01.11.05, 19:04

Doliczyłam się tutaj trzech Zabrzanek ze mną włącznie smile, a więc jeszcze
pszczolka2 i mela24.
Co Wy na to żeby się spotkać? smile
Ja nie mam żadnych koleżanek dzieciatych a tym bardziej ciężarnych, same
panny smile i miło mi będzie nawiązać "realniejszą" znajomość z osobami
spodziewającymi się pociech.

pozdrawiam
Lila
Obserwuj wątek
    • mela24 Re: Zabrzanki 02.11.05, 09:48
      Ja w sumie mam koleżanki dzieciate, ale nieczęsto się spotykamy. Każdy gania za
      groszem, praca - dom, obowiązki.
      A trochę z innej beczki, zapisałam się na porządne usg do Rudy Śląskiej. O ile
      się nie mylę to usg prenatalne. Kosztuje 150 zł. Polecił mi je mój gin, bo
      pytałam o jakieś dokładniejsze badania. Chodzę normalnie na usg na Janika, a
      tam mają raczej słaby sprzęt. Czy może coś słyszałyście o tym w Rudzie, albo
      się może wybieracie??
      • lila_m Re: Zabrzanki 02.11.05, 10:07
        Ja jeżdzę do lekarza w Bytomiu, robi mi USG w swoim gabinecie. Poleciła mi go
        moja pani doktor w Ośrodku Diabetologicznym. Świetnie prowadzi ciężarne chore
        na cukrzycę i ma w tym spore doświadczenie.
        Nie słyszałam o prenatalnym usg w Rudzie. Na czym tak w ogóle takie USG
        konkretnie polega?

Lila
        • pszczolka2 Re: lila_m:) 02.11.05, 10:16
          PRENATALNE BADANIE ULTRASONOGRAFICZNE W PIERWSZYM TRYMESTRZE CIĄŻY

Prenatalne badanie ultrasonograficzne w pierwszym trymestrze ciąży jest
          badaniem przesiewowym wykonywanym między 11 a 14 tygodniem, ułatwiającym
          wykrycie zespołu Down’a i trisomii 18 pary chromosomów. Badanie
          ultrasonograficzne nie diagnozuje jednostki chorobowej, lecz określa ryzyko
          wystąpienia wad rozwojowych, pozwala na ocenę rozwoju płodu. W pewnych
          przypadkach zalecane są dalsze, bardziej szczegółowe badania np. amniopunkcja
          genetyczna i prenatalne badanie ultrasonograficzne między 18-24 tygodniem ciąży.

II. Jakie pomiary są wykonywane w czasie prenatalnego badania
          ultrasonograficznego w pierwszym trymestrze ciąży?
          Podczas prenatalnego badania ultrasonograficznego oceniamy bardzo szczegółowo
          rozwój wszystkich elementów jaja płodowego oraz wczesne sonograficzne markery
          abberacji chromosomalnych i wad rozwojowych. Głównym elementem badania jest
          pomiar „przejaśnienia” karkowego ( NT- Nuchal Translucency) płodu oraz ocena
          struktur płodu możliwych do oceny między 11-14 tygodniem ciąży.

III. Co to są nieprawidłowości - aberracje chromosomalne?
          Zbudowane z DNA i białek chromosomy będące składnikami jądra komórkowego, niosą
          informację genetyczną o dziedzicznych właściwościach organizmów. Organizm
          ludzki posiada 23 pary chromosomów, z czego 22 z nich są identyczne u kobiet i
          mężczyzn [tzw. autosomy], a ostatnia para to tzw. chromosomy płci XX u kobiet i
          XY u mężczyzn. Każdy dodatkowy chromosom lub brak [delecja] jednego lub więcej
          z 46 prawidłowo występujących powoduje wiele zmian w sposobie rozwoju
          nienarodzonego dziecka, prawie zawsze prowadząc do poważnych wad fizycznych lub
          opóźnienia umysłowego.

IV. Co to jest zespół Down’a?
          Zespół Down’a jest to choroba genetyczna spowodowana nieprawidłowościami 21
          pary chromosomów. Charakteryzuje się specyficznym wyglądem [skośne rozstawienie
          oczu z fałdą nakątną, spłaszczony nos, niski wzrost], opóźniony rozwój umysłowy
          i motoryczny, często występujące wrodzone wady serca. Jest to spowodowane
          abberacją chromosomową – trisomią 21 pary [tzn. występuje tam dodatkowy, trzeci
          chromosom zamiast normalnie występującej pary chromosomów]. Częstotliwość
          występowania tego zespołu wynosi około 1 na 800 noworodków. Wraz z wiekiem
          matki wzrasta ryzyko urodzenia dziecka z zespołem Down’a. U kobiet powyżej 35
          roku życia prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z zespołem Down’a wynosi 1:
          249, a w 40 roku życia 1:68. W rodzinach, w których wcześniej urodziło się
          dziecko z zespołem Down’a, ryzyko, wystąpienia w kolejnej ciąży trisomii 21
          jest stosunkowo wysokie.

V. Co to jest trisomia 18 pary chromosomów?
          Ta abberacja chromosomowa powoduje wiele defektów i głębokie upośledzenie
          umysłowe. Tylko niewiele noworodków dożywa wieku dziecięcego. Tak samo jak
          zespół Down’a chorobę te powoduje dodatkowy, 3 chromosom. Podobnie też jak w
          przypadku zespołu Down’a, wraz z wiekiem matki wzrasta ryzyko urodzenia dziecka
          z trisomią 18 pary chromosomów.

VI. Co robić, gdy wyniki prenatalnego badania ultrasonograficznego wskazują na
          podwyższone ryzyko?
          Wyniki takie nie znaczą, że u płodu wykryto abberacje chromosomowe. Sugerują
          tylko przeprowadzenie dalszych, bardziej szczegółowych badań. Dalsza
          diagnostyka oparta jest na wykonaniu amniopunkcji genetycznej lub biopsji
          kosmówki, do specjalistycznej analizy chromosomów lub ponownego prenatalnego
          badania ultrasonograficznego miedzy 18-24 tygodniem ciąży. Analiza chromosomów
          pozwoli na rozpoznanie zespołu Down’a i szeregu innych abberacji chromosomowych.

VII. Co robić, gdy wyniki prenatalnego badania ultrasonograficznego wskazują na
          obniżone ryzyko?
          Wyniki negatywny świadczy o tym, że nie ma większego niż średnie populacyjne
          ryzyko urodzenia dziecka z trisomią 18 lub 21 pary chromosomów. Mimo to
          negatywny wynik testu nie eliminuje całkowicie możliwości, że dziecko urodzi
          się z zespołem Down’a (czułość-90%), trisomią 18 (czułość-91%) czy inną
          abberacją chromosomową, z wynikiem fałszywie pozytywnym 4,5% - 8,2%. Ponadto
          badania przeprowadzone w pierwszym trymestrze ciąży nie wykryją defektów cewy
          nerwowej i innych typów defektów otwartych. Z tego powodu powinno wykonać
          oznaczenie poziomu alfafetoproteiny w drugim trymestrze ciąży lub test potrójny
          (alfafetoproteina, hCG, estriol) z surowicy ciężarnej.

VIII. Po co przeprowadzać badania przesiewowe w pierwszym trymestrze?
          Im wcześniej zostaną przeprowadzone badania prenatalne, tym krótszy jest czas
          nerwowego oczekiwania na potwierdzenie dobrego stanu płodu. Jeśli wyniki badań
          prenatalnych będą świadczyły o podwyższonym ryzyku, to wczesna informacja
          pozwoli ze spokojem przeprowadzić kolejne testy diagnostyczne i roztoczyć nad
          ciężarną specjalną opiekę.

IX. Kto wykonuje prenatalne badanie ultrasonograficzne w I trymestrze ciąży?
          Prenatalne badanie ultrasonograficzne w I trymestrze ciąży jest wykonywane
          przez specjalistów wykształconych w najlepszych ośrodkach z certyfikatami.

Pozdrawiam,Ola
    • pszczolka2 Re: Zabrzanki 02.11.05, 09:59
      Witajciesmile
      Jestem ZAsmile))
      Ja lecze się w Klinice Leczenia Niepłodności i Diagnostyki Prenatalnej, więc
      badanie prenatalne nieinwazyjne miałam robione u siebiesmile
      Ale sporo słyszałam o Rudzie Śląskiej i wiem, że robią bardzo dokładnie.
      Cena jak wiem jest troszke wyższa, ale nie mam pojecie dlaczego.
      Gdy dzwoniłam w sprawie koleżanki, podała cene 180zł + 20zł za płytke o ile
      ktoś chciałby mieć.
      Jest coś jeszcze to pierwsze badanie robi się miedzy 11-14tyg,
      a drugie między 20-24tygsmile

Pozdrawiam,Ola
      • mela24 Re: Zabrzanki 02.11.05, 10:25
        Gdy dzisiaj się rejestrowałam, dali mi termin dopiero na 21.11. Wg moich
        obliczeń wg OM to będzie już 14 tydz.i 2 dni. Mam nadzieję, że nie za późno?
        Podawałam kobiecie termin OM i sprawdzała to wg swoich obliczeń.
      • lila_m Re: Zabrzanki 04.11.05, 10:27
        "ZA" czyli za spotkaniem się ? smile
        Będzie mi szalenie miło smile
        Moje gg to 1046789, pisz po 20, dopiero wtedy wracam z zajęć Pszczolko smile

Lila
    • pszczolka2 Re: Zabrzanki 04.11.05, 12:51
      Dzisiaj jade na spotkanie Provit-ówek do Katowic, ale gdy wróce postarm się
      skrobnąć coś na ggsmile Miło będzie się spotkać, już nie mogę się doczekać.
      Z każdego mojego wcześniejszego forum byłam na spotkaniach i zawsze bardzo miło
      wspominam, mam nadzieje, że i tym razem będzie tak samo Ty i Ja + trzecia
      Zabrzanka.

Pozdrawiam,Ola
    • pszczolka2 Re: lila_m:) 14.11.05, 09:43
      Wybacz proszesmile
      Ostatnio byłam troszke zaganiana, miałam dużżżżżżżżeeeeeeeeeeee zaległości w
      spotkaniach z przyjaciółkami, a gdy wracałam do domciu chciałam spędzić ten
      czas z mężusiem i tak zleciał praktycznie cały tydzień. Pewnie zauważyłaś, że
      mało bywałam na forum, postaram się poprawićsmile))
      Co do spotkania nadal jest na TAKsmile odezwe się na gg i ustalimy wszystko ok???

Pozdrawiam,Ola
      • lila_m Re: lila_m:) 14.11.05, 09:46
        Zauważyłam smile
        Czekam więc na Twoją wiadomość na g-g.
        Do zobaczenia!
    • lila_m do OIi 08.12.05, 09:21

Olu, pisałam do Ciebie na gg. Ale chyba Cię ciągle nie ma, albo jesteś dla mnie
      niewidoczna. Jak samopoczucie i zakupy? smile

pozdrawiam ciepło!

Lila
      • bfinger Zabrzanki - hura!!! 09.12.05, 11:14
        Cześć dziewczyny,
        Ja wprawdzie termin miałam na maj 2005, ale mój synek urodził się w kwietniu, w
        Gliwicach. Obecnie jestem na urlopie wychowawczym i bardzo dużo spacerujemy po
        ulicach Zabrzawink
        Pozdrawiam Was bardzo bardzo serdecznie
        Beata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka