Dodaj do ulubionych

ból kręgosłupa

11.06.05, 20:37
Czy Was też boli kręgosłup w części krzyżowej? Ja czuję wręcz, jak całe plecy na dole mi sztywnieją, czasem kłucie aż na pośladki promieniuje. Nieprzyjemne to na pewno, ale czy normalne?
(Byłam wczoraj u lekarza i, sierota, zapomniałam zapytać).
Pozdrawiam!
Joanna
Obserwuj wątek
    • gusia-81 Re: ból kręgosłupa 11.06.05, 21:27
      Ja też czasem mam takie bóle.. zauważyłam że wystepują wtedy kiedu duzo stoję, albo za bardzo się zmeczę.. Z tego co wiem to normalne, moja lekarka mówiła, że w takich sytuacjach powinnam sobie odpuścić i odpoczywać.. Mi też pomaga nasmarowanie krzyża czymś rozgrzewajacym (np. Amol)

POzdrawiamsmile
    • isia_50 Re: ból kręgosłupa 11.06.05, 22:59
      Dostałam maść FASTUM i mam dużo odpoczywać. Mnie boli jak siedzę, mogę za to
      bez problemu chodzić lub leżeć. Jak bardzo boli mogę wziąć Codipar, lub inny
      środem z czystym paracetamolem (bez domieszek).
      Jeśli do 5 dni nie przejdzie dostanę zastrzyki z witaminy B, podobno pomagają,
      ale mam nadzieję, że się obędzie.
      Iza
      29 tc
      • smeagoul Re: ból kręgosłupa 12.06.05, 14:36
        Mnie też boli kręgosłup jak jestem długo w jednej pozycji. Np leżąc na lewym
        boku po jakicś 15 min zaczyna boleć mnie w krzyżu- ciąży już brzuszek, dlatego
        ja sobie pomagam podkładając mały jasiek pod brzuch-brzuszek wtedy nie wisi
        tylko lezy na poduszce a to odciąża kręgosłup.
        Pozdrawiam Ania (dzidzia 25 tyg)
        • miodzio_k Re: ból kręgosłupa 12.06.05, 18:12
          Ja również radzę sobie z bólem leżac z poduszeczka pod brzuszkiem. Tak jest o
          wiele wygodniej. Polecam.
          • tjoanna Re: ból kręgosłupa 12.06.05, 20:19
            Taaak... Mnie ten kręgosłup boli zwykle kiedy właśnie dużo chodzę, pchając wózek na spacerze, albo biegając za synkiem... Cóż, polegiwanie, odpoczywanie to uroki pierwszej ciąży wink i trochę Wam zazdroszczę, ale tylko trochę, bo uwielbiam mojego synka smile
            W każdym razie pocieszające jest to, że tak po prostu bywa i już.
            Dzięki!
    • sylwia_zi Re: ból kręgosłupa 14.06.05, 21:51
      a mnie boli non stop, nieprzerwanie, od prawie dwóch tygodni. Po prawej stronie
      w krzyżu - nie mogę chodzić. Dobrze, że jak siedzę to nei boli więc w odstawkę
      poszły spacery, chodzenie po sklepach, za to jeszcze więcej jeżdżę samochodem.
      Chodzę jak kaczka. Jak ostatnia sierota i zwijam się z bólu głównie wieczorami,
      przewrócić się z boku na bok w nocy to nie lada wyczyn. Nie jestem gruba,
      lekarze mówią, że czasem tak bywa... Że się miednica rozrasta, że pomoże
      poleżeć ze dwa dni, no ale z tym to może u mnie być cienko, chyba, że już w
      ogole się nie poruszę... Dramat, a byłam taka aktywna...
      • magdalena_gk Re: ból kręgosłupa 15.06.05, 10:06
        Rozumiem Cię doskonale, ja czuję również ból w części krzyżowej, dodatkowo
        drętwieją mi nogi, do tego stopnia, że uda mi drętwieją praktycznie 24 godziny
        na dobę i mam uczucie jakby wbijano w nie szpilki. Jadłam 3 tygodnie magnez z
        witaminą B (na polecenie lekarza), ale nie pomaga. Moja Pani doktor mówi, że
        przy tyłozgięciu macicy (może też masz), macica rozwija się do tyłu i uciska
        kręgosłup. No i już tak mnie boli ten krzyż i nogi, ze dziś idę do lekarza.
        Napiszę jutro co mi powiedziała Pani doktor. Na dzień dziesiejszy wiem jednak,
        że nie powinno się podgrzewać bolących miejsc ani gorącym termoforem, ani
        maściami, tak jak radzą dziewczyny w innych postach. Wysoka temperatura pdnosi
        ciśnienie, a to już jest niebezpieczne. A po drugie maście zawierają rózne
        substancje, np. od innego lekarza wiem, że belladonna - to jakieś zioło jest w
        ciaży wykluczone, a wiele maści rozgrzewających ją zawiera. A poza tym branie
        Panadolu codziennie na pewno nie jest obojętne dla dzidzi. Jeszcze tylko 3
        miesiące, WYTRZYMAMY. Pozdrawiam
      • goczis Re: ból kręgosłupa 15.06.05, 15:15
        Hej! mój lekarz powiedział, że na te bóle z prawej strony jest wiele teorii, co
        je wywołuje, ale nie ma żadnego sesnownego sposobu, żeby się ich pozbyć sad
        Trochę pomaga leżenie na plecach z nogami podniesionymi wyżej, położonymi np.
        łóżku, krzesle, ale tak za długo się nie da. Jednak to troszkę pomaga - odciąża
        ten bolący odcinek.
        Byle do końca września smile
        Pozdrowionka!
        Gosia
    • magdalena_gk Re: ból kręgosłupa 15.06.05, 15:09
      Wróciłam od lekarza. Dostałam leki na rozluźnienie naczyń krwionośnych,
      bezpieczne w ciąży. Zobaczymy czy to pomoże...
      • sylwia_zi Re: ból kręgosłupa 15.06.05, 15:37
        wiesz co, ja biore magnez od dawna. O paracetamolu tez slyszalam, ale nie
        biorę. Może powinnam, ale tak jak koleżanki nie chcę przeginać. Leżenie na
        wznak nie jest wskazane. Choc czuję, ze by pomogło. Ja byłam wczoraj u lekarza
        i odradza leżenie na wznak i wszelkie maści rozgrzewające też. Za to poleżeć
        dwa dni na boku owszem... Nie wiem co już robić... A jakie te leki dostałaś?
        Moze się spytam przy okazji... jeśli pomogą i Tobie. Ja na szczęście mam termin
        na 1 września, nawet z 1 usg i kolejnych to 28-30 sierpnia. Męczarni mam więc
        trochę mniej... Ale już mam dość poruszać sie jak kaleka. Dzięki za wszystkie
        info.
        Pozdrawiam,
        Sylwia
        • goczis Re: ból kręgosłupa 15.06.05, 16:05
          To Cię będzie męczyć ten kręgosłup o cały miesiąc krócej smile - ja mam termin na
          28.09 i usg też tak wychodzi.
          Z tym leżeniem na pleceach też mam nie przesadzać, ale kilka minut nie
          zaszkodzi (tak powiedział lekarz). No, ale na nic nie namawiam, żeby nie było smile
          Dostęp do apteczki domowej ograniczył mi mąż - powiedział, że leki nie są
          testowane na kobietach w ciązy, bo nie wolno i to, że nic w ulotce nie pisze,
          to wcale nie oznacza,że jest bezpieczne. Z rzeczy dozwolonych został mi magnez
          i zestaw witamin, a od reszty mam się trzymać z dala (łącznie z paracetamolem).
          Pozdrawiam!
          Gosia
          • tjoanna Re: ból kręgosłupa 15.06.05, 20:13
            Hmmm nic mi nie wiadomo, żebym miała tyłozgięcie macicy... Myślę, że u mnie ten kręgosłup jest po prostu zmęczony chodzeniem za synkiem, ciągłym schylaniem się, podnoszeniem go, pchaniem wózka itp, oraz niemożnością położenia się, kiedy tego potrzebuję. Paracetamolu tez nie chcę brać. Myślę, że wytrzymam wink
            Dzięki za odzew, dziewczyny!
            • magdalena_gk Re: ból kręgosłupa 16.06.05, 09:19
              Lek, który dostałam to Detralex, badany na kobietach w ciąży i podobno
              bezpieczny. Mam linka: www.leki.med.pl/lek.phtml?id=99&idnlek=270&menu=4
              Zobaczymy czy pomoże...Ale pani doktor mówiła, że jeśli do poniedziałku nie
              przejdzie to zaleca wizytę u internisty i nie należy tego bagatelizować.
              Pozdrawiam
              • sylwia_zi Re: ból kręgosłupa 16.06.05, 14:57
                no to mnie z tym detralexem pocieszyłaś... Wiem, że jest on bezpieczny - moja
                koleżanka pracuje w tej firmie farmaceutycznej i mi mówiła, że można go brać,
                że świetny w zapobieganiu żylaków i zapobiega puchnięciom. Ale firmy nie stać
                na to aby w ulotce był zapis że jest dla ciężarnych okay... W każdym razie
                kiedyś pytałam lekarza, czy mogę to brać i powiedział, że mogę. Mam parę
                listków od koleżanki. Więc zacznę od dziś. Słyszałam o tabletce dziennie. Ile
                Ty masz brać?
                Pozdrawiam,
                Sylwia.
                p.s. mnie dziś boli jeszcze bardziej... byłam w przychodni pobrać krew to aż
                się pielęgniarki pytały co mi jest... Jedna powiedziała, że też tak miała. I że
                czasem boli ją do dzis a urodziła 1,4 roku temu... Słabo??? Albo może takich
                nie słuchać i wierzyć, że niebawem przejdzie? Ja już pytałam kilku lekarzy i
                bagatelizują to, sprawdzili czy z szyjką okay, i stwierdzili, że mam pecha...
                • lolita27 Re: ból kręgosłupa 16.06.05, 15:32
                  Ziembus mnie tez juz boli i to bardzo.... ale nie planuje na razie brac
                  zadnych lekarstw
                  Pozdrawiam lajenka
                  • sylwia_zi Re: ból kręgosłupa 16.06.05, 16:17
                    Lajnuś, ale ja na prawdę chodzić nie mogę... Dziś panie na Karowej sugerowały
                    Piotrkowi (poważnie!) aby mnie na ręce wziął. Z resztą sama zobaczysz, idę
                    pisać mail do Ciebie skoro jesteś na necie.
                    Buźka
                • magdalena_gk Re: ból kręgosłupa 18.06.05, 22:57
                  Witam po przerwie. W ulotce Detralexu napisane jest wzmianka, że w ciąży można
                  go brać. Nie pomaga na ból niestety. ALe zapobiegnie żylakom i hemoroidom (ble)
                  podobno, które się mogą pojawić w tej sytuacji. Tak mnie boli i tak mi zaczęły
                  drętwieć nogi, że nie mogę spać, czuję bolesne pieczenie i szczypanie,
                  zwłaszcza ud-jakbym traciła w nich czucie. To nie do wytrzymania. Byłam wczoraj
                  u internisty - mam brać dalej Detralex, ale ten ból to kwestia ucisku na nerw
                  kręgosłupa. Dzidzia i w ogóle łożysko uciska na nerw przy kręgosłupie i ten
                  ucisk promieniuje na nogi. Dostałam zwolnienie, ale i tak byłam w pracy sad Mam
                  wypoczywać, dużo leżeć... Ale cięzko leżeć jak sie ma czterolatka w domu i
                  kiedy "bardzo na Ciebie liczą w pracy". Mój szef chyba oszalał, planuje, że
                  będę w pracy do końca sierpnia... E szkoda gadać. No i znalazłam masażystkę,
                  która mnie pouciska (nie wymasuje - bo w ciąży nie bardzo wolno) i spróbuje ten
                  ból zmniejszyć. Pani doktor powiedziała, ze paracetamol można brać, ale raz
                  wzięłam, nie przestało boleć i sobie odpuszczam tabletki. A w srodę idę do
                  neurologa - dostałam skierowanie, może coś wymyśli. Generalnie boli jak diabli,
                  czuję się jak kaleka, no i staram się nie złapać mega doła, bo termin mam na
                  połowę września. Może jak się "mała" wstawi do kanału rodnego, to ucisk się
                  zmniejszy i przestanie boleć, ale kiedy to będzie...Ojojoj.
                  • magdalena_gk Re: ból kręgosłupa 21.06.05, 09:10
                    zobacz co u mnie się dalej dzieje z tym uciskiem na kręgosłup - oszczędzaj się
                    bo skończysz jak ja sad forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=25468345
                    • sasza71 Re: ból kręgosłupa 21.06.05, 11:16
                      mnie boli okrutnie i ciagle od jakis dwu tygodni,najbardziej gdy siedze,ulge
                      przynosi lezenie na wznak.Bol promieniuje w od kregoslupa na brzuch i do
                      pachwiny.Robia sie przykurcze miesniowe.Rozmawialam wczoraj z
                      ginekologiem,zalecil Voltaren zel(a na ulotce napisano,by nie stosowac w
                      trzecim trymestrze ciazy),doraznie paracetamol i ewentualnie MATERAC Z
                      GORCZYCY!!!
                      Powiedzcie,bardzo prosze czy wiecie cos o dzialaniu przeciwbolowym gorczycy?
                      Lekarz twierdzi,ze wielu pacjentkom ze schorzeniami neurologicznymi lezenie na
                      nim przynosi ulge.Ale zaznaczyl,ze nie wiadomo dokladnie jaki wplyw moze miec
                      promieniowanie wytwarzane przez gorczyce na malenstwo w brzuniu...
                      Waham sie,zaciskam zeby,wycieram pot z czola i sprobuje dzis dojechac w pozycji
                      siedzacej na uczelnie...Koncze podyplomowke.
                      • tjoanna Re: ból kręgosłupa 21.06.05, 20:13
                        Magdalena, strasznie współczuję! Trzymaj się jakoś...
                        Mój ból jest bardzo nieprzyjemny, ale nie tak dotkliwy... I czuję go teraz przede wszystkim po prawej stronie krzyża, no i promieniuje niżej, ale da się przeżyć. Spytam moją lekarkę o ten lek, dzięki za radę!
                      • asmi7 Re: ból kręgosłupa 22.06.05, 10:26
                        > Powiedzcie,bardzo prosze czy wiecie cos o dzialaniu przeciwbolowym gorczycy?
                        > Lekarz twierdzi,ze wielu pacjentkom ze schorzeniami neurologicznymi lezenie na
                        > nim przynosi ulge.

Zajrzyj na stronę: www.kami.med.pl/?grupa=1&item=5
                        Opis brzmi dość zachęcająco.
                        Natomiast może rzeczywiście trzeba poważnie rozważyć wpływ na dzidziusia.
                        Może warto gdzieś zadzwonić i zapytać specjalistów, np. Bonifratrów (oni chyba
                        dość dobrze znają się na ziołach).
                        • sasza71 Re: ból kręgosłupa 22.06.05, 17:20
                          Marzenko,bardzo dziekuje za link do stronki o materacach z gorczycy,jak i za
                          sugestie by skonsultowac sie ewentualnie ze znawca-zielarzem. Buziaki.
                    • sylwia_zi Re: ból kręgosłupa 22.06.05, 18:47
                      Czesc! Magda, nie odzywalam sie z powodu kompletnego braku czasusad ale ja mam
                      dobre wiesci... Po pobycie caly weekend w lozku i masazach mojego Piotra
                      przechodzi... juz prawie nei boli. To znaczy juz ten bol jest akceptowalny
                      przeze mnie. Wiem, ze nie wolno masazy, ale szczerze mowiac mam zaufanie do
                      Piotra, jest pielegniarzem, swietnie masuje i mi pomaga (nie skrzywdzilby
                      przeciez naszego dziecka) wiec chodz na te swoje "uciski" a ja trzymam kciuki
                      aby tez przeszlo. A detralex biore raz dziennie. Profilaktycznie. Wylazi mi
                      jeden zylaksad No i na te hemoroidy tez.
                      Buziaki i badz dzielna.
                      • magdalena_gk Re: ból kręgosłupa 22.06.05, 22:27
                        Witam, byłam u dwóch neurologów i pozostaje mi przyzwyczaić się do bólu - te
                        wszystkie leki na bolący kręgosłup i towarzyszącą mi rwę udową są szkodliwe dla
                        dzidzi. Jak mam gorsze chwile, to idę do mojej przyjaciółki, która urodzila 11
                        czerwca piękną dziewuszkę. Popatrzę sobie na takei malutkie szcęśćie i pomyślę,
                        że już niedługo będę tulić swoją dziewuszkę i lepiej się robi na serduchu. A,
                        jeszcze jedno dziewczyny - a propos gorczycy - mam taką książkę "biblię" dla
                        ciężarnych i tam napisane jest, że nie badano dotąd wpływu "promieniowania"
                        gorczycy na płód, więc sama miałabym obawy czy ją stosować. Pozdrawiam
                        wszystkie dzielne, specjalne pozdrowienia dla Sylwii smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka