Dodaj do ulubionych

Ceny napoii i nietylko w Hurdgada

14.01.05, 00:28
Witam
Poniewaz jade pierwszy raz do Egiptu nie orietuje sie jakie sa ceny. Wiem i
czytałam duzo, ze jest mas naciągaczy itd.
Ale jeśli ktos wie mniej wiecej ile kosztuje woda mineralna, piwko , słodycz
jakis to chetnie przeczytam;
))
Obserwuj wątek
    • scorpio1956 Re: Ceny napoii i nietylko w Hurdgada 14.01.05, 08:47
      Ceny wody mineralnej (nie ma tam gazowanej),coli i podobnych napoii są podobne
      do naszych cen a czasaami nieznacznie są tańsze. Piwo 7-8 L.E.,woda min 1,5 l-
      1,5do 2 L.E.coca 1,5l ok 4 L.E Najl;epiej kupować w marketach(w Sharmie jest
      ich dużo)gdzie ceny są stałe i tak jak u nas wbite w komputer. Czyli nie ma
      obaw o zawyzenie cen.Piwo sprzedaje się tylko w nielicznych sklepach. W małych
      sklepikach spożywczych w pierwszych dniach trzeba uważać,tam nie ma cen
      wystawionych i szczególnie dla nieopalonego turysty cena może być wyższa.
      Słodyczy nie kupowałem,jest ich i tak w nadmiarze w hotelach do obiadokolacji
      (można się na śmierć zasłodzić,hi,hi)
      • Gość: aska_275 Re: Ceny napoii i nietylko w Hurdgada IP: *.pl / *.frevay.pl 14.01.05, 09:35
        Dzieki że w ogóle odpisałes. Ja jade do Hudgardy ale przypuszczam, ze sa mniej
        wiecej takie same. A co z wnoszeniem do Hotelu- ja jade do AL mashrabay
        Sindbad;)
        • scorpio1956 Re: Ceny napoii i nietylko w Hurdgada 14.01.05, 10:01
          A to zależy od hotelu. W zasadzie nigdzie nie wolno. Z tym ,że w jednych w
          ogóle na to nie patrzą,w innych trzeba przeno sić w nieprzezroczystych
          torbach,były przypadki rewizji. Ja nigdy(widocznie miałem szczęście do hoteli)
          nie miałem wpadek.Fakt,że nie afiszowałem się z tym.Nie wiem jak w Twoim
          hotelu. Wejdz na Hotele Egipt-moze coś tam pisze.
          Pozdropwienia.
          --
          community.webshots.com/user/scorpio1956100
          • Gość: Krzyś Re: Ceny napoii i nietylko w Hurdgada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 10:21
            No jak to nie ma gazowanej wody?
            • miriam_73 Re: Ceny napoii i nietylko w Hurdgada 14.01.05, 13:24
              Dokładnie tak Krzysiu, że w zasadzie gazowanej mineralnej nigdzie nie kupisz.
              To znaczy - nigdzie nie widziałam gazowanej wody w 1,5 litrowych butlach tak
              jak niegazowana Baraka, Siwa czy inne rodzaje. W niektórych sklepach (nie
              wszędzie) zdarza się wystepować gazowana woda w małych szklanych butelkach
              (0.33 l) przy czym taka buteleczka kosztuje nawet 6-8 funtów (w hotelach i
              restauracjach oczywiście duzo drożej).
              • chaladia Bo to mocno niebezpieczna rzecz jest... 14.01.05, 18:26
                W 1987 roku. Scenka z campu pod Asjut.
                Kierowca żurawia pracuje przy rozładunku transportów juz 5 godzinę, upał nie do
                wytrzymania. W końcu gość przychodzi do nas i pyta, czy może sie napić. Ktoś
                bezmyślnie rzuca "faddal" ("proszę" I nie czekając gość łapie ze stołu stojącą
                tam butelkę... Mzowszanki, którą ktoś będący na delegaci przywiózł do Egiptu z
                Polski. Przytyka szyjkę do ust i wlewa sobie do gardła - litr wchodzi w
                odwodniony organizm bez trudu, ale dopiero potem się zaczyna. Woda jest
                gazowana, i to silnie. Brzuch pacjenta zaczyna wyglądać tak, jakby był w 9
                miesiącu ciąży z co najmniej trojaczkami. Pacjent wije się z bólu na podłodze i
                nie może wypuścić gazów ani "do przodu" ani "do tyłu". Dopiero po paru
                minutach "beka" niczym moździeż 5-calowy i doznaje ulgi, ale na koniec traci
                przytomoność. A to wszystko przez gazowaną wodę...
        • Gość: qba Re: Ceny napoii i nietylko w Hurdgada IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.01.05, 20:44
          Tak jak napisał abirka woda gazowana jest, trzeba tylko lepiej poszukać. Jest 3
          razy droższa od Barraki bez gazu (wtedy 1,5LE) ale jak pić jasia z wodą bez
          gazu? Co do wnoszenia napoi do Mashrabii - używaliśmy do tego małego plecaczka
          (takiego turystycznego) i nigdy nie zaglądali, chociaż widziałem jak kogoś kto
          miał w reklamówce zatrzymali i wrócili (jacyś niereformowalni niemcy).

Pozdrawiam

Kuba
      • abirka Sprostowanie 14.01.05, 14:59
        W sklepach mozna kupić gazowaną wodę mineralną (równiez 1,5 l), ale jest ona
        koszmarnie droga. Poniewaz wszyscy kupuja tą niegazowaną tanią jako produkt
        pierwszej potrzeby, wiekszośc osób być moze nie zwraca uwagi na gazowaną. Ale
        jesli zapytasz to znajdziesz w marketach. uprzedzam jeszcze raz droga.
    • Gość: Ktoś Re: Ceny napoii i nietylko w Hurdgada IP: *.hestia.pl / 195.116.182.* 14.01.05, 15:05
      Piwo Stella w wolnocłowym w Hurghadzie kosztuje 5 LE. Nigdzie taniej nie
      kupisz.
      • Gość: hilotek Re: Ceny napoii i nietylko w Hurdgada IP: *.polkomtel.com.pl 14.01.05, 19:07
        Piwo też czasem kitrają w hotelowych sklepikach, gdzieś pod ladą...po kilku
        dniach pobytu można się już rozeznać co gdzie i za ile...i nie jedzic do sklepu
        a tym samym nie wydawa kasy na busy :-)
        • Gość: hilotek Re: Ceny napoii i nietylko w Hurdgada IP: *.polkomtel.com.pl 14.01.05, 19:07
          i oczywiście ceny podobne do tych jakie sa w sklepach, 3 krotnie taniej niz w
          barze hotelowym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka