Dodaj do ulubionych

kubki smakowe

15.10.06, 20:38
watek o gustach kulinarnych naszych dziecismile

kajtus to miesozerca. totalny. pluje gdy poda mu sie np. cos z bialym serem,
nie chce jesc warzyw ( tylko w papkozupkach i ewentualnie odrobina marchewki
na maselku na slodko , ale marchew musi byc do miecha). ostatnio wypial sie
tez na owoce, toleruje jedynie bnany. mam nadzieje, ze to chwilowe. wlos mi
sie jezy na glowie, jak pomysle sobieo tym, jak odzywia sie moje dziecko. nie
jest to bogata dieta, no ale co? mam zalozyc sonde do zoladka i wpuszczac
witaminki?
Obserwuj wątek
    • katarzynasg Re: kubki smakowe 15.10.06, 21:37
      Kuba również lubi mięcho, ale na szczęście nie wypina się na owoce i warzywa.
      Uwielbia buraki, marchew, wczoraj nie mogłam go odgonić od ogórków w zaprawie
      octowej z curry. W ogóle co ostrzejsze to lepsze, co w sumie mnie cieszy
      przynajmniej nie ma parcia na słodycze. A no i ostatnio wyjadł by prawie
      dziadkowi śledzie!!!
      No ale to są właśnie męskie smaki- w końcu te nasze chłopaki to mężczyźnismile
    • bomba001 Re: kubki smakowe 15.10.06, 22:26
      moja córka je wszystko poza kaszkami i mlekiem modyfikowanym, uwielbia kiszone
      ogórki i mięso. mój synek od początku nie trawił miesa, jajka, pomidora i
      jabłka- i tak juz jest 5,5 roku i nie widac żeby sie zmianiło. uwielbia za to
      warzywka, owoce morza i ryby. ale jabłka go nauczyłam trochę jeść, choc za nimi
      nie przepada. tego nie da sie zminić na siłę , ale definitywnie należy próbować
      podawać. witaminki podawaj w kroplachsmile))
      • liniosek Re: kubki smakowe 15.10.06, 23:09
        moja ogolnie nie jest wybredna i wprawdzie je wszystko,jedynie z czym jest
        problem to nie toleruje owocow,sokow,ostatnio ugotowalam kompot z jablek z mysla
        ze wypije w koncu byl slodki lecz w efekcie koncowym wypilam sama.Nie jestem w
        stanie nauczyc jej jesc owocow probowalam i w kawalku i pogniecione lecz nie
        chce i juz.
    • sdomitrz Re: kubki smakowe 16.10.06, 10:14
      Kiedyś czytałam, że nie trzeba się przejmować i dawać to co lubi... w żadnym
      razie nie wmuszając pokarmów niechcianych. Po jakimś czasie mu się odwidzi i
      zacznie jeśc inne rzeczy...
      Mój syn niestety tak miał. Miał okresy bananowe, jabłkowe, mięsne, ziemniaczane
      i t.p. Ryby zaczął jeść dopiero ok. 5 r.ż. kiszonki (kapusta ogórki) - ok. 4,
      do owoców typu mandarynki pomarańcze czereśnie wiśnie też się przekonał dopiero
      ok. 4 r.ż.
      Ale oczywiście starałam się mu warzywa i t.p. przemycać w zupkach. Mieliłam,
      miksowałam i w takiej postaci dodawałam gdzie tylko można.
    • pati775 Re: kubki smakowe 16.10.06, 11:13
      jakbym czytala o mojej siostrze
      jako dziecko zyla tylko na miesie i kiebasach i zoltym serze
      do dzis nie je wielu podstawowych produktow jak:ziemniaki, pomidory, jajka,
      warzywa, owoce w sladowych ilosciach, bo ... nie lubi !!!

ma sie rewelacyjnie jest zdrowa i dorodna a matka jak Ty wlosy z glowy
      wyrywala, dwoila sie i trolia zeby dziecko cos zjadlo a dziecko swoje i basta!
    • pati775 Re: kubki smakowe 16.10.06, 11:19
      ps. zapomnialam dodac ze moj Oskar u.w.i.e.l.b.i.a cytryne
      jak dorwie gdzies przekrojona polowke to siedzi i ja cycka kompletnie
      niewzruszony - tesciowa mi sie ostatnio pyta co Ty jadlas w tej ciazy ze on
      taki kwasny jest ?
      no i prawda w ciazy masowo wchlanialam ogorki malosolne i sledzie nie dierzylam
      za to slodkiego i to sie teraz ladnie na moim synku odbija smile
    • moopsenia Re: kubki smakowe 16.10.06, 11:27
      Mój synek zje wszystko, co tylko dostanie i co nadaje się do jedzenia (co się
      nie nadaje też je - np. podstawki korkowe...smile)
      Jedyne czym pluje to koperek...Jak dostanie danie z koperkiem czy z sosem
      koperkowym, robi tfu, wypluwa do rączki, a mama martw sięco z tym zrobićsmile
    • ninjo Re: kubki smakowe 16.10.06, 12:10
      Natalka je szczesliwie wszystko. Lubi eksperymentowac, sciaga z moich kanapek
      cebule, szczypiorek i papryke...
      Zupelnie nie jak ja, ja zupelnie nie lubie nowych smakow, najchetniej jadlabym
      caly czas to samo, straszne nudy.
      Czytalam, ze jedzenie w dziecinstwie uczy smakow w przyszlosci. Np. dzieci,
      ktore byly karmnione mlekiem naturalnym sa duzo bardziej otwarte na nowe smaki
      niz te, ktore byly karmione mlekiem sztucznym, poniewaz mleko sztuczne ma caly
      czas ten sam smak, a mleko matki zmienia smak bardzo w zaleznosci od tego, co
      zjadla.
      No i pozniej, jak dziecko ma okazje probowac roznych smakow, to jest duzo
      barzdiej otwarte.
      Natalka byla na moim mleku tylko przez 1,5 mies. a i tak lubi nowe smaki. WIec
      to tez pewnie sprawa indywidualna
    • kasiaa256 Re: kubki smakowe 16.10.06, 12:34
      Moja Ola t typowy niejadek, do tego bardzo wybredny. Mleko modyfikowane je
      tylko z kleikiem ryżowym, kaszke mleczno - ryzową tylko o smaku bananowym,
      czasem zje serek danio, ale tylko waniliowy, no i monte czekoladowe. Je
      kanapki, ale tylko z chlebem białym - bułka pluje, na kanapce musi być szynka
      lub baleron, czasem zje parę kęsów parówki. Lubi pomidory i ogórki kiszone.
      Zupke zje prawie każdą, aby nie miała w sobie buraków, brokułów, pietruszki i
      ryżu. Na drugie danie mięsko z marchewką lub fasolką szparagową, ale bez
      ziemniaków. Owoce na szczęście wszystkie i soki też wszystkie.
    • bonkreta Re: kubki smakowe 16.10.06, 17:22
      Emiś na szczęście je raczej wszystko, bardzo rzadko zdarza się, że coś mu
      ewidentnie nie smakuje. Nie lubi wątróbki, nie za bardzo smakuje mu fasola - te
      rzeczy zje, ale znacznie mniej niż czego innego. Natomiast rzeczą absolutnie
      niejadalną, nadającą się jedynie do natychmiastowego usunięcia zbuzi jest
      budyń czekoladowy wink)
    • jadis76 Re: kubki smakowe 16.10.06, 20:29
      Basia zje wszystko,ale uwielbia owoce i warzywa( w każdej postaci -
      surowe,gotowane, z puszek, kiszone np ogórki ), ryby, kotlety i kielbasy
      nie przepada tylko za żóltym serem
      • tin_t Re: kubki smakowe 16.10.06, 20:42
        mój syn jest trochę wybredny, kaszki na szczęście wszytskie ryżowe, choć
        najmniej jabłkowa i słabo pszenna, zupy tak, ale nie wszystkie, najlepsze są
        babcine, mamusine, z niewielką ilością mięska, ale brokuł, marchew, pietruszka,
        kalafior ziemniak moga być, byle nie burak!! z kaszą manna, ryżem, makaronem.
        bułki są ok, szynka, parówki też. wcpaniale smakuje pieczywko ryżowe, maca
        pszenna (cebulowa wrr), płatki kukurydziane i chrupki.
        ale jest przede wszystkim wielkim OWOCOJADEM, banany w nieograniczonej ilości,
        brzoskwinie, jabłka, gruszki, winogrona, nektaryny desery jagodowe mniaaaaammm.
        do tego mógłby non stop WCINAĆ POMIDORA!
        nabiał ogólnie jest beee, choć jogurt z deserem wcina.
        jednym słowem, nic dodać nic ująć: kubki smakowe ma po rodzicach!
        • tin_t Re: kubki smakowe 16.10.06, 20:44
          tak czytam, czytam, dzieci są naprawdę różne!!! mój uwielbia wprost koperek!! a
          był 13 miesięcy na piersi a i tak ma swoje smaki. ehhh. te gusta.
    • w1paula Re: kubki smakowe 16.10.06, 21:48
      A u nas jest różnie. Jednego dnia na obiad je mięcho z warzywkiem a ziemniakami
      pluje a na drugi dzień (to samo mięso) wcina tylko ziemniory z warzywkiem a
      mięsko jest fuj. Wyciąga z buziaka i karmi mamę lub tatę. A zawsze i bardzo
      chętnie wcina zupy (wszystkie jaki tylko są), rano kaszkę i pycha są też
      naleśniki, parówki, makaron z jabłkami, ryż z truskawkami i jeszcze parę innych
      rzeczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka