Dodaj do ulubionych

Czwart dzień bez kupki :(((

16.07.06, 17:14
Nie wiem czy mam się martwić czy nie...Ostatnimi czasy Szymek robi jedną kupkę na 3 dni i już sie do tego przyzwyczaiłam.A dzisiaj mija czwarty dzień i jak srania nie było, tak nie ma.Pytałam wczoraj farmaceutki czy są jakies środki żeby pomóc maleństwu a ona powiedziała, że jak dziecko nie płacze to nie ma się co martwić i widocznie mam delikatny pokarm, który w większości dziecko przyswaja...Jakoś nie do końca mnie przekonała...Co robić???
Obserwuj wątek
    • maalgo Re: Czwart dzień bez kupki :((( 16.07.06, 18:24
      Podobno dzieci karmione piersia moga nie robic kupki nawet 5 dni i to normalne.
      Jesli zauwazysz jednak, ze dzidiza prezy sie, steka i nie moze sie wyproznic to
      ja bym kupila w aptece czopki glicerynowe dla niemowlat i podala. Dobrze robi
      tez na prace jelit u niemowlakow dopojenie - poczatkowo protestowalam (jesli
      piers to bez dopajania!), ale od kiedy mala zaczela pic, zrobila sama kupke, a
      mialam podobny problem.
    • aga.kotek Re: Czwart dzień bez kupki :((( 16.07.06, 18:37
      moja już piąty dzień nie robi..wcześniej do 5 dni czekałam i dawałam czopek i
      zrobiła..teraz jak nie płacze poczekam jak najdłużej by samodzielnie zrobiła
      bez czopka..chyba że będzie darła się w niebogłosy to dam znów czopek..powiem
      ci że dopajałam ja herbatką na trawienie hippa..infacol..gripe water..ja pije
      bopbofen..i koperkowa herbatke i małą nic nie rusza..dosłownie nic..tylko
      czopek pomaga..naczytałam się chyba tysiące wątków o tych kupacj i dziewczyny
      piszą że nawet 14 dni ich dzieci przy piersi karmione nie robia kupy..ja tez
      się martwie..ale ponoć to normalne i się ma uregulowac..tylko moje
      pytanie..kiedy?
      • dysia83 Re: Czwart dzień bez kupki :((( 16.07.06, 20:31
        Problem w tym, że Szymek za nic w świecie nie chce pić ani herbatek Hippa, ani kopru włoskiego, ani nawet glukozy...Poczekam jeszcze jeden dzień i jeśli nadal nie zrobi kupki to kupię te czopki.Dzięki dziewczyny...Pozdrawiam
    • nikasob Re: Czwart dzień bez kupki :((( 16.07.06, 20:30
      Nas chyba nikt nie pobije - moja Marta (dziś 7 tydzień) robi kupki co tydzień -
      upodobała sobie soboty. Nie płacze, więc się w ogóle nie martwię ani jej niczym
      nie pomagam. Tak też mówi większość poradników.
      Zresztą wyczytałam gdzieś że podobno takie częste i niepotrzebne majstrowanie
      przy pupci może się skończyć psychicznym urazem w dorosłym życiu, i może
      przewrażliwiona jestem...
      • lorunia Re: Czwart dzień bez kupki :((( 16.07.06, 21:58
        Dziewczyny a ja slyszalam, ze dzieci karmione piersia robia kupki kilka razy na
        dzien. Wlasnie na butli jest, ze dziecko robi co 3 dni kupki. Moj maly jest na
        bebilonie pepti i robi codziennie, ale przy innym mleku raz na tydzien lub
        dluzej.
        • ewanka Re: Czwart dzień bez kupki :((( 18.07.06, 16:19
          Moja Duśka tez potrafi przez 7 dni nie robic kupy. Pediatra powiedziała, że tak
          moze byc, bo wiekszość z tego co je to przyswaja a nie wydala. Widać po niej
          (nie da sie ukryc) ze dobrze przyswaja. Po 6 tygodniach wazyla o pol kg wiecej
          niz jej starsza siostra w jej wieku. Kazala jeszcze mi jesc buraki, więc jem
          prawie codziennie i nic z tego.
          Dopajac jej mi sie w zaden sposob nie udaje (dziedziczny chyba wstret do
          butelki), czopka wsadzac nie zamierzam. Bąki puszcza śmierdzące strasznie ale
          to znak, ze niedługo kupa bedzie w pieluszce.
          Tak na prawde to chyba ma to po babci, ktora tez raz na tydzien zaglada do
          ubikacji na dłuzej.
          Pozdrawiam
          E.
    • aga.kotek Re: Czwart dzień bez kupki :((( 19.07.06, 13:49
      oświadczam że moja córka 6 dnia zrobiła kupke..domyslam się że zadziałało picie
      przeze mnie soku z kartonika śliwkowego zagęszczonego przez 2 dni i wcinanie
      otrebów pszennych ze sliwkami i dawałam małej 2 dni rumianek do picia razem z
      mlekiem w butli..cos z tego podziałało bo zrobiła 1 kupę o 5 rano i 3 kupy tego
      samego dnia..teraz znów przerwa..ciekawe ile to potrwa..wypóbujcie coś z tego
      może na was też podziała..pozdrawiam
      • rybinek17 Re: Czwart dzień bez kupki :((( 19.07.06, 15:13
        Moj synek dziś kolejny dzień (drugi) nie robi kupki. Od zeszlego tygodnia cos
        sie drastycznie zmienilo. Zawsze robił 3-4 dziennie i nagle co dwa, trzy dni.
        Bardzo się martwie bo jak juz zrobi kupke to dosłownie po same pachy, ąż sie
        sama dziwię że sie tyle w pupie dziecka potrafi zmieścić.

Problem stanowią jednak wzdęcia i bardzo śmierdzące bączki, mały dostaje kilka
        razy dziennie takij histerii że nie modę go niczym uspokoić. Jeśli podać czopek
        na zrobienie kupki to jaki polecacie mam w apteczce Viburcol czy to o to
        chodzi????
        Poóżcie bo juz nie wiem jak mu pomóc, herbatki pije masowanie i kladzenie na
        brzuszku owszem i pomaga ale niestety nie od razu.
        • aga.kotek Re: Czwart dzień bez kupki :((( 19.07.06, 19:15
          ja mam czopki glicerynowe dla dzieci "SUPPOSITORIA GLYCEROLI" po prostu mówie w
          aptece czopki glicerynowe koszt 3.15zł daje 1/3 czopka nie cały bo nie ma
          takiej potrzeby, nie zdąży się w pupie rozpuścić i mała robi kupe..ale mówie
          wam pijcie sok albo kompot sliwkowy i z pokarmem może pomoże na kupke
          dzieciątka..najważniejsze by gazy były..u nas były tak śmierdzące że nie dało
          się wytrzymać..ale czym bardziej śmierdzące tym bliżej kupy podobno..
        • megan7 Rybinek 19.07.06, 21:35
          u mnie to samo, coraz rzadziej kupki a od poniedziałku Mały ma takie gazy, że
          już się zaczełam martwić. Na początku myślałam, że może coś zjadłam i mu
          zaszkodziło, więc zaczęłam się pilnować z jedzeniem, ale niestety nie pomogło.
          Kiedyś puszczał bączki nad ranem, a teraz przez cały dzień i też są śmierdzące.
          Mały trochę marudzi, a najgorsze jest to, że b. często się wybudza. Może to
          przejściowe, mój Adaś skończył we wtorek 8 tyg., a Twój synek ile ma tygodni?
          Ja podaję Gripe Water, masuje brzuszek kolankami i kładę na brzuszku. Ale
          zastanawiam się skąd tyle tych gazów, jak nie przejdzie jutro to chyba w piątek
          wybiorę się do lekarza.
          Sorry, że piszę tak chaotycznie, ale padam.
          • rybinek17 Re: Megan 19.07.06, 22:22
            Mój syneczek to też Adaś he he he i ma 2,5 miesiąca. Dziś mialam wielki plan
            podania czopka ale zgłupiałam jak otworzyłam opakowanie. Kupiłam wczoraj w
            aptece Viburcol w czopkach i zostawiłam w bagażniku, dopiero dziś mąż mi je
            przyniósł i oto moje zdziwienie bo czopki są płynne i nie mam pojęcia czy tak
            wyglądają w rzeczywistości czy na tym upale się po prostu rozpuściły. Nie znam
            sposobu by zaaplikować je dziecku. Jutro mam szczepienie i pogadam z lekarką o
            tych kupkach i śmierdzących bączkach, które męczą mi synka cały dzień.Co do
            diety to naprwdę niewiele jem i bardzo uważam na wszystko więc nie sądzę, że to
            przez dietę.
            Tymczasem pozdrawiam serdecznie
            Aga
            • megan7 Rybinek 19.07.06, 22:34
              Vibrucol musiał Ci się rozpuścić bo on powinien wyglądać jak normalny czopek. Z
              tego co wiem to działa uspokajająco, ale czy pomaga na brzuszkowe sprawy tego
              nie wiem.
              Ucałuj Adasia smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka