Dodaj do ulubionych

Boję się spać :(((((((((

01.03.06, 08:48
Na plecach nie można spać, na prawym też nie jest wskazane, na lewym jest i
śpię, choć znowu nie mogę przespać całej nocy na lewym. Ale boję się spać,
mały mnie kopie jak śpię na boku, mam wrażenie, że robię mu krzywdę. I tak
wstaję niewyspana i zmartwiona. Do tego dochodzą straszne bóle krocza.
Pamiętacie jak pisałam o tym? Byłam w Zakopanem kilka dni ostatnio spać nie
mogłam, z płaczem przewracałam się na bok. Myślałam, że chodzenie, spacery
jak zaleciła mi ginka przejdą, przechodziły ale w nocy znowu było to samo.
Dziś już spałam u siebie, ździebko lepiej. Nawet ćwiczenia nie pomagają. To
trwa dobry miesiac a ja się martwię że te bóle to nie są normalne. Już sama
nie wiem.
Obserwuj wątek
    • pszczolka2 Re: Boję się spać :((((((((( 01.03.06, 09:01
      Dlaczego piszesz, że na plecach spać nie wolno, na tym czy na tamtym boku
      również? Ja nigdy nie sypiałam na lewym boku bo brakuje Mi powietrza i zaczynam
      się dusić, śpię na prawym lub na plecach, gdy czuje, że Aleks się kręci lub
      daje znać: Matka obróć się bo Mi jest niewygodnie to się obracamsmile
      Więc może na zapas nie martw się, a spróbuj położyć się kiedyś tak jak jest
      Tobie wygodnie:o)i wtedy będziesz wiedziesz.
      Ciężko jest Nam cokolwiek napisać, bo jak wiesz każda spi inaczej, każda
      inaczej przechodzi ciąża, każda ma inne dolegliwości itd...myęlę, że powinnaś
      zasnąć nie myśląć, że zrobisz małemu krzywde a wtedy będziesz dużo
      spokojniejsza.

Pozdrawiam,Ola
      • mysza_33 Kochana, nie martw się... 01.03.06, 10:27
        ... pozycją na boku, bo one są ok. Zaleca się spać na lewym, chodzi tu chyba o
        przebieg naczyń krwionośnych (tak samo układasz poszkodowanego w pozycji
        bezpiecznej, nie?). Nie wolno spać na plecach, znaczy płasko na wznak (ale chyba
        na poduszkach w pozycji lekko zgiętej - taką przyjmujesz w trakcie porodu, to na
        jakiś moment myślę można się położyć, choć ja za długo tak nie leżę, wolę lekko
        skręcić miednicę w lewo i przechylić malucha), bo związane jest to z tętnicą,
        która tamtędy przebiega i dotlenia właśnie płód. Ponoć matka nie czuje
        dyskomfortu, bo jej mózg jest dotleniony, a malec w tym momencie odlatuje...
        Ponadto wiele razy nasze maluchy same fundują sobie takie odjazdy, gdy podczas
        zabawy ścisną pępowinę. A chwyt (patrz: małe dziecko) mają ponoć niezły!!! smile.
        Na prawym nie zaleca się z racji wpustu do żołądka i możliwości potęgowania
        zgagi. To tyle. Na pewno warto zmieniać pozycję, jeśli nasze maleństwa mocno
        reagują i kopią, bo im mniej wygodnie i nam tez z racji tych kopniaków. Ja
        pytałam się lekarza czy taka mało komfortowa dla dzidziucha pozycja może go
        uszkodzić - absolutnie nie!!! Pęcherz płodowy, wody, skóra to wystarczające
        bariery. No, chyba, że wpadniesz brzuchem na kant stołu...
        Śpij więc spokojnie i się nie martw. Naprawdę.

Mysza
      • patrycjabl79 Re: Boję się spać :((((((((( 01.03.06, 10:28
        ja przesypiam cale nocki, czasem tylko obudze sie gdy sie przekrecam bo to juz
        zaczyna byc ciezkie do zrobieniasmile
        co do pozycji zauwazylam ze spie w kazdej, na plecach rowniez ale jakos wtedy
        tak nogi zginam smieszniesmile spostrzezenie mezulkasmile
        widocznie tak cialku wygodniej

co do bolow krocza mam takie szczegolnie wieczorami jak posiedze dluzej przed
        kompem albo w jednej pozycji na sofie, ciezko wtedy wstac nie mowiac o
        szybszych ruchach
        Trzymajcie sie dziewczynki, pocieszajmy sie ze to juz nie tak dlugosmile
    • dollores1 Re: Boję się spać :((((((((( 01.03.06, 11:42
      Mnie sę wydaje, że nie ma co przeginać z przestrzeganiem tych wszystkich rad
      dla kobiet w ciąży.
      Ja śpię tak jak mi wygodnie - na wznak albo na którymś boku (najrzadziej na
      lewym). Przekręcam się wtedy jak Mały zmotywuje mnie kopniakam.
      Czy wy słyszałyście od gina na którym boku trzeba spać ? Bo ja to gdzieś
      wyczytałam. Ani w tej ani w poprzedniej ciąży gin nie instruował mnie co do
      pozycji podczas spania. Więc chyba nie jest to sprawa życia i śmierci smile
      Lepiej się normalnie wyspać nż martwić pół nocy czy na dobrym boku sie śpi.
    • maga202 Re: Boję się spać :((((((((( 01.03.06, 11:51
      Dziewczyny!! Nie dajmy sie zwariowac z tymi zaleceniami na temat spania, nie wyobrażam sobie spania prze całą noc na jednym boku - chyba by mi odpadł. Śpię jak mi wygodnie, dziecku nic się nie stanie, chronią je wody pładowe, jak mocno kopie to zmieniam pozycję. Jeszcze nie słyszałam o jakichś komplikacjach spowodowanych niewłaściwym sposobem spania!!!
      Ja śpie bardzo dobrze ale wiem że nie każdy.
      Pozdrawiam i życzę spokojnych nocy.
      Magda
      • ania_czarna Re: Boję się spać :((((((((( 01.03.06, 11:59
        Popieram!!Nie ma ci się za bardzo przejmować tym gadaniem!Ja wiem,ze spanie n
        alewym boku jest wskazane, bo maluch jest bardziej dotleniony, ale po pierwsze
        wygodniej jest mi na prawym, a po drugie córcia tez daje znać, ze nie chce jej
        się leżeć na lewymwinkNie dajmy sie zwariowaćsmile
    • megan7 Re: Boję się spać :((((((((( 01.03.06, 12:12
      Mój gin mówił, że lepiej spać na lewym boku, z tych powodów, o których już
      pisałyście. Mówił też, że jak zablokuje się krążenie w żyle głównej to można
      zemdleć. Mnie najbardziej odpowiada lewy bok i tak najczęściej leżę i spię, ale
      na prawym boku i na plecach też czasem.
    • nikasob Re: Boję się spać :((((((((( 04.03.06, 09:05
      Znalazłam wątek z forum z ekspertem, tu chyba jest ładnie wyjaśnione:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=548&w=22033103&v=2&s=0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka