Dodaj do ulubionych

a może wiecie jak podtuczyć maleństwo?

05.04.06, 16:05
JMoże to głupie pytanie ale tak sobie pomyślałam ze może sa jakieś sposoby,
nie wiem ile lekarz mi da czasu...i ile to moje łożysko jeszcze wytrzyma a
dzidzia na razie waży 1700, moze wiecie co takiego trzeba jeść zeby
dzidciątko podtuczyć?
Obserwuj wątek
    • dollores1 Re: a może wiecie jak podtuczyć maleństwo? 05.04.06, 16:30
      Chyba nie da się podtuczyc dziecka jedząc.
      Słyszałam, że nieraz lekarze zapisują jakiś preparat w przypadku gdy dziecko
      słabo rośnie (podejrzenia o hipotrofię), ale nie pamiętam jak się nazywa.
      Zapytaj eksperta na forum - Poród bez stresu
    • dollores1 Re: a może wiecie jak podtuczyć maleństwo? 05.04.06, 17:23
      Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że w przypadku gdy dziecko jest mniejsze
      niż powinno być niekiedy lekarze przepisują Acard. Zapytaj może o to swojego
      lekarza albo eksperta na forum.
    • agakapcia Re: a może wiecie jak podtuczyć maleństwo? 06.04.06, 10:23
      nie chciała bym nic palnąć ale mnie położna powiedziała żebym się miodem objadała... hi.. hi... napweno nie zaszkodzi jeśli lubisz miodek...

a i już całkiem gupieje ale miodek chyba nie jest alergenny....
      w każdym bądź razie zasówam ... a brzuszek rośnie ... zobaczę na usg ale to dopiero za 2 tygodnie...

---------------
      duużo zdrówka dla maluszka i dla ciebie
      aga 34 tc
      • katarzynazi Re: a może wiecie jak podtuczyć maleństwo? 06.04.06, 11:19
        Miodem????to ciekawostkawink...chyba wystarczy dobrze i racjonalnie się
        odzywiac: warzywa owoce, błonnik, mięsko gotowane lub duszone. Jesli np. wiesz,
        ze nowalijki pochodzą ze sprwdzonych upraw i nie wygladają gigantycznie,
        podejrzanie, to je jedz. Albo kupuj mrożonki.
    • lili2006 Re: a może wiecie jak podtuczyć maleństwo? 06.04.06, 11:03
      cześć! wiesz co, mnie sie wydaje, ze godyby była konieczność podtuczenia
      dziecka, lekarz by ci to zaproponował, moja koleżanak lezała w szpitalu i
      dostawała kroplówki z glukozą, to mała jej przytyła, ona zresztą też, bo miała
      tylko 7 kg na plusie w 8 mies. Więc widocznie nie jest źle. mój Franio też jest
      malutki wczoraj połowa 33 tc. miał tylko 1800, choć p.doktor powidziała, że to
      dobrze ze względu na moje wymiary (44 kg przed ciążą i 152 cm). Nie martwmy sie
      na zapas
      • melinthe Re: a może wiecie jak podtuczyć maleństwo? 06.04.06, 12:32
        lili dobrze mówi, lekarz wie, kiedy wymiary są niepokojące. Co do miodu - niestety ja bym nie polecała, ja nawet unikałam w ciąży, ale nie ze względów kaloryczności czy alergii, ale dlatego, zę w dużych pasiekach pszczoły niestety są "dokarmiane" antybiotykami. Dlatego zbyt duże ilości miodu z niesprawdzonego źródła (chyba, że wiesz że pszczelarz od którego bierzesz miód nie szprycuje swoich pszczółek) raczej są niewskazane. To tak jak z drobiem - lepiej wybierać indyka, bo mniej sterydów niż u kurczaczków.
        smile)))
        Łykaj witaminy i pij dużo soków z zawartością witC, która pomaga wchłanianiu cennych dla dzidzi substancji, np. sok z aronii.
        smile))
        • kropka1005 Re: a może wiecie jak podtuczyć maleństwo? 06.04.06, 12:44
          dzieki dziewczyny.
          • madziu1 MATERNA 06.04.06, 16:13
            PODOBNO ZESTAW WITAMIN JAKI ZAWIERA MATERNA POWODUJE , żE RODZI SIE DUżE DZIECI.
            JA BRAłAM MATERNE NIE WIEDZąC O TYM , NO I TERAZ MAM , MAłY WAżYł W 32TC CIążY
            2840g.
            TERAZ łYKAM PRENATAL.
            POZDRAWIAM MAGDA I BRZUSZKOWY FRANUś.
            • kropka1005 Re: MATERNA 06.04.06, 17:41
              nie obraż się ale to chyba bzdura. brałam maternę i dzidzia jest za małasmile
              teraz biorę feminatal
              • dollores1 Re: MATERNA 06.04.06, 17:58
                Wiesz co, sporo zależy od tego czy faktycznie dziecko jest za małe
                (hipotroficzne) czy po prostu drobniejsze - ocena należy do lekarza.

Jeśli jest małe bo np. palisz papierosy, boisz sie przytyć zbyt dużo, kiepsko
                się odżywiasz, intensywnie pracujesz ... (o co nie posądzam) to faktycznie
                wystarczy zmienić dietę i nawyki.
                Jeśli natomiast dziecko jest małe z innych powodów (np. starzejącego się
                łożyska, hipotrofia o nieznanych przyczynach) to faktycznie niekiedy
                przepsywany jest Acard bo on podobno zmiena skład chemiczny krwi dzięki czemu
                dzieko jest lepiej odżywione i dotlenione.

Muszisz pogadać ze swoim ginekologiem co on o tym sądzi. Jesli gin jest
                niechętny to może skonsultuj się z innym.
                Wiesz, nie wszyscy lekarze prowadzący "przejmują się" wielkością dziecka, a
                potem rodzi się sporo dzieci hipotroficznych.

Ja urodziłam córkę z cechami hipotrofii (ważyła 2550g przy 50 cm wzrostu -
                urodzona w 39 tc). Jej waga była dla mnie sporym zaskoczeniem.
                Zmieniłam ginekologa i moja obecna pani dr pilnie nadzoruje czy odpowiednio
                przybywam na wadze, to jak rośnie dziecko, jakie mam wynik badań itd...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka