Dodaj do ulubionych

mam 2 pytania.

11.08.05, 11:02
1. czy wszystkie chodzicie na KTG? ja nie byłam ani raz i nie zapowiada
sie,żeby moja lekarka mnie na nie zaprosiła.
2. jak to jest z tym starzejącym sie łożyskiem? lekarz ocenia to po usg? nie
bardzo wiem o co chodzi, jakie są tego skutki.
do lekarki idę dopiero za 3,5tyg. dzięki monika36tc
Obserwuj wątek
    • e.kadziela Re: mam 2 pytania. 11.08.05, 11:09
      Moja ginka zaleciła KTG dopiero po skończonym 37 tc. i to też nie za częto -
      raz na tydzień (dodam tylko, że ciąża od początku prawidłowa i bez
      komplikacji). Tuż przed samym terminem albo krótko po chodzi się już często -
      mniej więcej co 3 dni.

Stopień starzenia się łożyska można określić podczas USG - nie martw się, jeśli
      lekarz stwierdzi, że łożysko już się do niczego nie nadaje, a będziesz już w
      okresie okołoporodowym (tzn. od 38 tc.), to będziesz miała wcześniej wywoływany
      poród.

pozdrawiam

Ewa z Mają
      tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20721;30/st/20050903/dt/7/k/89cd/preg.png
      • kretoszczurek Re: mam 2 pytania. 12.08.05, 19:29
        Ja nie byłam ani razu i nawet lekarz mi nic nie mówił o tym. Więc przypuszczam
        że przy porodzie mi z zrobią
    • ninjo Re: mam 2 pytania. 11.08.05, 11:12
      ja tez nie mialam robionego ani razu ktg. Ginka powiedziala, ze tylko, jezeli
      zauwaze jakies niepokojace objawy (np. skurcze, brak ruchow), to wtedy powinnam
      pojechac do szpitala, tam zrobia ktg.

pozdrawia
      Ninjo z Natalka
      • aniapatryk Re: mam 2 pytania. 11.08.05, 11:27
        Ja tez nie mialam robionego KTG, bo wszystko jest w porzadku. Przy pierwszym
        dziecku dopiero poszlam na KTG jak bylam po terminie, tak zalecił lekarz. Sa
        jednak dziewczyny z e skracajacymi szyjkami, starymi łozyskami, rozwraciami itp
        wiec tu napewno KTG sie przydaje wczesniej
    • monika9710 Re: mam 2 pytania. 11.08.05, 11:29
      no własnie i tu mam problem, bo moja lekarka na urlopie a następna wizyte mam
      przewidzianą na 39tc (po 5tyg przerwie).ale jak na razie wszystko jest ok i
      jestem dobrej mysli,że tak pozostanie, dzidzia ruchliwa. dziękuje
    • pimpek_sadelko Re: mam 2 pytania. 11.08.05, 12:50
      na ktg nie laze.
    • sylwia_zi Re: mam 2 pytania. 11.08.05, 13:11
      Ja chodzę raz w tyg na ktg i co dwa tyg mam usg. Łożysko już dobrze 3 stopień i
      dlatego, ale z dzidzia okay, mocno się rusza, przepływy super. Macica juz
      bardzo nisko, skurczów zero. Cała ciąża przebiegała super, badania bez
      zastrzeżeń.
      Podstawą jest obserwacja ruchów dziecka. Jak będzie 6 godzin przerwy w ruchach
      mam jechać do szpitala. Dziś pytałam położną kiedy powinien być ten 3 stopień
      łożyska i czy w związku z tym przenosić ciążę w moim przypadku jest możliwe...
      III stopień jest już bardzo blisko porodu, ale mam się nie martwić, nie
      panikować, skoro wszystko na razie gra, a wiadomo, co zaplanowała matka natura
      nie da się przewidzieć.
      Moim zdaniem jak wszystko jest okay to lekarze nie zlecają ktg rutynowo, za to
      wiem, ze szpitalnych ogłoszeń, że po terminie porodu robi się je w 3, 5, 7 i 9
      dobie, w 10 już jest przyjęcie do szpitala.
      Pozdrawiam i bez zmartwień na zapaswink
    • sdomitrz Re: mam 2 pytania. 11.08.05, 13:18
      Mój lekarz mi powiedział, że KTG rutynowo wykonuje się już po terminie, a
      przed - tylko w przypadkach, jak coś niepokoi (np. brak ruchów)
      Stopień łożyska określa się na USG, my na tym etapie mamy II albo III stopień
      dojrzałości (czyli wydolności).
      • gusia-81 Re: mam 2 pytania. 11.08.05, 14:02
        Ja miałam do tej pory raz ktg - ok.25tc, bo sytuacja zrobiła się niepojąca. Teraz moja doktorka nic na ten temat nie mówi.. tzn. mówi że na razie nie ma potrzeby robić, wszystko jest ok wink

A USG mam robione przy każdej wizycie - czasem długie z "ważeniem i mierzeniem" malucha a czasem tylko "podglądnięcie" i podsłuchanie tętna smile
    • monika9710 Re: mam 2 pytania. 11.08.05, 16:13
      ale niektóre obcykane jesteście, troche Wam tego zazdroszcze, ja sie nawet
      muszę dopytywać, np. jak tam szyjka?- a lekarz tylko "ok" - i to wszystko co
      usłyszę.
    • isia_50 Re: mam 2 pytania. 12.08.05, 08:21
      KTG miałam w 36 tc, potem 10 dni później, a teraz będę chodziła co tydzień. Po
      obu mam napisane w karcie "zapis KTG optymalny". Ostatnie USG miałam za to w 32
      tc i kolejne jeśli nie urodzę do terminu. Moja lekarka mówi, że na USG stan
      łożyska jest oceną subiektywną lekarza, natomiast KTG mówi o stanie dziecka i
      łożyska - czy jest wydolne.
      • kasikk Re: mam 2 pytania. 12.08.05, 19:12
        nie byłam jeszcze na ktg - jakoś lekarka nic nie mówiła o tym, a ja chyba nie
        mam jakichś objawów kwalifikujacych
        na usg wybieram się na początku września
        na ostatnim lekarz nic nie mówił o stanie łożyska i nie byłam zadowolona...
        idę gdzie indziej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka