Dodaj do ulubionych

Depresja poporodowa

07.08.05, 13:30
Dużo czytałam ostatnio na ten przykry temat.Czy któraś z Was borykała się z
problemem depresji poporodowej???Jak ją rozpoznać???Co ewentualnie robić???
Obserwuj wątek
    • majka.majka Re: Depresja poporodowa 07.08.05, 14:11
      ja na szkole rodzenia dowiedziałam się, że chodzi o to, że matka po porodzie
      uważa, że z niczym nie daje sobie rady, jest płaczliwa, uważa się za złą matkę,
      chociaż w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Jest to stan normalny i może
      trwać do kilku tygodni po porodzie, generalnie sam przechodzi. Jednakże zdaża
      się, że jednak nie przechodzi i wtedy tylko psychiatra jest w stanie pomóc.
      Pozdrawiam (37 tydz. trwa)
      • agaoswiecim Re: Depresja poporodowa 07.08.05, 18:15
        Ja przeszłam po pierwszym porodzie taką depresję. W przed dzień wyjścia ze
        szpitala już się ujawniła, płakałam w szpitalu że nie potrafię nawet dziecka
        dobrze przystawić do piersi, a według położnych które były bardzo cierpliwe
        było wszystko OK. Po przyjściu do domu depresja pogłębiła się. Płakałam o
        wszystko, o to że nie nie daję sobie rady z dzieckiem, że nie mam czasu się
        nawet wykąpać, że przez dziecko zaniedbuję męża i o tysiące innych spraw. Wiem
        jedno że właśnie mąż jest w tym momencie jedną z najważniejszych osób która
        może nam pomóc. Cały czas mnie pocieszał, przytulał, mówił że wszsystko jest w
        porządku itd. Po miesiącu było już ze mną dobrze. Jeszcze jedno nie wstydźmy
        się o tym powiedzieć położnej która nas odwiedzi, moja ze mną dużo rozmawiała i
        to też pomagało. Mam nadzieję że tym razem mnie to "cholerstwo" nie dopadnie i
        tego Wam również życzę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka