09.01.07, 14:23
mam pytanie, przeczytałam ze niektóre z was robią swoim dzieciakom kisiel na
sokach owocowych. A ja jakaś niekumata w tym temacie, może któraś
mama "sprzeda" przepis na swojski kisiel i tym sposobem wzbogacę menu mojego
8 miesięcznego "szerszenia"smile
Obserwuj wątek
    • lili2006 Re: kisiel 09.01.07, 14:35
      180 ml soku gęstego, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, przyrządzić jak normalny
      kisiel. już w misce dosypać 2 miarki mleka (albo dać łyżkę jogurtu), i dolać
      tego samego soczku, do odpowiedniej konsystencji (przepis celowo jest obliczony
      na gęsty kisiel), lub dodac ok 1/2 słoiczka owocków, albo wetrzeć pół jabłka.
      to jest wersja ful wypas. można zrobić tylko sam kisiel, wtedy 2 łyżeczki mąki.
      smacznego
      • skoczek28 Re: kisiel 09.01.07, 14:45
        Wielkie dzięki wink
        fajnie że mozna zawsze na jakąś "mamusie" liczyć!
      • skoczek28 Re: kisiel 09.01.07, 14:46
        acha jeszcze jedno a jaki ten sok, taki butelkowy klarowny np. jabłkowy czy
        typu Kubuś??
        • lili2006 Re: kisiel 10.01.07, 11:05
          kubuś jest po skończeniu roku. ja kupuję gęsty bobo frut jabłkowo malinowy a
          lbo jagodowy, a pyszny też jest z morelką wink taką butelkę 300 ml mam na 2 razy,
          30 ml dodaję wody, albo 50, bo moje dziecię już tego zje więcej wink
    • maga202 Re: kisiel 10.01.07, 14:57
      A ja zamierzam dzisiaj pierwszy raz zrobić na własnoręcznie robionym musie malinowym, który mam w zamrażarce. Doleję wody, dodam cukru, zagotuję i dodam mąki ziemniaczanej rozrobionej z wodą. Jak myślicie uda się?
      • cleo1976 Re: kisiel 10.01.07, 16:57
        Na pewno się uda smile ja dziś Filipowi pierwszy raz zrobiłam z bobofruta
        jagodowego i wcinał aż mu się uszy trzęsły smile od dziś kisielek wchodzi do
        naszego jadłospisu
    • gosika78 Jutro robię. 10.01.07, 18:36
      Tylko mąkę ziemnieczaną muszę kupić, bo do tyłeczka zużyłam smile
    • polaquinha Re: kisiel 11.01.07, 09:16
      Dzieki za przepis-zrobilam wczoraj na soczku malinowo jablkowym z dodatkiem
      owockow i lyzeczka mleczka i od razu hicior smile
      Pozdrawiam
    • karolcia86 Re: kisiel 11.01.07, 09:56
      Brzmi nieźle, chyba też spróbuję, chociaż gotowanie nie jest moją mocną
      stronąsmile))
    • mela24 Re: kisiel 11.01.07, 10:04
      a jak to dokładnie robicie? mąkę rozmieszać w zimnym soku i zagotować???
    • skoczek28 Re: kisiel 11.01.07, 11:16
      No nie wiem jak tam Wasze dzieciaki, ale moja Ola wcinała ten kisiel jak
      szalonawinkNiewątpliwie bedzie to już stała pozycja w jej jadłospisie
    • lili2006 Re: kisiel 11.01.07, 12:20
      no, cieszę się, że mój przepis się przyjął. a dla ścisłośći. większość soku
      zagotować a w mniejszej części rozmieszać mąką i wlać do gotującego sie soku,
      ale musi być najmniejszy pomyk bo zrobią sie kluchy i mieszać gotując aż
      wyskoczą bąble. wyłączyć gaz, wlać do miski i dalej to już napisałam.
      pozdrawiam, Ola (ps. tego mleka nie trzeba dawać, ale jest pyszniejsze,
      bardziej kaloryczne i u niejadków przemyca mleczkosmile
      • 3anek Re: kisiel 11.01.07, 21:31
        hej hej - dzisiaj zrobiłam 1szy raz kisiel wg Twojego przepisu i Maciuś wcinał,
        że nie nadążałam z nakładaniem do buzismile - jak masz jeszcze jakiś fajne przepisy
        i chwilkę czasu to napisz jeszcze.
        pozdrawiam!
        • lili2006 Re: kisiel 11.01.07, 22:33
          w ramach oszczędzania podgotowuję renety i wkładam do sloików po dżemach już
          zblendowane. poptem na podwieczorek biorę pół słoika jabłek, dosypuję mleczko
          (jako słodzik, no i żeby przemycić mleko, którego nie pije za dużo, ale już od
          jutra może będzie jogurt, zobaczę tylko czy to kwaśne nie wyjdzie) i trochę
          kleiku kukurydzianego (do odpowiedniej konsysyencji). to jest hicior u Franka.
          ola
          • dsz27 Re: kisiel 11.01.07, 23:35
            Dziewczyny napiszcie czy ja dobrze kumam:

1. sok może być np. Bobofruta lub Bobovity (klarowne) lub taki zwykły
            zagęszczany
            2. gotuje większą część soku
            3. mąkę ziemniaczaną (skrobię ziemniaczaną) rozpuszczam w mniejszej części
            soczku (zimnej) i całość wlewam do gotującego się na małym ogniu soku
            4. mieszam na wolnym ogniu
            5. ewentualnie dodaje wczesniej przygotowaną mieszankę mleczną (ale nie wiem
            dokładnie ile tego mleczka ma być)
            6. napiszcie kiedy ewentualnie dodaje się owoce

Przepraszam za łopatologiczne podejście do tematu ale będe wdzięczna za
            wszystkie dobre wskazówki.
            Chciałabym synkowi jutro taki kisiel zaserwować.

Z góry dziękuję
            Dominika
            • bogusia030 Re: kisiel 12.01.07, 10:23
              Właśnie dzisiaj ugotowałam na bobofrucie jabłkowo-jagodowym, po ugotowaniu
              dodałam łyżeczkę jogurtu naturalnego, mały ładnie zjadł, a teraz sobie śpi.
              Dzięki za przepis- Bogusia.
            • lili2006 Re: kisiel 12.01.07, 14:36
              dobrze kumasz. jak ugotujesz to wsyp po prostu miarkę mleka albo dwie, ile
              chcesz, potem dodaj owoce też ile chcesz, tak żeby była konsystencja ok i długo
              mieszaj, aż sie zrobi gładka masa
              • dsz27 Re: kisiel 12.01.07, 15:21
                Bardzo Ci dziękujęsmile
    • anius26 Re: kisiel 12.01.07, 13:17
      Noooo...myślę że u Maciusia kisielek będzie teraz numerem jeden! Naprawdę super
      przepis. Dzięki bardzo, jestem wdzięczna za wszystkie przepisy na dobre danka
      bo ja jakoś nie mam inwencji w wymyślaniu uncertain
    • izuniap78 Re: kisiel 13.01.07, 18:41
      Właśnie jesteśmy po inauguracji kisielku.
      Zosia bardzo go polubiła!!!
      Dodałam jabłuszko starte, był super pysznysmile

Dzięki za przepis
      • xixx Re: kisiel 23.01.07, 16:23
        O! Przegapilam wczesniej ten watek, jutro zrobię kisiel. tylko mam pytanie - te
        2 miarki mleka wsypuje do gotujacego sie na malym ogniu juz prawie gotowego
        kislu tak? Tzn do tej mieszanki soku i mąki ziemniaczanej? I potem jeszcze owoce
        jesli chce tak?

Ps. Nigdy w zyciu nie robilam kislu bo sama nie znosze nawet zapachu ale skoro
        wasze szkraby tak sie tym zajadaja to sie poswiece smile
        • lili2006 Re: kisiel 23.01.07, 21:30
          ja daję na sam koniec, ajk już jest chłodniejszy po dodaniu owoców, bo nie wiem
          czy mleko można do wrzątku, więc na wszelki wypadek daję do chłodniejszego, ale
          jeśli można to wszystko jedno smile smacznego ola
          • xixx Re: kisiel 23.01.07, 22:19
            ok, dzięki smile
          • kapuhy_a Re: kisiel 23.01.07, 22:21
            no właśnie...mleka modyfifikowanego nie można zagotowac to jak zrobić budyń?
            • xixx Re: kisiel 24.01.07, 23:35
              No wlasnie budyn chyba odpada.
    • xixx Re: kisiel 24.01.07, 23:34
      A ja dzis zrobiłam kisiel - hit! Przynajmniej hit dla mojego synka. Nie mialam
      innego soku poza marchewkowym a pogoda byla paskudna wiec odpuscialam sobie
      pojscie do sklpu, wiec zrobilam go na tym soku marchewkowym. Dodalam na koniec 2
      miarki mleka i starte slodkie jablko i wyszlo rewelacja smile Nawet mnie
      posmakowalo mimo mojej wiecznej niecheci do kisielu smile Jul w kazdym razie
      pozeral ten kisiel jak opetany a na koniec sie rozplakal ze to juz koniec. Jutro
      zrobie wiecej smile

A wlasnie, ile razy w tygodniu powinno sie podawac kisiel? Pytam ze wzgledu na
      ta mąkę.
      • lili2006 Re: kisiel 25.01.07, 08:26
        ja robię 2 razy w tygodniu, to nie jest z glutenem, to zwykła skrobia
        ziemniaczana, ja już podaję od ukończenia 4 m-ca, lekarka powiedziałz że ok. a
        budyń to się robi na wodzie z żółtkiem, a do gotowego wsypuje tyle mleka ile
        przypada na ilość wody zużytej. Ale ja jeszcze nie robiłam. może ktoś zrobi i
        się podzieli wrażeniami? dokładny przepis jest na stronie nutrici, w dziale
        mleko modyfikowane, albo prep. mlekozastępcze, bo to o BP chodziło. pozdro. o

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka