01.02.06, 19:57
Obserwuj wątek
    • zuzannap3 Re: żelazo 01.02.06, 20:00
      Czy któraś podaje swojej dzidzi żelzo, jeśli tak to przy jakim poziomie żelaza
      nalezy go podac. Mojej dzidzi przepisał lekarz, ale boje sie jaki wpływ bedzie
      miało na jego zęby (tzn zębów jeszcze nie ma, więc nie wiem czy ma wpływ
      podawanie żelaza na przyszłe zęby czy nie). Moż ktoś wie coś na ten temat?
      • tin_t Re: żelazo 01.02.06, 21:19
        ja podaję, bo mały miał niedobór. nie pamiętam przy jakim poziomie się podaje,
        jak znajdę wynik i go odszyfruję to podam. a jaki jest Wasz?
        my daje 2 ml ferrum lek na dzień. owsem od żelaza zęby ciemnieja, też się boję,
        ale mały jeszcze nie ma, specjalnie lekarz zwrócił na to uwagę.
        • zuzannap3 Re: żelazo 01.02.06, 21:50
          mój ma 30ug/dL. mam mu podawac hemofer 3 razy dziennie po trzy krople.
        • asia_mod Re: żelazo 01.02.06, 21:51
          Mój synuś dostaje już ferrum lek trzeci miesiąc 2 ml na dzień z dodatkiem
          kropelek juvit, aby żelazo dobrze się wchłaniało. Mój synek miał eutroficzną
          anemię, nic groźnego, większość wcześniaków ją ma. Miał za mało czerwonych
          krwinek 3.02 a powinno być 3.7-5.0 i za niski hematokryt 26.5 a powinno być
          34.0-39.0. robiliśmy już nowe wyniki, ale nadal bierzemy żelazo, ponieważ ok.
          szóstego miesiąca dzieci mają fizjologiczną anemie. Ogólnie may narazie
          przyjmować bez obawy, dopóki mały nie zacznie ząbkować. jemy też kaszki nestle
          z dodatkiem żelaza.
          • tin_t Re: żelazo 01.02.06, 21:59
            to prawda, o tej fizlologicznej anemii tez nam powiedział lekarz u nas RBC 4.12
            uL i HCT 33,4%, chyba dobre wyniki podałam? chodzi o to RBC?
            • zuzannap3 Re: żelazo 01.02.06, 22:03
              poziom żelaza miał oznaczany dodatkowo i ma 30ug/dL, ale RBC ma 4.15, a HGB
              również 11.4. To chyba podobnie, wiec tez mu podam żelazo
              • asia_mod Re: żelazo 01.02.06, 22:06
                RBc 4.15 to w normie, a HGB to hemoglobina i jej zakres wynosi10.0-13.5, czyli
                tez w normie. Ja na twoim miejscu skonsultowałąbym to z lekarzem, może nie ma
                potzreby faszerować dzieciaczka lekami?
                • zuzannap3 Re: żelazo 01.02.06, 22:10
                  no tak hemoglobina w normie ale poziom żelaza niski. Hemofer przepisał mi
                  lekarz, ale i tak sie zastanawiam czy podawac
                  • asia_mod Re: żelazo 01.02.06, 22:19
                    Nie wiem co ci poradzić, może lekarz ma rację, chociaż z tego co podajesz, to
                    wyniki są w normie. nie chce wchodzic lekarzowi w kompetencje poza tym, aby
                    określić potrzebe przyjmowania żelaza bierze się pod uwage jeszcze poziom
                    białych krwineki pozostałe wyniki morfologii. Z tym żelazem, to tez nie jest
                    tak fajnie, dzieciaczki mogą mieć problemy z przyswajaniem, z kupami itp.
                    Zawsze możesz podać i po jakimś czasie zrobić ponowne badanie krwi, będzie
                    wiadomo czy się poprawia i czy nadal trzeba je przyjmować. mój synek na
                    przykład teraz bierze, chociaż wyniki nie są już najgorsze, ale chodzi o to,
                    aby nie popadł w anemię fizjologiczną.
                    • zuzannap3 Re: żelazo 04.02.06, 08:45
                      asia_mod czy podajesz ferrum lek raz dziennie, czy ta dawka 2ml jest podzielona?
        • zuzannap3 Re: żelazo 04.02.06, 08:43
          Tin_t podajesz ferrum lek raz dziennie?
          • tin_t Re: żelazo 04.02.06, 09:49
            tak, raz dziennie 20 ml. pozdrawiam.
            • zuzannap3 Re: żelazo 04.02.06, 10:44
              rozumiem ze 2ml dziennie?
              • tin_t Re: żelazo 04.02.06, 13:27
                jasne! przepraszam i pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka