Dodaj do ulubionych

Telewizor ?

04.10.06, 22:28
nie, nie chce wywolywac tu dyskusji jej przeciwnikow i zwolennikow
ale w watku o teletubisiach czytam ze maluchy siedza i z checia ogladaja

to nasz jest jakis inny smile))
bo TV go w ogole nie interesuje

a jak jest u Was ?
Obserwuj wątek
    • sylwia_zi Re: Telewizor ? 04.10.06, 22:31
      Opiekunka mówi że uwielbia domowe przedszkole i teletubisie
      Nie wiem , nie widzialam.
      Przy mnie nie oglada raczej tv, moze dlatego ze ja mam tvn wlaczony i magda m
      malo ja interesujewink
      za miesiac zmieniam mieszkanie i dostalam od rodzicow kino domowe ktore tam
      zainstaluje i zamierzam jej puszczac bajeczki. A co tam. Mam nadzieje ze tym
      samym bedzie wiecej czasu dla mniewink
      O ksiazkach nie zapominam i czytam bajeczki ktore ma gleboko w d*
    • pati775 Re: Telewizor ? 04.10.06, 22:41
      ja jeszcze czytac nie zaczelam bo po co mam sie stresowac ze mnie tak jak
      piszesz dziecko ma w powazaniu z moja literatura smile
      za to zawziecie ogladamy obrazki smile)))
    • moniquev Re: Telewizor ? 04.10.06, 22:43
      stasiu lubi bajki na mini mini,najbardziej swiat elmo...na teletubisiach wpada
      w paniczny placz!...i lubi vive i mtvsmile szczegolnie pania shakiresmile
    • asia_mod Re: Telewizor ? 04.10.06, 23:08
      Miłosz lubi teletubisie, szczególnie jak robią a kuku, lubi też domisie
      szczególnie jak śpiewają. Czasem ogląda wieczorynki, ale nie interesują go
      długo. Za to uwielbia reklamy, normalnie siedzi bez ruchu, wiem juz nawet, które
      lubi najbardziej. Poza tym lubi muzykę czy to z telewizji, czy z radio.
      A książeczki... czasem ogląda je i ogląda, narazie szczególnie nie czytamy, bo
      mały szybko przewraca strony, raczej opowiadamy i pokazujemy. I tak Miłosz umie
      pokazać już pewne rzeczy. Fajnie, lubie patrzeć jak synuś robi postępy.
      • alfa36 Re: Telewizor ? 04.10.06, 23:22
        No tak... Ja jestem wielką przeciwniczką telewizorni. Małż to telemaniak i wygląda na to, ze synek po nim ma telemaniactwo. Trochę pewnie mojej winy, bo kiedy do południa jesteśmy sami oglądam "Pytanie na śniadanie" a Kubus ogląda w międzyczasie reklamy. Kiedy dopada go niejadztwo, to też mu włączam telewozor, wtedy cos zje. Uwielbia wszystkie programy, w których śpiewają lub klaszczą ("jaka to melodia"), no i reklamy. Bajek nie lubi. Niestety, ksiazki też ma w poważaniu i z tego powodu matka polonistka jest bardzo zawiedziona.
    • moopsenia Re: Telewizor ? 04.10.06, 23:30
      Jasiu nie bardzo potrafi na dłużej się skupić na telewizorze - wyjątkiem jest
      (jak pisałam w innym wątku) rybka z MiniMini - zwłaszcza śpiąca.
      Bajeczki-książeczki natomiast bardzo lubi - jeśćsmile żartuję, chociaz pakuje je
      (jak wszystko zresztą) do paszczy smile. Czytamy mu krótkie kolorowane wierszyki,
      a on jest zadowolony, że może odwracać w nich karteczki. Był czas, że siedział
      spokojny i czekał, kiedy może je odwrocić , ale ten czas juz minął...Teraz
      odwraca szybko jedną za drugą, żeby to mieć "z głowy" i móc już sobie
      poraczkować po podłodze.
    • tadziewczyna Re: Telewizor ? 05.10.06, 08:43
      Z tv to nalezy ostroznie podchodzic. Dwa lata temu mialam rozmowe z psycholog w
      przedszkolu mojego syna i ona powiedziala, ze 1 godz dziennie przy tv to
      stanowczo za duzo - mam na mysli dzieci przedszkolne. To co mowic o takich
      maluchach?
      Wiem, ze w dzisiejszych czasach trudno jest panowac nad wszystkim. Ale wiem,
      tez z wlasnego doswiadczenia, ze kiedy ograniczylismy synkowi ogladanie tv
      poprawila sie jego koncentracja, pamiec. Bo to co dziecko oglada w tv ma podane
      tak jakby na talerzu, czyli tzw gotowce. Natomiast nic tak nie rozwija dziecka
      wyobrazni jak sluchanie bajek, opowiadan. Poza tym poszerza sie zasob slow.
      Tv nie pozwala dziecku pracowac "uchem" - pracuje tylko "okiem".
      • asmi7 Re: Telewizor ? 05.10.06, 09:27
        O, tak, zgadzam się z Tadziewczyna - słuchanie bajek, wierszyków
        nieporównywalnie bardziej rozwija różne funkcje poznawcze (myślenie,wyobraźnię,
        pamięć, koncentrację, mowę itp.) niż oglądanie tv.
        Ja staram się wypośrodkować - dużo czytamy i oglądamy książeczki, ale na tv też
        mu troszkę pozwalam. Zauważyłam, ze Wojtuś b.lubi Teletubisie więc nie
        pozbawiam go tej przyjemności i kilka, kilkanaście minut je razem oglądamy,
        komentujuąc i wspólnie dziwwiąc się lub zachwycajac.
        • agnieszkaela Re: Telewizor ? 05.10.06, 10:02
          Filip uwielbia patrzec w tv. Hitem jest oczywiscie rybka z mini-mini i reklamy.
          Bajki tez go zainteresuja. Kiedys myslalam, ze nie pozwole wcale ogladac
          dziecku telewizji, teraz przyznaje ze to wygodne miec chwile dla siebie kiedy
          dziecko jest czyms zajete. Mam nadzieje, ze jak troche podrosnie i zacznie
          wiecej sie sam bawic, sluchac bajek na plytach, malowac itd to przestanie mi tv
          byc potrzebna do zabawiania Filipa.
    • ninjo Re: Telewizor ? 05.10.06, 10:51
      Natalka lubi teletubisie i pisenki Domisiow. Ale skupic sie potrafi max na
      kilka minut. Oprocz tego interesuja ja niektore reklamy (hitem jest reklama
      karty platniczej "tnacej" ceny z charaktertystyczna muzyka, a maz jej
      nienawidzi smile ).
      Troche mam yrzuty sumienia, bo u nas wieczorem czesto jest wlaczony tv. Nie
      moge sobie odmowic np. Magdy M. A Natalka chcac niechcac co chwila zerka.
      • annairam Re: Telewizor ? 05.10.06, 14:10
        A Matylda tv ma w głębokim poważaniu, raczej ją denerwuje. Uwielbia za to
        "Fasolki" i piosenki z bajek Disney'a. Po za tym ogólnie śpiewa i podryguje przy
        rytmicznej muzyce. Wierszyki średnio ją zajmują, lubie za to bardzo gdy tata
        czyta jej różne baśnie. Ogląda obrazki i "komentuje". Potrafi się tak skupić
        około 5-10 minut. Po za tym uwielbia "czytać" gazety, szczególnie z dziećmi na
        zdjęciach i tekturowae książeczki.
        • annairam Re: Telewizor ? 05.10.06, 14:11
          I jeszcze coś. Uwielbia zdjęcia, szczególnie dzieci. Gdy jest nie w sosie to
          wchodzę na "Zobaczcie" i moja Mała jest w siódmym niebie. Śmieje się i wymachuje
          do fotek z bobasami wink)).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka