milka1974 31.08.06, 18:03 Jak w temacie... Pomóżcie urozmaicić menu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maretina Re: Z czym kanapki? 31.08.06, 18:28 w tym tygodniu dalam kajcikowi tosty. wpiernicza jak maszyna robie z szynka, zoltym serem, pomidorem ( bez skorki), oczywiscie smaruje maslem. wcina na cieplo. kanapki podaje tez z pasta jajeczna, z pieczonym schabem lub szynka, z kurczakiem, z bialym serem ze szczypiorem, z konfitura. najchetniej zjada z szynka. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: Z czym kanapki? 31.08.06, 18:48 Moja najbardziej lubi po prostu bułkę z masłem i gotowanym kurczakiem. Wędlin staram się nie podawać. Bardzo lubi bułkę z masłem pojadać jogurtem naturalnym, albo jajkiem na twardo (po kawałku) albo twarogiem z solą. Lubi także kanapki z żółtym serem (trzeba się trochę nabiegać, żeby znaleźć ser bez żadnych chemicznych dodatków). Uwielbia pasztet z soczewicy mojego wyrobu. Łatwo jest go rozsmarować na chlebie, więc też łatwo podawać. Ponieważ obydwie dziewczyny go uwielbiają, robię dosyć często, chociaż my z mężem go nie cierpimy. Podaję jej także kanapki z pulpetami i startym na tarce ogórkim zielonym. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaela Przepis na pasztet z soczewicy raz prosze ;-) 31.08.06, 20:14 Jak w tytule, mozesz Hanna26 podac ten przepis na pasztet z soczewicy? Nie jadlam, nie robilam, ale chetnie sprobuje. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: Przepis na pasztet z soczewicy raz prosze ;-) 31.08.06, 20:43 Już podaję: Potrzebne będą: 1 szklanka zielonej soczewicy 1 szklanka posiekanej cebuli 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku łyżeczka siemienia lnianegoi łyżeczka majeranku Szklankę pokrojonej cebuli z dwoma posiekanymi ząbkami czosnku, dwiema łyżkami oleju, łyżeczką majeranku i łyżeczką siemienia lnianego oraz solą zalać dwiema szklankami wrzątku. Szklankę zielonej soczewicy mielimy na proszek w młynku do kawy albo w mikserze (ja używam do tego blendera) i rozpuszczamy w ok. 1,5 szklanki wody. Wlewamy to do wrzątku i gotujemy wszystko razem ok. 20 minut. Powstaje maź, którą wlewamy do kubków, uprzednio zlanych zimna wodą, żeby łatwiej odchodzilło. Odstawiamy na kilka godzin aż ostygnie - najpierw w temperaturze pokojowej, potem w lodówce. Podaję, kiedy jest już zupełnie zimne i ścięte - wtedy smaruję tym chleb. Wychodzi okropna, brunatnozielona maź, przypominająca smakiem pasztet. Nauczyła mnie tego przepisu moja przyjaciółka wegetarianka, ale ja tego nie mogę przełknąć, podobnie mąż - cóż, kiedy moje dziewczyny się zajadają Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
ania198 Re: Z czym kanapki? 31.08.06, 21:49 Wiki kanapki je z : - serem żółtym - twarogiem - pasztetem - ogórkiem - pomidorem - dżemem Odpowiedz Link Zgłoś