skoczek28 09.01.07, 14:23 mam pytanie, przeczytałam ze niektóre z was robią swoim dzieciakom kisiel na sokach owocowych. A ja jakaś niekumata w tym temacie, może któraś mama "sprzeda" przepis na swojski kisiel i tym sposobem wzbogacę menu mojego 8 miesięcznego "szerszenia" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lili2006 Re: kisiel 09.01.07, 14:35 180 ml soku gęstego, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, przyrządzić jak normalny kisiel. już w misce dosypać 2 miarki mleka (albo dać łyżkę jogurtu), i dolać tego samego soczku, do odpowiedniej konsystencji (przepis celowo jest obliczony na gęsty kisiel), lub dodac ok 1/2 słoiczka owocków, albo wetrzeć pół jabłka. to jest wersja ful wypas. można zrobić tylko sam kisiel, wtedy 2 łyżeczki mąki. smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
skoczek28 Re: kisiel 09.01.07, 14:45 Wielkie dzięki fajnie że mozna zawsze na jakąś "mamusie" liczyć! Odpowiedz Link Zgłoś
skoczek28 Re: kisiel 09.01.07, 14:46 acha jeszcze jedno a jaki ten sok, taki butelkowy klarowny np. jabłkowy czy typu Kubuś?? Odpowiedz Link Zgłoś
lili2006 Re: kisiel 10.01.07, 11:05 kubuś jest po skończeniu roku. ja kupuję gęsty bobo frut jabłkowo malinowy a lbo jagodowy, a pyszny też jest z morelką taką butelkę 300 ml mam na 2 razy, 30 ml dodaję wody, albo 50, bo moje dziecię już tego zje więcej Odpowiedz Link Zgłoś
maga202 Re: kisiel 10.01.07, 14:57 A ja zamierzam dzisiaj pierwszy raz zrobić na własnoręcznie robionym musie malinowym, który mam w zamrażarce. Doleję wody, dodam cukru, zagotuję i dodam mąki ziemniaczanej rozrobionej z wodą. Jak myślicie uda się? Odpowiedz Link Zgłoś
cleo1976 Re: kisiel 10.01.07, 16:57 Na pewno się uda ja dziś Filipowi pierwszy raz zrobiłam z bobofruta jagodowego i wcinał aż mu się uszy trzęsły od dziś kisielek wchodzi do naszego jadłospisu Odpowiedz Link Zgłoś
gosika78 Jutro robię. 10.01.07, 18:36 Tylko mąkę ziemnieczaną muszę kupić, bo do tyłeczka zużyłam Odpowiedz Link Zgłoś
polaquinha Re: kisiel 11.01.07, 09:16 Dzieki za przepis-zrobilam wczoraj na soczku malinowo jablkowym z dodatkiem owockow i lyzeczka mleczka i od razu hicior Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia86 Re: kisiel 11.01.07, 09:56 Brzmi nieźle, chyba też spróbuję, chociaż gotowanie nie jest moją mocną stroną)) Odpowiedz Link Zgłoś
mela24 Re: kisiel 11.01.07, 10:04 a jak to dokładnie robicie? mąkę rozmieszać w zimnym soku i zagotować??? Odpowiedz Link Zgłoś
skoczek28 Re: kisiel 11.01.07, 11:16 No nie wiem jak tam Wasze dzieciaki, ale moja Ola wcinała ten kisiel jak szalonaNiewątpliwie bedzie to już stała pozycja w jej jadłospisie Odpowiedz Link Zgłoś
lili2006 Re: kisiel 11.01.07, 12:20 no, cieszę się, że mój przepis się przyjął. a dla ścisłośći. większość soku zagotować a w mniejszej części rozmieszać mąką i wlać do gotującego sie soku, ale musi być najmniejszy pomyk bo zrobią sie kluchy i mieszać gotując aż wyskoczą bąble. wyłączyć gaz, wlać do miski i dalej to już napisałam. pozdrawiam, Ola (ps. tego mleka nie trzeba dawać, ale jest pyszniejsze, bardziej kaloryczne i u niejadków przemyca mleczko Odpowiedz Link Zgłoś
3anek Re: kisiel 11.01.07, 21:31 hej hej - dzisiaj zrobiłam 1szy raz kisiel wg Twojego przepisu i Maciuś wcinał, że nie nadążałam z nakładaniem do buzi - jak masz jeszcze jakiś fajne przepisy i chwilkę czasu to napisz jeszcze. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
lili2006 Re: kisiel 11.01.07, 22:33 w ramach oszczędzania podgotowuję renety i wkładam do sloików po dżemach już zblendowane. poptem na podwieczorek biorę pół słoika jabłek, dosypuję mleczko (jako słodzik, no i żeby przemycić mleko, którego nie pije za dużo, ale już od jutra może będzie jogurt, zobaczę tylko czy to kwaśne nie wyjdzie) i trochę kleiku kukurydzianego (do odpowiedniej konsysyencji). to jest hicior u Franka. ola Odpowiedz Link Zgłoś
dsz27 Re: kisiel 11.01.07, 23:35 Dziewczyny napiszcie czy ja dobrze kumam: 1. sok może być np. Bobofruta lub Bobovity (klarowne) lub taki zwykły zagęszczany 2. gotuje większą część soku 3. mąkę ziemniaczaną (skrobię ziemniaczaną) rozpuszczam w mniejszej części soczku (zimnej) i całość wlewam do gotującego się na małym ogniu soku 4. mieszam na wolnym ogniu 5. ewentualnie dodaje wczesniej przygotowaną mieszankę mleczną (ale nie wiem dokładnie ile tego mleczka ma być) 6. napiszcie kiedy ewentualnie dodaje się owoce Przepraszam za łopatologiczne podejście do tematu ale będe wdzięczna za wszystkie dobre wskazówki. Chciałabym synkowi jutro taki kisiel zaserwować. Z góry dziękuję Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia030 Re: kisiel 12.01.07, 10:23 Właśnie dzisiaj ugotowałam na bobofrucie jabłkowo-jagodowym, po ugotowaniu dodałam łyżeczkę jogurtu naturalnego, mały ładnie zjadł, a teraz sobie śpi. Dzięki za przepis- Bogusia. Odpowiedz Link Zgłoś
lili2006 Re: kisiel 12.01.07, 14:36 dobrze kumasz. jak ugotujesz to wsyp po prostu miarkę mleka albo dwie, ile chcesz, potem dodaj owoce też ile chcesz, tak żeby była konsystencja ok i długo mieszaj, aż sie zrobi gładka masa Odpowiedz Link Zgłoś
anius26 Re: kisiel 12.01.07, 13:17 Noooo...myślę że u Maciusia kisielek będzie teraz numerem jeden! Naprawdę super przepis. Dzięki bardzo, jestem wdzięczna za wszystkie przepisy na dobre danka bo ja jakoś nie mam inwencji w wymyślaniu Odpowiedz Link Zgłoś
izuniap78 Re: kisiel 13.01.07, 18:41 Właśnie jesteśmy po inauguracji kisielku. Zosia bardzo go polubiła!!! Dodałam jabłuszko starte, był super pyszny Dzięki za przepis Odpowiedz Link Zgłoś
xixx Re: kisiel 23.01.07, 16:23 O! Przegapilam wczesniej ten watek, jutro zrobię kisiel. tylko mam pytanie - te 2 miarki mleka wsypuje do gotujacego sie na malym ogniu juz prawie gotowego kislu tak? Tzn do tej mieszanki soku i mąki ziemniaczanej? I potem jeszcze owoce jesli chce tak? Ps. Nigdy w zyciu nie robilam kislu bo sama nie znosze nawet zapachu ale skoro wasze szkraby tak sie tym zajadaja to sie poswiece Odpowiedz Link Zgłoś
lili2006 Re: kisiel 23.01.07, 21:30 ja daję na sam koniec, ajk już jest chłodniejszy po dodaniu owoców, bo nie wiem czy mleko można do wrzątku, więc na wszelki wypadek daję do chłodniejszego, ale jeśli można to wszystko jedno smacznego ola Odpowiedz Link Zgłoś
kapuhy_a Re: kisiel 23.01.07, 22:21 no właśnie...mleka modyfifikowanego nie można zagotowac to jak zrobić budyń? Odpowiedz Link Zgłoś
xixx Re: kisiel 24.01.07, 23:34 A ja dzis zrobiłam kisiel - hit! Przynajmniej hit dla mojego synka. Nie mialam innego soku poza marchewkowym a pogoda byla paskudna wiec odpuscialam sobie pojscie do sklpu, wiec zrobilam go na tym soku marchewkowym. Dodalam na koniec 2 miarki mleka i starte slodkie jablko i wyszlo rewelacja Nawet mnie posmakowalo mimo mojej wiecznej niecheci do kisielu Jul w kazdym razie pozeral ten kisiel jak opetany a na koniec sie rozplakal ze to juz koniec. Jutro zrobie wiecej A wlasnie, ile razy w tygodniu powinno sie podawac kisiel? Pytam ze wzgledu na ta mąkę. Odpowiedz Link Zgłoś
lili2006 Re: kisiel 25.01.07, 08:26 ja robię 2 razy w tygodniu, to nie jest z glutenem, to zwykła skrobia ziemniaczana, ja już podaję od ukończenia 4 m-ca, lekarka powiedziałz że ok. a budyń to się robi na wodzie z żółtkiem, a do gotowego wsypuje tyle mleka ile przypada na ilość wody zużytej. Ale ja jeszcze nie robiłam. może ktoś zrobi i się podzieli wrażeniami? dokładny przepis jest na stronie nutrici, w dziale mleko modyfikowane, albo prep. mlekozastępcze, bo to o BP chodziło. pozdro. o Odpowiedz Link Zgłoś