Dodaj do ulubionych

USG w 5 tyg, juz niedługo :-)

15.09.05, 16:05
20 września idę na USG dopochwowe, to będzie koniec 5tc, co mogę zobaczyć/ Bo
pęcherzyk to duża szansa (zależy mi na tym ze względu na lot samolotem, jeśli
bedzię skarjnie nisko w macicy, nie polecę). Czy w 5 tc mogę też zobaczyc coś
więcej? Może jest szansa na zarodek?smile
Obserwuj wątek
    • karlis76 Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 16.09.05, 08:07
      ja byłam na usg 13.09. to był mój 5t1d miałam robione usg dopochwowe i
      przyznam ,ze po krótkich poszukiwaniach moja Pani Gin znalazła mały zarodek 3
      tyg. około 3mm piękny widok małego ziarenka maczku smile teraz idę za 3 tyg.
      (05.10) i nie ukrywam, iż licze ze usłyszę już bijące serduszko
      pozdrawiam
      smile))))
    • xixx Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 16.09.05, 14:33
      No to super! Fajnie , że był juz zarodek, ja wiem, że na serduszko będzie
      jeszcze za wcześnie ale liczę właśnie na zarodek a nie na sam pęcherzyk bo to
      zawsze są potem nerwy czy nie okaże sie pusty.
    • mimoooza Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 16.09.05, 14:44
      Jeśli liczysz od poczęcia, a nie od OM, i sprzęt będzie dobry, to może byc
      widac już nawet serduszko smile
      • xixx Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 16.09.05, 16:06
        Liczę od OM (owulacja była w tym cyklu wyjątkowo wcześnie) ale jako, że liczę
        od OM to serduszka się jeszcze nie spodziewam, możę zobaczę zarodek smile
      • zanaa Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 08.10.05, 19:54
        ja bylam kolo 6 tygodnia od OM i byl zarodek 5 mm i serduszkosmile
    • agus-ka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 17.09.05, 15:31
      Dziewczyny, ja mam pierwszą wizytę w siódmym tygodniu licząc od zapłodnienia.
      Czy to czasem nie za późno?
      • xixx Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 19.09.05, 10:23
        W sam raz! ja idę wcześniej bo lecę do Londynu, i chce przed zobaczyć czy
        wszystko ok. Jak się okazę, że coś nie bedzie ok, jeśli lekazr poleci nie
        lecieć, odwołuje podróż.

W siódmym tyg zobaczysz juz pewnie bojące serduszko smile Ja idę jutro i się
        denerwuję, liczę chociaż na zarodeczek maleńki, żeby się nie denerwować kwestią
        pęcherzyka.
        • agus-ka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 19.09.05, 19:53
          Dzieki, uspokoiłas mnie. Trochę się boję czy wszystko jest ok. To moja pierwsza
          ciąża i wszystko jest nowe.
          • xixx Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 19.09.05, 21:23
            Moja tez pierwsza bardzo to przezywam, bedzie dobrze smile))
    • olutek_m Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 19.09.05, 21:34
      Xixx, mam nadzieję, że opowiesz mi co i jak było na pierwszej wizycie. Ja lece w
      srodę. Denerwuje się. Troche sie boje usg dopochwowego. Czy to nie zaszkodzi
      dziecku??? Opowiesz mi co widziałaś??? Ile mineło u Ciebie od dnia miesiączki. U
      mnie dzis mija 38 dzień. Co do owulacji nie jestem pewna kiedy była. Mam
      nadzieję, że juz "coś" zobacze... smile Denerwuje się!!!
      • xixx Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 20.09.05, 09:47
        Kurcze, no mam nadzieje ze nie zaszkodzi...lekazrz chyba wie i jakby mialo
        zaszkodzic to by nie robil....hmm, mam nadzieję ze wszystko bedzie dobrze,
        denerwuje się jednak, to badanie mam już dzis o 17.30.
        • olutek_m Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 20.09.05, 10:34
          Xixx, ja lecę na USG jutro rano. Bardzo bym chciała już widzieć czy wszystko
          jest dobrze!!! Czekam na relacje!!!
          • xixx Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 20.09.05, 19:48
            N więc jetem już po wizycie, lekzr zrobil USG, wszystko jest dobrze, pęcerzyk m
            8,8 mm i jestwłściwy dla 5,4 tc, a z terminu ostattniej wycodzi mi rółno 5 tc,
            więc podobnie. Pęcherzyk ma regulrne kształty i jest rawidłowo umiejscowiony, no
            i nie muzę dodawać, że jest pięęękny! smile Wygąda jak czarna fasolkasmile
            Daj koniecznie znać Olutku jutro jak tam Twoja wizyta! Czeam na relacje! smile
    • monikajacka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 20.09.05, 20:05
      xixx jak cudownie,że wszystko jest w porządku.Będziemy się wspierać razem z
      Olutkiem(czekam na relację z Usg) i dziewczynami.Myślę,że sierpień-wrzesien był
      dla nas najpiękniejszym miesiącem,teraz będzie to maj.Xixx i olutku napiszcie
      jak gin zaczął liczyć ciążę od OM czy zapłodnienia? Buziaczki przesyłam i
      trzymajcie się ciepło ,bo pogoda w ciągu dnia zmienna smile)
      • olutek_m Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 20.09.05, 20:10
        Xixx, Monikojacka, ja juz nie moge sie doczekać jutra!!! Boje się strasznie!!!
        Mam nadzieje, że wszystko bedzie dobrze!!!
        Xixx, cieszę sie z Tobą. To cudownie, że maluczek sie rozwija. Duzy juz jest!!!
        Pozdrawiam i ściskam Was wocno!!!
    • mimoooza Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 20.09.05, 20:06
      Kobietki,
      ja mam wizytę w czwartek, USG oczywiśćie też, doczekać się juz nie mogę smile

Podzielam radość wszystkich, które już widziały swoje fasolki smile
      • xixx Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 20.09.05, 21:38
        Mój gin pliczył ciąże po rozmiarze, 8,8mm to 5,4 tc, z ostatniej @ wynikałby 5
        tc wiec mała różnica. Ja się tez starsznie denerwowalam przed wejsciem, jeszcze
        sie przeduzala poprzednia wizyta i myslalam juz ze jajko zniose. Trzymam za Was
        kciukasy baaaardzo mocno!
    • olutek_m Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 21.09.05, 08:48
      Widziałam swojego Okruszka na USG!!! Jest taki sliczny!!! Najpiekiejsza plamka
      na świecie!!! Pani doktor nie okresliła dokładnie wieku, ale ma ponad 5 tygodni.
      Więc się zgadza. Moje Malenstwo prawidłowo sie umiejscowiło, więc wszystko jest
      dobrze. Tak się cieszę!!!
      Muszę tylko wykurowac się z przeziębienia. Cos mnie złapało wczoraj i dusiło
      przez cała noc. Dzis tylko ból gardła i katar.
      • xixx Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 21.09.05, 12:39
        A powiedz jak wyglądało zdjęcie z USG? Bo u mnie to była czarna okrąglutka
        kropeczka o średnicy 8,8mm a na takim dalszym zdjęciu czarna mała fasolka, nie
        było hjeszcze echa zarodka ale to podobno za wcześnie i pan doktor powiedzial,
        że pęcherzyk ma prawidlowy regularny kształt i jest prawidłowo umiejscowiony.
        Napisz jak było u Ciebie smile
        • olutek_m Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 21.09.05, 12:49
          Widziałam małą czarną, "fasolkę", elipsę na szarym tle. Miała 7,5 mm. Nie
          dostałam zdjęcia bo zepsuła sie drukarkasad(( Ale tego widoku nigdy nie zapomne.
          Jestem szczesliwa!!! A kiedy idziesz na nastepne badanie? Ja ok. 10 października.
          • xixx Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 21.09.05, 13:20
            To idziemy łeb w łebsmile)) Ja 11 pażdziernika smile 1o waracam z Londynu i 11
            prosto do lekarza śmigamsmile Już podobno ma być widać zarodek, serduszko i
            założą mi kartę ciąży. Lekarz już mi chciał wczoraj założyc ale w gabinecie USG
            nie mial tych książeczek i się umówiliśmy na nastepny raz.

Kiedy miałaś ostatnią @? Ja 17 sierpnia. Chyba nasze ciąże są w tym samym
            wiekusmile
            • olutek_m Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 21.09.05, 13:44
              Mi rówiez założą kartę ciąży dopiero przy nastepnej wizycie smile Ostatnia @
              miałam 13 sierpnia. Ale owu spóźniła mi sie bardzo. Miałam ok 29-31 sierpnia. A Ty?
              Tak sie ciesze, że bedziemy mogły sobie pogadać o wielkosci brzuszków, USG itp.
              Czujesz conieco w rozmiarze spodni. Ja czuję. Zawsze byłam bardzo szczupła i
              niektóre spodnie dopinam juz na siłęsmile
              • xixx Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 21.09.05, 14:43
                Hmm, no ja jeszcz nic nie czuje po spodniach, nosiłam i nadal sie mieszczę w
                36, ale ja wogóle słabo tyję więc myślę że u mnie sam brzuszek będzie rósł, tak
                miała moja siostra.

Co do owu, nie wiem kiedy była, bo nie robiłam testów ale tak mi się zdaje, że
                właśnie ok 31 sierpnia smile

Co do objawów, piersi mi tylko jakby trochę urosły, ale nie dużo i są takie,
                hmm, ciężkie jakby ale bardzo nie bolą.

Nie mogę się już doczekać koeljnego USG! smile
                • agus-ka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 21.09.05, 15:21
                  Dziewczyny, czy ja moge się dołączyć do tego radosnego grona?
                  Ostatnią @ miałam 16 sierpnia, więc moje Maleństwo jest w podobnym wieku co
                  Wasze. U gin jeszcze nie byłam, będę dopiero 11 paź, chyba ze zdołam przełożyć
                  wizytę na wcześniejszy termin. Strasznie się cieszę bo to moje pierwsze dziecko.

Co do spodni to niestety tez zaczynam miec mały problem, mam rozmiar 36/38,
                  więc co mniejsze spodnie już ciężej się zapinają. Mam nadzieję, że w pracy się
                  nie zorientują zbyt szybko, wolałabym sama powiedzieć.
                  Z objawów mam mdłości, niestety dość okropne miejscami. Piersi tez mi urosły,
                  ale nie jakoś drastycznie i bolały, ale wczoraj już przestały na szczęscie.
                  • olutek_m Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 21.09.05, 15:36
                    Aga, bardzo fajnie, że jesteś. Ciesze sie, że nie tylko ja tyję... tongue_out
                    Mam straszny apetyt i musze sie mocno hamować. Do tego mam mocne zaparcia, więc
                    wszystko sie odkłada. Co chwila mi się odbija (jak przy czkawce). Biust urósł mi
                    o rozmar, boli strasznie...
                    Wszytkie trzy czekamy na wizytę ok 11 października. Juz mnie skreca. To będzie
                    około 8 tygodnia. Serduszko bedzie już napewno!!! Teraz bede odliczać dnismile
                    • agus-ka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 21.09.05, 15:42
                      Ja też mam straszny apetyt, szczególnie wieczorem. Hamuje się, ale kiepsko mi
                      wychodzi. Odkąd odstawiłam kawę tez mam problem z zaparciami. Wcinam winogrona,
                      trochę pomaga. Podejrzewam, że będę musiała zacząć pić mleko. Jak zacznę to
                      robić w pracy to już napewno zaczną podejrzewaćsmile)

Zazdroszczę Wam tej pierwszej wizyty, zastanawiam się czy nie pójść wcześniej.
                      Myślicie, że warto? Przeczytałam, że serduszko kształtuje się ok 25 dnia od
                      zapłodnienia, więc na oko własnie w tej chwili. Strasznie mnie to cieszy.
                      • xixx Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 21.09.05, 15:45
                        A ja nie odstawiłam kwy, piję jedną dziennie, słabą, rozpuszczalna z jednej
                        łyzki i pol na pol z mlekiem, mam nadzieje ze to ok. ? A apetyt mam taki
                        normalny, no i nie mam jak na razie dziwnych zachcianek, a Wy? Skąd wogole
                        jesteście?
                        • agus-ka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 21.09.05, 15:50
                          Jakoś bez zalu odstawiłam kawę. Piję teraz więcej herbaty owocowej, a do
                          śniadania czarną (niestety dosc mocną, słabej nie znoszę) z cytrynką.
                          Z dziwnych zachcianek któregos dnia zachciało mi się rosołu którego nie lubię
                          zbytnio (zobaczyłam talerz z rosołkiem na reklamie) no i ostatnio frytki za mną
                          chodzą.

Mieszkam w Piasecznie pod Warszawą
                          To Wasze pierwsze ciąże?
                        • olutek_m Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 21.09.05, 15:57
                          Ja mam ciagle ochotę na czarne oliwki. Trzymam słoik na kolanach i wcinam. Kawy
                          nie piję odkąd wiem, że mam fasolinkę. Herbatę pijam ciągle, i to mocną, nie
                          lubię słabej, ani cytryną. Cytrynę moge pić, jeść samą smile
                          Ja jestem z Siedlac, ale mnie wiecej dwa razy w tygodniu jestem w Warszawie. Mąż
                          jest w Wawy i mieszkają tam moi tesciowie.
                          To moje pierwsze Maleństwo smile
                          • xixx Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 21.09.05, 16:13
                            Ja też jestem z Warszawysmile Mieszkam na Starym Mokotowie. To moja pierwsza
                            ciąża i bardzo się na nią cieszę! smile
                            • monisku32 do xixx 27.09.05, 13:05
                              hej ja tez mieszkam na Starym Mokotowie, blisko ogrodu jordanowskiego na odynca - bardzo sie
                              ciesze, ze mamy blisko taki fajny plac zabaw smile
                  • xixx Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 21.09.05, 15:38
                    hej! Jasne że możesz się dołąćzyc smile)) Mnie też lekko mdli ale naprawdę lekko,
                    da się znieść. Co do USG to na dobry zapisałaś się termin, dziewczyny na forum
                    ciąża radzą isc własnie w takim czasie pierwszy raz, żeby sie nie denerwowac.
                    Ja się jendak nie denerwuje samym pęcherzykiem bo wiem ze na tym etapie to
                    norma, a gin ocenil ze jest bardzo oksmile

Pozdrawiam!
    • xixx Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 21.09.05, 18:00
      Dziewczyny, zadam Wam pytanie, może niedyskretne, ale mnie gnębi - jak to jest z
      seksem na tym etapie na którym my jestesmy? Bo to że nie szkodzi pozniej, jezeli
      ciaza nie jest zagrozona, to wiem, ale teraz? Czy moze się pecherzyk oderwac,
      przemiescic czy cos?

y może się pęcherzyk , no nie wiem, oderwać czy
      • agus-ka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 21.09.05, 20:15
        Wiesz, że tez się nad tym zastanawiałam. Nie wiem niestety.

xixx jak masz na imię?
        • xixx Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 21.09.05, 20:36
          Hm, insytnkt mi podpowiada, ze lepiej z tym poczekac, ale moze to typowa babska
          paranoja smile Mam na imie maja, jak w sygnaturcesmile a kto to właśnie ktoś, czyli
          Zosia bądz Julek, too się jeszcze okaże smile A Ty Aga, tak? Domyślam się, e
          Olutek to Ola smile
          • monikajacka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 21.09.05, 21:07
            ale się cieszę ,że sie zgrałysmy ze wszystkim ,u mnie ost@ 15 sierpień ,na Usg
            idę 10lub 11 pazdziernika-bardzo to przeżywam.Niestety brzuszek trochę rośnie i
            spodenki rozmiaru 36 stają się zaokrąglone na brzuszku,z tego powodu mam
            uśmiech na twarzy nieprzerwany ale muszę się kamuflować w pracy bo umowa tylko
            do 12.05
          • monikajacka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 21.09.05, 21:11
            no i jeszcze mam zaparcia o których nigdy nie miałam pojęcia,dla maleństwa
            wszystko wycierpię.Co do przytulania to u nas tymczasowa abstynencja ja jakoś
            mam zahamowania a Jack się nie narzuca bo miał ostatnio opryszczkę.Czekamm na
            codzienne relacje od was Xixx,Olutku i AGusku smile)
          • agus-ka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 22.09.05, 09:21
            Widzisz jakoś nie doczytałam sygnaturki, chyba ciąża na mnie tak działa.
            Tak naprawdę mam na imię Agnieszka, ale dużo osób mówi do mnie Aga.
            Widze, że grono powiększa się nam. Witam wszystkie Koleżanki

Dzisiaj rano miałam jakiś dziwny ból, jakby skurcz, ale bardzo mocny. Czy Wy
            tez coś takiego macie? Zaczęłam się niepokoić...
            • monikajacka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 22.09.05, 09:27
              ja wczoraj rano miałam silny ból-okazało się,że to od zaparcia,więc wiecej się
              nastresowałam niż to potrzebne.Dobrze ,że mam komórkę do gin i mogę go gnębć w
              każdej chwili.A taki krótki ból nie musi świadczyć o czyms złym0 czy już Ci
              minął? smile
            • olutek_m Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 22.09.05, 09:29
              Aga, ja rówiez miewam taki skurcze. Dzis rano rówiez. Więc to chyba nic
              grożnego. Poprostu Maluch sie rozpychasmile
              Mi wczoraj pani ginekolog powiedziała, żebysmy strzymali sie z kochaniem jeszcze
              na jakis czas. Ale nie powiedziała jaki długo... Chyba nie do nastepnej wizyty???
              Jak walczycie z zaparciami?? Macie jakieś cudowne sposoby?? Bo ja juz wysiadam!!!
              • monikajacka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 22.09.05, 09:34
                ja kupuję sobie jogurt jogobella musli ze sliwką,wczesnie nie miałam w ogóle
                tych problemów.Można też jesc orteby, sliwki suszone,rano na czczo szklanke
                wody,wg przysłowia:2 jabłka z wieczora nie potrza doktora,i pamiętać zeby duzo
                pic w ciagu dnia smile
                • olutek_m Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 22.09.05, 09:48
                  Narazie zastosowałam owoce na sniadanie (wyniki pół zadowalajacy), musli z
                  suszonymi owocami (wielki-), dziś na sniadanie popijałam gruszke woda i mlekiem.
                  Więc zobaczymy smile
                  Pierwszy raz mam taki problem. Nie sądziłam, że coś takiego może byc "objawem"
                  ciąży smile
                  • agus-ka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 22.09.05, 09:53
                    Niestety sporo spraw nas jeszcze zaskoczy. Ja juz o tym czytałam. Miałam
                    nadzieję, że mnie ominie, jednak nie do końca...

Maju, czytałam w mądrej książce od mojego mężczyzny, że niewielka ilość kawy
                    nie powinna zaszkodzić dziecku. To tak na uspokojenia, ale zapytaj jeszcze gin,
                    co on o tym myśli.
                    • olutek_m Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 22.09.05, 10:23
                      Ja gdzieś czytałam, że kawa powoduje zaparcia. Więc może lepiej z niej
                      zrezygnowac smile A moge pochawlic juz gruszke + mleko. To jest to. Efekt prawie
                      natychmiastowysmile
              • agus-ka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 22.09.05, 09:45
                Olu, dziękuję za uspokojenie mnie.
                Ja wcinam winogrona i jem pieczywo z ziarenkami. Ogórkowa stanowi dla mnie
                ostatnią deske ratunkusmile) Może spróbuj mleko?
    • lila_m Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 22.09.05, 07:23
      Dziewczyny, byłam wczoraj na pierwszym USG. Widziałam piękną fasolkę wielkości
      16 mm - a więc szósty tydzień. Ostatnią miesiączkę miałam 12 sierpnia. Termin
      doktor obliczył mi na 19 maja. Mam już założoną kartę ciążową.
      Za tydzień w piątek będę miałam następne USG, na dokładniejszym aparacie.
      Napewno będzie już widać bijące serduszko! Nie mogę się doczekać.
      To niesamowite - nie sądzicie? Nasze mamy, babcie musiały czekać do porody z
      zobaczeniem dzidziusia, a my już w pierwszym tygodniach widzimy nasze
      Maleństwa smile

Lila
      • xixx Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 22.09.05, 10:28
        Fajnie ze widziałas maleństwosmile Wiecie co, mi nie rośnie brzuszek sad ale może
        nie czuje jeszcze, a nosze spodnie raczej niskie - biodówki, więc konczą się
        pod brzuszkiem, mam andzieję, że już niedługo zacznie się powieszać smile Za to
        piersi mam coraz większe, niesamowie.

Co do seksu, ciągle mam opory, niby jesteśmy delikatni, po nic się nei dzieje
        złego ale mam poprostu opory, chyba zarządze kilkudniową abstynencję.
        • olutek_m Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 22.09.05, 10:36
          Maju, moze nie rośnie Ci brzuszek, bo nie masz zaparć. Ja pozyczyłam, a raczej
          zabrałam spodnie-biodrówki siostrze. Są wygodniejsze, nie gniota mi brzucha smile
          Wszystkie swoje oddam jej na pozostałe 8 miesięcy. Ciekawe czy zadowoli ją taka
          wymiana smile
          • xixx Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 22.09.05, 10:39
            No nieźle wink Faktycznie nie mam zaparć, faktem jest że jem ostatnio dużo
            owoców i warzyw, np. dziś juz zjadłam kilka śliwek, chociaż dwa dni temu nioe
            było tak lekko wink Zastanawia mnie czemu pani gin powiedziała Ci, żeby sie
            wstrzymać na razie z seksem, miałaŚ jakieś niepokojące objawy? Sorry , ze tak
            drąze ten temat ale mnie cały czas gnębi.
            • olutek_m Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 22.09.05, 10:47
              Wszystko jest dobrze. Maluch zagnieździł się prawidłowo. Nie wiem czemu
              powiedziała żeby sie wstrzymać. Ale jak trzeba... Nie chce ryzykować, żeby cos
              było nie tak.
              Teraz jak siedze w domku chora, to codziennie na śniadanie bede jadła gruszkę i
              mleko. Chyba odrazu mi ubyło te dwa kilo które w niewyjasniony sposób przytyłam tongue_out
        • agus-ka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 22.09.05, 10:39
          Ja mam brzuszek lekko powiększony. Za to piersi najpierw urosły, a teraz jakby
          znów wróciły do swojego normalnego rozmiaru... Troche szkoda, bo ładnie
          wyglądały, ale teraz przynajmniej nie bolą
          • mimoooza Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 22.09.05, 10:49
            Dziś po południu idę na wizytę i na USG, zapytam też lekarza, jak z seksem smile)

Mi na razie urosły piersi, chyba powoli większe staniki będę musiała kupić.
            Brzuszek jeszcze nie rośnie, wchodzę nawet w swoje wąskie spodnie. No ale
            apetytu też specjalnie nie mam, jak otwiieram lodówkę, nie mam na nic ochoty.
            Jak już coś zacznę jeść, to mi smakuje, ale jem mniej więcej tyle co wcześniej -
            tylko zwiększyłam ilość nabiału, warzyw i owoców.

A jeśli chodzi o kawę, jeśli jest pita z mlekiem, jest nawet zdrowsza niż
            bardzo mocna czarna herbata. Czytałam gdzieś wypowiedź lekarza, że przyszła
            mamusia może spokojnie wypić do 3 filiżanek kawy dziennie i w niczym nie
            szkodzi to maluszkowi, czasem nawet pomaga, jeśli kobieta ma bardzo niskie
            ciśnienie - jak ja. Piję 1-2 filiżanki dziennie, z mleczkiem, bez wyrzutów
            sumienia. Zapytam jeszcze mojego gina i dopiszę jakby co.

Odezwę się już po USG, mam nadzieję, że z dobrymi wieściami. U mnie OM była 9
            sierpnia, a owu ok. 22, więc jest chyba szansa, że zobaczę już serduszko smile

Miłego dnia majóweczki smile
            • xixx Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 22.09.05, 12:07
              To trzymam za Ciebie kciuki! I opowiedz koniecznie jak było na USG, i pamiętaj
              o tym pytaniu o seks ok?

Czekamy na relacje smile
            • agness25 Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 22.09.05, 12:13
              Mimoooza, ja OM miałam 7 sierpnia, a owu ok 21, więc w podobnym terminie co
              Ty.Wczoraj byłam na pierwszej wizycie i serduszko już biłosmile Maluszek ładnie
              się zagniezdził i wszystko jest w porządkusmileWięc najprawdopodobniej Ty też
              dzisiaj powinaś już usłyszeć serduszkosmile

Dziewczyny a jeśli chodzi o zaparcia, to świetne jest kiwi i chrzan!
              • mimoooza Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 22.09.05, 13:18
                Dzięki dziewczyny. Naprawdę już nie mogę się doczekać, a wizyta o 18.00.

Agness, wygląda na to, że nasze fasolki są mniej więcej w tym samym wieku.
                Zobaczymy jeszcze co powie gin na podstawie USG smile)

O seks na pewno zapytam, zapisałam sobie wink Moj gin bardzo chętnie odpowiada
                na pytania i w ogóle to superfacet, więc myślę, że odpowie wyczerpująco smile
                • kasia2705 Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 22.09.05, 13:56
                  Ja rowniez mialam miesiaczke 7.sierpnia smile)) Na pierwsze USG ide we wtorek,
                  27.wrzesnia i spodziewam sie nie lada widoku smile a za Was trzymam kciuki!
                  Co sie zas tyczy kochania to mam niesamowita potrzebe bliskosci z Moim Slonkiem
                  wiec mimo delikatnego niepokoju kochamy sie delikatnie przynajmniej co drugi
                  dzien. Ajjjjjjjjjjjjjjjj, jak fajnie smile)))))))))))))
    • mimoooza Po pierwszym USG :-) 22.09.05, 20:03
      Tak, tak, już po smile
      Widziałam bijące serduszko!!!
      Dzidziuś wygląda jak perścionek - taki okrąglutki, a serduszko jak oczko tego
      pierścionka. Zagnieżdżony prawidłowo, na dnie macicy, wszystko ok. Następne USG
      za półtora tygodnia, żeby ocenić akcję serca maluszka. Nie mogę się już
      doczekać smile
      • olutek_m Re: Po pierwszym USG :-) 22.09.05, 20:08
        To wspaniale, że widziałas serduszko Maleństwa!!! Ja już niemoge się doczekać. 2
        i poł tygodnia musze czekać. Troche długo...
        Mimooozo, który to Twój tydzień???
        • mimoooza Re: Po pierwszym USG :-) 22.09.05, 20:14
          U mnie początek 7 tygodnia licząc od OM, 4/5 tydzień od poczęcia.

Aha, zapomniałam powiedzieć, że zgodnie z obietnicą pytałam o współżycie -
          powiedział, że nie widzi przeciwwskazań ani teraz, ani potem (oczywiście jeśli
          będzie ok), a jeśli uzna, że lepiej zaniechać, to mi sam powie, i nie muszę
          więcej pytać smile
          • monikajacka Re: Po pierwszym USG :-) 22.09.05, 20:52
            ale cudne wiesci z usg,to miło usłyszeć,że maluszki juz sobie znalazły miejsce
            w brzuszku.Ja tak jak TY Olutku czekam do 11 pazdziernika i juz nie moge sie
            doczekac tak chciałabym zobaczyć moje szczescie...W sobotę zwabiamy rodziców do
            restauracji na kolacyjkę i powiemy o dzidziusiu,dla moich to zupełna nowość
            1raz będą dziadkami.Co do przytulania to mój gin tez twierdzi,że p-wsk raczej
            nie ma smile)
            • olutek_m Re: Po pierwszym USG :-) 22.09.05, 21:48
              Ciekawe w takim razie czemu moja gin kazała mi sie wstrzymać... Może czegos mi
              nie powiedziałasad
              Moniko, moi rodzice już wiedzą. Teściowie rówiez. Dla jednych i drugich bedzie
              to pierwszy wnuk. Cała czwórka szaleje ze szczescia. Do tego jeszcze dochodzi
              moje rodzenstwo i dziadkowie (pierwszy prawnuk smile. Bedzie to najbardziej
              rozpieszczone dziecko na świecie...
              Jak sądzicie, można robić w ciąży jakieś brzuszki czy ćwiczenia. Trochę się
              boje, ale zaczyna mi się zbierać "tłuszcz" na brzuchutongue_out Nie chce sie roztyć, a
              czasem nie moge się powstrzymac przed jedzeniem smile
            • agus-ka Re: Po pierwszym USG :-) 23.09.05, 08:15
              Ja tez nie mogę się doczekac 11 paź. Cały czas próbuję przełożyć termin na
              wczesniejszy, ale ciężko mi idzie...
              Nie mogę się doczekać aż zobaczę mojego Maluszka.
              Jeszcze nikomu nie mówimy, wie tylko jedna przyjaciółka, rodzina dowie się po
              USG. Moja mama będzie zachwycona bo już od dawna się domagała dzidziusiasmile)
              • monikajacka Re: Po pierwszym USG :-) 23.09.05, 09:19
                Ale numer,wczoraj dzwoniłam do domku(byli moi rodzice i tesc)i powiedziałam,że
                przyjeżdzamy w odwiedzinki na weekend.Mój tato się ucieszył i krzyczał,że
                wszyscy są i piszą protokół o wnuka ,już o mały włos bym się wygadała...Cieszę
                się ,bo od niego nigdy nie usłyszała nic o wnukach,ciągle jeszcze jestem jego
                mała córeczką.Może teraz będzie miał powód żeby rzucić palenie,oczywiście razem
                z mamą.Xixx-podziękowania dla Ciebie za przemiły wątek ,myślę że pamietasz
                ziólkowy długaśki na forum dla starających,którym zapoczątkowałaś nieustające
                szczęscie dla siebie i dla nas,dlatego jest na tutaj tyle,masz talent do wątków
                i nie tylko Miłego dnia wszystkim życzę-ja mam dziś wolne smile)
                • xixx Re: Po pierwszym USG :-) 23.09.05, 09:33
                  Czesc! Witam was w pierwszy dzień jesieni astronomicznejsmile Jakoś mi te wątki
                  lezą winkAle się cieszę, że juz mamy pierwsze serduszka smile))) Ja za kilka dni
                  lecę do Anglii, nie będę się przemećzać, wiem że psychicznie odpocznę od pracy
                  i od codziennych spraw, a zaraz po powrocie, czyli 11go lecę na USG i mam
                  nadzieję zocbaczyc już małego człowieczka! To będzie 8tc.

Olutku, może Twoja Pani gin jest bardziej ostrożna,, woli unikać potencjalnych
                  zagrożeń, stąd rada aby wstrzymać się chwilowo ze współżyciem. Gdyby coś się
                  działo, musiałaby Ci powiedzieć, nic się nie przejmuj i wszystko jest dobrze smile
                  • monikajacka Re: Po pierwszym USG :-) 23.09.05, 09:50
                    Maja spakuj cieplutkie ubrania i przeciągów unikaj!no i wypoczywaj ,ciesz oczy
                    nowymi widokami i wracaj zdrowiutka smile
                  • olutek_m Re: Po pierwszym USG :-) 23.09.05, 09:56
                    Zimno mi dzisiaj. Siedzę naubierana jak eskimos i mnie trzesie. Juz prawie się
                    wykurowałam z chorupska. Za to mężusia powoli rozbiera.
                    Za to mam swietny humorek. Ciesze się moim brzusiem. Co chwilka zagladam do
                    lodówki i nie wiem na co mam się zdecydowac. Najbardziej mam ochotę na omlecik z
                    rzodkiewką i szczypiorkiem. Ale nie mam jajek, rzodkiewki i szczypiorku... a do
                    sklepu nie pójde w tą zimnicę. Co za katuszę! Jaka ja mam ochotę... To jest
                    minus mieszkania osobno. Tak to bym poprosiła siostre lub brata to by
                    podskoczyli do sklepu sad
                    Maju, kiedy wylatujesz? Nie boisz się, że lot zaszkodzi malenstwu? Rozmawiałas z
                    lekarzem? W czerwcu miałam podobny dylemat. Podejrzewałam, że jestem w ciąży a
                    miałam juz zaklepaną wycieczkę. Jednak poleciałam i dobrze, bo okres dostałam w
                    połowie wyjazdu.
                    • agus-ka Re: Po pierwszym USG :-) 23.09.05, 10:28
                      A mnie się dzisiaj nic a nic nie chce robić. W pracy nie moge się skoncentrować
                      tylko wciąż myślę o dziecku. Za 8 miesięcy Maleństwo będzie juz świeciesmile)
                      Cieszę się i jednocześnie trochę boję jak to wszystko się poukłada. Wierzę, że
                      będzie dobrze. Moja mama od dawna deklarowała pomoc w wychowaniu, więc ta myśl
                      mnie pociesz.
                      Mam nadzieję, że mój mężczyzna wymyśli coś ciekawego na weekend, bo to nasze
                      ostatnie beztroskie miesiącesmile) wcale się nie zdziwię jak mnie gdzies zaprosi
                      tylko najpierw musze się porządnie wyspać...
                    • xixx Re: Po pierwszym USG :-) 23.09.05, 10:29
                      Pytałam lekazra, lot nie jest niebezpieczny, ciśnienie w kabinie pasażerskiej
                      jest wyrównane, to krótki lot - 2.30 min więc sie nawet nie zmęczęsmile
                      Oczywiście zabieram cieplutkie rzeczy, i nic nie będe dzwigac hehe wink moj
                      chlopak będzie mial wielgachny plecak i bedzie niosl wszystko a ja bede miała
                      tylko maly plecaczek z dokumentami itpsmile

Mnie od wczoraj mdli, ale nie tak, zeby zaraz do kibelka lecieć, ale jest to
                      jednak nie przyjemne sad

Smigaj do skelpu Olutku po składniki na omlet tylko ubierz się cieplo, nie jest
                      tak źle na dworze smile
                      • monikajacka Re: Po pierwszym USG :-) 23.09.05, 10:36
                        ja też myszkowałam po lodówce i w końcu zjadłam na sniadanie jogurt gruszkowy a
                        zaraz potem ciepły bigosik(od mamy ,przydał się)a teraz jem gruszeczkę i sama
                        się sobie dziwię hi hi.Mam pytanko czytacie jakieś pisemka o dzieciach,co
                        wybrać?
                        • agus-ka Re: Po pierwszym USG :-) 23.09.05, 10:41
                          Ja zjadłam już dwie kanapki rano, jogurt a teraz chyba zjem to co sobie
                          przyniosłam na drugie śniadanie, czyli tez kanapki. O tej porze nie jest tak
                          źle, najgorzej jest wieczorem, po prostu opycham się wędliną, płatkami, zupkami
                          i nie wiadomo czym jeszcze.

Ja jeszcze nie czytam nic z czasopism, ale mam grubaśną książkę o ciąży. Też
                          chętnie sama bym poczytała jakieś wiarygodne pisemka. Niestety nie wiem które
                          waro.
    • monikajacka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 23.09.05, 11:00
      mam dziś przeogromną ochotę żeby kupić sobie bluzeczkę odciętą pod biustem taka
      jesienną z długim rękawem.Ostatnio wymieniłam większośc bielizny,bo uważałam ze
      pewnie nie uda nam sie przez dłuższy czas ,to miał być dodatkowy wabik na
      mojego J a teraz polecę kupować większe rozmiary , u mnie słońce świeci ale za
      ciepło nie jest
      • mimoooza Hi hi, to już nie tylko wątek o USG ;-) 23.09.05, 11:10
        Jak w temacie smile
        Wiecie co, ale zauważyłam, że chyba w większości wątków na tym forum temat się
        bardzo rozszerza (żeby nie powiedzieć oddala) od pierwotnego smile
        No ale przecież jesteśmy w ciąży to nam wolno smile
        • monikajacka Re: Hi hi, to już nie tylko wątek o USG ;-) 23.09.05, 11:16
          wolno, wolno ja złamię tą regułe i napiszę,że mam caluśki chodnik przed klatka
          pomalowany w serduszka białe i czerwone ,czegos takiego jeszcze nie było.Zaraz
          wybiera sie na spacer a potem jedziemy do rodziców Pa Pa mamusie smile
    • xixx Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 23.09.05, 12:25
      Rany, dziwczyny, strasznie mnie zaczęło mdlić! najpierw się martwiłam że mnie
      nie mdli to teraz mam - ledwo sie trzymam. Siedze w pracy i nikt jeszcze nie
      wie, a ja sie kiwam na krześle, kibelek chyba będzie grany za chwilę. Dziś moge
      zwalić na zatrucie ale co potem? Na razie jeszcze nie chcę mówić. Macie sposoby
      na te mdłości???
      • olutek_m Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 23.09.05, 12:37
        Podobno działają suchary na śniadanie smile Czesto posiłki, lekkie, nic tłusego,
        smazonego. Trzeba duzo pić (dobra jest woda z cytryną).
        Naszczescie nie mam mdłosci. Za to ciagle chce mi sie jeść. Jest to
        denerwujace... Nie chcę wygladac jak hipopotam!!!
      • agus-ka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 23.09.05, 12:45
        Łączę się w bólu. Też tak mam, najbardziej po jogurtach
        Mnie pomaga gorzka herbata, piję raczej mocną, choć ponoc niezdrowa...
        • xixx Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 23.09.05, 12:49
          Pięknie, a ja właśnie wypiłam wielki jogut na siłe bo "zdrowo" więc się nie
          dziwię, że jest mi nie za fajnie. Przez te mdłości nie mam też apetytu, a co
          jak co ale chudnąc nie powinnam, należę do tych, które raczej powinny przytyć.
          Mam nadzieję, że to tylko chwilowe.
          • olutek_m Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 23.09.05, 12:57
            Maju, ja jeszcze 5 tygodni temu nalezałam do tych co powinny przytyć. Skoczyło
            mi z 4 kilo, w tym 2 w ciagu ostanich dwóch tygodni. Nie wiem jakim cudem bo sie
            nie objadam. Ciągle jestem głodna, ale na siłe się hamuję. Burczy mi w
            brzuchusad(( Zaczęły mi sie robić smieszne fałdki ze skóry, bo jako takiego
            tłuszczu to nigdy nie miałamsmile Ciekawe jak bede wygladała pod koniec ciąży...
            Jak sadzicie, mam się hamowac z jedzeniem??? Bo czuje ssący głod. Co chwilkę.
            • agus-ka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 23.09.05, 13:01
              Ola ja myślę, ze trzeba to robic z glową, nie objadać się ale też nie głodować.
              Pewnie Twój organizm nagle potrzebuje róznych składników i daje Ci sygnał.
      • mimoooza Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 23.09.05, 12:56
        Czytałam gdzieś, że na mdłości pomaga bardzo skutecznie zjedzenie kilku
        migdałów. A bratowa mi mówiła, że są produkty, które nasilają mdłości, i takie,
        które je łagodzą - lista jednych i drugich jest w książce "W oczekiwaniu na
        dziecko". Może któraś ma i poda odpowiednie info - ja będę miała ją za parę
        dni,jakby co dam znać.

Mi też jest niedobrze, ale na szczęście nie tak bardzo, żeby mi się chciało
        wymiotować...
        • xixx Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 23.09.05, 13:14
          Dzięki! Doczytałam jeszcze, że imbir pomaga, starty świeży zalany wrzątkiem,
          muszę pozukać w sklepach. A książkę W ozekiwaniu na dziecko zamierzam kupić,
          podobno jest nieoceniona.
          • agness25 Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 23.09.05, 16:04
            zgadzam się, książka jest super! Na temat mdłości piszą w niej, że należy
            prowadzić dietę bogatą w białka i węglowodany, gdyż łagodzą one te
            dolegliwości.Czyli należy spożywać :chleby pełnozarniste, razowe, brązowy
            ryż,świeże warzywa i owoce, gorące ziemniaki- szczególnie w łupinkach, mleko,
            jogurty, serki itd
            Mnie na szczęście mdłości jak na razie omijająsmile
            • nitkanitka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 23.09.05, 17:18
              SZCZĘŚCIARA!!!! smile
    • agat78 Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 23.09.05, 22:45
      Witajcie,
      chciałabym do was dołączyć smile
      Ostatnia @ miałam 17.08. Leci 5 tc. Umówiłam się do gina dopiero za 3 tyg. na
      12.10. To będzie równo 8 tc. Tak mi poradziła koleżanka, bo wtedy będzie widac
      już bijące serduszko, ale czy to nie za późno na pierwsza wizytę?! To moja
      pierwsza ciąża, o która starałam sie 2 lata i strasznie się boję i mam mętlik w
      głowie.
      • 1urszula1 Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 23.09.05, 23:15
        Hej !
        Maja ja tez sie tak martwilam, ze nie mam mdlosci. A teraz z kibelkiem kilka
        razy dziennie rozmawiam i na prawde nic jeszcze nie znalazlam, co by pomagalo.
        Jak cos przegryzam, to jest oki, i kilka minut potem. A za chwile juz sie
        zaczyna buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu sad(((.
        I znowu mam to uczucie, ze juz tak bedzie zawsze, do konca zycia bede miec
        mdlosci sad(
        Fajnie, ze jest ktos, kto mnie rozumie smile)
        Ula
      • mimoooza Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 24.09.05, 14:19
        Jeżeli nie będziesz się źle czuła, nie będzie plamień itp, to nie masz powodu
        do obaw, a 8 tydzień jest wystarczający na 1. wizytę. W razie gdyby Cię coś
        zaniepokoiło (silny ból, plamienie), wtedy staraj się dostać do gina od razu.
        Ja byłam na początku 5tyg. licząc od poczęcia (7 od OM), owszem, widziałam już
        serduszko, gin stwierdził, że na tym etapie ok, ale i tak kartę ciąży założy na
        następnej wizycie - 7 tydz. od poczęcia, jak sprawdzi tzw. echo płodu - określa
        się akcję serca na USG.

Niczym się nie przejmuj, bierz kwas foliowy i dbaj o siebie. Pozdrawiam smile
        • agat78 Do mimoooza 24.09.05, 14:37
          Dzięki za odp. Postaram się umówic o tydzień wcześniej na wizyte. A jak to sie
          wogóle liczy tygodnie ciąży? Od OM czy od poczęcia? Jak jest prawidłowo. Na
          moim suwaczku licza od OM.
          Plamień żadnych nie mam, a bóle są. Pobolewa mnie podbrzusze i jajniki. Ale
          wyczytałam, że to normalne. Jak długo trwaja takie bóle, rozciągania? Jestem
          laikiem w tym wszystkim. Do tej pory walczyłam z niepłodnością: hormony, HSG,
          laparoskopia itp. A jak przyszła nareszczie ciąża to nic nie wiem co robić.
          Wiec będę wdzięczna za każde wskazówki.
          Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy smile
          • mimoooza Re: Do mimoooza 24.09.05, 16:54
            Aga,
            nie jestem specjalistką, bo to tez moja pierwsza ciąża, ale mam siostrę i
            bratową, które niedawno rodziły (przy czym bratowa jest lekarzem), no i mam
            fajnego gina, więc co nieco wiem smile

Wiek ciąży rzeczywiście liczy się od OM, ale zdarza się, że jeśli owulacja była
            mocno opóźniona, to termin liczony od OM bywa niemiarodajny, wtedy lekarz
            często wspomaga się USG.

A jeśli chodzi o ból - spytałam gina, twierdził, że bóle takie jak przed @
            mogąbyć, bo macica jest rozpulchniona i dobrze ukrwiona, poza tym robi się
            elastyczna i to też może dawać takie bólowe objawy. Poza tym mogą też pobolewać
            wiązadła maciczne (symetrycznie po obu stronach podbrzusza), które się
            rozciągają, i to często może boleć przy zmianie pozycji albo np. w czasie
            leżenia przy odwróceniu się z boku na bok. Powiedział też, że zawsze niepokoić
            powinien silny ból, nagły i mocny, i oczywiście plamienie, a jeśli boli ale
            troszkę, to jest normalne. W końcu całkiem nowe rzeczy się nam w brzuszkach
            dzieją smile

Tutaj całkiem fajny kalendarz ciąży:
            www.babyboom.pl/dzieci_0_2/ciaza_i_porod/kalendarz_ciazy_hit/kalendarz_ciazy_i_trymestr.html

Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli smile
            • xixx Re: Do mimoooza 24.09.05, 20:37
              HEJ Dziewczyny! Tak na chwile wpadlam się przywitac, nie ide dzis na Stinga,
              chyba dobrze zrobilam, moze, w sumie na pewno, bedzie tlok. Jak sie czujecie? Ja
              ok, troche mnie mdli ale da sie zniesc, i brzuch troche ciagnie ale nie jest to
              bol, czuje ze cos sie tam dzieje smile
    • olutek_m Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 25.09.05, 12:13
      Cześć Dziewczyny!!! Czy rosna Wam chociaz troche brzuszki??? U mnie juz Go
      widać. Mam brzuszek troche wiekszy, jak na przykładowym zdjeciu " W
      oczekiwaniu..." w 2 miesiącu. Jestem przerazona. Nie obzeram sie. Odzywiam się
      zdrowo, jem mało a czesto. Raczej się hamuje, bo mogłabym jeść ciągle. Brzuch
      jest widoczny, musze się maskowac obszerniejszymi swetrami smile Czy u Was rówiez
      cos widać???
      • xixx Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 25.09.05, 19:25
        Czescn Ola! U mnie jeszcze nie widac, tzn. moze jest ciut bardziej wystający ale
        nie az tak, zeby inni zauwazali, no i juz go nie wciagam co tez robi swoje smile
        • monikajacka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 25.09.05, 20:02
          Cześć wróciłam własnie od rodziców.Plan się udał zwabiliśmy ich podstępem do
          restauracji a potem daliśmy karteczki(takie z bobaskami)z pięknym moim wpisem i
          czekaliśmy na reakcję,było cudownie bardzo się cieszyli a ile pytan było!!!Moi
          postanowili rzucać palenie, na razie w ogóle nie palą w swiom domu jak
          jestem.Ale jestem szczęśliwa smile))
          • mimoooza Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 25.09.05, 22:33
            Super smile)
            Moja Mama mieszka z nami i powiedzieliśmy jej krótko po teście - też się
            niesamowicie ucieszyła, bo chociaż ma już wnuki, to teraz będzie miała brzdąca
            w domu, a niesamowicie kocha małe dzieci. Poza tym wiedziała o staraniach, a że
            trochę to trwało, tym bardziej się ucieszyła smile)

Teściowie niestety mieszkają daleko od nas - prawie 300 km i choć chcieliśmy
            powiedzieć osobiście, w końcu mężulo się oburzył, że moja rodzina wie już
            prawie cała (rodzeństwo mieszka w tym samym mieście), a dla jego rodziców to
            pierwszy wnuk i w ogóle nie wiadomo kiedy uda nam się wyrwać do nich, bo mamy
            teraz dużo na głowie (szukamy większego mieszkania), no i dowiedzieli się
            przez telefon smile Ucieszyli się, ale też chyba byli dość zaskoczeni, bo nie
            wiedzieli, że myślimy o dzidziusiu smile) No i teściowa wciąż mówi, że ciężko jej
            się oswoić z tym, że będzie babcią...w końcu to pierwszy wnuk smile)
          • olutek_m Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 25.09.05, 22:38
            Moniko, ale fantastyczny plan. My rówiez mielismy zwabic rodziców tylko do
            mieszkania teściów na ten weekend. Niestety teściowa, oraz moja mama dosłownie
            wyczuły, że cos jest nie tak. Powiedzielismy im prawie odrazu. Ale było
            zaskoczeniesmile Nadal są w szoku, że bedę dziadkami. Wszystkim się chwaląsmile
            Maju, troche mnie niepokoi, że brzuszek mi tak "wylazł". Ciągle czuję jak się
            rozciąga. Byłam zawsze bardzo szczupła, więc każdy zwraca uwagę na wystający
            brzuch. Zaraz zaczyna się szkoła, sadziłam, że bedę mogła przez jakiś czas ukryc
            ciążę. Na to wychodzi, że nie. Szkoda. Nie chciałabym aby niektóre osoby sie
            dowiedziały. Zaczną się plotki.
            Uciekam juz spać. Jest juz jak dla mnie bardzooo późno. Przez ostanie tygodnie
            zasypiam o 21, 22 smile Miłych snów!!!
      • mimoooza Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 25.09.05, 22:34
        Olutek, a który to tydzień u Ciebie?

U mnie koniec 7 licząc od OM, od owu koniec 5, ale na razie wymiary bez zmian
        smile)
        • olutek_m Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 25.09.05, 22:43
          Mimooozo, u mnie od OM 6 tydzień i 2-gi dzień. Od owu 5 tydzień i 6-ty dzieńsmile
          Zazdrosze, że u Was bez zmian. Najpierw chciała aby było juz widac, teraz marze
          o ukryciu, chociaz jeszcze na jakiś czas...
          • monikajacka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 26.09.05, 15:21
            mamy prawie takie same maluszki,u mnie zacząl się 7tydz od OM!!Dziś pracy po
            raz 1 poczułam się zle o mało nie zwymiotowałam kobitce w twarz ale już sie
            usprawiedliwiam-mocniasto była nieumyta,musiałam po nie wietrzyć pół godziny hi
            hi.Mam jeszcze lepszy numery we własnym wykonaniu(reaguję odruchem wymiotnym)
            -po opowieści mojego męża o kalesonach kolegi
            -po zobaczeniu kupy golębiej
            -gdy wyczuję dym od papierosów
            -gdy zobaczę martwe zwierzę i na tyle.
            Wczoraj miałam smutny wieczór ok.21 zaczał boleć jajnik i wpadłam w popłoch mąż
            się wystraszył,bo nie widział mnie tak zatroskanej od dawna.Lezałam na łóżku i
            płynęły mi łzy(ból nie był duży)i prosiłam Anioła mojego maluszka żeby nad nim
            czuwał.Dzis jest ok. a brzuś pobolewa maleńko ale jest "czujny".Cudnie być w
            ciąży...Miłego popołudnia majowe mamusie smile
            • xixx Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 26.09.05, 21:18
              Hej! Ja tez latwo wpadam w panike, ae w sumie tlumacze sobie bole, a sa
              lekkie,rozciagajaca sie macica. Jutro uz lece wiec chwilowo sie z Wami zegnam
              ale wroce tu 11go!smile Trzymajcie sie!
              • olutek_m Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 26.09.05, 21:52
                Maju, miłej zabawy. Dbaj o Was!!! A po powrocie czekamy na relacje z USG!!!
                Pozdrawiam!!!
                • an282 Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 27.09.05, 10:04
                  cześć Dziewuszki! ja na to forum trafilam dopiero wczoraj, tak ja Wy mam termin
                  na maj a konkretnie na 19-20, ale to tylko moje własne wyliczenia. byłam u
                  lekarza tydzień temu stierdził 6 tydzień, na usg mam iść miedzy 10 a 12 tyg.
                  nie sadzicie że to troszke późno? mimo że to moja druga dzidzia denerwuję się
                  jak każda pierworódka! ogólnie czuje się bardzo ok, nie mam mdłości ani
                  zawrotów, tylko piersi bardzo bolą, jednak sen z powiek spędza mi moje
                  przeziebienie tzn. katar i lekki ból gardła, mam nadzieje że to nie zaszkodzi
                  mojemu maluszkowi. strasznie fajnie że tu jesteście i że w każdej chwili mogę
                  na Was liczyć! życze Nam wszytskim dużych i zdrowych Brzuszków Maluszków. Aneta
                  • xixx Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 11.10.05, 10:21
                    Jestem już w Polsce, dziś idę na USG, strasznie się denerwuję, to juz 8
                    tydzień.

Co do mdłości Olutku, to zauważyłam, że na wakacjach jak wstawałam powoli i po
                    obudzeniu sie jeszcze kręciłam w łóżku godzinę, żadnych mdłości nie miałam.
                    Dziś po powrocie o 8 zerwałam sie z łóżka, od razu na dźwięk budzika, i mdłości
                    wróciły, ale jak tylko zjadłam śniadanie - przeszły. Cerbatka z imirem też mi
                    bardzo pomagała jeszcze przed wyjazdem.

Jak tam wasze dzidzie na USG?

Pozdrawiam!
                    • olutek_m Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 11.10.05, 14:11
                      Maju, juz nie mogę sie doczekać kiedy bedzie nastepne USG. Narazie wszytko jest
                      dobrze. Dzidzia rośnie. Pewnie dlatego mam mdłosci i wymioty. Dziś rano
                      polezałam z godzinke, zjadłam delikatne sniadanie i wszystko bleee...
                      Naszczescie nie na uczeli. Okazało się, że mam godziny lektorskie i jakos udało
                      mi sie dojechac do domu. Nie moge nic jeść, a jak zjem to mam wrażenie, że nadal
                      wszysko mam w przełyku. Jak nie jem, to znów tak mi słabo, że nie moge stać. I
                      bądz tu mądry. Tak źle i tak źle... Ogólnie nie przepadam, za słodyczami, a
                      teraz nosi mnie za nimi. Nie moge sie oprzeć. Jestem juz taka zmeczona
                      dzisiejszym dniem...
                      Juz nie moge sie doczekac kiedy wyjde z tego trudnego okresu. Bez żygania bede
                      się cieszyć ciążą.
                      Maju czekam z niecierpliwoscią na twoje USG. Mam nadzieję, że wszystko nam
                      opowiesz. Jest nieduża rówznica miedzy naszymi Okruszkami, wiec to tak jakbys
                      miała ogladac mojego skarbatongue_out
                      Pozdrawiam!
                      Ola
    • agat78 Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 27.09.05, 11:00
      Witam,
      udało mi się przesunąć wizytę na 05.10. To będzie róno 7 tc. Mam nadzieję, że
      zobaczę serducho na USG. Chcę sobie też zrobić wcześniej badania z krwi i
      pojechac do gina z kompletem badań. Ale jestem niecierpliwa.
      Pozdrawiam cieplutko wszystkie majówki
      • agus-ka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 27.09.05, 11:58
        Super, ja usiłuje przesunąć na jakiś bliższy termin, ale niestety wszystko
        zajęte. Mam termin dopiero na 11 paź. Może jutro się uda???
      • agus-ka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 28.09.05, 15:13
        Hej,
        mnie tez jednak udalo się przełożyć wizytę tyle że na jutro. Mam nadzieję, że
        zobaczę moje maleństwo, a jak nie to pójde jeszcze raz 11-10.
        Nie moge się już doczekać.
        • olutek_m Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 28.09.05, 16:16
          Aga, mam nadzieje, że opowiesz nam co widziałas! Zapłodniłyśmy się mniej-wiecej
          w tym samym czasietongue_out Wiec dzidzie tak samo się rozwijają. Czekam na relacje!!!
          Ja juz nie moge się doczekać wizyty. Bede mogła umówic sie na dokładny termin,
          jak bede miała plan zajeć na studiach smile
          • agus-ka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 29.09.05, 08:51
            Ola, obiecuję, że Ci opowiem (wizytę mam 14:40). Sama nie moge się już
            doczekać. Jakby nie było nic widać to pójde jeszcze 11 paź. Trochę się
            denerwuję czy wszystko jest w porządku.
            • monikajacka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 29.09.05, 09:30
              Dziewczyny zaglądam tu co parę dni bo mam taaaaaakie nudności i mdłości,że
              ledwo zyję.Przestały bolec piersi to zaczęło się co innego,ledwo wytrzymuję w
              pracy i niedługo planuję od niej odpocząć,póki co czekam na wasze relacje z Usg
              Pozdrawiam Monika
          • agus-ka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 29.09.05, 18:48
            Właśnie wróciłam z USG. Wszystko jest w porządku, lekarz potwierdził ciążę i
            załozył kartę ciążową.Termin wg lekarza to 23 maja (OM 16 sierpnia), dziecko ma
            6w6d. Odradzał robienie USG ponieważ niewiele mogło być widać, ale ja się
            uparłam... Na USG zobaczyłam 6 mm Maluszka, serduszko już mu biło z prędkością
            125 uderzeń na minutę. Wg USG urodzi się 20 maja, a w tej chwili ma 6w5d.
            Jestem naprawdę szcześliwa. Teraz muszę zrobić trochę badań.
            • olutek_m Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 29.09.05, 19:08
              Aga, bardzo Ci dziekuje. Idzesz jeszcze raz na badanie ok 11 paźdzernika? Ja już
              nie moge się doczekać!!! Tak bardzo bym chciała wiedzieć czy wszystko jest
              dobrze. Jeszcze tylko półtora tygodnia. Musze jeszcze zrobic badania.
              • agus-ka Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 29.09.05, 20:00
                Tak, idę 11 paz, lekarz powiedział, że to bardzo dobrze, że nie odwołałam
                terminu. Mam zrobić morfologię i badanie moczu. Resztę mogę później, bo pół
                roku temu robiłam praktycznie wszystko. Następna będzie toxoplazmoza zapewne.
                Mam brać folik, a resztę pokażą badania. Odżywiać powinnam się normalnie, tyle
                że lekarz zalecił mi jeść owoce i warzywa.
                Ola, nie dziwię Ci się, że nie możesz się doczekać. Ja dzisiaj w pracy nie
                mogłam usiedzieć na miejscu, a jak usłyszłam że nie bedzie USG to prawie
                popłakałam się. W końcu lekarz zlitował się i tak bardzo się cieszę, że
                serduszko już widac byłosmile)) Zobaczysz u Ciebie tez wszystko będzie ok.
                • xixx Na chwilké jestem :-) 04.10.05, 16:15
                  Hej! No i jestemy sobie w 2ke (trojké w Anglii) jest super, zadnych plamie, lot
                  ok, czasem lekko ciagnie brzuszek, mimo wszystko i tak denerwuje sie USG 11go
                  po powrocie ale musi by ok!

Pozdrawiam!

PS. Wlasnie kupilismy komplet cudnych body wink
                  • olutek_m Re: Na chwilké jestem :-) 04.10.05, 19:30
                    Maju, fajnie, że sie dobrze bawiszsmile U mnie zaczeła się szkoła. Jest "troche"
                    cięzko, mam na koniec 9 egzaminów i dwa musze zaliczyć, bo nowy rok miał
                    dodatkowe przedmioty jak byłam na dziekance. Więc meksyk...
                    Umówiłam się na wizyte u ginekologa w piątek o 7:50smile Akurat mam już porobione
                    wszystkie badania, a w poniedziałek i wtorek mam zajecia od rana, więc wolę
                    troche wczesniej niz czekac tydzien. Juz nie moge sie doczekać!!!
                    Pozdrawiam!!!
                    • agus-ka Re: Na chwilké jestem :-) 05.10.05, 18:25
                      Maju, ja też się ciesze, że się dobrze bawisz. Ja póki co staram się
                      koncentrować w pracy, niestety zaliczam wpadki takie które wczesniej nie
                      zdarzały mi się, na szczęście to nic groźnegosmile
                      Ola, opisz proszę co i jak u Ciebie było widać, no i w ogóle wszystko.
                      Strasznie ciekawa jestem.
                      Nie wiecie czasem jak często mżna robić USG, czy to jest szkodliwe?
                      • olutek_m Re: Na chwilké jestem :-) 06.10.05, 15:34
                        Aga, łapia mnie coraz czesciej mdłosci. A konczy sie to bardzo nieciekawie. Dzis
                        rano nie poszłam na zajecia, bo żygałam. Nie wiem co mam robic i jak z tym
                        walczyć. Teraz rówież cały czas mam odrzuty. Nie moge jeść... sad((
                        • agus-ka Re: Na chwilké jestem :-) 06.10.05, 16:32
                          Ola,
                          tak Ci współczuję, nie wiem jak można sobie z tym poradzić...
                          Ja mam tylko problem z chodzeniem spać, tzn chodzę o niemiłosiernie wczesnych
                          godzinach, np o 7...
                          • olutek_m Re: Na chwilké jestem :-) 07.10.05, 09:42
                            Aga, byłam juz na USG. Dzidzia ma 7 tygodni i mierzy 1 cm. Termin mam na 26
                            majsmile Na Dzień Matki!!! Rozwija sie prawidłowo. Serducho pika, wida było cos
                            jakby raczki i kregosłupik!!! Musze powiedzieć, że Maluszek jest śliczny, chodz
                            wyglada jak mala żabasmile (tak powiedział mojej ginekolog, mąż) Jestem bardzooo
                            szczesliwa. I bardzooo mi niedobre!!! Mdli mnie, chodz nie jadłam jeszcze
                            sniadania. Pozdrawiam Was!!!
                            • agus-ka Re: Na chwilké jestem :-) 10.10.05, 08:27
                              Ola, gratuluję!
                              Na poranne mdłości to ponoć sucharek jest dobry, taki podany prosto do
                              łożeczkasmile
                              Ja ostatnio mam takie fazy, że jest ok, czuję się dobrze po czym w ciągu
                              kwadranasa zaczyna mi sie kręcić w głowie z głodu. Dość często jem, ale za to
                              znacznie mniejsze porce.
    • joannnar Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 08.10.05, 17:30
      czesć dziewczyny,
      ja też nosze w brzuszku fasolke i strasznie sie ciesze z tego powodu. ostatni
      okres miała 21 sierpnia więc pewnie tez bede majowa.10 X ide na usg dp.Przed
      zajściem w ciąże brałam luteine i teraz mimo że już jestem w ciąży lekarz kazał
      mi kontynuować branie tego leku.Boje sie żeby to nie zaszkodziło mojej fasolce.
      Ale jak pojutrze pojde na usg to sie spytam(usg bedzie robil inny lekarz). Czy
      któraś z was miała do czynienia z tym lekiem?

pozdrawiam Was wszystkie!
      asia
      • nitkanitka Do joannnar 08.10.05, 17:54
        Witaj Joasiu, luteina nie jest niczym innym jak progesteronem. Progesteron jest
        potrzebny (o ile w organizmie jest go brak lub są jakieś wskazania medyczne, np.
        odklejanie się kosmówki) do 15-16 tygodnia ciąży do momentu wytworzenia się
        łożyska kiedy to Maluch może samodzielne i bez obaw pobierać pokarm od Mamy.
        Wielu lekarzy podaje progesteron ASEKURACYJNIE, tak na wszelki wypadek, żeby
        potem pacjentka w razie czego nie miała do niego pretensji.
        Brałam progesteron w pierwszej ciąży (Turinal) i aktualnie biorę go w postaci
        Duphastonu. Moja córeczka urodziła się zdrowa bez żadnych obciążeń po podawaniu
        tego leku.
        • joannnar Re: Do joannnar 09.10.05, 18:26
          dziękuje Ci Nitkanitka! troche mnie uspokoiłaś. Choć jak lekarz mógł sprawdzić
          czy mi to jest potrzebne-progesteron skoro nie robił mi żadnych badań? Owszem
          miałam problemy z zajściem w ciąże i mam tyłozgięcie macicy ale czy to jest
          wystarczający powód żebym brała luteine?jt ide na usg.Spróbuje sie coś jeszcze
          na ten temat dowiedzieć.
          Pozdrawiam
          Asia
    • xixx Re: USG w 5 tyg, juz niedługo :-) 12.10.05, 11:26
      Hej hej! Byłam wczoraj na USG, 8 tc, dzidziuś ma 1,4 cm i serduszko mu pięknie
      pika smile))) Jestem z niego bardzo dumnasmile))

A jak u Was?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka