pinik Re: Odejscie wod - na lezaco do szpitala? 21.05.06, 21:16 Oj, za wczesnie wyslalam... Chcialam Was zapytac, czy wam tez lekarze mowia, ze po odejsciu wod, jesli dziecko nie ma jeszcze glowki w kanale rodnym, lub ja tam ma, ale jest to drugie dziecko, ktore podobno moze z niego ponownie wysjc, to trzeba po odejsciu wod odrazu w poziom i wezwac karetke, aby w poziomie dojechac do szpitala? Ja juz to od kilku lekarzy i poloznych slyszalam. I strasznie sie tym przejmuje. Bo nie chce jechac zadna karetka Podobno przy odejsciu wod, kiedy dziecko nie ma jeszcze glowki w kanale, moze do niego pierwsza wejsc pepowina dziecka, a pozniej glowka i w ten sposob dziecko odcina sobie doplyw tlenu. Dziwi mnie tylko, ze tu nikt jakos o tym nie pisze. Ale juz z tylu zrodel to slyszalam, ze jakos sie tego obawiam. Moze co kraj to obyczaj? Tu z koleji wszyscy sie dziwia, ze w Polsce przy wadach wzroku robi sie cc. Tutaj tylko po operacjach laserowych, a tak to wogole nie wiedzieli, o co ja pytam... I badz tu madry! Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia86 Re: Odejscie wod - na lezaco do szpitala? 21.05.06, 22:06 Ja też o tym słyszałam. Może nie od razu karetką, ale nie chodzić i od razu jechać do szpitala. Położna ze szkoły rodzenia o tym nam mówiła. Oczywiście taki przypadek wypadnięcia pępowiny rzadko się zdarza, ale jest bardzo niebezpieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
pinik Re: Odejscie wod - na lezaco do szpitala? 21.05.06, 23:28 A mnie powiedziano, ze natychmiast wtedy mam sie polozyc i nie schodzic sama po schodach w domu itd. I zawolac karetke, bo maja mnie na noszach znosic i takie tam. Zeby nie jechac absolutnie swoim autem, bo to zadna pozycja lezaca. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Odejscie wod - na lezaco do szpitala? 22.05.06, 04:38 ja też o tym słyszałam i rozmawiałam ostatnio z ginem na ten temat. powiedział bardzo serio, że takie zagrożenie oczywiście istnieje, podczas wylania się wód coś musi zadziałać jak korek i zamknąć ujście wody, ale najczęściej jest to główka, bo to najcięższa część ciała dziecka i pierwsza ześlizguje się zamykając kanał... no ale bywają wyjątki i zdarza się, że wypadnie pępowina... nie jest to częste, ale możliwe i zdarza się... zapytałam go czy mam jechać na leżąco do szpitala, powiedział, że w moim przypadku raczej nic się nie stanie, bo główka nisko wbija się pomału w kanał i nie powinna dopuścić do wypadnięcia pępowiny. Odpowiedz Link Zgłoś
zu2ka Re: A czy jest możliwe, aby... 22.05.06, 08:14 nie zauważyć odejcia wód płodowych np. gdy odejdą podczas prysznica, albo (za przeproszeniem) sikania? A co z sączeniem się wód - przecież można pomylić z czymś innym np z obfitą wydzieliną. Oj muszę chyba zaraz rodzic, bo zaczynam powoli wymyślać różne skomplikowane rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
nikasob do pinik 22.05.06, 08:42 Rety, ale mnie teraz nastraszyłaś! Ja jestem własnie po laserze, a o cc w ogóle nie myślałam! Byłam u okulisty w marcu i powiedział, że wszystko dobrze, nic nie wspomniał w ogóle o konieczności cesarki - a tu masz Odpowiedz Link Zgłoś
pinik do nikasob 22.05.06, 08:54 eee, nie boj sie! Ja czytalam tu na forum, ze dziewczyny przy wiekszych wadach wzroku maja robione cc i mnie to dziwilo, bo w Niemczech jeszcze nigdy nie slyszalam o takim przypadku (a mam troche kolezanek po porodach sn i jedna ma np. -7). No i polozna powiedziala, ze nie. "No moze jak ktos po laserowym zabiegu...". Ale tez nie pytal mnie nikt np. czy mialam kiedys taki zabieg robiony. Wiec to chyba tez nie musi koniecznie tak byc. Moze zapytaj sie lekarza dla wlasnego spokoju i juz. Wiem tylko, ze nie powinno sie przy porodzie miec soczewek w oczach (o tym mi tez mowiono), tylko tez nie pamietam czemu I nie nalezy sie wszystkim chyba za bardzo przejmowac, tak jak ja sie ta karetka teraz przejmuje Odpowiedz Link Zgłoś
nikasob Re: do nikasob 22.05.06, 10:14 Może ta położna myślała o jakiejś wielkiej wadzie skorygowanej laserem - okulista wiedział, że jestem po zabiegu..., ale to chyba i tak stan siatkówki najbardziej się liczy, a ztym nie mam problemu. Jutro idę do doktora (jak dotrwam to się zapytam. Końcówka jest dobijająca - wyobraźnia rzeczywiście pracuje na najwyższych obrotach Odpowiedz Link Zgłoś
masza76 Re: Odejscie wod - na lezaco do szpitala? 22.05.06, 10:32 moja mam urodziła (a raczej ta jej prawie wypadła) młodszą siostrę na izbie przyjęć. to był drugi poród, myślała, że też trochę potrwa, a poszło błyskawicznie po odejściu wód. schodziła jeszcze po schodach, szła do taksówki i mało co nie skończyło się źle. myślę, że w tej pozycji horyzontalnej może być sporo racji i lepiej być ostrożnym. ale na pewno będzie dobrze i najważniejszy jest spokój Odpowiedz Link Zgłoś