Dodaj do ulubionych

wyobraźcie sobie...

07.03.06, 15:19
że przed chwila miałam juz 2 kontrolę z Zusu - zwolnienia czy siędze w domu,
mimo iż mam na nim napisane, ze mogę chodzić...
Za tą "rentę" co i wypłacają, bedą mnie tak scigać, uwzieli sie czy co? Dodam,
ze mam już decyzję, ze nadal jestem niezdolna do pracy i przyznano mi
świadczenie rehabilitacyjne od 16 marca..
Także uważajcie na siebie.

Pozdr, Asia - 31 t.c.
Obserwuj wątek
    • vanilia25 Asiu 07.03.06, 15:56
      Mam takie pytanko. W jakich okolicznosciach mozna sie starac o ten zasilek
      rehabilitacyjny o ktorym piszesz? Pytam tak, (poniewaz sama jestem po szpitalu
      i niezdolna do parcy i mam napisane lezenie)bo nie wiem czy to z powodu ciązy ,
      czy u ciebie jest calkiem inny problem? Jesli tak to oczywiscie pytania nie
      bylo. Serdecznie pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedz. I trzymaj sie
      zdrowosmile A ten cholerny Zus dalby sobie spokoj!! Pozdrawiam
      tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;19/st/20060517/dt/6/k/3692/preg.p
      ng- Nasz Synuś
      • 1979ju Re: Asiu 07.03.06, 16:32
        Zasiłek mam z powodu ciąży. Normalnie na zwolnieniu chorobowym możesz być 182
        dni, po tym czasie, jeśli nadal nie nadajesz sie do pracy możesz starać sie o
        przyznanie zasiłku chorobowego (dokumenty składa się minimum 45 dni przed
        ukończeniem chorobowego). Inaczej zostaniesz bez kasy. Oczywiście mówie o
        sytuacji, gdy jest jeszcze troche czasu do porodu i kończą się te 182 dni
        chorobowego.

Też pozdrawiamy - Asia - 31 t.c.
        • 1979ju Re: korekta :) 07.03.06, 16:35
          Oczywiscie miałam na mysli przyznanie po upływie 182 dni zasiłku chorobowego -
          świadczenia rehabilitacyjnego smile))) No i że mam przyznane to świadczenie, a nie
          zasiłek. Ale namotałam...

Pozdr, Asia - 31 t.c.
        • kropka1005 Re: Asiu 07.03.06, 16:38
          a ja mam pytanko, bo czegoś nie rozumiem, jezeli ja jestem na zwolnieniu od
          1listopada to od tego momentu liczę te 182 dni zwol lek czy nalicza się je od
          nowego roku?
          • nikasob Re: Asiu 07.03.06, 17:19
            Te 182 dni muszą być nieprzerwanego zwolnienia - rok kalendarzowy sie tu nie
            liczy. Policz dobrze, bo wniosek do ZUS trzeba złożyć 6-8 tygodni przed upływem
            tych 182 dni, a szkoda przecież macierzyńskiego...

A mnie nie kontrolowali (chyba, że o tym nie wiemwink. Ale ani wezwania na
            komisję nie dostałam ani decyzji, a składałam na początku lutego...
            • 1979ju Re: nikasob 07.03.06, 17:23
              Gdyby Cię kontrolowali, i byłabys nieobecna, to dostałabys wezwanie do Zusu, aby
              sie wytłumaczyc gdzie byłas w czasie kontroli smile
              Ja orzeczenie o przyznaniu świadczenia (decyzja jeszcze ma przyjść) dostałam
              zaocznie i nie musiałam iść na komisje, ale wiem, że wzywają ciężarne. A ja
              dokumenty zlozyłam pod koniec stycznia. Gdyby nadal sie nie odzywali to zadzwoń
              do nich.

Pozdr, Asia - 31 t.c.
              • kropka1005 no to mnie przestraszyłyście 07.03.06, 17:30
                bo wyglada na to ze ja już teraz musze lecieć to załatwiać bo 31 marca już
                bedzie 150dni.jejku, a może mi powiecie co trzeba za sobą mieć i jak załatwić
                to świadczenie.Kurcze, nie miałam o czymś takim pojęcia
                • 1979ju Re: kropka... 07.03.06, 17:40
                  Spoko - majonez smile Powoli smile Możesz wydrukować te druki do wypełnienia ze strony
                  Zusu. I do pracy trzeba zanieść 2 druki - jeden wypełnia kadrowa, i drugi - to
                  wywiad zawodowy. Potem do swojego dr, zeby wypełnił też druk (zadzwoń jeszcze do
                  swojego oddziału zusu i zapytaj czy chcą do niego jakąś dokumentację, np. ksero
                  karty ciąży - u mnie nie chcieli, ale jest różnie). Następny wniosek wypełniasz
                  sama - choc tam wiecej się wykresla niż wypełnia. Wszystko potem skserować,
                  oryginały złozyć w Zusie i na ksero poprosić o pokwitowanie wpływu (to dla
                  swojego bezpieczeństwa). To chyba wszystko.

Pozdr, Asia - 31 t.c.
                  • kropka1005 Re: kropka... 07.03.06, 17:43
                    wielkie dzieki dobra Kobieto smile jutro dzwonię do pracy w tej sprawie
                  • 1979ju Re: kropka... 07.03.06, 17:47
                    Nie ma sprawy smile Sama sie strachałam. Jedno jest pewne, same musimy sobie
                    wszystkiego pilnować, wyliczać, bo nikt inny tego nie dopilnuje, a my dostaniemy
                    po d... smile))))))

Pozdr, Asia - 31 t.c.
                    • kropka1005 Re: kropka... 07.03.06, 18:03
                      no ale to mnie wkurzyło najbardziej, ze gdybyś nie napisała o tym ja nie
                      miałabym pojęcia ze coś takiego trzeba załatwić, ze wogóle istnieje coś
                      takiego. potem nie byłoby pieniążków a zus miałby to gdzies.ja nie wiem czy nie
                      powinnien chociaż zakład pracy informoweać o czymś takim.jeszcze raz dziekuję
                      bo prawdopodobnie gdzyby nie Ty żyłabym sobie w błogiej nieswaidomości. a potem
                      z wybałuszonymi oczyma ze zdziwienia smile
          • 1979ju Re: Asiu 07.03.06, 17:20
            Tak, liczy się ciągłość, czyli od 1 listopada.

Pozdr, Asia - 31 t.c.
            • vanilia25 Re: Asiu 07.03.06, 18:55
              Bardzo dziekuje za szybki odpis. Mnie jednak to nie dotyczy (jesli dobrze
              zrozumialam) bo na L4 jestem dopiero od 29 stycznia, gdy pojawilam sie w
              szpitalu. Ale macie racje dziewczyny, takie rzeczy powinny kobitki wiedziec,
              chocby nawet w parcy powinni mowic. To tak jak ja wywalilam galy tydzien temu
              jak dostalam mnie kaski na konto z racji pensji. Nadzwonilam sie po zusach po
              czym ( z wielkiej laski) jakas wstretna baba powiedziala mi ze to jest srednia
              z 12 miesiecy.Szok!! Moja pensyjkasad( i teraz tak bedzie juz i maciezynski te
              zbede miec mniejszy. Podwyzke mialam we wrzesniu 2005 a oni mi licza srednia od
              stycznia 2005.I tak w naszym kraju otoczone sa kobitki w ciazy wielka opiekasad(
              szkoda gadac. Pozdrawiam was bardzo goraco.
              ng- Nasz Synuś
              • kropka1005 Re: Asiu 07.03.06, 19:01
                no niestety w tym naszym kraju to chyba nie pozostaje nic innego jak
                ponarzekać...utrudnienia na każdym kroku, właściwie żadnej opieki socjalnej nic
                nam się generalnie nie należy a jeżeli już to trzeba nieźle sie nagimnastykować
                zeby to otrzymać.a i tak państwo ma nas gdzieś...w dodatku jeżeli samemu sie
                człowiek nie zorientuje, ze coś mu należy nikt nie zadba o to zeby cos
                dostał...ehh szkoda gadać
                • 1979ju Re: dokładnie... 07.03.06, 21:02
                  Liczą średnią z 12 m-cy, i jak ktoś miał podwyżki w ciągu roku, to d... mokra,
                  "renta" z Zusu jest mniejsza... Ja niestety tez tak mam, niech ich szlag i
                  jeszcz jak kontroluja co sie u nich wyżebrze...
                  A pracodawcy mają też to gdzieś.. Ja niby mam kadrową ok, ale i tak sama
                  wszystko załatwiałam. Prawnie jest tak, że jesli firma zatrudnia mniej niż 20
                  pracowników, to pracownik sam sie troszczy o siebie; a jeśli powyżej - to firma
                  ma "trzymac rękę na pulsie" i koordynowac pracownika w tych sprawach. Jednak z
                  mojego rozeznania wynika, ze nie jest to respektowane i dziewczyny same latają z
                  brzucholami i wszystko załatwiają.
                  Ręce opadają. A najlepsze jest to, ze te druki do świadczenia rehabilitacyjnego,
                  są tak skonstruowane jak dla osób starających sie o rentę i maja się nijak do
                  naszych potrzeb i trzeba zaznaczać, ze z powodu ciąży. Ot Polska...

Pozdr, Asia - 31 t.c.
                  • vanilia25 ale bedzie becikowe:))) 07.03.06, 21:55
                    Dziewczyny mala rekompensatasmile)) Ja juz przestalam sie denerwowac i
                    rzeczywiscie nie ma co "biadolic", tak to juz jest. Najwazniejsze ze mamy nasze
                    brzusie i wogole ze jest okejsmile)) Pozdrowienia wielkie
                    ng- Nasz Synuś
    • agakapcia Re: Które druki ????? 08.03.06, 11:36
      to jeszcze ja... to ważny temat.. które druki należy wypełnić??? pomóżcie... ja znalazłam tylko ten Np-7,
      www.msp.money.pl/dokumenty_i_formularze/zus/
      a tu piszecie że są trzy...
      muszę dodać że moja firma zatrudnia ok 1000 ludzi lecz wogóle się nimi nie przejmuje..a termin złożenia do zus-u tych dkokumentów upływa mi 25 marca...

1997ju proszę o pomoc..
      pozdrawiam aga 30tc
      • kapuhy_a Re: Które druki ????? 08.03.06, 11:39
        tak są trzy druki.Jeden wypełnia zakład pracy.Księgowa chyba,drugi ty a trzeci
        twój lekarz.Ja miałam nie wiem czemu jeszcze druk z bhp z wywiadem
        zawodowym.potem to wszystko zaniosłam do ZUS.
    • nikasob Re: wyobraźcie sobie... 08.03.06, 11:50
      Te druki to ZUS Np 7 (wypełniasz sama), N9 (wypełnia lekarz) i N10 (wypełnia
      zakład pracy. Można je wszystkie ściągnąć ze strony ZUSu.

A mnie dziś prawie szlag nie trafił - mój wniosek złożony został w ZUSie 9
      lutego. A dziś się dowiedziałam, że rozpatrują je w ciągu 2 miesięcy (takie
      tempo pracy), chociaż powinnno się je złożyć 6 tygodni przed upływem terminu,
      (a ja i tak złożyłam 7). No i chorobowe kończy mi się 25 marca, a decyzję
      dostanę pewnie na początku kwietnia. Super, nie?
      I co ja zrobię jak mi (tfu tfu) odmówią? Do pracy przecież nie wrócę. Mogę
      zostać te dwa miesiące bez pieniędzy, ale wolałabym wiedzieć na czym stoję...
      • kapuhy_a Re: wyobraźcie sobie... 08.03.06, 11:52
        nie mogą ci odmówić...a ich psim obowiązkiem jest rozpatrzenie tego w ciągu
        6tygodni.kłóć się...
    • agakapcia Re: wyobraźcie sobie... 08.03.06, 12:31
      ok to mam jeszcze jedno pytanie.. podczas tego L-4 zmieniłam stan cywilny.. i co za tym idzie nazwisko i adres.. czy może wie ktoś:
      ile czasu mam na poinformowanie o tym pracodawcy?
      i w jakiej formie... ?
      a te dokumenty jak będę wypełniać to na które nazwisko ??

cholercia tak naprawdę mam czepliwe kadrowe i obawiam się powiedzieć że brałam ślubik... bo to jakoś tak wypadło podczas L-4 z tego też powodu nie powymieniałam jeszcze dokumentów ( dowód, prawko, i takie tam)...
      chyba muszę się pozbierać...
      -------------------
      pozdrawiama aga 30tc
      • kapuhy_a Re: wyobraźcie sobie... 08.03.06, 13:12
        heh..ja jeszcze nie wymieniłam dokumentów...mimo,że jestem 3,5roku po
        ślubie..zamierzam się za to wziąc w tym miesiącu bo inaczej nie zarejestruję
        malutkiej...do tego mojemu mążowi ukradli wszystkie dokumenty...co za złośliwość
        losu....
        • 1979ju Re: dziewczynki... 08.03.06, 13:38
          Dla jasności wzięłam kserokopię tego co złozyłam i sa to druki:
          - Zus Np - 7 (wniosek o swiadczenie reh., który my wypełniamy, a raczej
          wykreślamy, a zdrugiej strony wypełnia- pracodawca),
          - Zus Z - 3 (zaświadczenie płatnika składek - wypełnia pracodawca),
          - N - 9 (zaswiadczenie o stanie zdrowia - wypełnia dr prowadzący),
          - N - 10 (wywiad zawodowy - wypełnia inspektor BHP lub kadrowa).

Ot wszystko. A znajdziecie te druki tu: www.zus.pl/swiadcze/zas009.htm,
          na samym dole wystarczy kliknąć na wytłuszczoną na niebiesko nazwę druku, a
          otworzy sie strona, na której są wszystkie te druki.

Pozdr, Asia - 31 t.c.

p.s. myślę, że trzeba jak najszybciej powiadomic pracodawcę o zmianie danych i
          szybko złożyc dokumenty o wydanie nowych dokumentów, żeby nie było niespodzianek
          gdyby okazało się, że wcześniej rodzicie, albo właśnie w przypadku zasiłku (na
          razie chyba na stare nazwisko, bo nowego nr np. dowodu nie macie).
          • agakapcia Re: dziewczynki... 08.03.06, 14:50
            och.. kochane dziękuję wam bardzo...na poniedziałek wypożyczę męża i pozałatwiamy sprawy z przemeldowaniem i dowodem ...i zabieram się za to bo rzeczywiście potem mogę mieć problemy...

Wielkie dzięki
            ---------
            pozdrawiam aga 30tc
            • kropka1005 dzwoniłam do pracy z sprawie świad 08.03.06, 15:07
              i babeczki sie zdziwiły ze o coś takiego powinnam się starać bo jestem w
              ciązy. ? w każdym razie beda się dowiadywać a ja sama chyba też się za to wezme
              i bedziemy działać na 2 fronty bo moze się okazać ze tamte panie znowu czegoś
              nie bedą wiedziały. jak się ciesze, ze powstał ten wąteksmile
      • nikasob aga 08.03.06, 13:30
        Ja po zmianie nazwiska wypełniałam jakiś formularz ZUSowski, dostałam w
        kadrach. Ale było to parę lat temu, nie pamiętam co to było dokładnie - a żeby
        było śmieszniej, ZUS przyjął to zgłoszenie jako nowe a nie aktualizacyjne, w
        wyniku czego zostało mi założone jakieś drugie konto zusowskie i od 4 lat na
        fundusz emerytalny nie wpływają mi pieniądze. ZUS o wszystkim wie, ale nie może
        scalić kont póki nie unowocześnią systemusmile
        Więc dziewczyny, pilnujcie kadrowychsmile
        Pracodawcę najlepiej poinformować pisemnie - "uprzejmie informuję że z dniem
        tym i tym...."
        Oficjalnie od dnie ślubu nazywasz się już po nowemu, więc wszystko powinnaś
        podpisywać nowym nazwiskiemsmile
    • nikasob jeszcze o drukach 09.03.06, 08:43
      Druk ZUS Z3 jest potrzebny wtedy, gdy ZUS płaci to świadczenie, czyli gdy
      pracuje się w zakładzie zatrudniającym mniej niż 20 pracowników. Jeśli ktoś
      jest zatrudniony w większej firmie, nie trzeba go załączać.
      A tu link z informacją o świadczeniu:

www.zus.pl/swiadcze/zas009.htm
      • kropka1005 a może zaległy urlop? 10.03.06, 10:17
        dziewczyny a może zamiast starać sie o swiadczenie rehab mogłabym odebrać sobie
        zaległy urlop z pracy i wziąć tegoroczny?jest taka możliwość? jak skończy mi
        sie 182 dni zwolnienia to do wyznaczonego terminu mam wtedy 20 dni.czy to ma
        sens?czy to jest wogóle możliwe i opłacalne?
        • monikajacka Re: Hej Kropka 10.03.06, 10:30
          służe pomocą,ja wczoraj dostałam decyzję z Zusu-pozytywną.Jaśli masz jakieś
          pytania to możemy pogadać na gg albo telefonicznie.Pozdr.Monika
        • nikasob Re: a może zaległy urlop? 10.03.06, 11:26
          A nie lepiej ten urlop wykorzystać po macierzyńskim? Zawsze będziesz dłużej z
          maluszkiem w domu... moim zdaniem opłaca się mimo wszystko starać o świadczenie.
          • kropka1005 Re: a może zaległy urlop? 10.03.06, 12:05
            może masz rację...tym bardziej ze to urlop 35 dniowy...jeszcze się
            zastanowię.pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka