mala67 16.12.05, 11:29 moja julka do wszytskiego uzywa lewej raczki zyrafe lapie oststnio za nogi nieporadnie lewa raczka lewa nonsttop ma piastke w buzce czasem jej sie zdazy machac prawa ale sporadycznie jak myslicie?jest leworeczna?? ewa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patoga Re: leworecznosc? 16.12.05, 11:48 U mojej Alicji wszystko zaczyna się od lewej rączki ale to z powodu chorej prawej. Prawa jest kilka dni "z tyłu". ja słyszałam że tak wcześnie nie można mówić o prawo czy leworęczności ale kto wie. Podobno leworęczni są uzdolnieni plastycznie,muzycznie itp Odpowiedz Link Zgłoś
tosia.ru Re: leworecznosc? 16.12.05, 13:44 no i co?????????????? leworecznosc to nie choroba ani uposledzenie i wbrew pozorom leworeczni potrafia swietnie sobie radzic w praworecznym swiecie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mala67 Re: leworecznosc? 16.12.05, 15:31 a czy ja cos takiego napisalam ze to zle???nawet mi pprzez mysl nie przeszlo ewa Odpowiedz Link Zgłoś
milka1974 Re: leworecznosc? 16.12.05, 16:02 U mojego męża leworęczność zauważono dokładnie gdy miał pół roczku - jakaś ciocia będąca z wizytą zwróciła na to uwagę rodzicom Wszyscy się śmiali że to za wcześnie... I co? Mężuś jest leworęczny do tego stopnia że prawa służy mu tylko za podpórkę Odpowiedz Link Zgłoś
sasza71 Re: leworecznosc? 16.12.05, 16:16 milka1974 napisała: > U mojego męża leworęczność zauważono dokładnie gdy miał pół roczku własnie to jest moment,w którym zaczyna kształtowac sie lateralizacja- dominnacja stronna-wtedy zaczynaja krzyzowac sie drogi nerwowe-doprowadzajac do tego,ze lewa półkula zawiaduje prawa strona ciała i na odwrot... poczekajmy wiec do tych 6 miesiecyostatecznie dominacja ktorejs ze stron ciala moze ustalic sie nawet w 10 roku zycia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kasikk Re: leworecznosc? 16.12.05, 16:18 a co z oburęcznością? mam taki przypadek w domciu ) Odpowiedz Link Zgłoś
asmi7 Re: leworecznosc? 16.12.05, 22:07 Kasikk, to zależy od wieku - na pewnym etapie rozwoju oburęczność może być czymś normalnym, "rozwojowym". Dużo cennych informacji na ten temat można znależć na stronie: republika.pl/modnopole/dysleksja/lew3.htm republika.pl/modnopole/dysleksja/lewo.htm Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: leworecznosc? 17.12.05, 00:15 Na razie trudno powiedzieć, czy maleństwo będzie leworęczne czy praworęczne. Moja starsza córka (obecnie 2 lata i 9 msc) bardzo długi czas uzywała przede wszystkim lewej ręki. W wieku 6 miesiecy także Potem była długi czas "oburęczna", teraz jest zdecydowanie "prawo". I myślę że tak już zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś