25.05.06, 21:03
Można już wprowadzić pieczywo? Jeżeli tak to jakie? Przepraszam Was
dziewczyny za takie pytanie, ale naprawdę nie wiem.
Dzięki
Obserwuj wątek
    • inga75 Re: Pieczywo 25.05.06, 21:13
      O ile sie orietuje to pieczywo zawiera gluten a ten sugeruje sie wprowadzac
      dopiero po 10 miesiacu.
      Chyba ze masz jakies bez glutenu.
    • maretina Re: Pieczywo 25.05.06, 21:14
      po 9 miesiacu ze wzgledu na gluten.
      • kuncwotek Re: Pieczywo 25.05.06, 21:15
        a co powoduje gluten?
        • maretina Re: Pieczywo 25.05.06, 21:18
          chorobe trzewna-celiaklie.
          • kuncwotek Re: Pieczywo 25.05.06, 21:19
            maretina a co to jest? Masz jakiś link?
            • maretina Re: Pieczywo 25.05.06, 21:23
              IETOLERANCJA GLUTENU (CELIAKLIA).

Jest wywołana działaniem glutenu ( białka roślinnego), który występuje w
              zbożach. Objawia się jako tak zwana klasyczna choroba trzewna utrata apetytu,
              niedożywienie, powiększenia obwodu brzucha oraz biegunek. Objawami
              towarzyszącymi mogą być : niedokrwistość z niedoboru żelaza i krzywica. Czasami
              celiaklia przebiega bezobjawowo, pomimo zmian chorobowych w obrębie błony
              śluzowej jelit.
              www.alergia.org.pl/lek/archiwum/01_01/celiaklia.html
    • pati775 Re: Pieczywo 25.05.06, 21:21
      nie mozna do roku, chyba ze jakies pieczywo nie zawierajace glutenu - nie wiem
      czy takie jest moze w specjalnych sklepach ze zdrowa zywnoscia

spozywanie glutenu przez niemowlat moze prowadzic do Celiakia
      tutaj wiecej www.pfm.pl/u235/navi/199946
      • maretina Re: Pieczywo 25.05.06, 21:24
        sa dwie szkoly: jedna mowi, ze do roku nie podawac glutenu, inna ze od 10
        miesica juz mozna. na celiaklie bardziej narazone sa dziewczynki.
        ja podam od 10 miesiaca.
      • kuncwotek Re: Pieczywo 25.05.06, 21:28
        dzięki za informacje już będe wiedziała.
        • agnieszkaela Ciekawostka 25.05.06, 21:35
          Jako ciekawostka-w Holandii produkty z glutenem podaje sie od 7 miesiaca. Ja
          sie nie odwaze, ale podaja wszyscy, niektorzy jeszcze nawet wczesniej, i jakos
          nie slyszalam o "epidemii" celiaki wink
          • maretina Re: Ciekawostka 25.05.06, 21:36
            agnieszkaela napisała:

> Jako ciekawostka-w Holandii produkty z glutenem podaje sie od 7 miesiaca. Ja
            > sie nie odwaze, ale podaja wszyscy, niektorzy jeszcze nawet wczesniej, i
            jakos
            > nie slyszalam o "epidemii" celiaki wink
            to choroba malo rozpoznawalna. masa ludzi nie wie, ze ja ma. malo kto kojarzy
            biegunki z choroba trzewna. raczej mowia, ze wszystko im szkodzi, albo, ze po
            jakichs produktach maja biegunki itd.
            • maretina ps. 25.05.06, 21:40
              celiaklie rozpoznaje sie robiac biopsje dwunastnicy, pytanie ilu osobom z
              objawami takie badanie zrobiono. w polsce nie jest to oszalamiajaca liczba.
              • sylvia_w Re: pieczywo 26.05.06, 09:45
                Witam
                Odkąd Krzyś skończył 8 miesięcy dostawał pierw po jednym biszkopcie, potem po
                kilka, od 2ch tygodni dostaje suchą bułkę kajzerkę lub maślaną i nic mu nie
                jest, pediatra powiedziała że jak nic sie nie dzieje to spokojnie można mu
                dawać pieczywo. Pozdrawiamy smile
                • pati775 Re: pieczywo 26.05.06, 10:25
                  owszem teraz mu nic nie bedzie bo cholerstwo to wylazi po latach
                  • hanna26 Re: pieczywo 26.05.06, 15:01
                    Muszę sprostować:
                    Celiakia jest chorobą wrodzoną, która trwa przez całe życie. Może wyjątkowo
                    ujawnić się w wieku dojrzałym, ale najczęściej pojawia się we wczesnym wieku
                    dziecięcym, pomiędzy 6. miesiącem a 3. rokiem życia (a więc wtedy, kiedy
                    dziecku zaczyna podawać sie pieczywo, kiedyś kaszki manne, itp.) Jeżeli dziecko
                    ma tzw. tendencję celiakalną - tzn. celiakia pojawiła się już w najbliżeszej
                    rodzinie - wtedy rzeczywiście specjaliści zalecają zacząć podawać pieczywo
                    dopiero po ukończeniu pierwszego roku życia. Jeżeli jednak dziecko nie należy
                    do grupy ryzyka, nie ma sensu czekać tak długo - można podawać gluten w 10.
                    miesiącu życia, a nawet wcześniej. Na szczęście, bo w przeciwnym razie całe
                    pokolenia, karmione od małego kaszą manną, cierpiałyby na żołądek.
                    Troche się na tym znam, bo u mojej starszej córki podejrzewano kiedyś
                    celiakię. Na szczęście okazało się, że jest to tylko przejściowa nietolerancja
                    glutenu, spowodowana zakażeniem bakteryjnym.
                    Bardzo charakterystycznym objawem celiakii lub innej nietolerancji glutenu
                    jest wcale nie biegunka, tylko bardzo tłusta kupka - taka wręcz błyszcząca od
                    tłuszczu.
                    Jeżeli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej na temat tej choroby, to jest
                    strona: www.celiakia.pl. Szczególnie polecam tamtejsze forum dyskusyjne, gdzie
                    rodzice chorych dzieci dzielą się swoim doświadczeniem.

• moniquev Re: Pieczywo 26.05.06, 15:03
      witaj
      ja tez sie zastanawialam od kiedy mozna pieczywo i zupki z tzw jednego garnka.
      co do pieczywa to u nas jest w sklepie chlebek bezglutenowy.a co do zupek to
      nie wiem do dzisiaj!
      pozdrawiam monika i stas 29.09.2005
    • malwinka35 Re: Pieczywo 27.05.06, 10:47
      My podamy po 12 miesiącu właśnie ze względu na gluten. A u nas w Polsce też
      kiedyś (nasze pokolenie) dostawało pierwsze skórki w okolicy ząbkowania.
      Kończyło się to często ujawnieniem właśnie alergii na gluten - stąd ta
      profilaktyka.
      • kulusia Re: Pieczywo 27.05.06, 11:13
        Gluten niewywoluje celiakli tylko ja ujawnia. Jezeli ktos juz ta chorobe ma (jest to wrodzona nietolerancja glutenu). To tak jak z alergia na truskawki-masz ja caly czas, ale dopoki nie jesz truskawek, nie masz tez wysypki.
        wiec wazne jest uwazne obsreowanie dziecka po podaniu produktow z glutenem, tak jak z reszta po podaniu wszelkich nowosci.
        swoja droga, chyba z reszta juz o tym pisalam, wiekszosc znowoczesnych zywieniowcow dzieciecych uznaje, ze terminu wprowadzania pokarmow sa umowne, a wazne jest tylko przestrzeganie przerw we wprowadzaniu nowych pokarmow.
        np. we francji gluten podaje sie od 4 mies
        A z autopsji-Antos wcina chlebek i ma sie swietnie. pewnie czesciowo dzieki temu pierwszy zabek przyszedl do nas niespodziewanie, bo calkowicei bezbolesnie
        A tak swoja droga to gluten zawieraja pszenica, zyto owies i jeczmien a NIE zawieraja gryka, proso (kasza jaglana jest z prosa), ryz i kukurydza.
        pzdr kulka
        • maretina Re: Pieczywo 29.05.06, 08:05
          nie do konca takl jest jak piszesz. dieta bezglutenowa u malegio dziecka jest
          ZAPOBIEGANIEM choroby trzewnej. dziecko ma jeszcze nie dojrzaly uklad
          pokarmowy. nie jest prawda, ze wystarczy obserwowac i jak nic sie nie dzieje to
          mozna gluten podac. tak sadzono jak ja bylam mala.podawano skorki od chleba
          dzieciom 6 miesiecznym a czaami wczesniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka