qamyczeq 20.09.06, 21:47 Bo moje Maleństwo strasznie się krzywi i właściwie z tej łyżeczki, od której zaczęliśmy mało co zostało w buźce. Zastanawiam się, czy się do jabłka przekona. Jak jest u Was i jakie były początki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malusia4 Re: Czy Wasze Maluchy lubią jabłko? 20.09.06, 21:56 Moja córcia za 10 dni skończy 4 miesiące. Jak jjem jabłko, to zawsze patrzy na mnie takim błagalnym wzrokiem, żebym dała jej posmakować. Kilka razy dałam jej polizać, to tak się przystawiała, że nawet troszkę sobie uskrobała tymi swoimi dziąsełkami. Wnioskuję więc, że jabłuszka jej smakują Póki co dzisiaj zakupiłam słoiczek z jabłuszkiem (gerber). Jutro zamierzam dać troszkę córci. Czy myślicie, że to dobry pomysł, czy jednak powinnam poczekać, aż skończy 4 misiące??? Pozdrawiam, Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
cleo1976 Re: Czy Wasze Maluchy lubią jabłko? 20.09.06, 22:08 Mój Filip urodzony 4 maja dostał pierszy raz jabłuszko 23 sierpnia czyli jeszcze nie miał 4 miesięcy. Wtedy było to troszkę ale widziałam że mu zamakowało. Teraz zjada na raz już całe utarte jabłko z połową gruszki Kupuję jabłka u znajomego faceta i zawsze proszę o takie słodziutkie ale raz mi zabrakło takiego i dałam kwaskowe takie jak ja lubię i Filipek się tak śmiesznie otrzepywał ale buzię otwierał bo tak jeść lubi Odpowiedz Link Zgłoś
jaga241 Re: Czy Wasze Maluchy lubią jabłko? 20.09.06, 22:08 Moja Olka uwielbia, nawet takie bardzo kwaśne, krzywi się ale dziubek otwiera i chce jeszcze. Jabłuszko zaczęłam podawać już jak miała 3,5 miesiąca, na początku po troszce a potem coraz więcej. Teraz kiedy ma już skończone 4 miesiące, zjada prawie pół małego jabłka. Odpowiedz Link Zgłoś
k_maja Re: Czy Wasze Maluchy lubią jabłko? 20.09.06, 22:47 oj nie, nie... jabłuszko jest dla mojego łasucha zbyt kwaśne. Musiałam mu dosłodzić glukozą, żeby zjadł - w przeciwnym wypadku płakał. Ale za to jabłko+dynia okazało się hiciorem. Wcinał, aż mu się uszy trzęsły kasia Odpowiedz Link Zgłoś
mimi_75 Re: Czy Wasze Maluchy lubią jabłko? 21.09.06, 09:01 Mój Aleksio jabłuszko polubił choć na początku robił kwaśną minę jedząc je( podaje mu gerbera ze słoiczka)zdecydowanie jednak chętniej jadł marchewkę(też gerbera) aż płakał jak kończyłam mu dawać ale miał lekkie wzdęcia w nocy więc niestety na razie poczekam. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiunia333 Re: Czy Wasze Maluchy lubią jabłko? 21.09.06, 10:10 witam,moj Misio samego jablka nie zje,jedynie przeszlo z jagodami i owocami lesnymi,takze polecam jesli chodzi o gotowe deserki Odpowiedz Link Zgłoś
goniusia1977 Re: Czy Wasze Maluchy lubią jabłko? 21.09.06, 16:58 Zuzia uwielbia jabluszka. pierwszy raz troche sie kt=rzywila bo przeciez to byl dla niej nowy skam a teraz zjada cale sredniej wielkosci jabko tarte a nie jakies tam ze sloiczka. Odpowiedz Link Zgłoś
10maj Re: Czy Wasze Maluchy lubią jabłko? 21.09.06, 23:30 Mój Maciuś też lubi choć zawsze jak mu zaczynam dawać to troszkę się krzywi )). Do dziś dostawał tarte jabłuszko łyżeczką ale ponieważ tak ładnie mu idzie to zaopatrzyliśmy się w szklaną (podobno najlepsza) tareczkę do jabłuszka i jutro będzie jabłuszko tarte na tarce a ze słoiczka to będzie dostawał zimą i to ze słoiczka przygotowanego przez mamę i babcię. Odpowiedz Link Zgłoś
lkarp Re: Czy Wasze Maluchy lubią jabłko? 22.09.06, 10:28 Jeszcze 2 tygodnie temu strasznie się wykrzywiała i pluła jabłkiem. Podawałam jej deserek z Gerbera. Za to bardzo spasowała jej marchew również z Gerbera. Po tej marchewce jest już w stanie zaakceptować jabłko Pzdr Aśka Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia231 Re: Czy Wasze Maluchy lubią jabłko? 22.09.06, 11:52 Sebciu pił już soczek jabłkowy i bardzo mu smakował, zresztą jemu wszystko co podaję do picia smakuje, nawet sama woda. Wczoraj dałam mu (próbowałam dać) łyżeczkę przecierku ale całą wypluł a jak próbowałam podać drugą to rozdarł się w niebogłosy. www.fotosik.pl Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia231 Re: Czy Wasze Maluchy lubią jabłko? 22.09.06, 14:15 Dałam przed chwilą Sebastianowi jabłuszko i dzisiaj go zjadł. Na początku się wykrzywiał ale potem jakoś poszło. Nie będzie tak źle Odpowiedz Link Zgłoś
agat78 Mus z jabłek 22.09.06, 15:19 -------------------------------------------------------------------------------- Czy któraś z Was robiła może taki mus z jabłek do słoiczków dla bąbla? Ja dziś gotowałam kompot z jabłek i jak odcedzałam je potem to na sitku został taki jakby mus. Posłodziłam go troszeńke i dałam małemu spróbować. Jadł ze smakiem a reszte schowałam do lodówki do pojemniczka na jutro. I tak się zastanawiam czy nie zrobić takiego musu do słoiczków i nie zagotować. Mamy dużo jabłek i teściowa soki robi i jakby z tych "resztek" taki mus zrobić? A propos cukru, czy posładzać odrobina cukru jak jest kwaśne jabłuszko czy glukozą? I jakie lepsze jabłko takie z musu czy surowe? Odpowiedz Link Zgłoś
k_maja Re: Mus z jabłek 23.09.06, 21:22 nie cukrem! Lepiej glukozą - a najlepiej nie słodzić wcale. Dziecko i tak się przyzwyczaja do nowego smaku, więc nie ma co uczyc "słodkiego". Dla mojego synka samo jabłko za kwaśne, więc daję z domieszkami (np. winogron). Wolę to niż słodzić czymkolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
10maj Re: Mus z jabłek 26.09.06, 00:06 Ja robiłam jabłka duszone w słoiczki trochę bez cukru a trochę z cukrem do tego zamroziłam pokrojona w kawałki dynę. Moja siostra tak robiła i później w zimie wyjmowała tylko taki słoiczek z jabłuszkami dynie ugotowała i to razem zmiksowała i wychodziło pyszne danie dla maluszków. Zawsze można taki słoiczek otworzyć i na deserek dać samo duszone jabłuszko lub z dodatkami. Odpowiedz Link Zgłoś
agat78 Uczulenie na jabłko :( 23.09.06, 21:02 Mój mały ma uczulenie na jabłko. Buśka, szyjka i brzuszek wysypane taką kaszką. Ja nic nowego nie jadłam, wiec to na pewno od tego. Kupki są normalne, może bardziej ciemnożółte, zbliżone do brązu, a tak poza tym ok. I teraz nie wiem, czy ma uczulenie na odmianę jabłek, które mu dałam czy wogóle na jabłka. Czy poczekac kilka dni i spróbowac raz jeszcze z innymi jabłkami, może na surowo podać a nie z kompotu, a może dac ze słoiczka te gotowe? Jabłka na pewno nie były pryskane, były świerzutkie z sadu. Poradźcie co zrobić? Może on nie jest jeszcze gotowy na takie jedzonko? Odpowiedz Link Zgłoś
emmilka Re: Uczulenie na jabłko :( 23.09.06, 22:09 sprobowalabym ze sloiczka - te ze sklepu, rynku etc. mogly byc sypane czy cokolwiek innego... a najpierw warto chyba zrobic przerwe... Mnie sporo osób, takze znajacych sie na zywieniu przestrzegało przed podawaniem na poczatku "sklepowego", a działki ani rodziny z ekologicznym gospodarstwem nie mam.. Odpowiedz Link Zgłoś