Dodaj do ulubionych

W czym PRZYWIEŹĆ DZIDZIĘ ze szpitala?

17.10.05, 00:10
Witam. Mam na myśli to, czy wszystkie już macie foteliki samochodowe i czy
one są odpowiednie do przewiezienia maleństwa ze szpitala? Pytam, bo mam
wątpliwości co do pozycji dziecka w takim foteliku, one nie są całkiem
płaskie, tylko lekko siedzące (te od 0-13 kg), a chyba sie nie
rozkładaja...nie wiem, bo jeszcze nie kupiłam tej rzeczy, a można przewieźć w
gondolce?
Obserwuj wątek
    • mrowka75 Re: W czym PRZYWIEŹĆ DZIDZIĘ ze szpitala? 17.10.05, 08:20
      jak nie masz jeszcze fotelika, a stac Ciebie na lepszy to kup taki z dobrą
      wkładką redukcyjną dla nowordka, ma ona zagłówki dla dziecka, żeby główka się
      nie kiwała na wszystkie strony, ale ma też taki wkład, który podnosi dziecko do
      poziomu leżącego, pod plecki i pupę dziecka. Ja mam zwykła wkładkę, dlatego pod
      plecki i pupę będe musiała właożyć pieluchę jedną lub dwie.
      Natomiast jeśli chodzi o gondolki, to niewiele wózków ma dostosowane gondole do
      przewożenia dziecka w samochodzie, takie wózki poza tym naprawde są strasznie
      drogie. Dla mnie liczy się bezpieczenstwo dziecka, więc na pewno będe przewozic
      w foteliku, zwłaszcza, że po porodzie wracam 100 km do domu.
      Pozdrawiam.
      • konefka29 Re: W czym PRZYWIEŹĆ DZIDZIĘ ze szpitala? 17.10.05, 08:27
        ja juz mam fotelik (chicco) i rozmawialam z ortopeda na temat tego, ze jest taki
        gleboki, czy czasem nie trzeba cos wlozyc pod pupe? Uslyszlam, ze absolutnie, bo
        kazda ingerencja w ksztalt fotelika moze spowodowac, z bedzie on mniej
        bezpieczny w trakcie uzytkowania. Przeciez dzieci w lonie nie sa wyprostowane
        jak struny tylko wlasnie skulone.
        Jednak dzieci w fotelikach samochodowych nie powinny pzrebywac dluzej niz
        godzina - dwie bez przewy. Powinno sie je wyjmowac, aby mogly sie troche
        powyginac, bo tam maja wyggodna choc wymuszona i nieruchoma pozycje.
        • kowcia Re: W czym PRZYWIEŹĆ DZIDZIĘ ze szpitala? 17.10.05, 08:39
          dokladnie tak, foteliki są przystosowane dla dzieci i nic tam nie trzeba
          wkładac extra. Ja mam deltim z wkładką dla niemowlaka i dzidzia napewno w nim
          wróci.
          • zabelka24 Re: W czym PRZYWIEŹĆ DZIDZIĘ ze szpitala? 17.10.05, 09:21
            Ja też mam deltim z wkładką dla noworodka i nie wyobrażam sobie że mielibyśmy
            inaczej przewozić dzidzie niż w foteliku, chociaz ze szpitala mamy dosłownie 5
            minut smile
    • czamon Re: W czym PRZYWIEŹĆ DZIDZIĘ ze szpitala? 17.10.05, 10:33
      Ja mam fotelik bebecar z wkładka dla noworodka. Mi kiedys tez ortopeda
      powiedział że foteliki są tak skonstruowane żeby nie robić dziecku krzywdy jak
      w nich siedzi. Nie mam zaufania do przewożenia dziecka w gondoli.
    • marcia81 Re: W czym PRZYWIEŹĆ DZIDZIĘ ze szpitala? 17.10.05, 12:58
      Dziewczyny maja racje, gondolka nie jest dostosowana do przewozenia samochodem,
      a fotelik jest w 100% bezpieczny, rowniez mam fotelik deltim ze specjalna
      wkladka.
      • r.kruger Re: W czym PRZYWIEŹĆ DZIDZIĘ ze szpitala? 17.10.05, 13:00
        fotelik z wkładką, a dziecko nie musi leżeć całkiem płasko 24h na dobe
        bo czy w naszych brzuchach nie są poskręcane jak paragrafy ???
    • ariana1 Re: W czym PRZYWIEŹĆ DZIDZIĘ ze szpitala? 17.10.05, 13:15
      Ja mam maxi cosi, od koleżanki,też z wkładką.
    • boratyna Re: W czym PRZYWIEŹĆ DZIDZIĘ ze szpitala? 17.10.05, 15:08
      Przewoz zdecydowanie w foteliku samochodowym z wkladka dla najmniejszych
      dzieci - jest do tego najlepiej dostosowany i lepiej zapewni bezpieczenstwo w
      podrozy niz cokolwiek innego.
      Ja mam fotelik do kompletu z wozkiem Max Plus firmy Tutek (www.tutek.pl) - to
      wydaje mi sie wygodnym rozwiazaniem, bo fotelik mozna tez w prosty sposob
      zamontowac na stelazu wozka i ma on zdejmowany daszek i odpinana "kolderke"
      ocieplajaca przydatna podczas przewozenia malucha w zimie - warto chyba wziac
      to pod uwage przy planowaniu zakupu.
    • farpakon Re: W czym PRZYWIEŹĆ DZIDZIĘ ze szpitala? 17.10.05, 15:12
      tylko w foteliku, jesli wracasz samochodem. nawet, jesli to taksowka.
      tak jak dziewczyny napisaly foteliki sa specjalnie skonstruowane, zeby zapewnic 100% bezpieczenstwa dziecku.
      w uk glebokie wozki sa malo popularne, natomiast kobiety korzystaja sie czesto z fotelika nakladanego na wozek i tak woza maluszki. nie slyszalam tutaj o epidemii krzywego kregoslupa, wiec nie ma sie co obawiac.
      • abiela Re: W czym PRZYWIEŹĆ DZIDZIĘ ze szpitala? 17.10.05, 15:58
        Jak juz pisalysmy w podobnym watku, tylko fotelik. Ja mam maxi cosi z wkladka.
    • budzik11 Re: W czym PRZYWIEŹĆ DZIDZIĘ ze szpitala? 17.10.05, 16:01
      Dziewczyny, a czy wy się orientujecie, czy w takim foteliku da się przewieźć
      dziecko w kombinezonie ze złączonymi nogami (coś jak śpiwór)? Można jakoś
      zapiąć pas pomimo braku osobnych nogawek? Kombinezon jest duży (na rozmiar 74,
      nóżki dziecka będą się kończyły pewnie gdzieś w jego połowie), może da się
      jakoś "złapać" go pasami od fotelika? Nie mam jeszcze fotelika, nie mam więc
      jak sprawdzić, a moja mama wczoraj mi podarowała taki własnie kombinezon -
      niespodziankę - nie pytając mnie o nic kupiła sama, bo stwierdziła, że taki
      będzie najlepszy (w jej czasach nikt nie woził dzieci w fotelikach, do głowy
      jej nie przyszło że musi mieć nogawki). Jest super, ale nie wiem, czy mam
      kupować nowy specjalinie do fotelika, czy da się jakoś tego dzieciaka zapiąć w
      tym, co kupiła mama? Nie mam jak sprawdzić sad
      • konefka29 Re: W czym PRZYWIEŹĆ DZIDZIĘ ze szpitala? 17.10.05, 16:12
        ten, ktory kupila Twoja mamusia bedziesz miala do wozka, a do fotelika lepiej
        kup taki z nozkami.
      • boratyna Re: W czym PRZYWIEŹĆ DZIDZIĘ ze szpitala? 17.10.05, 16:43
        Spiworek zamiast kombinezonu jak najbardziej moze byc, tyle ze powinien miec
        taka dziurke przeznaczona do wpinania pasow, jest wiele takich modeli na rynku.
        Mamy ktore uszczesliwione zostaly "bezdziurkowcem" radza sobie o ile wiem na
        dwa sposoby - albo kombinuja z podwijaniem i upychaniem albo same robia i
        obszywaja dziurke na pas.
        • budzik11 Re: W czym PRZYWIEŹĆ DZIDZIĘ ze szpitala? 17.10.05, 16:54
          Dziewczyny, dzięki za rady. Kto w ogóle wymyslił takie właśnie "uszczęśliwianie
          na siłę"? Qrcze, mogła zapytać.. Przykro mi jest teraz, bo jak kupię drugi, to
          jej będzie przykro z kolei, chciała jak najlepiej, nawet mówiła, że złościła
          się, bo gdzie nie poszła, to wszędzie były kombinezony z nogawkami, a ona sobie
          wbiła do głowy, że dziecko w wózku będzie miało cieplej jak będą nóżki razem.
          Biedna mama, nie pomyślała, że w naszych czasach dzieci też wozi się
          samochodami i to koniecznie w fotelikach. Będę chyba musiała kupić drugi
          kombinezon, bo zdolności krawieckich nie mam żadnych sad
          • abiela Re: W czym PRZYWIEŹĆ DZIDZIĘ ze szpitala? 17.10.05, 16:56
            Budziku a nie mozna wymienic??
      • r.kruger budzik11 17.10.05, 17:23
        najczęściej są w takich kombinezonikach nacięcia-coś w rodzaju kieszonki przez
        którą przeciąga się pas. To by rozwiązało problem.Bo kupować drugi kombinezon ?
        • niunia64 Re: budzik11 17.10.05, 18:34
          A może kup jakiś używany, jeśli Ci to nie przeszkadza, zapłacisz ze 20 zł. w
          grzebalni, czy na Allegro, jeśli tego, który masz nie da sie zapiąć pasami.
          Będziesz go miała tak na przewozy samochodowe, a może jakas znajoma lub ktoś z
          rodziny ma niepotzrebny, bo nie ma sensu wydawa ć kasy. Ja z rodziny mam 1, a
          drugi "wygrzebbalam" u znajomej, która ma "grzebalnię" i widzę towar jako
          pierwsza, sliczny Marks"Spencer, różowy za 15 zł!!!! Bo kobieta nawet nie wie,
          że to droooga firma, kombinezonik jest w stanie idealnym. Ale takie okazje sie
          rzadko trafiaja JAK SIĘ IDZIE TZW. "Z ULICY", CHYBA, ŻE MA SIĘ JAKIŚ SWÓJ
          PUNKT, wiele ślicznych rzezcy "ustrzeliła", właściwie to te najładniejsze,
          jakie mam! Sto razy je wole od tych sklepowych droższych 7-krotnie. I TYM
          SPOSOBEM zaoszczędziłam na kombinezoniku.

Pozdrawiam, 36 tc.
          • anulla1 Kiedy włożyć malucha do fotelika 17.10.05, 19:00
            czy odrazu w szpitalu i przenieść go do auta juz foteliku i zamontować fotelik,
            czy dopiero w aucie zpinać maleństwo w pasy. Mnie sie wydaje że to pierwsze
            rozwiązanie jest wygodniejsze- a wy jak myslicie???
            Ania
            • abiela Re: Kiedy włożyć malucha do fotelika 17.10.05, 23:16
              anulla1 napisała:

> czy odrazu w szpitalu i przenieść go do auta juz foteliku i zamontować
              fotelik,
              >
              > czy dopiero w aucie zpinać maleństwo w pasy. Mnie sie wydaje że to pierwsze
              > rozwiązanie jest wygodniejsze- a wy jak myslicie???
              > Ania

Tez mysle, ze opcja pierwsza lepsza.
              A.
    • budzik11 Re: W czym PRZYWIEŹĆ DZIDZIĘ ze szpitala? 17.10.05, 19:38
      No nie da się wymienić, bo kombinezonik kupiony na Stadionie u jakiegoś
      Koreańca, nie ma niestety żadnej dziury na pasy - pozostaje rzeczywiście kupić
      coś w szmateksie, szkoda kasy na nówkę, tym bardziej, że my w ogóle rzadko
      jeździmy i tak samochodem. Dzięki, dziewczyny smile
      • mrowka75 Re: W czym PRZYWIEŹĆ DZIDZIĘ ze szpitala? 17.10.05, 19:43
        Budziku, dziewczyny dobrze radzą. Daj krawcowej - niech zrobi otwor na pas
        dolny i obrzuci ten otwor na maszynie. Nikt nawet nie zobaczy, ze tak nie było
        a zapłacisz za to z pięć złotych. mama się nie obrazi a Tobie zostanie więcej
        kasy w kieszeni. smile
        Ciężarówki - nie zapominajcie o zapinaniu pasów w aucie!
        tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20711;30/st/20051126/k/56bd/preg.png

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka