Dodaj do ulubionych

kolka - aktywacja

10.10.05, 08:47
no i zaczęło się...
całe szczęście, że mała płakała tylko przez 2 godziny z przerwami
ewidentna kolka - brzuszek napięty, krzyki i prężenie się, machanie nóżkami i
rączkami
eh... a juz myślałam, że nas to szczęśliwie ominie...
ulgę przyniosła ciepła kąpiel połączona z masażem brzuszka
i malutka w końcu usnęła u mnie na rękach, leżąc na brzuszku
mam pytanko: co można 3-tygodniowemu maluszkowi dać na kolkę?
pani w aptece sprzedała mężowi rumianek, ale nawet nie wiem, jak go zaparzyć,
żeby jej pomogło - w sensie, czy wg instrukcji na pudełku napar nie będzie za
mocny
Obserwuj wątek
    • aniapatryk Re: kolka - aktywacja 10.10.05, 08:52
      polecam to,RURKA antykolkowa-super odgazowuje dziecko
      www.allegro.pl/show_item.php?item=66720710 ,a od 1 m-ca INFACOL-ponoc
      swietnie działa
      • kasikk Re: kolka - aktywacja 10.10.05, 08:56
        trochę boję się tej rurki...
        • aniapatryk Re: kolka - aktywacja 10.10.05, 09:04
          Spokojnie, tez sie bałam, jest mieciutka ta rureczka, mały nawet nie czuje a ty
          wsadzasz sam koniuszek smile.napewno lepsza nic termometr
          • paulinka84 Re: kolka - aktywacja 10.10.05, 09:52
            Mnie również polecono rumianek na kolki. Nie sugeruj się instrukcją na
            opakowaniu, bo będzie za mocny. Przygotuj słabiutki napar (żeby kolorek
            rumianku był jasnożółty). Możesz go osłodzić do smaku glukozą (kupiona w
            aptece - 1 łyżeczka od herbaty na 100ml. płynu) bądź płaską łyżeczką cukru, ale
            wtedy zaparzony rumainek musisz chwilkę gotowac z tym cukrem, aby cukier się
            dobrze rozpuścił (tzn. zostawić w garnuszku kilka minut i pozwolić mu przez te
            kilka minut wrzeć). Mojemu synkowi pomogłosmile Pozdrawiamsmile
      • sylwia_zi Re: kolka - aktywacja 11.10.05, 13:03
        aha, na wzdęcia pomaga jeszcze pozycja na brzuchu, ale nie w nocy (wczoraj
        lekarka mi poleciła), wcześniej Martynce wiązałam ciasno brzuszek ciepłą
        pieluszką. Stary ponoc dobry sposób. No i masaż brzuszka. Ale i tak
        najskuteczniejszy ponoć jest czas... trzeba przezyć
    • sdomitrz Re: kolka - aktywacja 10.10.05, 10:19
      Jak jest źle, też stosuję rurkę. Miałabym wątpliwości, jakby położna w Szpitalu
      nie zrobiła na moich oczach dokładnie takie odpowietrzanie DZIECKA za pomocą
      rurki (A WSADZIŁA BARDZO GŁEBOKO!). Ja oczywiście robie to ostrożniej. Daje
      efekty prawie od razu.
      Pozatym daję Esputikon - krople przeciwkolkowe (bez recepty w aptece). Te
      kropelki także stosuję, bo w szpitalu tak poradzono (dają dzieciom od 1 dnia
      życia)
    • mloda25 Re: kolka - aktywacja 10.10.05, 13:32
      A mi pomogl Infacol.Trzeba go dawac caly czas przed kazdym karmieniem ( w moim
      przypadku co 2, 3 godziny) i kolki ustapily jak reka odjal, lepiej odbija i
      pierdzi jak traktor.Wczesniej dawalam tylko jak zaczynala sie kolka i to
      niewiele pomagalo, ale jak zaczelam dawac przed kazdym karmieniem to kolki
      ustaly calkowicie.Mozna dawac Infacol nawet przez pare tygodni.Pozdrawiam
      • sasza71 Re: kolka - aktywacja 10.10.05, 14:41
        a ja podaje Filipkowi przed kazdym karmieniem-oprocz tych nocnych- krople sab
        simplex,moznz je kupic w czechach lub w niemczech.wzdecia ustapily, ale tez
        kupki sie nieco rozluznily...moze tak wlasnie powinno byc?
        nie sprawdzily sie natomiast herbatki- zwlaszcza plantex - pity przeze mnie
        powodowal nasilenie fermentacji w jelitkach malego.niektore dzieci tak reaguja
        na koper,anyzek-warto wiedzec.ja pilam herbatki uparcie,choc nie skutkowaly,a
        nawet bylo gorzej...
        pozdrawiamy- ola z filipkiem
        • mloda25 Re: kolka - aktywacja 10.10.05, 17:17
          Ja w nocy tez nie daje, a to dlatego ze moje kochane dziecko nie budzi sie w
          nocy(tylko czasami), dla niej noc zaczyna sie o 23.00 a konczy o 7, 8 rano.
    • sylwia_zi Re: kolka - aktywacja 11.10.05, 12:48
      ja infacol od 10 dnia życia. Ale i tak są problemy, może dlatego ze nie przed
      kazdym karmieniem podaje. kupie rurke bo uzywam termometru. dzieki za link.
      poza tym pije koperek. Moja ma wzdecia od urodzenia i juz nie histeryzuje az
      tak. juz chyba sie przyzwyczaila choc jak sie prezy to widze ze cierpi bardzo.
      musi minac kiedys to.
      pozdr
      • sdomitrz Re: kolka - aktywacja 11.10.05, 18:57
        Dziewczyny! Uważajcie z tym koperkiem - niektóre dzieci mają problemy z
        brzuszkiem własnie po tym koperku.
        Moje (i starsze i młodsze) własnie należą do tej grupy, która reaguje na
        koperek wółaśnie wzdęciami i kolkami
        • patoga Re: kolka - aktywacja 12.10.05, 15:38
          My od 3 dni też mamy problem z wzdęciami - jeszcze nie kolka bo mała nie płacze
          non stop. Wisi przy cycu cały dzień, co przyśnie i ją położę idzie kupa i mała
          się pręży i płacze przez co za dnia nie ma spania, w nocy budzi się co 2 godziny
          i śpi bardzo niespokojnie.
          Dzisiaj byłyśmy na kontroli u lekarza, wszystko ok poza tym że za dużo przytyła
          - w 2 tygodnie prawie kilogram, lekarka trochę się przeraziła, powiedziała że te
          wzdęcia od tego przejadania się, mam jej dawać częściej ale mniej (częściej już
          się nie da niestety) lub podawać herbatki ziołowe. No i wypiła przed chwilą aż
          80 ml koperkowej, usnęła i zobaczymy. Mam nadzieje że nie sprawdzą się w naszym
          wypadku słowa sdomitrz bo czekałaby mnie straszna noc sad
          Na wszelki wypadek mam jeszcze espumisan, ale to w ostateczności.
          • mizia30 do aniapatryk 12.10.05, 16:22
            jak dlugo stosujesz te rureczke ?tez ja kupilam ,mala kolki raczej nie ma ,ale
            ma wzdecia i sie bardzo meczy.dzis zaczelam jejpodawac esputikon ,tylko nie
            wiem czy dawac TYLKO 2 razy dziennie czy przed kazdym karmieniem jak infacol?a
            moze kupie infacol?maz pojechal odebrac rureczke ,zobaczymy jak sie sprawdzi ...
            • aniapatryk Re: do aniapatryk 12.10.05, 16:31
              stosuje od 3 dni, naparwde podziałała tylko trzeba wsadzic jej wiecej niz
              troche.Na poczatku sie bałam wsadziłam malenko wiec nic nie podziałała, potem
              troche juz wiecej wsadziłam i mały zrobił po 2 dniach kupke. A pamietaj ją
              dobrze wyczyscic po kazdym takim zabiegu, aby kupka nie blokowała w niej
              dziurek.Polecam ja naprawde,gazy tez super uchodza jak ie ja wsadzi
              • mizia30 Re: do aniapatryk 12.10.05, 18:03
                qrcze a ile to bedzie w cm ???boje sie zrobic malej krzywde sad maz wlasnie
                wrocil z tym ustrojstwem i zamierzam jej ja wieczorem zaaplikowac .narazie
                spi smile)))
                • azbestowestringi !!!!???? 12.10.05, 18:45
                  jezusmariajozefieswiety...co to za wynalazek??????
                • aniapatryk Re: do aniapatryk 13.10.05, 13:11
                  sorry nie mialam netu wczoraj,około 1 cm wsadzilam,moze troche mniej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka