Dodaj do ulubionych

Ile razy dziennie jedzą Wasze5 miesięczniaki i co?

10.09.06, 13:49
Julek zaczął 5 miesiąc i jeszcze do wczoraj jadł 6 - 7 razy dziennie tylko
mleko modyfikowane po 120 - 150 ml, obecnie je 6 razy dzinnie z czego jedno
karmienie to melko zagęsczne kleikiem kukurydzianym. Dziś wprowadzam jabłuszko
a za tydzień chcę wprowadzić marchewkę, ile wtedy ma zostać mleka i jakie
ilości? Tzn, czy np marchewka czy inne jedzonko ma być zaniast jednego
karmienia mlekiem czyli ma zostać 5 razy mleko i raz marchewka? I soki - ile
razy dzinnie i po ile? i czy między karmieniami czy zaraz po?
Uff, sporo tych pytań smile
Obserwuj wątek
    • aniatomek3 Re: Ile razy dziennie jedzą Wasze5 miesięczniaki 10.09.06, 16:51
      Michałek je 6-7 razy na dzień (o Matko!!! dla mnie za dużo...) do niedawna
      zjadał po 150, ostatnio chce tylko 100-130 i do tego zimne (chyba ząb).
      Zagęściłąm raz mleko ale bolał go brzuch i na razie nie będę tego robić. Jabłko
      już daję po kilka łyżeczek między mlekami, tzn nie zaraz po mleku i nie przed.
      No cóż wątpię by Michałek na rzecz jabłka czy marchewki zrezygnował z jednego
      mleka... przynajmniej na razie...
      Soczku jeszcze nie dawałam, ale dam tylko z dolewką wody pół na pół, lub
      jeszcze bardziej (boję się rozwolnienia). Soku raczej też nie dawaj po jedzeniu
      ani przed tylko pomiędzy.
      Chyba tyle...
      Pozdrawiam!!!
      • xixx Re: Ile razy dziennie jedzą Wasze5 miesięczniaki 10.09.06, 21:10
        łatwo mówić kilka łyżeczek...Julek dostał w butelce przecier z jabłka z wodą,
        tak na oko 5 łyżeczek właśnie przecieru i woda do tego i...urządził awanturę, że
        mało! Dostał cały słoiczek i w miarę był zadowolony,, wiem już przynajmniej że
        jest fanem jabłuszka smile
    • moli75 Re: Ile razy dziennie jedzą Wasze5 miesięczniaki 10.09.06, 22:43
      Szymcio we wtorek skończy 4-miesiące, ale już od dwóch tygodni na noc daję mu
      mleko zagęszczone kleikiem ryżowym. Po tym kleiku miał bardzo rzadką kupkę. Tak
      było do czasu, kiedy podałam mu jabłuszko, to jest 5 dni temu. Jabłko daję mu
      raz dziennie, zje może 3-4 łyżeczki (mniej niż 1/4 jabłka) i resztę wypluwa,
      albo wydmuchuje z buzi. Nie przepada za jabłkiem. Za to wzorowo uregulowane ma
      jedzenie mleczka, tak jak w dawkach opisanych w tabeli na opakowaniu. Pije 4
      razy dziennie po 180 ml, z tym że ostatnia porcja zagęszczana kleikiem. Pod
      koniec tygodnia mam zamiar wprowadzić mu do jabłka marchew, a później zupkę
      jarzynową. Nie wiem, jak to będzie, bo Szymek w ogóle nie lubi karmienia
      łyżeczką i nie umie jeść z łyżeczki.
      • cleo1976 Re: Ile razy dziennie jedzą Wasze5 miesięczniaki 10.09.06, 22:55
        Filip je cyca około 7-8 razy na dobę i od paru dni zupki około 100ml dziennie
        ale zupka absolutnie nie zastępuje mu posiłku mlecznego tylko jest między
        jednym a drugim cycaniem. Soczek pije jabłkowy około 30-40ml dziennie pół na
        pół z wodą smile Je też jabłuszko czasami i wogóle uwielbia jedzenie łyżeczką i
        ślicznie mu to wychodzi smile
        • kkatie xixx 11.09.06, 08:56
          ja ze starszakiem robilam tak: dawalam mu najpierw po jednym owocu/warzywku
          przez tydzien, zeby zauwazyc ewentualne reakcje. zjadal po 2-3 lyzeczki.
          pozniej jak zaczal zjadac coraz wiecej - prawie caly maly sloiczek, to bylo
          okolo 6 mca. i wtedy o 12 zaczelam mu zastepowac jeden posilek mleczny zupka.
          mam zamiar wprowadzac 1Szymciowi na koniec wrzesnia (bedzie mial 4,5 mca)
          nowosci. Przemek jak mial tyle, to juz dostawal rano i na wieczor mleko
          zageszczane kleikiem ryzowym smile
          a jesli chodzi o jedzenie lyzeczka to pamietam, ze Przemek tez nie bardzo
          chcial, ale zostawialam mu 'na podniebiemniu' i zjadal. w ten sposob sie
          nauczyl jesc z lyzeczki smile)
          aha, jablka nie dawaj bezposrednio po i przed mlekiem, zeby go 'nie skrecilo' wink
          • xixx Re: xixx 11.09.06, 21:09
            Jabłko jest między karmieniami czyli ok 2 godziny po jednym i dwie przed drugim.
            Dziś mój mały łakomczuch wrąbał znów całą butlę jabłka - zauważyłam, że nie lubi
            jak jest za chłodne. W polowie zaczął coś grymasić ale jak mu podgrzałam to
            jabłuszko to ze smakiem wsunął resztę.
      • xixx Re: Ile razy dziennie jedzą Wasze5 miesięczniaki 11.09.06, 21:07
        To dawaj mu narazie te jedzonka z butelki, może to za dużo wrażeń - nowy smak i
        nowa forma jedzienia. Julek narazie dostaje jabłko z butelki - (mieszkam z wodą
        i mam smoczek z taką dużą szczeliną), marchewkę też tak będzie jadł i jak pozna
        smaki - przerzucamy się na łyżeczkę smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka