12.04.05, 12:40
czy któraś z Was już myslała o imieniu, czy jeszcze za wcześnie?
Mi się marzy Emilka... smile
Obserwuj wątek
    • gardenia76 Re: Imię? 12.04.05, 12:52
      Mnie się marzy Julia( i to już od dobrych 10 lat ). Niestety, teraz jest to
      imię bardzo popularne, więc mam dylemat. Ale chyba żadnego innego nie zdołam
      sobie wyobrazić jako imię mojej córki. No, chyba, ze będzie synek, to wtedy
      Pawełek - ale to całkiem niezgodne z moimi przeczuciami!
      • kklementynka Re: Imię? 12.04.05, 12:56
        Faktycznie, Julek ostatnio dużo jest, ale chyba najwięcej takich pięcio,
        sześcioletnich, potem się ludzie opamiętali, to może trafisz w niszę akurat smile
        A Pawełka małego to już dawno nie widziałam.
        • abiela Re: Imię? 12.04.05, 13:43
          Niestety Julka nadal wraz z Jakubem prowadi we wszelkich rankingach - wiec
          niestety ludzie sie nie opanowali.

Ja mam wymarzone imie dla corci, ale u mnie ze wzgledu na przegrany przeze mnie
          zaklad wybiera maz i na razie mi jego wybor nie przypadl do gustusad
          Ania
    • budzik11 Re: Imię? 12.04.05, 15:12
      Kiedyś z nudów oglądałam dzieciaczki w GW (jest taka rubryka "Witamy na
      świecie" czy jakoś tak - gdzie pokazane są buzie dzieci z podpisami) -
      najwięcej jest Julii, Majek, Wiktorii z tego, co pamiętam. W ogóle warto
      poczytać, żeby zorientowac się w trendach wink Ja lubię stare polskie imiona, bo
      są piękne i oryginalne, a poza tym wracają powoli do mody. Jeśli będzie synek -
      to Antoś, a jak córcia, to Anielka (zresztą "na cześć" bliskich osób z naszych
      rodzin).
      • abiela Re: Imię? 12.04.05, 16:35
        budzik11 napisała:
        Jeśli będzie synek -
        >
        > to Antoś, a jak córcia, to Anielka (zresztą "na cześć" bliskich osób z
        naszych
        > rodzin).

Sliczne imiona!!!
        • emania29 Re: Imię? 12.04.05, 16:49
          Krzyś albo Natalka ale czuje że to będzie Krzyś choć wolałabym Natalkęsmile))
    • michalina761 Re: Imię? 12.04.05, 21:25
      Ja już wybrałam: Hanna albo ....Jakub.
      Ewentualnie Michalina, ale mężusiowi się nie podoba.
      • anulla1 Re: Imię? 13.04.05, 00:05
        A u nas po długich pretrakacjach, dyskusjach kompromisach (... Ja chciałam też
        Antosia i Helenkę a mąż Dobrosławę i nie - Antosia.) Inarazie staneło na
        Stefanie, Antonim i Helenie( albo Łucji),Dobrosławie ale to nie jest wersja
        ostateczna, więc całkiem prawdopodobne że jeszcze coś innego wymyślimy coś
        innego.
        Podoba nam sie jeczsze Michałek- ale jest juz u nas w bliskiej rodzinie, Fajne
        jest też Ignacy ale bardzo żle mi sie Kojarzy.
        Ania
        • abiela Re: Imię? 13.04.05, 11:29
          anulla1 napisała:

> A u nas po długich pretrakacjach, dyskusjach kompromisach (... Ja chciałam
          też
          > Antosia i Helenkę a mąż Dobrosławę i nie - Antosia.) Inarazie staneło na
          > Stefanie, Antonim i Helenie( albo Łucji),Dobrosławie ale to nie jest wersja
          > ostateczna, więc całkiem prawdopodobne że jeszcze coś innego wymyślimy coś
          > innego.

Ale sliczne imiona bierzecie pod uwage!!!! Ciekawa jestem ktore w koncu
          wybierzeciewink
          Ania
          • anulla1 Re: Imię? 13.04.05, 18:12
            Cieszę sie że ci sie podobają te imiona. Zależy mi żeby były w miarę orginalne.
            Pracuje w przedszkolu i teraz jest bardzo dużo Julek, Nalatlek, Wiktorii
            Kubusiów, Mikołajów i Kamilów- tak jak kiedyś Ań, Asiek itp więc wiem co to
            znaczy być jedną z 6 Ań w jednej klasie i czasami było to stresujące, dlatego
            staramy sie wymyślić niepopularne imię.
            Ania
            • abiela Re: Imię? 14.04.05, 14:27
              anulla1 napisała:

> Cieszę sie że ci sie podobają te imiona. Zależy mi żeby były w miarę
              orginalne.
              >
              > Pracuje w przedszkolu i teraz jest bardzo dużo Julek, Nalatlek, Wiktorii
              > Kubusiów, Mikołajów i Kamilów- tak jak kiedyś Ań, Asiek itp więc wiem co to
              > znaczy być jedną z 6 Ań w jednej klasie i czasami było to stresujące, dlatego
              > staramy sie wymyślić niepopularne imię.
              > Ania

Mam dokladnie ten sam dylematwink
              Ania
              • madziagirl Re: Imię? 14.04.05, 14:44
                o dziwo ja byłąm przez całą szkołę jedyna Ania w klasie - za to pełno było
                Agnieszek - teraz mniej popularne prawda ? a nawet ładne smile

Ania
    • madziagirl Re: Imię? 13.04.05, 07:57
      My z misiem jesteśmy na etapie Marcina i Justynki - jeśli będzie chłopiec to
      Marcin jest pewny co do dziewczynki to bede walczyć - o Małgorzatę lub
      Karolinę - M się uparł na Justynkę - ale bedziemy negocjować
      • kklementynka Re: Imię? 13.04.05, 12:01
        Karolina jest ładne, Justynka mi się mnie podoba,
        a co powiecie na Stanisława, którego lansuje mój mąż?
        • joasia123 Re: Imię? 13.04.05, 15:57
          Stasio super! Co prawda jeszcze kawał czasu do narodzin naszych bobasów, ale my
          tez juz myśleliśmy o imieniu. Dziewczynka zdecydowanie Nela,już od wielu, wielu
          lat mi się podoba. Podoba mi sie jeszcze zdrobniala Tosia, ale Antonina tak
          sobie.A chłopiec? Tu troche większy problem bo moze Mikołaj, może Ignacy, moze
          Jan, moze Antoni smile))
          • jolanta8 Re: Imię? 13.04.05, 16:00
            Mikołaj bardzo mi się podoba
            A dziewczynka to Zuzia albo Kamila
            • ariana1 Re: Imię? 13.04.05, 16:33
              Mnie też się podoba Mikołaj, ale mamy 4 sylabowe nazwisko,więc moze być
              przydługo.
          • budzik11 Re: Imię? 14.04.05, 09:41
            Joasiu, właśnie dlatego chcemy córeczke nazwać Aniela, bo zdrobnienie to
            właśnie Nela (tak ma na imię samotna, bezdzietna matka chrzestna mojego męża,
            więc to dla niej, będzie jej miło - taka przyszywana wnuczka nosząca jej imię)
            i bardzo też mi się podoba Tosia, gdyby nie to, że chce dla synka Antoni, to
            córkę nazwałabym Antonina. Mój pradziadek miał na imie Antoni i bardzo
            chciałabym nazwać tak synka. Albo Franciszek (Franuś), po innym pradziadku smile
        • abiela Re: Imię? 13.04.05, 16:37
          kklementynka napisała:

> Karolina jest ładne, Justynka mi się mnie podoba,
          > a co powiecie na Stanisława, którego lansuje mój mąż?

Stas - slicznie!
          Ania
          • jolanta8 Re: Imię? 13.04.05, 18:15
            moja mama to Stanisława a mój tata Stanisław i chyba byłby już za dużo Stasiów
            ale imię piękne
            • kklementynka Re: Imię? 14.04.05, 09:58
              no to w takim razie ja jestem kaczka dziwaczka, bo mi ten Staś żadną miara nie
              pasuje. jakoś nie przemawiają do mnie Franki, Antki i podobne, zresztą teraz
              bardzo dużo jest chłopaczków o tych imionach. Mam nadzieję że urodzę córeczkę i
              bedzie problem z glowy smile
              • syllllwia Re: Imię? 14.04.05, 10:36
                U nas z racji tego, że mąż nie miał za duzo do powiedzenia przy wybieraniu
                imeinia dla 1 dzidzi-ja wybrałam i postanowiłam, że będzie mniała na imię
                Alicja. Tak teraz przyszła kolej na niego.
                Podoba mu sie imię Joanna dla córy i Oskar dla syna. I powiem Wam szczerze, że
                mnie również podobają się te dwa imiona, chociaż dla synka wolałabym imię Adam.
                Ale czuję jakoś, że będziemy mieć kolejna dziewczynkęsmile
                Może uda mi się jeszcze ponegocjować. Zobaczymy.
                Pozdrawiamy.
      • madziagirl Re: Imię? 24.04.05, 15:16
        No wybiłam mojemu mężowi z głowy Justynkę smile teraz jesteśmy na etapie Iwonki,
        Ewelinki i Kamilki aha i Natalki - z imieniem dla dziewczynki będzie ciężko sad
    • beti81 Re: Imię? 14.04.05, 10:36
      a swpjego synka nazwe jan a coreczka bedzie miala na imie Basia smile))) ale cos
      czuje, ze jednak Jasia przywitam w listopadzie smile))
      • bazylea1 Re: Imię? 14.04.05, 14:35
        dla dziewczynki Luiza, dla chłopca może być zgryz bo juz z 1 synkiem mielismy
        kłopot smile ale byc moze Adam albo Paweł
        • jasama3 Re: Imię? 14.04.05, 14:43
          u mnie bedzie Filip albo Paulinka dla dziewczynki tata wybierał i chyba bedzie
          na jego coś czuję smile
    • moniqua79 Re: Imię? 14.04.05, 21:53
      u nas bedzie Tobiasz, o ile przekonam meza :-]. Fajne tez byloby Tymoteusz
      (Tymek) ale juz przyjaciolka zarezerwowala smile
      a jesli moje przeczucia sie nie sprawdza i bedzie corcia to wtedy bedzie: Laura
      Luiza Leokadia (wszystkie 3 bo nie umiem zrezygnowac z zadnego ;-])

wszystkim mamusiom zycze duzo dobrego humoru
      pzdr
      monika
      • anulla1 Leokadia !!! 17.04.05, 13:13
        Ja cię namawiam na leokadię, fajne imię takie nie serialowe i bardzo orginalne
        a do tego jak pięknie brzmi jestem zachwycona....
    • budzik11 Re: Imię? 15.04.05, 15:11
      A tak trochę obok tematu - czy trzeba dać dziecku drugie imię? Czy to jest
      jakiś urzędowy wymysł, żeby np. odróżniać "obywateli" w przypadku zbieżności
      nazwisk i pierwszych imion? Czy nie trzeba? Czy wybieracie dla dzieci drugie
      imiona?
      • abiela drugie imie 15.04.05, 15:21
        Budzik11, nie ma przymusu nadawania drugiego imienia. Wiele rodzicow nadaje
        tylko jedno. Ja jestem za poniewaz
        - to okazja dla uczczenia kogos z rodziny (babci, pradziadka itp),
        - w razie bardzo popularnego nazwiska drugie imie moze pomoc w identyfikacji,
        - istnieje prawdopodbienstwo, ze dziecku nie spodoba sie jego pierwsze imie i
        bedzie wolalo byc nazywne drugim,
        - i wreszcie w przypadku gdy ktos jest katolikiem, a pierwsze imie nie ma
        swojego patrona, mozna dobra drugie z patronem.

Ania
    • hejjkum Re: Imię? 15.04.05, 15:42
      a may dla chlopca mamy Filip albo Stas (ale stanislaw w USA to ciezko z
      pisownia, wiec moze na drugie) a dla dziewczynki Gabriela (Gabi) lbo Julia
    • estellle Re: Imię? 15.04.05, 15:55
      Ja jeszcze jako mała dziewczynka nazywałam wszystkie lalki i misie Franek. Wraz
      z mężem dawno temu ustaliliśmy, że synek właśnie tak będzie się nazywał. Ale
      teraz moja druga połowa się wyłamuje i mówi do mojego brzucha Filip, co
      strasznie mnie wkurza!Chciałabym ewentualnie Antka.
      A co do dziewczynki, to pozostawiłam w gestii męża, który upiera się przy Julii.
      Ja tego nie chcę, bo teraz co druga to Julka.
      Jeśli dojdziemy do porozumienia przed narodzinami, to będzie cud wink
    • boratyna Re: Imię? 24.04.05, 20:03
      Jestesmy bardzo zgodnym malzenstwem jak sie okazujesmile Obydwojgu podobaja sie te
      same imiona: Hania lub Ela i Wojtek lub Krzys
    • budzik11 Re: Imię? 25.04.05, 12:41
      Przeglądałam znów dziś wkładkę GW "Witamy na świecie" i topowe imiona to:
      Aleksandra, Julia, Maja, Wiktoria, Amelia, Weronika, Oliwia i Alicja. A wśród
      chłopięcych imion najwięcej jest Kacprów i Mikołajów.
    • madziagirl Re: Imię? 25.04.05, 15:13
      wiecie co ja chyba jestem staroświecka - dla mnie imię musi być normalne -
      podoba mi się imie Agnieszka , Magdalena, Monika, Małgorzata - jak czytam
      forum "Wszystko o imionach" to nie mogę uwierzyć jak ludzie dzieci nazywają - a
      może to ja jestem nie dzisiejsza
      • madziagirl Re: Imię? 25.04.05, 15:19
        a no i zapomniałam o Katarzynach , Joannach , Annach - no to takie normalne
        imiona
      • budzik11 Re: Imię? 25.04.05, 16:16
        Może dlatego mało dzieci nazywamy takimi "normalnymi" imionami, że:
        1. W naszymotoczeniu, wśród naszych znajomych jest dużo Aś, Małgosiek,
        Agnieszek, Kaś itp. - takie imiona były popularne w naszym pokoleniu, i często
        jakieś imię, mimo, że ładne, źle nam się kojarzy (np. z nielubianą koleżanką),
        albo jest już zajęte przez kogoś z rodziny. Mnie np. tez podoba sie Magdalena,
        ale nie mogę nazwać tak córeczki, bo... sama mam tak na imię, i jak tatuś
        będzie kiedyś wołał "Maaaaadzia" to nie byłoby wiadomo, która Madzię smile
        2. Jak dzieci dorosną, to może sie okazać, że te zwykłe, codzienne i popularne
        w naszym pokoleniu imiona są już niemodne i przestarzałe. Moja ciotka nazwała
        swoje dzieci (moje pokolenie) Stanisław i Irena. Jej się imiona bardzo
        podobały, ale dzieci mają straszne kompleksy.
    • tesia Re: Imię? 25.04.05, 15:42
      My byśmy bardzo chcieli żeby był to Dominik. I w zasadzie oboje nie myślimy czy
      mówimy "fasolka" tylko "fasol". Na a jeśli się nie uda z chłopakiem - to będzie
      Zuza. smile
    • basia027 Re: Imię? 25.04.05, 16:51
      jesli urodzi się chłopczyk to Dawid albo Michał
      a jesli urodzi sie dziewczynka to Karolina lub Anna.
      • naturella Re: Imię? 25.04.05, 16:57
        Nasza dzidzia to Ola. Będzie Aleksandra, na drugie Marianna. Dla chłopca
        imienia nie ma, jako, że bardzo chcemy córeczkę...
        • jasama3 Re: Imię? 08.06.05, 13:04
          up
    • marianna72 Re: Imię? 08.06.05, 13:59
      My wiemy ze chlopak wiec bedzie Jan Jerzy podwojne imie .Ten Jerzy to po moim
      Tacie a Jan dlatego ze mi sie podoba a przede wszystkim aby mogli tu
      wymowic.Pozdrawiam
    • mrowka75 Re: Imię? 08.06.05, 14:07
      u nas jasne jest tylko imię dla dziewczynki - Amelka. Ale ja tak czuję jednak
      drugiego chłopca. Z i mieniem dla chłopca mamy ogromny problem. Właściwie
      podoba nam się imię Rafałek (ładne i niepopularne), ale tak ma na imię nasz
      starszy synek smile, więc klops, nie możemy się z mężem dogadać, Ja chće Michała,
      on chce Marcina, Ja chće Maćka on chceArtura, no i nie możemy sę dogadać. Więc
      dzidzia mogłaby zrobić nam uprzejmość i być dziewczynką smile))

tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20711;30/st/20051126/k/56bd/preg.png
      • kklementynka Re: Imię? 08.06.05, 15:11
        ojjj, mój mąż chce teraz Olgierda, wiec też mam nadzieję że dzidziuśdla
        wlasnego dobra jest dziewczynką smile
    • michalina761 Re: Imię? 08.06.05, 15:18
      Będzie Jakub albo Hanna.
      A oto nasza ukochana Niespodzianka:
      oneintheoven.net/preg/ticker.24703.png
    • michalina761 Przepraszam za powtórkę. 08.06.05, 15:19
    • basik20 Re: Imię? 08.06.05, 18:30
      Synek - Jaś, Stefanek, Antoś lub Franuś. Dziewczynka - Julia bądź Amelka. Widzę
      że jest boom na te same imiona męskie!!!

Pozdrowionka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka