Dodaj do ulubionych

Drugie dziecko

IP: *.* 14.02.03, 22:11
Witam serdecznie.Dawno nie zaglądałam na żadne forum.Strasznie brak mi Bajbusa i próbuję teraz znaleźć się na waszym forum. Moja córeczka przyszła na swiat 19.10.2001 a teraz myślę o następnym. Czy jest ktoś kto tez planuje drugie dziecko.??
Obserwuj wątek
    • Gość: magdaka Re: Drugie dziecko IP: *.* 16.02.03, 10:01
      Moj Jasiek urodzil sie 18.10.2001.ale jest moim drugim dzieckiem(Zuzia ma 5 lat)wiec narazie ;) o trzecim nie myslePozdrawiam Magda
      • miriam12 Re: Drugie dziecko 26.04.03, 13:36
        my chcielismy niewielka roznice wieku 2,3 lata,i w grudniu pojawi sie drugi
        maluszek smile)
    • Gość: barbasia Re: Drugie dziecko IP: *.* 01.04.03, 23:02
      Witaj!Ja z pewnym opóźnieniem, bo dopiero teraz przeczytałam Twój post...i już nie planuję tylko czekam-a poczekam do +- 28 października.Pierwsza dzidzia-Julcia urodzona 17 kwietnia 2002.A jak u Ciebie-"zaplanowałaś" już??pozdrawiam-Bwink
      • Gość: lukasia Re: Drugie dziecko IP: *.* 02.04.03, 08:29
        Witam! U mnie trudno mówić o planowaniu, bo druga córka w drodze. Ola urodziła się 6 listopada 2001 roku, a w lipcu zobaczy swoją siostrzyczkę. Szczerze mówiąc jestem przerażona jak sobie poradzę, ale cały czas sobie powtarzam, że może tak lepiej. Za kilka lat mogłoby mi się nie chcieć. A i młoda już nie jestem. Ale przyznam szczerze że nie była to do końca "świadoma decyzja" A teraz - pożyjemy -zobaczymy.Pozdrawiam
        • annba1 Re: Drugie dziecko 05.04.03, 21:17
          Mój Jasio, tak jak synek magdaki urodził sie 18.10.2001. Ja bardzo bym chciała
          2 dziecko, nie mogę przestac myśleć o dzidzi. Problem w tym, że mój mąż nie
          jest przekonany i tak sobie nam się ostatnio układa. Nie wiem co robić. Czy
          zdecydować się na to co chcę, czy poczekać aż mąż będzie pewien. Nie chcę
          wracać do pracy na kilka lat, zdobyć jakieś stanowisko, żeby potem znów wypaść
          z obiegu na kilka lat. W dzisiejszych czasach....
          Hmmm waham się niesamowicie, bo wiem, że jeśli ja zdecyduję, to mąż się zgodzi.
          Będę się mogła jednak spodziewać z czasem jakiś gorzkich uwag w czasie
          ostrzejszej wymiany zdań...
          Pozdrawiam
          ANia
    • aga2m Re: Drugie dziecko 06.04.03, 21:17
      Ja wybrałam opcję: dwoje z małą różnicą wieku. Synek 2.5 i córka 1 rok. Jest
      ciężko, tak jak mówiło mi dużo mądrych mam, ale dzieciaki już zaczynają się
      razem bawić i robi się z górki. Drugi raz zrobiłabym tak samo. Powodzenia
      • annba1 Re: Drugie dziecko 06.04.03, 22:29
        Mała różnica wieku jest chyba najlepszym wyjściem, jeśli planuje się więcej niż
        jedno dzieciątko. A jak chciał Twój mąż, czy bardzo pragnął drugiego dziecka i
        jak było po urodzeniu drugiego? Czy zauważyłaś jakąś zmianę?
        POZdrawiam
        Ania
      • zaneta9 Re: Drugie dziecko 07.04.03, 10:02
        Aga2m witaj !!!
        U mnie bedzie identycznie...
        Sandy urodzilam 26 maja 2002 a 9 sierpnia powitamy braciszka Sandy.
        Roznica wieku 15 miesiecy?!- to sie jeszcze okaze....
        Bedzie na poczatku ciezko...ale dam sobie rade nie jestem pierwsza i nie
        ostatnia w takiej sytuacji.!!!
        Moge powiedziec ze nasza rodzinka jest juz w komplecie...ha ha ha
        Pozdrawiam wszystkie planujace mamay pa ZANETA
        • edyta.bujak Re: Drugie dziecko 07.04.03, 11:14
          Annba, myślę, że Twój mąż przywyknie do nowej sytuacji (jeśli takowa zajdzie).
          Ja mam dwoje dzieci, wprawdzie między moimi dziećmi jest 8 lat różnicy, o
          drugim dziecku właściwie zdecydowałam sama. STRAAAAAAAASZNIE chciałam mieć
          drugie dziecko, ale mój mąż nie za bardzo. W końcu postawiłam na swoim i 14
          listopada 2001 urodziłam wymarzonego synka. Teraz mój mąż jest w nim po prostu
          zakochany! Jeśli chodzi o małą różnicę wieku między dziećmi, to jestem za. Moja
          córka (ur.12 sierpnia 1993) jest dla braciszka taką trochę druga mamą i w sumie
          to tak jakbym miała dwoje jedynaków. Chyba więc nie masz się nad czym
          zastanawiać.Powodzenia!
          Edyta
          • annba1 Re: Drugie dziecko- do Edyty 07.04.03, 12:57
            Edytko! Bardzo dziękuję za Twój post, da mi wiele do myślenia smile
            POzdrawiam
            Ania
    • liliana22 Re: Drugie dziecko 16.04.03, 10:47
      My chcielibyśmy trzeci, ale mieszkanie nie pozwala. Mam dwóch synków, jest
      między nimi rok i 9 miesięcy różnicy. Były trudne chwile, ale one są i przy
      jednym dziecku. Różnica wieku idealna. Teraz młodszy synek ma prawie trzy lata,
      są cudownymi kumplami, bardzo się kochają. Starszy nie był zazdrosny, uwielbiał
      braciszka od momentu kiedy go zobaczył. Nie powiem, że nie zdarzają się kłótnie
      o zabawki, bo się zdarzają ale w ogóle JEST SUPER!!! Nie zastanawiaj się długo,
      bo szkoda czasu na myślenie.
      Pozdrwiam
      Lila, mama Pawełka i Andrzejka
    • rena25 Re: Drugie dziecko 26.04.03, 00:42
      Pozdrawiam wszystkich czytających

Jestem mamą 16 mies. córeczki i też myślę o drugim dziecku. Właściwie to tylko
      ja, bo mąż nie da się tknąć. Dopiero będzie niespodzianka kiedy okaże się, że
      jestem w ciąży. muszę się przyznać, że powinnam mieć miesiączkę miesiąc temu a
      tu nic. Problem w tym, że karmię jeszcze małą i być może to ma jakiś wpływ.
      Robiłam 2 testy - brak ciąży -myślę, że się nie mylą (chciałabym żeby mój mąż
      też dojrzał do tej decyzji. Jeśli chodzi o dziecko to bardzo chciałabym mieć
      synka!!!!!!!!!!!!!!
      Pożyjmy zobaczymy. PAPAPAPAPAPA
      • pati79 Re: Drugie dziecko 02.08.03, 17:13
        mam syna i corke.szymon ur.sie 2wrzesnia 1999roku,a marta 28 stycznia 2003r.nie
        zamierzam miec 3-go dziecka gdyz nie mam warunkow materialnych.chetnie poznam
        mamy z bylego woj.katowickiego
    • dzoan Re: Drugie dziecko 04.06.03, 22:09
      Witajcie!
      Mój synek ma teraz 2 latka i...wszyscy wkoło, łącznie z mężem (to nie jest tak,
      że bardzo chce, ale uważa, że to dobry moment; odhować i "z głowy"), zaczynają
      mówić o drugim dziecku. W dodatku wszędzie wokoło widzę 2-latków z mamami w
      ciąży. Prawdę mówiąc trochę mnie to przeraziło. Wiem, że nieduża różnica wieku
      jest najlepsza, ale dopiero odzyskałam "wolność", po ciąży i porodzie jeszcze
      chyba nie do końca się otrząsnęłam. Przeraża mnie myśl najpierw o ciąży-tak
      trzeba dbać o siebie i uważać na wszystko, potem poród, a potem znów
      nieprzespane noce, cysianie co 2 godziny. Dla Was, odważnych mam, pewnie brzmi
      to jak herezja. Ale do brzegu: czy któraś z Was miała podobne wątpliwości?
      Czekać aż się bardzo zachce dzidziusia czy może zawierzyć rozsądkowi???
      Zdezorientowana i nie bardzo wiedząca czego chce mama cudownego Mikołaja
      • yomama Re: Drugie dziecko 04.06.03, 22:52
        chyba wiem co czujesz..bo moje odczucia sa podobnesmile)
        Od niedawna nie karmie..Marysia ma juz 2 latka i 2 miesiace..i dopiero teraz
        dochodze po malenku do siebiesmile..zaczynam spac jak czlowiek...
        Moze i bym chiala dzidiusia...ale bym chyba nie dla rady!!!
        Jeszcze poczekam...

Pozdrawiam Joaska
    • honda1998 Re: Drugie dziecko 13.06.03, 17:06
      witam

ja jestem mamą Bartka 2,4 lata i tak naprawdę to b. chce mięc drugie dziecko
      ale troszkę się boję. Boję się trudnego porodu, boję się ew. ciąży mnogiej,
      boję się o synka któego juz mam (jak on sobie z tym poradzi) i z bardziej
      prozaicznych powodów: jak urządzić pokój dla dwójki dzieci z 3 letnią róznica
      wieku ( a może i płci), czy dam radę finansowo i czy będe miała pracę po
      urlopie wychowawczym ( bo nie wyobrażam sobie powrotu do pracy po 4
      miesiącach)? Mąż jest za i to bardzo ale ja się boję a Bartek coraz starszy.
      Mam jednak nadzieję, że jeszcze w tym roku zdecyduję się na drugie dziecko.

pozdrawiam,

Eliza
    • slonisia Re: Drugie dziecko 21.06.03, 21:53
      Cześć,

Ja mam dwóch synków. Rónica wieku ok. 2o miesięcy. Tymek ma teraz skończone 22
      miesiące, a Gucio 2 miesiące. Jest ciężko i "Starszy" zazdrosny, ale powoli
      akceptuje fakt istnienia braciszka. Wybraliśmy małą róznicę wieku, zeby dzieci
      mogły się ze sobą bawić. Oczywiście na razie nie ma o tym mowy. Niestety
      początki są trudne, a może to trochę potrwać. Pewnie około roku, jak pisał tu
      jedna mama.
      Parę mam miało tu obawy, że nie poradzą sobie, bo nocne budzenia etc. Ja w
      zasadzie tak się tym nie męczę (a przy Tymku było starsznie), bo śpię z
      maluszkiem a myśli ciągle krążą wokół starszego synka (gdy obudzi się z głośnym
      płaczem w nocy i woła mama, a ja nie mogę do niego iść). W ogóle ten starszy
      bywa bardziej zajmujący. Mąż teraz więcej zajmuje się Tymkiem i myślę, że to
      dobrze(faceci dają inne spojrzenie na świat, potrzebne do dojrzewania), ale
      mnie żal, że tak mało czasu mam dla niego (takiego czasu: sam na sam).
      Nie mogę zdecydowanie powiedzieć Ci, że mała różnica wieku jest świetna. To
      niby starsze dziecko jednak coś traci, a należy mu się jeszcze wiele pieszczot
      i uwagi właśnie od mamy. Myślę, ze optymalna różnica to 3 latka i trochę
      żałuję, że nie poczekaliśmy jeszcze rok. Nie płaczę jednak nad rozlanym
      mlekiem, w końcu mam 2 ślicznych synków i ogromnie ich kocham. Mam nadzieję, że
      właśnie dlatego przetrwamy nawet te najtrudniejsze chwile. Wiedz jednak, że z
      dwoma malutkimi dziećmi mało posiedzisz w ciągu dnia i na początku koniecznie
      ktoś musi pomóc (przynajmniej pierwsze tygodnie).

3majcie za nas kciuki smile
      Pozdrawiam
      iwa
      • ciezarowka Re: Drugie dziecko 27.06.03, 13:54
        Ach joj,
        Tak czytam i sie strasznie boje jak to bedzie, bo za pare tygodni (dni) też
        bede miala już dwoje. Dwulatka i calkiem male malenstwo płci jeszcze nie znanej.
        Tez mi zal Mikolajka, ze juz nie bedzie mial tyle mamy ile do tej pory. Juz
        teraz ma pewne ograniczenia, bo trzeba było sie oduczyć cycusia 9 misiecy temu,
        no i mama nie moze brac na rączki. Jak on zareaguje na malenstwo? A jak go do
        tego przygotować? Te pytania nie dają mi spać.

Ola
        • pesteczka5 Re: Drugie dziecko 30.06.03, 23:08
          Zapraszam do wątku `jedno po drugim` na Dziecku - tam wiele mam powiedziało
          wiele.
          Pozdrawiamy - ja i moje książęta 2,4 i 8 mcy
          • monik24 Re: Drugie dziecko 11.07.03, 00:29
            Mam córeczkę 5 lat, dojrzałam do decyzji z wielu względów o następnym dziecku.
            Boję się jednak, czy nie za duża różnica wieku między dziećmi, czy poradze
            sobie w pracy, jak przyjmie ten fakt dyrektor, co z moim zdrowiem........
            Boję się ale chcę mieć znów dzidzi
            monik
            • almira Re: Drugie dziecko 11.07.03, 08:45
              A ja mam problem. Nasza córka ma 4 lata i mąż oraz teściowa naciskają na drugie
              dziecko. Problem nr 1 - w ubiegłym roku kupiliśmy nowe duże mieszkanie i mamy
              do spłacenia duży kredyt. Problem nr 2 - ja pracuję na wysokim stanowisku z
              bardzo dobrą pensją (mój maż zarabia trzy razy mniej niż ja) i nie mogę sobie
              pozwolić na zwolnienia lekarskie (w pierszej ciąży na zwolnieniu nie byłam ani
              jednego dnia, ale po prostu przez cały czas bardzo dobrze się czułam, jak znam
              życie drugi raz takiego szczęścia nie będę miała) ani tym bardziej na utratę po
              powrocie pracy (coz tego, że pracodwaca przyjmie mnie z powrotem kiedy po kilku
              miesiącach może mnie zwolnić, przenieść na inne mniej płatne stanowiko itp).
              Dużo pracuję (po 9-10 godzin dziennie) i w weekendy chciałabym się wyspać i
              odpocząć a nie od nowa pieluchy, zupki, kupki itd (nie powiem córeczka nie
              sprawiała żadnych problemów w okresie niemowlęcym - nie miałam ani jednej
              nieprzespanej nocy), ale z drugiej strony jak nas zabraknie moja córka zostanie
              sama na tym świecie, a poza tym to chyba ostatni dzwonek (w tym roku skończę 35
              lat). Czy Wy też macie/miałyście takie dylematy?

Almira
            • ullam Re: Drugie dziecko 06.08.03, 11:36
              monik24 napisała:

> Mam córeczkę 5 lat, dojrzałam do decyzji z wielu względów o następnym
              dziecku.
              > Boję się jednak, czy nie za duża różnica wieku między dziećmi, czy poradze
              > sobie w pracy, jak przyjmie ten fakt dyrektor, co z moim zdrowiem........
              > Boję się ale chcę mieć znów dzidzi
              > monik

Ja mam siostrę 5 lat młodszą i mogę napisać jak to jest. Bardzo chciałam mieć
              rodzeństwo, strasznie cieszyłam się jak się urodziła i potem. Pomagałam jak
              umiałam. Jakiś czas były komplikacje jak ja coś - to i ona chciała, a jak
              awantura to żadna nie miała (błąd rodziców!), zabieranie Jej wszędzie,
              ustępowanie itd. Teraz mamy ponad 20 lat i jesteśmy najlepszymi przyjaciółkami!
              Różnica wieku nie gra już roli. Nie martw się nią. Najważniejsze to mieć
              rodzeństwo. To skarb większy niż cokolwiek.
              A ja sama jestem już mamą. Synek ma 15 msc. i zdecydowaliśmy się na drugie.
              Niedługo zaczniemy nad tym pracować smile.
              Pozdrawiam wszystkie mamy
    • aga173 Re: Drugie dziecko 24.07.03, 22:01
      Ja mam Kamila z 25.04.2001 i Kacpra z 03.02.2003r. jest fajnie i głośno
    • kb-j Re: Drugie dziecko 05.08.03, 01:30
      Ja mam parkę : Małgosia 21.8.97 i Mateusz 25.3 03
      • dagu75 Re: Drugie dziecko 06.08.03, 15:41
        Cześć.Ja mam weronikę z października 2001.Mój mąż już chciałby drugie, ale ja
        jeszcze nie chcę. Powód jest egoistyczno-prozaiczny.Chcę się nacieszyć
        Weroniką, bo potem juz będzie inaczej. A teraz mam czas. Jestem na
        wychowawczym, weronika jest zachwycająca.
        A drugie od poczatku planowałam 3 lata po pierwszym.mam nadzieję, że Weronika
        pójdzie do przedszkola i będzie mi łatwiej. Wychodzi mi zajście na styczeń
        przyszłego roku. Ale zobaczymy. Drugim powodem jest pewien kryzys związku, ale
        ni z powodu mojego niechcenia dziecka. Ale bez sensu jest zajście w momencie
        problemów. Zobaczymy.
        Daga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka