Dodaj do ulubionych

stomatolog!!!!

28.06.05, 16:56
czesc dziewczynki!!!Moze ktoras z Was sie orietuje czy bedac w ciazy mozna
leczyc zabki w znieczuleniu(mam na mysli zastrzyk)?Mam problemik bo zabek
ktory na poczatku ciazy mial mala dziurke przez te 5 miesiecy zamienil sie w
maly krater smilePluje sobie w brode ze nie poszlam wczesniej do dentysty ale
tak jakos wyszlosad a teraz obawiam sie ze bedzie bardzo bolalo i ze moze byc
nawet konieczne trucie.
Obserwuj wątek
    • ciapek7 Re: stomatolog!!!! 28.06.05, 17:38
      nie jestem 100% pewna, ale chyba właśnie należy wyleczyć chore ząbki. Moja
      kuzynka będąc w ciąży leczyła, powiedziała tylko dentyście, że jest w ciąży i
      on zastosował słabsze znieczulenie. Podobno to działa miejscowo i nie ma
      negatywnego wpływu na dziecko. Lekarz jej powiedział, że chory ząb jest
      większym zagrożeniem niż jego leczenie. Ja też wybieram się do dentysty z
      malutką dziurką w zębie. Pozdrawiam !
    • malooh Re: stomatolog!!!! 28.06.05, 18:51
      Właśnie dziś wróciłam od dentysty.U mnie obyło się co prawda bez znieczulenia
      (jakoś wytrzymałam),ale ogólnie II trymestr jest najlepszy na leczenie zębów z
      całego okresu ciąży więc leć do dentysty i niczym się nie przejmuj dentysta juz
      bedzie wiedział co robić tylko go uprzedź że jesteś w ciąży(bo mój nie zauważył
      chociaż nie wiem jak to mozliwe,moze głupio mu było spytać?)
    • tretus Re: stomatolog!!!! 28.06.05, 20:13
      hejka!
      Ja mam co prawda wyleczone zęby, byłam ostatnio na kontroli i usłyszałam to
      samo o czym pisała malooh, II trymestr jest najbezpieczniejszy.
      Lepiej wyleczyć niż chodzić z dziurą. Koniecznie powiedz dentyscie co i jak,
      a on dalej pokieruje leczeniem i da Ci właściwe znieczulenie.
    • basik20 Re: stomatolog!!!! 28.06.05, 20:27
      Ja jestem w 22 tyg i od trzech tygodni chodze regularnie do dentysty. Zęby
      koniecznie trzeba wyleczyć w ciąży bo jak się dowiedziałam po porodzie - przy
      kolejnej fali hormonów - zęby wariują. Zrobić jak najwięcej teraz. Ja za każdym
      razem mam znieczulenie - oczywiście to słabsze dla ciężarnych.
      • lisiczka24 Re: stomatolog!!!! 28.06.05, 22:07
        dzieki za odpowiedz!!!balam sie ze nie mozna znieczulic zabka i ze bedzie
        bolalo sad ale oczywiscie tak czy siak bym poszla.Jutro dzwonie sie umówic!!!
    • budzik11 Re: stomatolog!!!! 29.06.05, 09:14
      Znieczulenie jest miejscowe, nie czuć go nawet po drugiej stronie twarzy, więc
      bez obaw. Lepiej wyleczyć ząb niż chodzić z bolącym, bo nie dość, że psuje
      skutecznie humor, to może wystapić infekcja, zapalenie, które może być
      niebezpieczne. No i teraz napewno masz więcej czasu, żeby się wybrac do
      dentysty niż będziesz mieć po porodzie smile
      • naturella Re: stomatolog!!!! 29.06.05, 10:13
        Ja wyleczyłam zęby przed ciążą, nawet byłam na piaskowaniu i lakierowaniu, ale
        coś się zrobiło z jedną plombą i musiałam mieć na nowo plombowany ząb w 7
        tygodniu. I miałam znieczulenie, takie specjalne w ciąży. Słabo działasmile
    • kocia_kotna Re: stomatolog!!!! 30.06.05, 11:34
      Od pierwszego miesiąca ciąży zawalił mi się jeden ząb i niestety leczę go
      kanałowo. Znieczulenie mam zawsze ale bez jakiś tam dodatkowych (działa trochę
      wolniej ale efekt ten sam). Niestety samego leczenia nie skończę dopóki nie
      urodzę więc narazie sprawa wygląda tak: ząb jest czyszczony co miesiąc i
      zmieniam u dentystki opatrunek OBOWIĄZKOWO co miesiąc. Raz zawaliłam
      i....męczyłam się przez tydzień z okostną a to boli jak skur...nie będę
      kończyć. Niestety kosztuje mnie to co miesiąc 70 zeta ale łaże tam już 4 lata i
      wolę zapłacić a opieka jest na TIP TOP, zwłaszcza że jak kobieta (ciągle ta
      sama mi ten ząbek prowadzi) dowiedziała się że jestem w ciązy to nie dość że
      konsultowała leczenie z moim poprzednim zębologiem w tej samej przychodni to
      cały czas obchodzi się ze mną jak z jajkiem. Zwłaszcza że jestem 175 cm strachu
      i zawsze mówi mi co robi i czy trzeba znieczulenie itp.

I jeszcze jedno - jak ci jakiś zębolog powie że można skończyć kanałowe w
      czasie ciąży to nakop mu w tyłek bo jest kretynem!!!!!smile))))
      • naturella Re: stomatolog!!!! 11.07.05, 15:29
        Tiaaa... a mi ten kolejny raz plombowany ząb, o którym pisałam troszke wyżej,
        odezwał się w weekend. Bolał całe dwa dni, chodziłam smętna, osowiała i spałam,
        ale udało mi się poprzestać na jednym Apapie. No i dzisiaj poleciałam do pani
        doktor, ząb został zatruty i za trzy tygodnie mam przyjść. Powiedziała, że
        długośc kanałów będzie zmierzona jakimś urządzeniem, które nie działa na
        zasadzie promieni RTG i nie jest szkodliwe dla dziecka, że wypełni mi kanały,
        ale że po ciąży mam zrobić zdjęcie i przyjść.
        • r.kruger Re: stomatolog!!!! 11.07.05, 15:40
          mnie jeszcze nie boli,ale wiem że mam dwa do leczenia...dlatego chce poprosić
          gina żeby mi nie pisał na l4 "1" tylko że mogę chodzić żeby mi nikt potem
          problemu nie robił że z domu wyszłam.
          A w poprzedniej ciąży leczyłam 8 zębów! strasznie słabe mam i mimo że staram
          się dbać psują się.Nawet pod plombami sad
          • moniqua79 Re: OT stomatolog!!!! 11.07.05, 21:34
            r.kruger jak to jest z tymi zwolnieniami? co to znaczy "1"?
            przepraszam za laickie pytanie ale w ogole sie nie orientuje

pzdr
            monika
            • r.kruger Re: "1" 11.07.05, 21:35
              Na L4 w jedej z rubryk "1" choryb musi leżeć "2" chory może chodzić.
              • moniqua79 Re: "1" 12.07.05, 20:17
                dzieki, za wyjasnienia smile laik ze mnie jesli chodzi o te sprawy

pzdr serdecznie
                monika
    • moniqua79 Re: stomatolog!!!! 12.07.05, 21:31
      ja nic z tego nie wiem ale moze komus sie przyda

www.maluchy.pl/artykul.php3?nr=130

monika
      • katez-p Re: stomatolog!!!! 17.07.05, 22:32
        Ząbki w ciąży leczyć TRZEBA, a znieczulenie mozna brac, ale specjalne, bez
        srodkow obkurczajacych naczynia. Wiem, co mowie, bo sama jestem dentystka, w
        ciazy zreszta.
        • lisiczka24 Re: stomatolog!!!! katez-p 20.07.05, 11:50
          Witam!!!
          Własnie byłam dzis u dentystki i zatruła mi ząbka sad ona twierdzi ze to
          bezpieczne.A co Pani o tym myśli???Dostałam zastrzyk ale nie wiem czy to byl
          jakis specjalny smile))
          • r.kruger Re: stomatolog!!!! 20.07.05, 12:07
            Ja właśnie zmieniłam dentystke,po poprzedniej wszystkie(wyleczone u niej)zęby
            psują mi się pod plombami sad(dostałam antybiotyk bo po anginie w tym
            jednym "rozwaleńcu"zrobił się poważny stan zapalny...sad(((
            muszę je wszystkie od nowa leczyć + dwa następne
            dbam o zęby a one jak na złość się psują.taka karma
          • katez-p Re: stomatolog!!!! katez-p 08.09.05, 16:01
            Zatrucie zęba jest bezpieczne, ale nie wolno zbyt długo chodzić z "trucizną" w
            zębie. Jeżeli jest stan zapalny miazgi, trzeba go leczyć jak najszybciej, żeby
            nie doprowadzić do zgorzeli miazgi i rozprzestrzenienia się bardzo
            niebezpiecznych bakterii z krwioobiegiem po organizmie, dziecka też.
            • asca25 Re: stomatolog!!!! katez-p 09.09.05, 12:28
              Ufff... ale ja mam fuksa smile)) Wiecie kiedy miałam ostatni raz dziurę w zębie?
              Jakieś 7 lat temu... smile)) W ciąży nic mi się nie psują. To chyba zasługa gum,
              które ciągle żuję i nitki do zębów - hi hi hi wink)) A swoją drogą, ostatniego
              mleczaka straciłam w wieku 22 lat, więc nie dziwota tongue_outsmile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka