienic.
    • gosia.chb Re: Ruchy 04.01.05, 11:11
      Witam! Ja czuje wyrażne ruchy maleństwa od 18 tc, a było to w samiuśkiego
      Sylwestra. Obudziłam się nad ranem, a maluszek stuk, stuk... Wspaniałe uczucie!
      Pozdrawiam!
    • pocahontas_kw Re: Ruchy 04.01.05, 11:40
      ech, a u mnie nic....17 tc i nic....troche mnie to już powoli niepokoi, tydzień
      temu byłam na usg i niby wszytsko w porzadku, ale czemu moje fasola do mnie nie
      puka? mały leniuch....

pocahontas i leniwa fasolka
      • ewucha28 Re: Ruchy 04.01.05, 11:49
        To ze my czujemy wcześniej to nie znaczy ze wszystkie mamy tak muszą nie martw
        sie ruchy dziecka przy pierwszej ciązy mama czuje ok 20 tyg. ,a przy drugiej ok
        18 ,wszystko przewd Tobąwink))
      • mama-in-spe Re: Ruchy 06.01.05, 12:37
        Trochę dziwne byłoby, gdybys w 17 tygodniu czuła już ruchy dziecka, zwłaszcza
        jeśli to pierwsza ciążasmile Nie przeczę, że niektóre dziewczyny mogą czuc ruchy
        wcześniej niż w 18 tc, ale coś mi się wiedzi, że 90 procent tych "ruchów" to
        wzdęcia, ruchy jelit i tym podobne wyczyny przewodu pokarmowegosmile
        • koleandra Re: Ruchy 06.01.05, 12:40
          Ja poczułam pierwsze ruchy dziecka własnie w 17 tygodniu i była to pierwsza
          ciąża. Nie były to żadne ruchy jelit tylko mocne zdecydowane kopniaki. Lekarz
          się jakos temu nie dziwił. Teraz jest 16 tydzień i jeszcze nie czuję ale
          spodziewam się, że w ciągu tygodnia pewnie poczuję.
        • ewucha28 do mama-in-spe 06.01.05, 13:07
          Dlaczego dziwne???Ja teraz czułam w 16 pierwsze ruchy i wiem ze to były ruchy
          dziecka,ale to moja II ciąża.
          • mama-in-spe Re: do mama-in-spe 07.01.05, 11:56
            No bo dziwne. Ruchy dziecka w pierwszej ciąży zaczyna się czuc od 20-22
            tygodnia. Jesli się to zdarzy wcześniej, to jest to rzadkość, a wiec jest to
            dziwne.
            • ewucha28 Re: do mama-in-spe 09.01.05, 11:47
              No niby masz racje,ale jeśli ciąża jest większa,np. u mnie od daty porodu o
              cały tydzień więc i aktywność i wielkość dzidzi większa,wszystko jakby o
              tydzień szybciejwink))
    • martaglowacka Re: Ruchy 05.01.05, 17:54
      U mnie zaczęło się dzień przed Wigilią. Teraz to już całkiem mocne kopniaki smile
      Wieczorkiem jak się położę i kładę rękę na brzuchu czuję jak Dzidzia pływa smile
      Raz na prawo raz na lewo smile
      • ewucha28 Re: Ruchy 06.01.05, 09:54
        Jeju od paru dni to ja juz mam dyskoteke w brzuszku ,to nie kopniaczki
        motylkowe wieczorkiem gdy leze w spokoju,ale tance w ciągu dnia
        heheh,fajnie,dzisiaj ide do lekarza moze dowiem sie czy to piłkarz czy
        tancerkawink))
    • martucha1 a ja jeszcze nie czuję 06.01.05, 15:06
      Ale mam jeszcze czas. W pierwszej ciąży poczułam dopiero w okolicach 21 tc
      Marta
    • tiga76 Re: Ruchy 08.01.05, 21:56
      Ja mam motylki w brzuchu. To pierwsza ciąża, więc nie spodziewam się
      kopniaczków jeszcze- teraz jestem w 19 tc. Ale w nocy jak wstanę, a potem
      położę się na wznak- to czuję że mój brzuszek zyje. Że coś tam smyra
      delikatnie, tak muska mnie od środka smile
      Wczoraj mąż mi powiedział, że bardzo mi tego zazdrości. Żebym dała mu trochę
      dziecko ponosić smile Nie może sie doczekać, aż dostanie kopniaczka.
    • koleandra Ale mnie pokopało! 10.01.05, 08:38
      Wczoraj wieczorem przed snem i dziś rano po przebudzeniu dostałam aż
      kilkanaście słodkich kopniaków... nawet kawy nie musiałam pić na podniesienie
      ciśnienia!
      • ewucha28 Re: Ale mnie pokopało! 10.01.05, 09:11
        Milusio co?smile)))))))))Mnie łupcuje regularniewink)))
    • monika_oli i my też dołączamy do szanownego grona:) 10.01.05, 09:52

• monika_oli Re: i my też dołączamy do szanownego grona:) 10.01.05, 09:54
        ups, nie zdążyłam napisać przez wysłaniem;P
        Właśnie pierwszy raz - w piątek poczułam mojego maluszka. Nie sądziłam że to
        będzie tak wcześnie - na przełomie 15/16 tygodnia. W pierwszej ciąży córcia
        dała o sobie znać dopiero w 20tcsmile
        Pozdrawiam
        Monika
        • rosanna Re: i my też dołączamy do szanownego grona:) 10.01.05, 10:24
          I jasmile
          Od poczatku 17 t.c. czuje delikatne ruchy, w piatek dostalam wyraznego
          kopniaczka, to moja druga ciaza.
          • pocahontas_kw Re: i my też dołączamy do szanownego grona:) 10.01.05, 16:07
            No 18 tc. i się doczekałam....bez szału,żadnych porządnych kopniaków, ale jest
            pukanie. Swoją drogą ma maluch charakterek, bo zdarza się to tylko wtedy jak
            mam ucisniety brzuszek, wtedy czuję takie zirytowane małe puk puk, dopóki nie
            zmienię pozycji...wink

pocahontassmile
    • anna.michal Re: Ruchy 12.01.05, 14:04
      U mnie też figle w brzuszku na całego. Zaczęło się delikatnie i rzadko w święta
      ale od sylwestra jest coraz mocniej i częściej. A jak później będzie fajnie gdy
      maluszki zaczną rozpychać się na zewnątrz i przeciągać. Niestety pewnie nie raz
      zaliczymy też mniej przyjemne kopniaczki.
      Pozdrawiam
      • lesia28 Re: Ruchy 15.01.05, 16:34
        Ale fajnie ,ja tez juz od jakis dwoch dni (16 tyg i 6 dni),jak leze wieczorem i
        ogladam tv , to czuje delikatne puk...puk...puk , to pierwsza ciaza wiec ciesze
        sie ,ze to juz.
        • ewucha28 Re: Ruchy 15.01.05, 20:48
          A u mnie to takie łupcowanie cły dzień z małymi przerwami jak tylko na chwile
          usiąde czuje,teraz juz przykładając ręke męzus tez czuje,strasznie to fajoskie;-
          )))
          • lolo09 Re: Ruchy 16.01.05, 11:48
            no...... moj maz tez juz moze poczuc, malo tego, juz nawet widac jak brzuch
            podksakuje.smile))))) damian natomiast jest bardzo niecierpliwy i kopniaki sa
            jeszcze dla niego za slabe, ale ostatnio "wylizal" mi caly brzuch a jak
            przykladal ucho to mowil ze dzidzia robi bable smile))))))))
            • m.nikla Re: Ruchy 16.01.05, 14:50
              ... dziewczyny... ale te ruchy nie muszą być regularne??? ja teraz zacznę 20
              tydz i czuje dzidziusia-najczęściej wieczorem... tylko czasem w dzień....

????
              • nonu Re: Ruchy 16.01.05, 17:41
                Ja mam podobnie, a najlepiej czuję ruchy w pozycji zgiętej np. gdy siedzę i
                pochylam się. W późniejszych tygodniach ruchy powinny być w miarę regularne,
                mówi się, że ok. 10 ruchów na godzinę, choć ja w poprzedniej ciąży miewałam tak,
                że przez kilka godzin nic nie czułam, a potem w ciągu godziny kilkadziesiąt
                ruchów. Na razie bąbel jest malutki i dużo zależy od jego ułożenia. Pozdrawiam.
                • rosanna Re: Ruchy 17.01.05, 10:42
                  Ja tez czuje najczesciej wieczorem, kiedy siedze czy leze zrelaksowana
                  i najedzonasmile
    • agablues Re: Ruchy - pytanie 17.01.05, 22:10
      boszsz, trzecia ciąża, a ja ciągle mam wątpliwości ... smile

Ruchy wyraźne czuję od połowy grudnia. Tak sobie prównuję, ale nic mi z tego
      porównywania nie wychodzi. Pierwsza ciąża skończyła sie 10 lat temu i szczerze
      mówiąc nie pamiętam początków ruchów. Pamięta tylko dosyć bolesne czasami
      kopniaki w żebra, od drugiej strony. Córka zazwyczaj kopała mnie wtedy na
      zajęciach i głupio się czułam, bo robiłam rózne miny i wydawałam głupie
      odgłosy smile
      Iga mnie nie kopała, tylko delikatnie muskała. Czułam ją wyraźnie, ale to było
      przyjemne przemieszczanie się. Teraz wiem dlaczego. Nie umiałam porównać z
      pierwszą ciążą ( tak jak teraz), bo był zbyt duży odstęp czasowy. Wydawało się,
      ze jest jak najbardziej ok.
      Teraz już rozumiem dlaczego, kiedy okazało się, że Iga jest chora, wypytywano
      tak mocno o ruchy. To sam początek, dziecko ma jeszcze sporo miejsca, a ja
      czuję jak mnie naprawdę mocno kopie. Bez porównania z delikatnością Igi.

i teraz pytanie - gdzie Was najbardziej kopią Wasze dzieci? ja najczęsciej
      czuję kopniaki w dole brzucha. Często widac je na zewnątrz. Czasami mam
      wrażenie, ze dziecko skacze mi po pecherzu moczowym smile Czy to normalne, czy
      tylko moje ma takie upodobanie? Marta ( pierwsza córka), jak pisałam, kopała
      mnie głównie po żebrach, więc raczej w górze - inna sprawa, że to była już
      bardziej zaawansowana ciąża. Czy Wy też czujecie kopniaki w raczej w jednym
      miejscu?

Pozdrawiam, Aga
      • lolo09 Re: Ruchy - pytanie 17.01.05, 22:24
        ja tez czuje ponizej pępka, glownie po lewej stronie, czasem ciut nad pępkiem.
        tez dostaję w pęcherz, czasem widac jak brzusio skacze. jesli chodzi o kopniaki
        w zebra to spokojnie. beda i takie, ale to dopiero jak dzidzia bedzie glowka w
        dol i wtedy nogi ma u gory (pamietam jak damian czasem tak sie rozpychal ze az
        bolało). na razie dno macicy jest kilka cm nad pepkiem i tylko do tej granicy
        mozemy czuc ruchu.
        wszystko jest ok
        pozdrawiamsmile))))
        • nonu Re: Ruchy - pytanie 18.01.05, 08:23
          Ja też czuję ruchy głównie w dole brzucha, choć powoli zaczają się przesuwać w
          górę, ale to dopiero od dwóch dni. Teraz jest koniec 19tc. Pozdrawiam.
    • gumecka Re: Ruchy 18.01.05, 10:59
      Nie wiem czy to to ale dzisiaj w nocy jak lezalam na plecach polozylam reke na
      brzuszku i poczulam jak cos mnie od srodka leciutko poruszylo, wczesniej tez
      kladlam tak reke ale pierwzy raz cos takiego poczulam. Moze to w koncu dzidzia?
      • pocahontas_kw Re: kop dla mamy, kop dla taty 18.01.05, 12:30
        Jeszcze niedawno narzekałam, że nic do mnie moja fasolna nie puka, ale jak juz
        sie teraz rozsalała to na dobre....winkOczywiście, najwyraxniej czuje to
        wieczorem, ale i w ciągu dnia jest puk puk dośc regularne, kiedy połozy sie
        rękę czuc zdecydowane i coraz mocniejsze kopniaki, dumny tatus też został juz
        skopanywinkMam niesłychanie aktywne dziecko....wink, czasmai jest spokój,
        zakładam,że wtedy spi, ale jak już się rozszaleje i rozbudzi to porusza się
        naprawdę mocno jak na tak wczesną i w dodatku pierwszą ciążę. Tłumacze to sobie
        w ten sposób, że jestem raczej szczupła, a dziecko pewnie jak wszytskie w mojej
        rodzinie bedzie dość duże... Cieszę sie z pukania, ale bywa to uciążliwe.

pocahontas
        • gepart_czester Re: kop dla mamy, kop dla taty 22.01.05, 17:26
          Super Pocahontassmile)) gratuluje kopniaczkow. Ja wczoraj poczulam jak mi reka
          podskoczyla (hihihi). Do tej pory czulam tylko "od sodka". Teraz to i moj
          Przemcio dostal w koncu "kopa"smile)))
          • rene41 Re: kop dla mamy, kop dla taty 22.01.05, 17:50
            Witam Brzusie i malych pilkazy.MOja dzidzia juz sie rusza(od 9.01) ale robi to tak delikatnie ze czasem nawet nieczuje,czasem sobie tak tlumacze ze to musi byc wymazona DZIEWCZYNKA i jest bardzo delikatna ale jak bedzie chlopaczek tez bedzie super.
            Renata Mateuszek(05.11.2001r)Dzidzia(2 1.06 z @ a z usg 15.06)
    • koleandra Re: Ruchy 22.01.05, 17:43
      Wasi męzowie czują kopniaki jak przykładaja ręke do Waszego brzucha? Bo mój
      trzyma tą rękę i trzyma.... ja czuje jak mi maleństwo daje porządne kopniaki a
      on nie!
    • gumecka Re: Ruchy 24.01.05, 12:29
      Moja dzidzia jak jeje sie cos nie podoba to daje wyrazne znaki. Wczoraj moj maz
      w koncu poczul jak maluszek sie rusza ale sie ucieszyl. A dzisiaj dzidzia daje
      juz wyrazniejsze kopnaki.I chyba nie lubi komputera bo jak tylko zasiadam to
      kopie.
      • romilka Re: Ruchy 26.01.05, 15:20
        Kurcze zaczynam sie niepokoicsad Juz wiekszosc z was czuje ruchy a ja
        nadal ....nie!!!Jestem juz w 20 tyg wg USG a wg OM w 19 i nic!!To moja pierwsza
        ciaza i liczyłam sie z tym ze bede musiała poczekac ale zaczynam sie
        denerwowac.Czy ktoras z Was jest w podobnej sytuacji??Pocieszcie mnie!!
        Pozdrawiam!!
        • mamagocha Re: Ruchy 26.01.05, 17:03
          Nie martw się, ja też jeszcze nic nie czuję. W pierwszej ciąży mozemy nawet
          czekać do 22 tygodniasad(

Ja wsłuchuję się codziennie z nadzieją...hmm....a może dzięki czekaniu będzie
          większa radość gdy wreszcie poczujemy? smile

Pozdrawiam
          Małgosia
          • romilka Do mamagocha!! :) 26.01.05, 17:12
            Pocieszyłas mnie kochana bardzo,myslałam ze zostałam sama jak palecsmile
            Pozdrawiam serdecznie i czekam z niecierpliwoscia na wiesci o pierwszym
            kopniaczku od ciebie!!

Romi-Dzidzia
            • mamagocha Re: Do mamagocha!! :) 26.01.05, 17:18
              smile)
              Głowa do góry...wszystkie już zapomną jak to było poczuć pierwszy raz ale my im
              wtedy pokarzemysmile....hihihi

Pozdrowionka
              Małgosia
            • elza78 Re: Do mamagocha!! :) 28.01.05, 21:41
              wiecie co, a moj babel lub babelka kopnela wczoraj mojego meza tak ze poczul,
              byl w szoku smile
            • mamagocha Re: Do romiki 31.01.05, 17:25
              Czy poczułaś już może pierwsze kopniaczki? mam nadzieję, że taksmile
              Ja niestety jeszcze nie. Zastanawiam się czy napewno je rozpoznam. W moim
              brzuchu dzieje się bardzo dużo (częste wzdęcia) i boje się, że mogę przeoczyć
              pierwszego kopniaczka uznakąc go za bulgotanie brzusznesmile)

pozdrawiam
              • romilka Czy to ruchy?? 04.02.05, 18:54
                witam dziewczyny!!Sama juz nie wiem czy to ruchy czy moze jakies bulgotanie w
                brzuchu.Zaczynam sie zastanawiac jak to jest ze wiekszosc z was tak łatwo
                rozpoznała ze to ruchy dzidzi,szczegolnie pierworodki??Wydaje mi sie ze to moga
                byc ruchy,ale nie jestem pewna!!Mamagocha ty chyba tez masz wiele znakow
                zapytania??Pozdrawiam serdecznie!!Ale dzis to chyba było to!!!
                Romi-Dzidzia
                • mamagocha Re: Czy to ruchy?? 05.02.05, 20:36
                  Romiczko,to napewno było Twoje maleństwosmile))

A ja,dokładnie 3 lutego o godzine 18,38 poczułam pierwszy kopniaczek. Nie wiem
                  czemu ale byłam pewna, że to moje maleństwo i rzeczywiście nie mylilam się.
                  Mniej więcej po godzinie położyłam się i.....to było niesamowite!!! Leżałam na
                  boku i dokładnie czułam pod moją dłonią delikatene ruchy. Było to na tyle
                  cudowne, ze chciałabym wciąż toczuć. Moje maleństwo nie jest bardzo ruchliwe jak
                  narazie ale z całą pewnością niebawem bedzie baraszkować po moim brzuszku.

Pozdrawiam wszystkie i moje gratulacje romikosmile)))
                  • romilka Do mamagocha!!!:) 05.02.05, 21:34
                    Ciesze sie kochanie ze poczułas ruchy,prawie w ten sam dzie poczułysmy.Ja 4
                    lutego!!!Bardzo sie ciesze!!!Czekam na mocniejsza serie zeby moj maz tez mogl
                    poczuc!Pozdrawiam serdecznie!!

• koleandra Re: Ruchy 04.02.05, 16:41
      Mnie już kopie na wysokości pępka, a Was?
      • jola-kropek Re: Ruchy 04.02.05, 21:34
        mnie troszeczke nizej, ale ale!!! wczoraj w nocy zrobil to dosc bolesnie... heh,
        a to dopiero koncowka piatego miesiaca! co to bedzie dalej to ja nie wiem wink
        bardzo ruchliwy dzieciak!
        • lolo09 Re: Ruchy 04.02.05, 21:38
          mnie juz kopie nad pepkiem i nad spojeniem (pewnie rece i nogi)smile)))) no i
          strasznie sie wierci , czasem to caly brzuch mi podskakujesmile))))
    • strzala04 Re: Ruchy 05.02.05, 15:13
      Czuję ruchy od tygodnia. Cudowne uczucie. Mąż też poczuł dwa razy. Przyłożył
      łapkę w prawym boku i poczuł delikatny dotyk maluszka. Częściej uaktywnia się w
      prawym boku, ciekawe dlaczego...?
      • guleranda Re: Ruchy 05.02.05, 20:52
        moje maleństwo to dzis tak fajnie kopało (pocieszało mnie po tych okropnych
        wynikach), że az brzuszek mi się unosił.Mogłam sobie wyobrazic jakiej jest
        wielkośc, gdzie ma nóżke, a gdzie rączkę.super to wyglądałosmile
      • nonu Re: Ruchy 06.02.05, 08:53
        Podobno, gdy poczuje się pierwsze ruchy z prawej strony, to będzie synek, a jak
        z lewego boku, to dziewuszka...smile)))) U mnie się sprawdziło... hi, hi, hi....
        • lolo09 Re: Ruchy 06.02.05, 20:18
          u mnie nie, zreszta do tej pory aktywniejszy jest po lewej smile)))))
    • romilka Re: Ruchy 06.02.05, 09:42
      Wspaniałe uczucie czuc swojego maluszka pod sercem!!Jestem taka szczesliwa!!
      Pozdrawiam serdecznie!!

Romi-Dzidzia
    • gumecka Re: Ruchy 06.02.05, 12:33
      moja dzidzia kpie o roznych porach, teraz sie uspokoila ale wczesniej to az
      bolalo jak tak sobie kopnela. Wczoraj prawie caly dzionek spala a w nocy
      szalala, a dzisiaj o 6 mnie obudzila pozniej troszke pospala i jak tylko
      zasiadlam przed komputerem to znowu sie zaczelo ale ruchliwa dzidzia ze hej.
      • hayet Re: Ruchy 07.02.05, 10:15
        Ja takie mocniejsza kopniecia czuje od poltora tyg. Wczesniej nawet nie
        wiedzialam, ze to dzidzia mnie tak kopie. Myslalam, ze moze to cos innego...ale
        to uczucie jest super. Pierwszy raz jak trzymalam reke na brzuchu i mnie dzidiz
        kopnela to z wrazenia az mi sie w glowie zakrecilo. Poprostu super...Teraz
        nawet jak pisze tego posta, to tez daje znaki.
        • lolo09 damian poczul brata :))))) 10.02.05, 09:18
          wczoraj lezelismy i czytalismy bajke o wilku i 7 kozletach. krystian strasznie
          szalal, powiedzialam damianowi zeby polozyl mi raczke na brzuszku (miedzy
          pepkiem a spojeniem) i za chwilke krystian go kopnał (lub dal mu czesc). damian
          strasznie sie zdziwił, oczy mu błysneły i chyba po raz pierwszy naprawde poczul
          ze u mamy w brzuszku jest dzidzia smile))))))
          p.s. poza tym damia nupacie twierdzi ze tez ma w brzuchu malego damianka smile)))
          • zarazmamusia Re: damian poczul brata :))))) 10.02.05, 11:06
            Moja 7 letnia córeczka już od kilku tygodni rozmawia z siostrzyczką smile)) Całuje
            brzuch, dotyka, głaszcze i czeka na ruchy. Nawet już rozpoznaje moment kiedy
            dzidzia zmienia pozycję i wypycha plecki. Mam nadzieję, że moej córeczki będą
            bardzo się kochać. W każdy układzie Dzidzia była bardzo wyczekiwaną i córką i
            siostrą więc teraz życie całej rodziny kręci się wokoło mojego brzucha smile)) ALE
            TO FAJNE!
    • ania4852 Re: Ruchy 18.02.05, 20:43
      Ja miałam to szczęście że ruchy dzidziusia zaczęłam czuć dosyć wcześnie bo juz
      w 15 tygodniu!I bardzo byłam z tego powodu zadowolonasmile)właśnie od 15 tygodnia
      codziennie czułam jak moja córeczka sie wierci.Z dnia na dzień jej ruchy
      stawały sie corazczęstsze i silniejsze.Teraz jestem w 21 tygodniu i mogę mówić
      o prawdziwych kopniakach!!ale dla mnie to sama przyjemność bo przynajmniej wiem
      że dzidzia czuje się dobrze i rośniesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka