Dodaj do ulubionych

kiepskie wyniki

29.01.05, 09:27
Czuje sie dobrze, ale wyniki mam kiepskie.
HCT-hematokryt tylko 32,3%.
Hemoglobina i erytrocyty tez ponizej normy,
tak wiec na sniadanie zelazo codziennie.
Brzuszek miekki, pomimo ciagniec,
ale to jest raczej spowodowane moim trybem zycia,
wiec teraz odpoczywam od pracysmile
Obserwuj wątek
    • elza78 Re: kiepskie wyniki 29.01.05, 11:32
      z zelazem to kurcze jest tak, ze ono dosc trudno sie wchlania i jakby nie bylo,
      czasem nawet pobieranie witaminek z zelazem nie pomaga, bo ono poprostu sie nie
      dostaje tam gdzie trzeba tylko "przelatuje" ale w ciazy maly niedobor to raczej
      normalny jest, najlepiej do lekarza, pewnie uspokoi ze wszystko jest ok wink
    • aetas Herbatka HIPP :-) 29.01.05, 11:43
      Rosanno, tak mi przyszło do glowy oprócz oczywiście, zebyś sie możliwie jak
      najwięcej oszczędzała i starała jak najlepiej odżywiać. Jeśli chodzi o żelazo:
      kjest taka herbatka Hipp dla kobiet w ciąży, dostałam próbke gdzieś ytam i
      piłam ją ze dwa razy, za smaczna nie jest, ale żelazo w niej "aż skrzypi w
      zębach", może to byłoby w miarę łatwo przyswajalne, tak tylko głośno
      myślę...Fatalnie mamy my ciężarówki z tym "żelastwem"...
      • rosanna Re: Herbatka HIPP :-) 29.01.05, 11:48
        Dzieki, kupie i bede pic.
        Jak ja nie znosze lykac tableteksad
        Do tego mam jeszcze jesc brokuly,
        na sniadanie zelazo, na obiad brokuly
        i na deser herbatka Hippsmile
        Mam pytanie, czy pozwalacie sobie czasem na lampke
        wina czerwonego?
        • lolo09 Re: Herbatka HIPP :-) 29.01.05, 13:27
          pozwalam sobie i nawet na małe piwko (to z uwagi na moja nerke)
          a na zelazo lekarka polecila mi posadzic pietruszke na oknie i natke dodawac do
          wszystkiego. czy pomaga to zobaczymy (w pon mam morfologie)
          smile)))))))))
          • romilka Wszystko bedzie dobrze:) 29.01.05, 14:22
            Rosanna nie martw sie na pewno wyniki sie poprawia i bedzie ok.Dbaj o siebie i
            duzo odpoczywaj!!!pozdrawiam!

Romi-Dzidzia
        • elza78 Re: Herbatka HIPP :-) 29.01.05, 15:40
          brokuly, szpinak i herbatke hipp, wiecie co, zakupilam - puszeczka kosztuje
          kolo 13 cos zeta, faktycznie zelazo "czuc" ma smak bananowo pomaranczowy (jak
          ktos nie lubi bananow to klapa) wink co do tej herbatki mam jeszcze troche
          zastrzezenia, jak wplywa to zawarte w niej zelazo na nasze zeby... ma ktos
          dentyste w rodzinie??? zeby zapytac??
          • mama-in-spe Re: Herbatka HIPP :-) 31.01.05, 12:28
            elza78 napisała:

> brokuly, szpinak i herbatke hipp, wiecie co, zakupilam - puszeczka kosztuje
            > kolo 13 cos zeta, faktycznie zelazo "czuc" ma smak bananowo pomaranczowy (jak
            > ktos nie lubi bananow to klapa) wink co do tej herbatki mam jeszcze troche
            > zastrzezenia, jak wplywa to zawarte w niej zelazo na nasze zeby... ma ktos
            > dentyste w rodzinie??? zeby zapytac??
            >

W roslinkach to jest kiepsko przyswajalne żelazo, dlatego trzeba jeść ich
            duuużo, oprócz ww. żalwzo zawierają: strączkowe, suszone morele i rodzynki,
            otręby pszenne (można dodawać do musli czy jogurtu) i pyyszny sok buraczany.
            Najlepsze zelazo hemowe: czerwone mięso (wołowina i baranina), owoce morza. I
            pamiętajcie, że żelazo lepiej sie wchłania z witaminą C, pijcie dużo soku
            pomarańczowego)
        • maral97 Re: Herbatka HIPP :-) 30.01.05, 18:50
          Polecam Nektar z aronii Clippo, już po miesiącu picia ok, 2 szkl. dziennie
          wyniki wróciły do normy.
          Wino sobie popijamy co niedzielę wink
          • pocahontas_kw żelazna pocahontas;) 31.01.05, 13:58
            Hm, no ja dopiero ide na morfologię,ale czuję się super, duzo spie i duzo mi
            się chce pic, ale poza tym ogólna forma ok. Z ciekawością czytałam to co
            pisałyście, i chyba robię mimowolnie wiekszość tych dietetychnych rzeczy. Po
            pierwsze uwielbiam brokuły i fasolke szparagową, cytrusy wciagam namietnie, bo
            mam czasami problemy z pecherzem, a wit c dobrze zakwasza mocz i zapobiega
            zapaleniom. herbatki hipp, nie znam, a za mięchem nie przepadam,ale owoce morza
            bardzo lubię, więc chyba jest ok. No i płatki, swietne sa mieszanki z otrębami,
            od kiedy jestem w ciązy w ogóle mam apetyt na same zdrowe rzeczy...
            Życze wszytskim zdrówka, dobrych wyników i slicznych maluchów. A jesli wasze
            wyniki bywają gorsze to bez paniki podobno to dośc normalne, nasze maluchy sa
            zachłanne.wink

pocahontas

• mama-in-spe Re: żelazna pocahontas;) 01.02.05, 12:01
              Wiesz co, ja tez się super czuję, mam mnóstwo energii, a jednak wyniki miałam
              takie sobie.Co prawda lekarz powiedział, ze to zupełnie normalne na tym etapie
              ciąży (połowa), ale zelazo mi przepisał. A ja już "sama z siebie" włączyłam
              pospiesznie do diety mnóstwo "żelaznych" rzeczy.
    • liv-ia Re: kiepskie wyniki 01.02.05, 13:32
      Witam,
      Myśle że nie powinnaś sie bardzo martwić,ja też mam wyniki lekko poniżej normy
      np hematokryt 35 i tak samo erytrocyty, a reszta w samej dolnej granicy normy.
      Właśnie jestem prosto po wizycie u mojego ginekologa i on mi tłumaczy ze to
      normy dla przecietnego dorosłego człowieka, a jeśli chodzi o kobiety w ciąży to
      zawartość składników zawsze jest minimalnie niższa ze względu na to że objętość
      krwi w naszych organizmach w czasie ciąży jest dużo wieksza (tzn. jest w niej
      wiecej wody). Tym samym w takiej samej objętościowo próbce krwi do badania
      znajduje sie troszke mniejsza wartość krwinek czy innych składników( jest
      troszke jakby rozżedzona).I oni , tzn, lekarze wiedzą dokładnie od jakich
      minimalnych wartości(poniżej norm) U KOBIET CIEŻARNYCH jest to niepokojące.
      Tak wiec pomimo , że moje wyniki są nieco niższe niż podana norma nie mam
      zamiaru sie tym martwić do momentu az mój gin nie stwierdzi że to może
      świadczyć o czymś złym..
      Myśle że najlepsze co moge zrobić to mu zaufać,
      choć praktykowanie dobrej diety nie zaszkodzismile

Pozdrowienia dla mamuś i (zachłannych smile )pocieszek smile))

Aha!! Co to za cherbatka HiPP? Słyszałam o niej wcześniej, ale jak zapytałam w
      aptece to mi powiedzieli ze HiPP to są tylko na laktację???!!
      Może jest kilka rodzajów?
      • je Re: kiepskie wyniki 02.02.05, 15:32
        liv-ia napisała:

> Aha!! Co to za cherbatka HiPP? Słyszałam o niej wcześniej, ale jak zapytałam
        w
        > aptece to mi powiedzieli ze HiPP to są tylko na laktację???!!
        > Może jest kilka rodzajów?

Herbatke HIPP dla kobiet w ciazy dostaniesz w kazdym hipermarkecie (najczesciej
        w dziale dla dzieci i niemowlat, pomiedzy sokami i herbatkami).
      • anna.michal Re: kiepskie wyniki 02.02.05, 20:49
        Są dwie dedykowane dla kobiet:
        1. Dla kobiet w ciąży z ciemnozielonym zamknięciem i takim głównym kolorem
        2. Dla kobiet karmiących - ciemnoczerwona.

Pozostałe są dla dzieci, ale też można popijać. smile

Możesz je oglądnąc na stronie hipp'a: www.hipp.pl/
        • liv-ia Re: kiepskie wyniki 07.02.05, 21:19
          Dzięki dziewczyny! Teraz już wiem dokładnie czego szukam smile
    • guleranda kiepskie wyniki 04.02.05, 17:30
      Właśnie odebrałam wyniki i tez się zaniepokoiłam:
      RBC - 3.47
      HGB - 10.8
      HCT - 31.4
      MCH - 31.1
      Na moczu to zupełnie się nie znam.Co oznacza- krwinki białe 4-6 w pw; krwinki
      czerwone 1-2 w pw?
      Napiszcie.Pije herbatkę hipp (tez dostała próbkę), biore witaminy, ale wizyte
      mam dopiero 22.02.Do tego męczy mnie już tydzień duszacy, mokry
      kaszel.Napiszcie.Dzieki
      • nonu Re: kiepskie wyniki 04.02.05, 18:32
        Co do krwinek białych w moczu to może ich być do 10 w pw (w polu widzenia), a co
        do krwinek czerwonych to nie mam pojecia.
      • lolo09 Re: kiepskie wyniki 04.02.05, 21:45
        mocz ok
        www.diagnostykalab.com.pl/pacjent/bad_podstawowe/mocz/badanie_ogolne_moczu.htm
        ale hb troche nisko choc jak na 2 trymestr to jeszcze nie tragedia
        www.bajbus.pl/index.phtml?ids=medycyna&kat=patologia&tmt=anemia
        smile)))))
        • guleranda Re: kiepskie wyniki 04.02.05, 22:36
          Dzieki lolo za te strony.Cholera jest gorzej niz myslałam, krwinki niby ok, ale
          Sg mam 1.010!!!
          "w przedziale 1,010-1,012 g/ml, co może przemawiać za całkowita utratą
          zdolności zagęszczania i rozcieńczania moczu przez nerkę (izostenuria)".O
          Boże!!!. Mam nadzieje że to jakos się cofnie!
          • lolo09 ciezar moczu 1010 05.02.05, 16:22
            ja mam od 3 miesiacy 1010 i okazalo sie ze wlasnie mam zastoj w prawej nerce.
            koniecznie powiedz ginowi zeby ci zrobil usg nerek.
            smile)))))))
            • guleranda Re: ciezar moczu 1010 05.02.05, 20:47
              Cholerka.Czy to się cofnie?co mówił Twój lekarz?
              • lolo09 Re: ciezar moczu 1010 06.02.05, 20:12
                cofnie sie ale po porodzie, przynajmniej tak bylo z damianem ( ciaza obciaza
                nerki)
                teraz zastoj jeszcze jest na tyle mały ze nie boli ale jak bedzie dawal w kosc
                to dostane pewnie jak za 1 razem antybiotyk.
                poki co nie martw sie na zapas, moze po prostu duzo pilas i mocz byl
                rozrzedzony (moj gin usg zrobil mi dopiero jak miesiac temu tez wyszlo 1010,
                ale poki co nie leczymy tylko piwko doraznie popijamy
                buziaki smile))))))
                • guleranda Re: ciezar moczu 1010 07.02.05, 02:20
                  Dzięki lolo.Nawet nie wiesz jak potrzebuje takich słów...pozdrawiam
                  • lolo09 Re: ciezar moczu 1010 07.02.05, 09:21
                    nie ma za co
                    po to tu jestesmy smile))))
                    napisz koniecznie o dobrych wiesciach po wizyciesmile))))) trzymam kciuki
                    • mama-in-spe hipp 08.02.05, 13:00
                      Ta herbatka Hipp jest teraz w promocji w Rossmanie za niecałe 9 zł!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka