anietka1 12.08.05, 11:28 mam dylemat kiedy można zacząć prać ubranka dla dzidzi i w jakiej temperaturze powinny być wyprane ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
r.kruger Re: OD KIEDY PRAĆ UBRANKA ? 12.08.05, 11:54 około 3tygodni przed terminem ja piorę wszystko według oznaczeń na metkach,pierwsze ubranka prasowałam Odpowiedz Link Zgłoś
niunia64 Re: OD KIEDY PRAĆ UBRANKA ? 12.08.05, 12:11 Ja już uprałam ze 3 tyg. temu i wyprasowałam, ale przed porodem pewnie jeszcze raz to zrobię. Prać muszisz zgodnie z metką, no bo jak upierzesz w 60 coś na 40, zepsuje się poprostu... Ważniejszy dobry proszek dla dzieci niż b. wysoka temp. tak myślę. Kiedys dla dzidzi robili same ciuszki, które w 90 stop. można było prać, ale teraz mało takich dlatego trzeba przestrzegać metek. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
anietka1 Re: OD KIEDY PRAĆ UBRANKA ? 12.08.05, 12:26 a jaki jest waszym zdaniem najlepszy proszek do takich ciuszków aby dzidzia nie miała uczulenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: OD KIEDY PRAĆ UBRANKA ? 12.08.05, 12:59 Ja zrobię pranie jak już będę mieć wszystko, żeby wszystko uprać za jednym razem. Termin nie ma dla mnie żadnego znaczenia (przecież się nie ubrudzi jak będzie dłużej leżało), gdybym miała już wszystko to już bym uprała, żeby mieć to już z głowy. A prać będę wszystko w temp. 40st.C - nic się nie zniszczy a spiorę chemię z ciuszków. Nie należę do osób z ambicjami do dezynfekowania i odkażania otoczenia dziecka, nie widze potrzeby gotowania ubranek w wysokich temperaturach. Prać będę w proszku przeznaczonym dla dzieci, jeszcze nie kupiłam - jakiś Jelp, albo Lovela. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: OD KIEDY PRAĆ UBRANKA ? 12.08.05, 13:06 Jestem tego samego zdania co Budzik. Jelp nie jest co prawda przeznaczony specjalnie dla dzieci, ale dla alergików: bezzapachowy, dobrze się rozpuszcza i nie uczula. Bardzo dobry proszek. Używam go nie tylko do prania dziecięcych ubrań, do naszych też. Od urodzenia córki kupuję tylko Jelp. Odpowiedz Link Zgłoś
swietlik111 Re: OD KIEDY PRAĆ UBRANKA ? 12.08.05, 21:54 czy można jeszcze gdzieś kupić takie kaftaniki i koszulki batystowe wiązane z tyłu? Odpowiedz Link Zgłoś
r.kruger swietlik111 13.08.05, 10:11 u nas w sklepie są,niestety z własnego doświadczenia wiem że nie są zbyt wygodne Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: OD KIEDY PRAĆ UBRANKA ? 16.08.05, 10:02 Świetliku, nie radzę kupować ubranek w jakikolwiek sposób wiązanych czy zapinanych z tyłu (napy, troczki itp) - raz, że trzeba dziecko unosić za każdym razem kiedy chcesz odpiąć ubranko, a dwa - i to ważniejsze - może to zapięcie dziecko po prostu uwierać w plecki czy szyjkę, cały czas przecież będzie leżało np. na twardym supełku od kokardki albo na napie. Odpowiedz Link Zgłoś
mokopi Re: OD KIEDY PRAĆ UBRANKA ? 14.08.05, 16:09 Bardzo dobry był kiedyś COCCOLINO, ale przestali go produkować. Teraz kupuję proszek Dzidziuś i jestem bordzo zadowolona z niego. Dobrze się rozpuszcza, bardzo dobrze pierze i co najważniejsze to w 30 stopniach pierze plamy np z marchewki. Polecam go, jest tani, ale nawet jakby dużo kosztował to warto go kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
r.kruger proszek Dzidziuś 16.08.05, 11:40 patrzyłam na niego w sklepie i miałam pytać o opinie,skuszę się i spróbuję dzięki mokopi Odpowiedz Link Zgłoś
elizaba1 Re: OD KIEDY PRAĆ UBRANKA ? 16.08.05, 12:03 A co sądzicie o ubrankach używanych? oczywiście wyprane zgodnie z metką i wyprasowane. Może lepiej kupić nowe? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: OD KIEDY PRAĆ UBRANKA ? 16.08.05, 12:04 Ja bede prala dopero jak juz bede w domu, teraz na to zwyczajnie nie mam czasu. Bede prac na 40 st, gora na 60 st. Proszek normalny, w Niemczech nie ma proszkow dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
r.kruger abiela! 16.08.05, 12:34 w "zwykłych"proszkach są fosforany,nie są one przyjazne dla bardzo delikatnej skóry niemowląt Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: abiela! 16.08.05, 12:36 r.kruger napisała: > w "zwykłych"proszkach są fosforany,nie są one przyjazne dla bardzo delikatnej > skóry niemowląt Jak pisalam w Niemczech NIE MA proszkow dla dzieci, a jakos zadnej epidemii alergii wsrod niemowlat tu nie zaobserwowalam. Moge sobie najwyzej kupic proszek sensitive. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 ciuszki uzywane 16.08.05, 12:27 Ubranka jak ubranka, trzeba je porządnie wyprać, wyprasować i tyle. Przecież chyba nie są ze śmietnika, tylko z normalnych dzieci. Ja gdybym wiedziała, że nie mam komu oddać po odchowaniu i nie będe mieć więcej dzieci, to też oddałabym "na ciuchy". Nie ma co się bać takichubranek. Chociaż, oczywiście, nowe śliczne ciuszki ze sklepu mają swój urok Odpowiedz Link Zgłoś
konefka29 Re: ciuszki uzywane 16.08.05, 12:35 Ja wszystkie ciuszki mam uzywane, co prawda po rodzinie, ale az po trojce dzieci. Sa sliczne i wiem, ze wygodne i z dobrego materialu, bo przetestowane. 10 lat temu, kiedy kompletnie nie mialam kasy kupowalam dla mojej siostrzenicy ubranka w ciuchlandzie i moja siostra nie robila z tego problemu, tylko prala, prasowala i cieszyla sie, ze takie ladne. Odpowiedz Link Zgłoś
r.kruger Re: ciuszki używane 16.08.05, 12:40 Wiadomo nowe jest ładne i nie zniszczone...z używanych wolę te po znajomych,jakoś tak "lepiej" mi się kojarzą.A piorę normalnie według metek Teraz kupiłam kilka używanych ciuszków dla Mikołaja na allegro,w naprawde korzystnej cenie.Ale bielizne typu body kupuje bezwzględnie nową,chyba że mam po kimś z rodziny kilka razy już czytałam że buty trzeba nowe bo każde dziecko zniekształca je kształtując własną stopę.I mam dylemat bo po Mikołaju mam nie zniszczone buty które najtańsze nie były.... Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: ciuszki używane 16.08.05, 17:36 Ja też czytałam o tych butach,że dla każdego dziecka trzeba mieć nowe. Ale ja się tym akurat nie przejmuję. Dostałam parę razy buty i papcie po znajomej dziewczynce i Anula je nosiła a ja cieszyłam się,że zaoszczędziłam. Teraz większość obuwia pochowałam, oczywiście te, które są niezniszczone i będę miała dla drugiej małej. Tym bardziej że niektóre buty i papcie są typowo dziewczęce. Także chowaj obuwie po Mikołajku, bo buty są faktycznie najdroższe z całej garderoby. I odbierz pocztę Odpowiedz Link Zgłoś
asca25 Re: ciuszki używane 18.08.05, 13:18 Ja będę prać w przyszłym tygodniu. Wypiorę od razu wszystko, bo czekałam jeszcze na pościele, ręczniczki, myjkę, itp. Ciuszki mam w większości nowe, ale również od znajomych po ich dzieciach Odpowiedz Link Zgłoś
kmalina Re: OD KIEDY PRAĆ UBRANKA ? 18.08.05, 15:09 ja to jak tylko będę miała już meble w dziecinnym pokoju (juz we wrzesniu) to wszystko piorę i prasuję. Niech lezy w półkach i czeka. A co im sie stanie? Odpowiedz Link Zgłoś