Dodaj do ulubionych

Jakie sposoby aby maluch nie pchał kciuka do buzi?

19.08.06, 12:27
Pytanie jak wyżej, Julek od jakiegoś czasu wkłada piąstkę d buzi, ale tu nie
ma problemu, wiem że to jest ok, natomiast niepokoi mnie to, że przyłapuje go
coraz częściej z kciukiem w buźce, staram się dawać smoczek ale Jul zaraz go
wypluwa i znów kciuk wędruje do buzki. Są jakieś sposoby aby go oduczyć lub
niedopuścić żeby się przyzwyczaił?
Obserwuj wątek
    • kapuhy_a Re: Jakie sposoby aby maluch nie pchał kciuka do 19.08.06, 12:34
      hm..wiesz ja nauczyłam jednak ssania smoczka...najpierw skraplałąm go moim
      pokarmem po każdym wypluciu...za pomocą smoczka podaję też witaminę D3...poza
      tym na upartego wkładam smoczek,tzn.kiedy córeczka go wypluwa to od razu jej
      wkładam do buzi jeśli zauważę,że piąstka wędruje do paszczy...dodatkowo podtykam
      gryzaczki ,no i zawsze sprawdzam czy nie jest głodna,bo zanim zaczęłam ją
      dokarmiać rączka o wiele częściej wędrowała w wiadomym kierunku...czasem pomaga
      też zajęcie jej czymś interesującym..tak sobie myślę,że po prostu musisz
      próbować wszystkiego..a może podpowie ci coś pediatra albo położna??
      • xixx Re: Jakie sposoby aby maluch nie pchał kciuka do 19.08.06, 12:37
        Niedługo mamy kolejne szczepieni więc zapytam, a pomysł aby smoczek skropić
        mlekiem jest niezły, dzięki.
        • magdacz1 Re: Jakie sposoby aby maluch nie pchał kciuka do 19.08.06, 12:40
          Mój Michał też strsznie pcha łapki do buzi, czasami tak daleko, że aż ma odruch
          wymiotny. A smok... cóż czasami normalnie go wypluwa i nic nie pomaga sad(
          • k_maja Re: Jakie sposoby aby maluch nie pchał kciuka do 19.08.06, 12:51
            matuszek to samo. Ale pediatra wyczaiła wczoraj, że już ząbki powoli wyłażą.
            gryzaki go nie interesują - krzywi się z niesmakiem. wyjmuję łapki i już. A
            kiedy nie wyjmuję, to pcha, aż do kaszlu wymiotnego. No ale mój mąż bł w
            dzieciństwie manakalnym ssakiem kciuka, więc ma po kim mieć skłonności wink
          • kapuhy_a Re: Jakie sposoby aby maluch nie pchał kciuka do 19.08.06, 12:53
            moja położna właśnie mówiła,że małe niemowlaki podobnie jak noworodki często
            mają problem z utrzymnaniem smoka w buzi...nie chodzi to o to,że go nie chcą ale
            zwyczajnie nei potrafią.Dlatego należy z nimi ćwiczyć i to właśnie od mojej
            położnej pochodzi sposób z mlekiem smile wcześniej jak byłam w szpitalu to bardzo
            mnie męczylo to wtykanie smoka smile a tak zassała i już...
            • zebra51 Re: Jakie sposoby aby maluch nie pchał kciuka do 19.08.06, 17:11
              Tymowi też bardziej smakują palce. Daję mu smoczek, a po chwili dobiega mnie z
              jego pokoju mlaskanie i ciamkanie - znak, że wypluł smoka i dorwał sie do łapki.
              Ostatnio mówimy na niego glonojad, bo rozdziawia się i ssie wszystko co ma w
              łapie. a noszony na rękach dosysa się do naszych policzków smile
              • polaquinha Glonojad ;-D 19.08.06, 21:39
                Dobre, Zebra-jakbym swojego Manuela widziala-zasysa wszystko i wszystkich.Maly uparciuch-smoka nie toleruje,a w domu mamy juz cala kolekcje uncertain
                • kapuhy_a Re: Glonojad ;-D 19.08.06, 21:43
                  zebra właśnie swoim rechotem obudziłąm kapustkę...hehehe...dobre...moja disiaj
                  polizała akwarium..coś w tym musi jednak być... big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
    • gosika78 Re: Jakie sposoby aby maluch nie pchał kciuka do 19.08.06, 18:48
      Ja już wszystkie cudowne sposoby na nauczenie młodej smoczka wykorzystałam. Żaden nie działa. Ogarnia ją wścieklizna jak tylko poczuje go w buzi. Dostaje do rąk pieluchę tetrową, którą z zapamiętaniem wkłada do buzi i międli. Pod nadzorem oczywiście smile Jak nie ma pieluchy w ruch idą rączki, ale samego kciuka nie pakuje.
      • zu2ka Re: Jakie sposoby aby maluch nie pchał kciuka do 19.08.06, 20:30
        A mój jakby mógł to wepchałby sobie obie rączki do pyska, no i prawie wpycha,
        do niedawna był tylko smoczek, a teraz wypluwa go i łapki do buzi, okropność
        zwlaszcza, że czasami włoży sobie za daleko i się naciąga, i w dodatku cały
        jest ośliniony...
    • kkraksa1 Re: Jakie sposoby aby maluch nie pchał kciuka do 19.08.06, 21:33
      Mójmały też zapamiętale ssał kciuka, pisałam zresztą o tym, i wtedy
      postanowaiłamże nauczę go smoka zmieniłam Canpolu na Avent i ten mu bardziej
      przypasował przytrzymywałam i jakos sie nauczył teraz do zaśniecia ma smoka
      jeśli płacze i dzięki temu zapomniał o kciuku, a w dzien rączki całe pcha i
      zabawki ale tak ma byc bo w ten sposób podobno uczy sie na przyszłe gryzienie
      itd.
      • bogusia030 Re: Jakie sposoby aby maluch nie pchał kciuka do 19.08.06, 22:59
        Mój Brajanek to samo, smoczek tak , ale jak tylko wypadnie to rączka, a nawet
        dwie - i to bez przerwy - czy jest głodny czy nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka