Dodaj do ulubionych

23tydz i juz musze brać fenoterol!

05.11.06, 19:35
dziewczyny normalnie mam taki dołek że hej...Musze brac fenoterol bo macica
mi sie stawia i twardnieje brzuch.Boje sie ze to wczesnie jak na takie
problemy.Czytałam kilka postów i dziewczyny biorą duzo pozniej ten lek wiec
tym samym nie maja na takim etapie takich dolegliwości.Po badaniu gin lekarka
powioedziała że to stawianie sie macicy nie wywołuje niczego złego ale lek
kazała brac.Boje sie że urodze duzo wczesniej niz powinnam.A najwazniejsze ze
bede miała coreczke i tak sie o nia martwie bo narazie raczej nie ma szans na
przezycie jakby nastapił przedwczesny porod.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kfilka Re: 23tydz i juz musze brać fenoterol! 05.11.06, 21:01
      Lindo, myślę, że lepiej na zimne dmuchać, niż żałować, że się coś przegapiło. Każda matka jest przewrażliwiona na punkcie swojego nienarodzonego jeszcze dzieciątka i naprawdę nie dziwię Ci się, że masz obawy. Wydaje mi się jednak, że nie powinnaś się nastawiać, że coś będzie nie tak, bo lekarka Ci kazała brać fenoterol. Na pewno ten lek nie zaszkodzi Twojemu dzieciątku. W moim przypadku, podczas pierwszej ciąży, gdy już dość dobrze odczuwałam skurcze macicy od 20go tygodnia, lekarz nie zalecił żadnego leku oprócz No-spy Forte, o fenoterolu nie słyszałam wcale, ale gdybym wiedziała - na pewno bym spytała o ten lek lekarza. A skurczy wcale nie miałam rzadko, bo w ciągu dnia wielokrotnie odczuwałam kurczenie się macicy. Ginekolog stwierdził, że taka już moja uroda, że wszystko czuję tak wcześnie (ruchy płodu od początku 16go tyg.)
      Bądź dobrej myśli, nie Ty jedna należysz do tej grupki kobiet, które czują twardnienie brzucha już tak wcześnie.
      Oczywiście, gdyby Cię cokolwiek zaniepokoiło, od razu pędź do swojego lekarza.
      I nie obawiaj się, że pomyśli, że jesteś przewrażliwiona - to jest Twoje prawo
      a lekarz jest po to, by wyjaśniać wszystkie Twoje wątpliwości.
      Pozdrawiam ciepło i życzę dużo zdrówka Tobie i Twojej dziewczynce smile.
      • linda21 Re: 23tydz i juz musze brać fenoterol! 05.11.06, 21:12
        Bardzo ci dziekuje za pocieszenie.To moja pierwsza ciaza i to po 1,5 roku
        staran i chyba dlatego jestem troche przewrażliwiona.Dziekuję Ci za obszerny
        post ktory mnie uspokoił.Jakoś czasami cieżko myśleć realnie i trzeżwo.Ja
        również ruchy czułam od 16 tyg także tak jak ty.Jestem nastwiona pozytywnie.
        Dziekuje za wsparcie.
    • an_k_a Re: 23tydz i juz musze brać fenoterol! 06.11.06, 18:15
      Witaj,
      jestem tu gościnnie, ale ponieważ jakiś czas temu przeżywałam to samo, to się odezwę. W pierwszej ciąży skurcze zaczęły mi się ok.22tc, a od ok.25tc brałam fenoterol. Dotrwałam spokojnie do końca, urodziłam w 38 tc, parę dni po odstawieniu (oczywiście na zalecenie lekarza). Pamiętam jednak mój niepokój, który- pomimo pozytywnego nastawienia- dochodził czasem do głosu.
      Odpoczywaj więc jak najwięcej, nie denerwuj się i kontroluj u ginki. Dopóki skurcze nie są "efektywne", nie masz powodu do niepokoju, a nawet gdyby stało sie inaczej, to też nie oznacza przedwczesnego porodu.
      Trzymaj się ciepło- wszystko będzie dobrze!
      PS. A, wśród moich znajomych nie ja jedna mam podobne doświadczenia.
      • shemsi1 nic się nie martw 06.11.06, 18:29
        ja już biorę od ponad miesiąca i wierz mi, że się przyzwyczaisz. Skurczy juz nie
        mam, a i żyć z tym lekiem juz potrafię. Jestes pod dobrą opieką, skoro lekarka
        nie zlekceważyła skurczy smile
        Jak mała kopie, to wywołuje skurcze smile cóż, pewno masz ruchliwą istotkę. Nie
        masuj tylko brzuszka. Ja smaruję-gin pozwolił, ale nie masować, to wzmaga skurcze.
        zobacz co koleżanka nade mną napisała, widzisz, nie ma tak źle smile głowa do góry!!
    • kasiakasia17 Re: 23tydz i juz musze brać fenoterol! 06.11.06, 18:56
      Ja wlasnie wrocilam od mojej lekarki... i od razu zliczylam apteke. Fenoterol
      juz lezy obok i chyba od dzis zaczne... nie jest to powodem do radosci. Mam
      tylko nadzieje ze skoro nospa forte nie dziala juz na mnie to moze ten lek cos
      da. Zobaczymy jak organizm zareaguje. pozdrawiam i trzymam kciuki by u
      wszystkich bioracych ten specjal zadzialal jak nalezysmile)
      • karina.82 Re: 23tydz i juz musze brać fenoterol! 06.11.06, 19:37
        Dziewczyny czy mozecie mi napisac jak czujecie te skurcze? To jest bol z
        jednoczesnym twardnieniem macicy czy samo twardnienie? Jak dlugo to trwa. Moze
        moje pytanie wyda Wam sie glupie, ale to dla mnie wazne. Mam przykaz lezenia do
        konca ciazy z powodu szyjki i obserwowania siebie, glownie tego twardnienia i
        skurczy, a ja nie wiem jak sie je czuje.
        Z gory dziekuje za odpowiedzi.
        Pozdrawiam.
        • niunka24 skurcze 06.11.06, 20:28
          twardnieje mi brzuch i boli. czasem tylko twardnieje. jak się położę,
          przechodzi. trwa różnie.... ból krótko, twardy brzuch mam kilka minsad
          jutro mam kontrolę...
          • kamilka1979 Re: skurcze 06.11.06, 22:00

Biorę Fenoterol od 20 tyg, teraz jestem w 26.U mnie też macica była bardzo
            napięta,a że to moja druga ciąża to wiedziałam ,że to trochę za wcześnie na
            takie skurcze. Tyle,że u mnie było tak ,że jak mnie złapało takie napięcie
            macicy to potrafiło trzymać kilka godzin z przerwam kilkuminutowymi.Nie pomagała
            Nospa forte, nie pomagało leżenie ,a Fenoterol pomógł.
            Teraz jest już ok ,owszem macica się czasem napina,ale trwa to minutkę lub dwie
            i jest dosyć sporadyczne.
            Tak więc głowa do góry,jak trzeba brać leki to trzeba, nie my pierwsze i nie
            ostatnie ...
            Pozdrawiam Kamila

• mak_22 Re: skurcze 07.11.06, 10:14
              Hej !!!
              Brałam fenoterol w mojej poprzedniej ciazy od okolo 21tygodnia ciazy , zaczely
              sie skurcze i akcja porodowa, dotrwalam do 38 tygodnia , zaraz po odstawieniu
              zostalam najszczesliwsza mamusia mojej Oliwki smile))).Teraz czekam na moja drugą
              fasolke , ale niestety znow zaczely sie skurcze (22tydzien) narazie waza sie
              losy czy bede brala fenoterol , probujemy scopolanem , ale malo dziala wiec
              pewnie skonczy sie na Fenoterolu, ale mysle ze dla dobra naszych szkrabikow
              trzeba robic wszystko.a i najwazniejsze moja Oliwka nie ma zadnych komplikacji
              ze zdrowiem i mam nadzieje ze tak pozostanie.Takze dziewczyny glowy do gory
              DAMY RADE !!!! POZDROWIONKA!!!!
              • linda21 Bardzo wam dziekuje.. 07.11.06, 19:02
                Dziewczyny jestescie kochane.Juz sie tak nie martwie.Lezę sobie i staram sie
                nie denerwować i zauważam poprawę.Nie wiem czy ktokolwiek inny oprócz was by mi
                pomógł przestac sie martwic.Jeszcze raz dziękuje.
                A mała jest bardzo ruchliwa.Cały brzuch mi faluje i może to i racja że to
                również powoduje napinanie sie brzucha.
                Pozdrawiam serdecznie
                • mak_22 Re: Bardzo wam dziekuje.. 09.11.06, 09:27
                  hej!!!
                  No i niestety tez musze brac fenoterol , moj szkrabik tez strasznie
                  ruchliwy ,dzis pierwszy dzien i czuje sie fatalnie ,trzese sie jak nie wiem :
                  ((((ale napewno dam rade smile))Pozdrowionka!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka