Dodaj do ulubionych

cisnienie krwi

09.05.05, 11:07
...zaczelo ostatnio mi wzrastac- do140/90 mm Hg. Przy tym puls bliski 100 na
minute. To raczej nie jest norma.Czy ktoras z Was przyjmuje leki na
nadcisnienie?Jak sie po nich funkcjonuje?Jakie sa,przynajmniej
teoretycznie,górne normy cisnienia krwi dla ciezarnych?
Obserwuj wątek
    • smeagoul Re: cisnienie krwi 09.05.05, 11:17
      moja koleżanka w zeszłym roku równiez miała wysokie ciśnienie i wiem że
      zazywała jakieś tabletki-niestety nie wiem jakiesad
      Ja natomiast mam niskie ciśnienie i przez to średnio co 2-3 dni strasznie boli
      mnie głowa. Musze wtedy wypić kawę i po jakimś czasie przechodzi.
      Ania i lilypie.com/days/050925/4/0/1/+1
    • nurich Re: cisnienie krwi 09.05.05, 15:35
      Witaj,
      norma cisnienia dla ciężarnych jest taka sama jak dla wszystkich czyli 90/140.
      Sa to górne dozwolone normy. Wszystko powyżej jest już nadciśnieniem. Masz więc
      podwyższone. Nie martw sie tym za bardzo. Około 15 tc mi też tak podskoczyło,
      miałam nawet wyższe. Wylądowałam w szpitalu na obserwacji. Całe szczęście
      ćiśnienie samo unormowało sie po kilku tygodniach, bez jakichkolwiek leków.
      Teraz muszę stale je kontrolować. Kupiłam aparat i mierzę sobie cisnienie kilka
      razy dziennie. Tobie też to radzę i gdy tylko podskoczy za wysoko i będzie sie
      utrzymywało podwyzszone ponad godzinę to jedź pędem do szpitala. Podwyższone
      ciśnienie w ciąży jest zazwyczaj związane ze stanem przedrzucawkowym. Poszukaj
      w google, w sieci jest duzo o tym informacji.

pozdrawiam
      sierpniówka

tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;15;107/st/20050817/dt/7/k/42d4/preg.png
      • kaminia76 Re: cisnienie krwi 09.05.05, 17:08
        czesc wam
        ja jestem dziwnym przypadkiem... cisnienie mam rozne ale nigdy nie przekracza
        140/90 pracuje normalnie cal;y czas w szkole i czasami jak sie zdenmerwuje to
        pewnie mam cos kolo gornej normy ale w ciagu dnia jak jestem wyluzowana jest
        bardzo dobre, rano od razu po przebudzeniu mam nawet niskie np 90/50 smile
        denerwuje mnie natomiast sprawa pulsu bo jest podwyzszony, baaaaardzo rzadko
        mam na poziomie 70-80 przewaznie jest to 90-100, wiem od gina ze w ciazy
        wzrasta o jakies 10-15 uderzen na minute a ja przed ciaza mialam itak wysoki
        puls wiec chyba nie ma sie czym przejmowac ale tak jak mowie tez mam w ciazy
        permanentnie podwyzszony
        pozdrawiamy
        kaminia i Kubuś 24 tc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka