Dodaj do ulubionych

USG - jak często???

18.04.05, 13:43
Hej smile

Wybieram się dzisiaj do lekarza na drugą wizytę. Ostatnio byłam w 8 tygodniu,
teraz zaczął się 12tc. Wtedy miałam USG w celu rozpoznania ciąży, serduszko
biło i wszystko ok. Teraz zastanawiam się czy to nie będzie za często jeśli
lekarz i tym razem zrobi mi USG? Jak myślicie? Zrobi? W domu mnie tu straszą,
że to może zaszkodzić, bo pewnie jeszcze nie wiadomo jak bardzo to jest
szkodliwe itp. A ja oczywiście miałabym ochotę zobaczyć jak urosło
Maleństwo..., ale jeśli to miałoby zaszkodzić to oczywiście lepiej sobie
darować tą przyjemność. wink

A Wy ile razy już miałyście USG???
Obserwuj wątek
    • delta.x Re: USG - jak często??? 18.04.05, 14:06
      Hej, nie wiem jak to jest z tą szkodliwością, właściwie to nikt tego jeszcze
      nie udowodnił, że to jest szkodliwe, ale ja prowadzę ciążę u lekarza, który ma
      w swoim gabinecie usg i robi je przy okazji każdej wizyty. Kiedy byłam w
      pierwszej ciąży, na początku były drobne kłopoty i byłam przez tydzień w
      szpitalu i w związku z tym miałam zrobioną niezliczoną ilość usg w pierwszym
      trymestrze a potem to już przy każdej wizycie. Więc w sumie wyszło przez całą
      ciążę chyba 18-20 razy. Dziecko mam zdrowe i mam nadzieję, że w żadnym stopniu
      jej to nie zaszkodziło. Pozdrawiam.
      • gardenia76 Re: USG - jak często??? 18.04.05, 14:30
        Wydaje mi się, że powinnaś zrobić to USG, przecież akurat teraz mierzy się
        przezierność karkową ( NT ). Ja miałam do tej pory 4 razy USG, za chwilę też
        będę robić NT i to u dwóch różnych lekarzy. Nie słyszałam, żeby ktokolwiek
        udowodnił szkodliwość tego badania.
    • bazylea1 Re: USG - jak często??? 18.04.05, 15:33
      ja chyba jestem ostatnią osoba tu na forum która nie miała jeszcze usg. tzn
      miałam na samym początku gdy plamiłam w 5 tc, ale wtedy jeszcze nic nie było
      widać. teraz jest wszystko ok i lekarka kazała mi czekać z usg do 11/12
      tygodnia. co do szkodliwości usg to zawsze mówiono że nie szkodzi, ostatnio
      słyszałam o jakiś badaniach które wykazały szkodliwość. na pewno nie powinno
      się go robić bez potrzeby a za takie uważam usg na każdej wizycie. w 1. ciąży
      miałam usg wiele razy z powodu plamień, w tym 5 razy w 1 trymestrze. dziecko
      jest zdrowe, ale to o niczym nie świadczy. moim zdaniem powinno się robić usg
      tylko kiedy jest wskazanie, czyli w prawidłowej ciąży w 12, 20 i 34 tc (tak
      mniej więcej, takie są zalecenia towarzystwa ginekologicznego) oraz wtedy kiedy
      są jakieś niepokojące objawy.
    • budzik11 Re: USG - jak często??? 18.04.05, 15:45
      Ja miałam robione w 8 tygodniu, ale zmieniłam lekarz i ten nowy dał mi
      skierowanie na USG które mam zrobić między 12-14 tygodniem, bo ON chce zobaczyć
      czy wszystko jest OK. Zaufaj lekarzowi. Zresztą, telewizory, telefony
      komórkowe, mikrofalówki też podobno szkodzą a jeszcze nikogo nie uszkodziły wink
      • swietlik111 Re: USG - jak często??? 18.04.05, 16:27
        dzięki dziewczyny smile zobaczę co powie lekarz, ale chyba mi zrobi USG, bo ma je
        w gabinecie i mówił coś ostatnio, że następnym razem to Maleństwo będzie już
        bardziej podobne do człowieka wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka